Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.02.28 0 0 1534

Olyan bizony, EU pénzből támogatás.
De aki nem tud róla az nem is érdemli meg...

https://www.palyazat.gov.hu/ginop-841-a-17-lakpletek-energiahatkonysgnak-s-megjul-energia-felhasznlsnak-nvelst-clz-hitel

Magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, 
minimum 10%-os saját forrással,
többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére,
valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk,
vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére.

A visszatérítendő hitelösszeg magánszemélyeknek 500.000 – 10 millió forint, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 250 000- 7 millió forint. 
A hitel futamideje maximum 20 év lehet.

5 millió Ft-ig JELZÁLOG BEJEGYZÉS NÉLKÜL!

Előzmény: Palási (1533)
Palási Creative Commons License 2020.02.28 0 0 1533

Ez egy olyan bank, hogy ingyen adja a pénzt ?

Előzmény: Törölt nick (1528)
amatör1 Creative Commons License 2020.02.27 0 0 1532

Vegyes kazán mellé puffer tartály, leggazdaságosabb. Igény szerint max 1-2 helyiségbe programozva valamilyen panel, míg a kazán nem éled fel. Egész ház vizét én nem melengetném villannyal. Mekkora a ház?

Előzmény: astra9 (1529)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.27 0 1 1531

Levegő/víz hőszivattyú a megoldás alighanem.

A levegő oldala (kültéri) megy ki az udvarra.
A víz oldala (beltéri) pedig beköthető a fűtés rendszerbe, "kazán"-ként.

A levegő/víz hőszivattyú is 1 kWh villanyból 3-4 kWh meleget gyárt mint a klíma.

----

Nagyjából... és gazdaságosáásgi szempontból néve, ha egy télre elég a melegből:

1.
Úgy 6000 kWh alatti akkor azt cekasz alapú  fűtéssel ésszerű megoldani.
(villanykazán, villanyradiátor, fűtőpanel, infrapanel, fűtőhuzal/szőnyeg/film, stb.)
Ezeknél 1:1 a villany:meleg áttétel, azaz 1 kWh villanyból 1 kWh meleg készül.

2.
Úgy 10000 kWh fölötti akkor levegő/víz hőszívattyúval vagy klímával (levegő/lvegő hőszivattyú) észerű megoldani.
Mert itt már játszik az SCOP=3-4 közötti villany:meleg áttétel, azaz 1 kWh villanyból 3-4 kWh meleg készül.

3.
A 6000-10000 kWh sávban nincs igazán egyéretelműen jó választás.
A kisebb fogyasztásnál még inkább a cekasz, nagyobbnál már inkább hőszivattyú a jobb eset.

A ház fűtési meleg kWh igényét elég jól lehet saccolni a falak/ablakok/ajtók/födém/padló szerkezetének hőszigeteltsége alapján.
A szükséges matek magvan pl. ebben a fórumban: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9084059

Törölt nick Creative Commons License 2020.02.27 0 1 1530

A villany cirkó fogyasztása duplája-négyszerese a klímáknak. A klímák ugyanúgy melegen tartják a falat is. A klímákkal hűteni is lehet. Viszont a klímák zajosak, huzatosak, ezt van aki bírja van aki nem.

Én a helyedben klímákat vennék, nyárra úgyis kell, és ha nagy a hideg még mindig ott a vegyeskazán.

astra9 Creative Commons License 2020.02.27 0 0 1529

Sziasztok!

A napokban vettünk egy házat, külterületen. A ház nagyon jó állapotban van, a bővített része szigetelve is van. A födém teljes egészében szigetelve van. 

Jelenleg központi fűtés van, csak vegyes tüzelésű kazánnal. A meleg vizet pedig egy villanyos bojler biztosítja. A munkánkból adódóan az a gondolatunk támadt, hogy:

- vagy a jelenlegi rendszert kiegészítenénk egy villany cirkó kazánnal, ami tartana egy alap hőmérsékletet, amíg nem vagyunk otthon (a régi bojler megszűnne így). 

-vagy pl. 2-3 db fűtő-hűtő klímával biztosítanánk ugyanezt, amit elhelyeznénk értelemszerűen a megfelelő helyre, hogy mindenhol biztosítani tudja a megfelelő hőmérsékletet.

Gáz nincs a közelben, ezért marad a villany. A szükséges energiaforrást pedig napelemekkel szeretnénk megoldani.

A kérdésem az, hogy szerintetek szakik, melyik megoldás lenne a legjobb? A villany cirkóval lehet jobb megoldás lenne, nem? Mert a radiátorok csak fűtik a falakat is, a fűtő klíma pedig csak a belteret. És nem 3-4 fogyasztó lenne a házban (2-3 klíma meg a jelenlegi bojler). Vagy rosszul gondolom? Lehet, hogy a villany cirkó több áramot használna valamennyivel, de hatásfoka jobb lehet.

