Egy kis trükkel a vékonyabba is beoltható, ha nincs más. A megvágott oltóvesszőt beljebb kell dugni a zöld hajtás hasítékába, hogy picivel túl érjen a zöld a fás vágásán.
A lényeg, hogy rugalmas szalaggal kötözz és jól meghúzva légmentes legyen a kötözés. (Nem baj, hogy a vás csap kicsit kidagad.) Van olyan rész, ahol azonos szövetek érintkeznek és onnan megindul a forradás.
Növelheted a megfelelő részek átfedését, ha a megvágott oltóvessző U alkú végéből kipiszkálod a bél részt, néhányszor össze szorítod a végét és jó erősen kötözöl. Ekkor jobban illeszkednek a kambiumok.
2019 tavaszán bujtással gyökereztettem az alany-t, őszre szépen gyökeres lett, ekkor kerület a vödörbe, de nem vittem azonnal a melegre. Kék ledekkel világítottam a kazánházban az alany növekedése alatt (január-február)szép zöldek maradtak a hajtások. Az oltás után felvittem a padlásszobába az ablakba, csak később derült ki, hogy valami ÚV szűrősek az ablakaim. Az ablakos ember mondta, mert kérdeztem tőle.Így aztán mikor kiültettem akkor jól megégette a nap őket.
.....
2020 év szintén zöldbe fás, (most a nemes volt a hűtőben).
Láttam ami kékfénnyel lett világítva nagyon szép erős növények voltak. Én ilyen fénnyel akarom erősíteni a növényemet nemsokára Van valakinek tapaszatalata ezzel kapcsolatban?
Én elültetném az alanyt és (egy év múlva) zöldbe fás oltással csinálnám. Ez biztosabb szerintem mint a kézben oltás, mert már egy legyökeresedett tőkét oltasz. Amúgy a dolognak semmi hátránya (egy tőke két fajta). Nyilván itt később két szálvesszős kialakítás lesz.
Csak a földel való takarás nyujt teljes biztonságot. (Papír, szigetelő cső, ... átfagy, mert nincs földhő, ami pótolja a hőlesdást.) Ha lehet, akkor föld alá kell fektetni az oltást.
Amint azt T!GER kolléga írta, a vesszők beérése a lényeg nem az mekkorára nőttek. Télre feltétlen takard be.
Egyébként van még idő a vessző beérésére. Tavasszal én is oltottam és ránézésre a nemes vesszője előbbre jár az érésben mint a vadalany. Télre be fogom takarni és szinte biztosan megmarad.
Ha a fagyok előtt beérnek a vesszők akkor elképzelhető hogy kifognak hajtani. A gyengébb növekedésű oltványok sem nőnek sokkal nagyobbra iskolázáskor. Maximum véded őket télire takarással.