Ilyen értelemben én is sokszor "el vagyok anyátlandodva"... :-)
Csak nem akartam úgy fogalmazni, hogy fôként akkor nyúlok a kakaó után, mikor úgy érzem magam, mint egy zsák fos... .-)
Mit látok! Te is az én kedvenceim egyikét kedveled! No, ez dícséretes!
Jó az instant is, de igazából az "csak" elsősegély! Az igazi mégicsak, a jóminőségő por kakaóból, magas zsírtartalmú tejjel főzött ital, fímon forrón, sok valódi tejszínhabbal, kis csokireszelékkel a habon!
És nem az első mozdulatra elkeverni a habot, hanem élvezni ahogy a kortyokkal a szájszélére ragad, és lassan lenyalogatni miközben lágyan olvad a benne felmelegedő csokireszelék!
Biztos volt már ilyen a topikban, de leírnán nekem, hogy sikerült a legfínomabbra készíteni.
Az első lényeges az, hogy a kakaó por csak kevés, 1 evőkanálnyi vízzel, és 1 evőkanálnyi tejjel, valamint a hozzátartozó cukorral még hidegen, lehetőleg étkezési saválló edényben legyen kikeverve, kis habverővel. Aluminium eszközöket nem szabad használni, mert erősen megváltoztatja a kész ital ízét.
A keveréket, mikor már az összes kakaó jól elkeveredett, feloldódott kis ideig még hidegen, szinte habosra keverem. Majd felteszem a tűzhelyre.
Itt folyamatosan keverve felforralom, amitőlis a cukor kissé karamelizálódik, és a több mint 100c fokon a kakaó szabályosan kifő, szétfő! Igyekezni kell a kismennyiségő keverék alatt a hőt úgy szabályozni, hogy az forrásban maradjon, kb 1 percig, de ne égjen meg, és ki se fusson! Tessék ügyelni a folyamatos keverésre.
Ekkor két lehetőségem van. Ha erősebbre akartam készíteni a kakaót, akkor már az elején több port tettem bele. Ezesetben a forrongó masszára csak 2-3 dl tejet öntök első lépésben, és folyamatos keverés mellett ismét felforralom. Ettől egyébbként a tej is enyeri jellegzetes forralt ízét. Ezután a teljes mennyiségű tejet hozzáadom, és a fogyasztásra alkalmas hőmérsékletre melegítem.
Ha kevéssé erősre készül a főzet, akkor már az első tej adag a teljes mennyiség, és nem forralom fel.
Célszerű az erősebb főzetet kevesebb cukorral készíteni, mert az így nagyon kellemesen, kissé kesernyésre hagyja a kakaó ízét.
A többi már ismert! Csak mázas porcelán, esetleg vastag anyagú, mázas cseréppohárból, bögréből az igazi!
Ebbe a boltba mi is szoktunk járni, de még sose kerestem itt kakaót. Meg fogom nézni! (Milka kakaó milyen? Úgyismint: instant? sós? jó édes? kesernyés?)
Lehet kapni, Kakao Club, 800g-os kiszerelésben, kék zacskós. A Nyugati téri Kaisersban biztos van (valószínű más Kaisers üzletekben is), és mivel Plusz-embléma van az oldalán, feltételezhetően a Plusz üzletekben is megtalálhatod. Magyar gyártmány, és - szerintem - valamivel jobb, mint a Neszkuvik.
Novemberben Angliában vendégeskedtem egy rövid ideig, ott mindennap Cadburys Drinking Chocolate névre hallgató kakaót ittam (nyamnyamnyam). Hoztam is haza egy teljes dobozzal (többet csak azért nem, mert nem fért már a bőröndbe), persze egy hét alatt elfogyott. Most kétségbeesve próbálom kideríteni, hol tudnék utánpótlást beszerezni, de egyelőre nem hallottam olyan boltról, ahol árulnának. Sok Cadburys terméket hoznak be Mo-ra (Lengyelországból), de mind csokoládé, praliné. Ha valaki tud segíteni, lécci!
[A kinti történet egyébként úgy indult, hogy első reggel megkérdezték, mit szeretnék enni, és széles mozdulattal kitárták a különböző pelyheket (kukorica, zab, mittudomén) tartalmazó konyhaszekrény ajtaját. Erre mondom én, hogy természetesen kakaót reggelizem. Vendéglátóm fogott egy börét, bele egy kis kakaópor, rá forró víz jócskán, és a végén még löttyintett bele egy kevés tejet is. Mikor ezt megláttam, majdnem szívgörcs - alig bírtam legyűrni, hát nem kívánom senkinek... :)]
Egy hibája van a Cadburysnek, hogy nehezen oldódik, így először a sok kakaót el kell dolgozni egy cseppnyi tejjel, hogy sűrű, mézszerű masszát kapjunk, és utána lehet higítani. De az íze mennyei :)