Mi a véleményetek? Napelemeket mindenképp szereltetünk fel.

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2020.02.27 0 1 1528

Mi a nagyon drága a kamat- és költség mentes MFB hitelben ?

Előzmény: zöldeskékek (1527)
zöldeskékek Creative Commons License 2020.02.27 0 0 1527

Ha már ilyen hosszan írtál   akkor ügyelj a szakmaiságra is, mert sokan belekötnek. Van még legalább 4 -5 kitétel amit vitatni lehet !! 

A …. 12 -ben -- ban !!

Összegezésként,   főleg másoknak … a villanyfűtés 3 x annyiba kerül mint a gáz !!

Akkor tovább :

" Én pedig max 4 milliót akartam felvenni."  nagyjából semmit sem érdemes felvenni,   a kölcsönök nagyon drágák. Ha csak nem valami különleges célzott és kedvezményes !

Előzmény: Fikusz70 (1524)
zöldeskékek Creative Commons License 2020.02.27 0 0 1526

" Így számolta az energetikus.

Lehet , de akkor rosszul számolta .

Ha kevés a pénz kezdjük a födém szigeteléssel, aztán  majd később a többi !

Nem cseszlek le,   csak  megírtam a véleményemet... a hőkamera  sok helyen hasznos lehet, de a szigetelést,  annak hiányát nem oldja meg. Jó szemléltető eszköz  és néha csali naívaknak.

Törölt nick Creative Commons License 2020.02.27 0 0 1525

Lehet megsértődni, de attól még igaz a korábbi kitétel, miszerint.

"A hőkamerás felvétel szerint egész jól szigetel

Francokat...
Csak egyenletesen vacakul :-(
Ezt igazolja a jókora fűtési energia igény is."

Fikusz70 Creative Commons License 2020.02.26 0 2 1524

Az ilyen rosszindulatú hozzászólók miatt határoztam most el, hogy soha többé nem írok semmilyen segítőszándékú posztot sehová. Legyen már annyi eszed, hogy a lényegre koncentrálsz, és nem azt kezded el fikázgatni, milyen a hőkamera. Ez szól a többi, "miért nem így, vagy úgy csináltad meg" hozzászólónak is. Így csináltam meg, és kész. Leírtam milyen a ház, és mire számíthat az, aki egy ilyen házban elektromos fűtést szeretne. Ennyi. Ha valakinek segít, örülök, de a kioktatást nehezen viselem. Ha leszigetelem a házat, az plusz 2 millió, nincs ember, aki megcsinálja, a hőigénye minimálisan kevesebb, mert ebben a pénzben sem a padló, sem a padlás szigetelése nincs benne. Így számolta az energetikus. Én pedig max 4 milliót akartam felvenni.  Ha pedig pluszban hőkamerával is megnézzük, nehogy már lecsessz miatta.

Előzmény: zöldeskékek (1523)
zöldeskékek Creative Commons License 2020.02.26 0 0 1523

Így van  a … 12 -es topiktárs a hosszú szövegében hülyeségeket  írogat !!

" A hőkamerás felvétel szerint egész jól szigetel, kivéve a bejárati ajtót. "

A hőkamerával csak a falfelületek  hőmérsékletét lehet megállapítani.

Mindig arra jutunk , hogy a felület nem egyenletes hőmérsékletű. Hogy jó e vagy rossz a szigetelés azt más módszerrel lehet csak megállapítani.

Így szakavatlan kezekbe kerülő hőkamera  téves következtetéseket indikálhat a használójába. 

Elég jól el lehet játszadozni egy hőkamerával... jó szemléltető eszköz  iskolásoknak !! 

Hogy jól szigetelt vagy sem a házunk, a lakásunk az is megállapítható, méréssel és  számítással... hőkamera nem kell hozzá !!

Előzmény: Törölt nick (1522)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.25 0 0 1522

A hőkamerás felvétel szerint egész jól szigetel

Francokat...
Csak egyenletesen vacakul :-(
Ezt igazolja a jókora fűtési energia igény is.

Nem ártott volna hőszigetelni előbb, persze azt is MFB pénzből.
(tudom, tudom ez is macerásabb...)

Aztán utána egy cirka fele akkora napelemes rendszer is elég lett volna.

Előzmény: Fikusz70 (1512)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.25 0 0 1521

"és havonta 17.000 Ft részletet kellett fizetnünk a banknak, 20 évig."
És se villany, se gázszámla. Azért az elég jó, Nekem a villanyszámlám majdnem ennyi, pedig fával fűtök, és a bojler vezérelt áramról megy. Szóval jó üzlet ez, csak rizikós.

