Első körben elég csak megnyitni, és ott elindul egy párbeszéd az eladó és a vevő között, szűkös határidőkkel. Az eBay csak akkor avatkozik bele, ha nem juttok dűlőre.
Köszönöm. Tényleg teljesen vakon tapogatok a témában, mert bár 10 éve eBay-ezek, de főleg eladok, és a kevés számú (talán három) vásárlásom rendben zajlott.
The nyitsz egy “claim”-et, amiben a megkéred ebay-t hogy járjanak el. Ha az elado nem válaszol, visszautalják a pénzed plusz megtarthatod a cuccot. Ha akarod.
Mivel bizonyítom hitelesen, hogy elküldtem neki? Nem mondhatja azt, hogy nem kapta meg? Mert ha csak akkor kapok vissza pénzt, ha az eladó igazolja, hogy visszaérkezett, akkor ez kicsit aggályos.
Amennyiben hibás a teljesítés, úgy feladónak kell állnia a visszapostát! Azt kell kiválasztani indokként, hogy "item not as described", vagy hasonló. Alapvetően visszaküldöd, és kapod a refundot.
Angolt használok. Kérd meg az eladót, hogy kezdje meg a “refund”-ot. Kapsz egy postacimkét, ezzel hivatalos lesz. Elküldöd. Mikor megkapja, jelzi és megkapod a pénzt.
Tudnátok segíteni? Évtizedes eBay-ezés után először futottam bele egy olyan üzletbe, hogy hibás terméket kaptam. A termék oldalán fel van tüntetve a 14 napos visszaküldési garancia, az én terhemre való visszapostázással (ezt el is fogadom, ez van). Csak, mivel még nem volt dolgom ilyennel soha, nem tudom az egész refundnak a menetét. Hol találom a .de-n, először visszajön a pénz és utána postázok, vagy elküldöm és visszajön a pénz, vagy az eBay utalja vissza?
Eeeegen. Csak akkor mi van, ha azt mondja, hogy nem helyes a cím, amiről a fizetés jött és megad egy másikat? Nekem nem arra kell postáznom, ami fizetési képernyőn meg van adva???
Kösz a gyors választ. Nem történt még velem ilyen. pontosabban egyszer, kb. egy éve. Csak onnan tudtam, hogy eladtam valamit, hogy pittyegett a telefonom, hogy megérkezett a pénz. :-)
Arra van ötleted, hogy hogyan tudott licitálni egy USA figura, úgy, hogy be van pipálva, hogy csak az EU-ba szállítok?
Amúgy a dolog pikantériája, hogy megnyerte az aukciót, fostam, hogy azonnal kifizeti az EU-s postaköltséggel a stexet, én meg b@szhatom. Hát gyorsan küldtem neki számlát az USA postázás díjával, erre jön egy mail az eBay-tól, hogy a vevő elfogadta a magasabb postát. Ki is fizette. Amire megint jött egy mail a kifizetés megerősítéséről, de egy németországi postacímmel és egy kínaira hajazó névvel. Hát elküldtem, mivel az eBay automatikus levele volt. És én úgy tanultam, hogy PP-nál is oda kellett küldeni, ahonnan a fizetés jött.
Igen, nagyon kiszolgáltatottak a kezdő eladók: fix 30 napig ülnek a pénzeden, még ha már időközben meg is kaptad érte a pozitívat. Tehát meghitelezed a feladást, elengeded az értéket, és reméled, hogy nem lesz problémája 30 napon belül... Ilyen világ van arra, nem bízzák a véletlenre. Annyit elérnek vele, hogy friss reggel kizárják a csalókat, persze a fiók ellopás dívik emiatt.
A másik "kínom". Eladtam öt tételt az eBay.de regisztrációmmal. Igazából valamennyit Németországba küldöm/küldtem. Viszont érdekesség, hogy két tételről nem kaptam emailben értesítést, hogy kifizették, viszont a my-eBay-omon kifizetettnek látszik. És az is érdekesség, hogy van amelyiket később vették meg, már a számlámon a pénz. Nos most nem tudom, hogy amelyekről "csak" az eBay-rendszeremen belül van "fizetett" jelzés, elküldhetem-e?
Német eBay-n feltöltött termékemnél ki van kötve (kipipálva feltöltéskor), hogy csak az EU-ba szállítok. A termékleírásban jeleztem, hogy bárhová szállítok, ha előtte egyeztetünk a szállítási költségről. Ennek ellenére ma arra ébredtem, hogy a pillanatnyi nyertes egy USA felhasználó. Szerintetek hogy van ez? A rendszernek nem szabadna elvileg a licitet engedni.
Leírtam mit várok, rugalmasságot, ha rendben lezajlott az adásvétel, a vevő meg van elégedve a termékkel. Azt elvárják, hogy én 3 napon beül feladjam a csomagot, a pénzen meg ülnek kedvük szerint.
Viszont a problémák, az idegeskedés hatványozottan magasabb lehet a rendszerrel, pl. az elküldött termék nem felel meg, vagy a vevő szerint nem jó, hibás, na a hasonló macerát még az ellenségemnek se.
Legyél türelemmel. Nem olyan rossz ez az eBay. Próbáltam eladni az Astromarton, szinte nulla sikerrel. Még meg sem pingettek (persze, lehet, hogy a "not rated" státuszom miatt. Az eBay-n minden megvettek. Biztonságos, jól követhető. Nekem még nem volt problémám. Tegyél fel pár darab 1.2 eurós fiszemfaszomot, és beszéld meg barátaiddal, hogy vegyék meg és értékeljenek. Ezzel 2-3 hét alatt teljes jogú felhasználóvá tudsz válni.