Előzmény: Törölt nick (1520)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.25 0 0 1520

Azt írta kevesebb a törlesztő mint a villanyszámla volt. Vagy lehet már keverem valaki mással. Lehet szigetelésre is van mfb hitel, de klímára szerintem nincs, esetleg hőszivattyúra.

Előzmény: NAND708 (1519)
NAND708 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 1519

Napelemre kap valaki hitelt, szigetelésre meg klímára nem?

Mit spórol? Fizeti a hitelt.

Nullszaldó eltörlése rizikó, igen.

Előzmény: Törölt nick (1518)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.25 0 0 1518

Amit te javasolsz azt zsebből kell kifizetni, neki meg kamatmentes hitelből ment, aminek a törlesztője fix, de az infláció miatt valójában csökken az évek alatt. Amúgy a pénzből amit megspórol még mindig szigetelhet, cserélhet nyílászárót, vagy amit csak akar.

Sokkal nagyobb rizikó a szaldó esetleges eltörlése, akkor hirtelen nagyon sokba kerül majd az elektromos fűtés, és csak harmadát fedezi majd amit napelemmel betáplált áramért kap. Ha mázlija van nagyon sokára következik ez be, ha nincs akkor jövőre. Majd kiderül kinek volt igaza.

Előzmény: NAND708 (1517)
NAND708 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 1517

Ennél tudtam volna jobbat mondani, de legalább nem 3-5kWp napelemet akart rádsózni valaki fűtés célra. Néztél volna nagyokat..

-H tarifa 100e

-hőszigetelés 1,5 millió

-légcsatornás klíma: 1 millió

ez kb éves 150 ezer forintos fűtésszámlát eredményezett volna.

Most akkor egy szezonra hány kWh ment el fűtésre? 18000 kWh? Nem is rossz, egy szigeteletlen háztól.  Nálam kb 5000 megy el klímával, de szigetelt házban (100nm)

Téli nap Creative Commons License 2020.02.25 0 0 1516

Sőt a valóságtól is távol áll !

Előzmény: nihill01 (1515)
nihill01 Creative Commons License 2020.02.24 0 0 1515

”Nyoma sincs a gázra jellemző egyenetlen hőmérsékletnek a házban, ahol a radiátor mellett forróság van, de néhány méterre sokkal hidegebb.”

Ennek semmi köze nincs a gázhoz...

Törölt nick Creative Commons License 2020.02.24 0 0 1514

Gondolom a hitel miatt.

Előzmény: einohyl (1513)
einohyl Creative Commons License 2020.02.23 0 0 1513

A közjegyző minek kell az ügylethez ??

Fikusz70 Creative Commons License 2020.02.23 0 0 1512

Kis segítség azoknak, akik elektromos fűtésen gondolkodnak.

Meguntam a fa hasogatását a cserépkályhába, és az állandó téli fagyoskodást, a folyamatos tűzifa áremelkedést, ezért fűtéskorszerűsítésre adtam a fejem.

Adott egy tipikus, falusi, 86 nm-es Kádár-kocka ház, 3 szoba, konyha fürdőszoba elrendezéssel, szigeteletlen 50 cm falakkal, sárral „szigetelt” födémmel, viszonylag jó nyílászárókkal.

A hőkamerás felvétel szerint egész jól szigetel, kivéve a bejárati ajtót. Az épület tujákkal körülvéve, ami nyáron nagyon jó, de télen az a kis napsütés sem éri, ami ilyenkor van.

Gáz-központi fűtést terveztünk, de a 2,5 milliós árajánlat földhöz vágott, és ebben nincs benne a kémény, amihez ki kell a födémet és a tetőt ütni, valamint a falak, és a csempeburkolat helyreállítása. Vagyis újracsempézése, mert eléggé szét kell verni mindent. Tehát, burkoló, tetőfedő, munka, ha a festést, és a faljavítást én magam meg tudom csinálni, meg a rengeteg kosz, felfordulás, amivel ez jár. Ez minimum 3.200.000 lenne összesen, az árajánlatok szerint.

Ráadásul 1(!) év múlva ér rá a fűtésszerelő, ugyanis faluhelyen brutális a munkaerőhiány: aki tehette, már rég lelépett külföldre, aki meg itt maradt, annyit kér, amennyit akar. És utána még burkoló, és tetőfedő után rohangálni....

Így maradt az elektromos fűtés/napelem kombó, MFB bankhitellel. Szerencsére hely van bőven, így 11,4kWp smart, SolarEdge/Hyundai rendszer felfért a tetőre. Ennek költsége 4,8 millió Ft + a közjegyző, és az energetikus díja, így kb. 5.000.000 a vége. Hálózatot néhány éve bővítettem 3 fázisra, 75A-re más okból, ez 350.000 Ft volt anno. A havi törlesztőm 17.000 Ft, amit háromszorosan kitermel a napelem, az önrész 800.000 Ft volt.

4db 2000W Nordart Wifi fűtőpanel, 1 db Noirot 2500W és 1 db 1000W panel lett felszerelve, ezek összesen 340.000 Ft-ba kerültek, kedvezményesen.

Tapasztalatok: A Nordart, és a Noirot termosztátja is brutál pontatlan. Többszöri kalibrálás után is 2 fok eltéréssel üzemelnek, felfelé.  20 fokban 22 fokot mutatnak. Ez megszokható, de mindenesetre zavaró tényező.

Amit imádok, az viszont a fűtés maga: eszméletlenül gyorsan felfűti még ezt a vastag falú házat is, és nagyon egyenletes hőmérsékletre. Nyoma sincs a gázra jellemző egyenetlen hőmérsékletnek a házban, ahol a radiátor mellett forróság van, de néhány méterre sokkal hidegebb. Ami meglepő, hogy a padlón sem fázik a lábam, eddig mindig zokniban kellett lennünk télen, most sima papucsban is lehet futkározni. Egyszerűen jó érzés hazajönni a melegbe. És, persze lehet wifiről is babrálni a fűtőtesteket, ami nagyon kényelmesé teszi a használatot.

Ami, gondolom, a legtöbbeket érdekel, az a fogyasztás. Hát az valami kegyetlen!

Most nem volt semmilyen tél, a tavalyi is komolytalan volt. Itt vidéken talán 20 éjszaka volt, amikor fagyott. Szóval egy hidegebb időszakban megugrana a fogyasztás, de így is egy radiátor átlagban naponta 16kW áramot fogyaszt a fűtési szezonban. Ez kb 640 Ft/radiátor/nap. A 6 radiátorra vetítve 3.800 Ft/nap volt az üzemeltetés költsége, azaz havonta 115.000 Ft. Ezt az értéket 2018. december, 2019 I-IV hónap, és 2019. október- 2020. február vége között mértem, átlagban. Tehát másfél fűtési szezon átlaga.  Az éves villanyszámlám a napelem nélkül 660.000 Ft lett volna! Így teljesen lenullázódott, valamennyivel túl is termeltünk, és havonta 17.000 Ft részletet kellett fizetnünk a banknak, 20 évig. Nem tudom, mennyi lenne a gáz havidíja, de egészen biztosan több, mint 17.000 Ft/hó. Anyu egy hasonló, de hőszigetelt házban, havi átalányként 24.000 Forintot fizet egész évben, és mindig rá kell fizetnie az éves elszámolásnál.

Szerintem napelemmel, hitellel, kombinálva jó lehet az elektromos fűtés, enélkül viszont nagyon el kell rajta gondolkodni, hogy hosszú távon mennyire éri meg a gázzal szemben.

Remélem tudtam segíteni azoknak, kik elektromos fűtésen gondolkodnak!

ksanci Creative Commons License 2020.02.04 0 0 1511

Ha veszed a fáradtságot és itt balra beírod a keresőbe, vagy csak olvasgatsz visszafelé, találsz bőven.

Előzmény: Vaxel (1510)
Vaxel Creative Commons License 2020.02.04 0 0 1510

Elektromos fűtőfóliával kapcsolatban van valamilyen tapasztalata valakinek?

peterch Creative Commons License 2020.01.31 0 0 1509

Semmi gond :)

Előzmény: Törölt nick (1508)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.31 0 0 1508

Bocs, nyilván nem neked ment, csak rossz helyen nyomtam a válasz gombot.

Előzmény: peterch (1507)
peterch Creative Commons License 2020.01.31 0 0 1507

Szia !

Ezt miért nekem írtad ?

Előzmény: Törölt nick (1502)
Alapi42 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 1506

Egyébként van egy  nagyjából a reklámban  említett házzal azonos méretű  lakásom.  Is .

A fűtése villannyal történik,  a bérlőim használják.

Van lehetőség   kandallóval való fűtésre is,  de az elmúlt jó tíz évben most találkoztam egy fiatal emberrel,  aki a villanykályha mellett  a kandallót is használja. Az elődei valamiért snasznak gondolták a kandallós fűtést !

Alapi42 Creative Commons License 2020.01.30 0 1 1505

Zoli drága !

És a lakás többi részét mivel fűtöd ??

Arról is kellene valamit   írni !!

Előzmény: Zoli2020 (1500)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!