Keresés

Részletes keresés

red.1 Creative Commons License 2001.07.30 0 0 67
Néhány egykori keresztény intézmény:
- keretszes hadjártok
- inkvizíció
Előzmény: Husky (66)
Husky Creative Commons License 2001.07.30 0 0 66
Keresztény te ??? A keresztények nem utálkodnak..... már bocs
Előzmény: JanusHu (65)
JanusHu Creative Commons License 2001.07.30 0 0 65
Ezért utálom az öszes baloldalit minden nemzet iránti érzés nélkül gondolkodnak

"Én egy lelkes Újpest, Chacon és Hajduk szurkoló vagyok"

Gratulálok- és te nevezed magyarnak magad.

Egy -Se nem jobb, se nem bal, cak egyszerüen keresztény és magyar - hozzászoló !

Előzmény: Juan Pablo (16)
The Evil Creative Commons License 2001.07.30 0 0 64
Ez a csoport szerinti kötődés a Corinthiansnál és a Palmeirasnál nem létezik, illetve nem "csoport szerinti kötődés". Valóban az átlagnál több színes bőrű szurkolója van a Timao-nak (eh, de hát a brazil lakosság 40%-a színes bőrű), és ugyanígy van a Palmerias az olasz bevándorlókkal, de ennek nem történelmi okai vannak, hanem egyszerűen csak így alakult. A Corinthians például angolok eredetű klub.
Előzmény: Lorinc_d (36)
sevenside Creative Commons License 2001.07.30 0 0 63
Sziasztok!

Kicsit én is hozzászólnék már... :) Megfigyelhető, hogy olyan országokban, ahol hosszabb ideig, valamilyen politikai diktatúra volt, ott a társadalom az ellentétes világnézetű beállítottság irányába korlátozódik. Az orosz futballcsapatok szurkolói pl. egytől-egyig náci beállítottságúak. Olaszországban a Duce-i önkényuralom után indul be igazán a Kommunista propaganda. Ennek eredménye érezhető volt később az ultráknál. Aztán jött megint a változás, mivel kiderültek a komcsi korrupciós botrányok, ezért kezdett bővülni a sok jobb oldali csoport. Ha a Lazio-t említjük, akkor rögtön leghíresebb elnökük jut az ember eszébe, maga a Duce, vagyis Mussolini.

Anglia egészen más tészta. Ott mindenki jobbosnak tekinthető, mivel az angol ember örülten büszke whisky szagú mivoltára. A szurkolóknál inkább Loyalista és nem annyira Loyalista ellentétek vannak... :))) A nagy Loyalista csapatok a szigetországban: Chelsea, Millwall, Rangers, Lingfield FC, Leicester és alsóbb osztályú csapatok. A "vegyes" érzelmű csapatok: Man UTD, Liverpool, Celtic ... stb. Érdekes jelenség pl., hogy a Birmingham csapatának a 70-es években kialakult csoportja a Zulu Army sok balhét csinált, közöttük sok feketével, mégis inkább Loyalista beállítottságúak. A Spurs kivételes jelenség azért, mert London azon negyedében van a White Hart Lane, ahol sok a bevándorló. A másik, hogy kb. a 60-as (ez csak tipp, nem tudom pontosan mikor) években vásárolta meg egy ottani „Várszegi” :) ezért jelenleg a klub vezetésében és szurkolói között is fellelhetőek a „MÁSSÁG-ot” képviselő egyedek. :) Most csak ennyit.

Üdv.

red.1 Creative Commons License 2001.07.30 0 0 62
A diósgyőri Harcosokat javarészt jobboldali érzelműek alkotják, de ez természetesen nem igaz az egész, az össz (,,mezei szurkolóktól a sálasokig") diósgyőri táborra. A jobboldali jelző azonban NEM nácikat takar!!!
Mi most Miskolcon egyáltalán annak örülünk, hogy Csapatunk van és (egyelőre) nem az a legfontosabb, hogy ki melyik oldalon áll.
Előzmény: fcf (61)
fcf Creative Commons License 2001.07.29 0 0 61
"az angol szurkolóknál szerintem nem annyira jellemző a politikai beállítottság vállalása"

talán ez is a politikai-parlamenti rendszerük sajátosságaiból következik...
nálunk azért a jobboldaliak kötődnek a Miéphez,Fideszhez,a kommunisták régi politikai jelképekhez,de hogy kötődjenek Angliában a balosok a Munkáspárthoz,ha néha konzervativabb,mint a konzervativok?
Persze lehet hogy nem ezért van,nemtudom,csak tipp.

Előzmény: Ernesto Serra (51)
Ernesto Serra Creative Commons License 2001.07.29 0 0 60
de ez nem mindig volt így, nem?
Előzmény: Juan Pablo (56)
Lorinc_d Creative Commons License 2001.07.29 0 0 59
A boulogne-i fiuk valoban kemeny skinek, de mar a parizsiaknal is sok a bevandorlo, marmint a szurkolok kozott. Valamelyik bajnokavatojukon ossze is verekedtek a feherek es feketek ;-) Eszak-del ellentet megvan Fro-ban is, de kevesbe eros mint az olaszoknal. A delieknek van egy kisebbsegi komplexusuk, hogy az eszakiak lenezik oket (a komplexusuk nem alaptalan). A PSG-OM-en pedig minden ellentet lecsapodik ami megtalalhato az orszagban, egy ilyen rangadohoz kepest egy Fradi-Ujpest ministransgyerekek talalkozoja... De a tobbi csapatnal nehez ilyesmiket felallitani (marmint politikai beallitottsagokat), ott van meg Bordeaux ahol siznten vannak skinek, de a skinek szama szeritnem egesz Fro-ban csokken, egyszeruen annyi a bevandorlo hgogy skinek ott nem elnek meg. En legalabbis soha nem lattam meg skineket Fro-ban az utcan, bevandorlot viszont allandoan.
A marseille-iek tenyleg qrvara buszke egy fajta, de az is igaz hogy tobb az algeriai mint a francia. De Marseille mindig is egy kicsit ilyen "szeparatista" volt.
Előzmény: Juan Pablo (58)
Juan Pablo Creative Commons License 2001.07.29 0 0 58
Az igaz, hogy sok a bevándorló, de kurvára büszkék a városukra, a honlapjukon egy csomót foglalkoznak Marseille történelmével.
Szerintem a legnagyobb különbség egyszerűen az észak-dél ellentétből adódik (főleg mentalitásban, kultúrában), ez hasonló mint Olaszo-ban. És azért PSG hoolok igencsak nacionalisták (volt egy nagyon gyenge dokumentumfilm is róluk a TV-ben pár éve), míg az OM-esek egyik főcsoportja radikálisan baloldali.
Olaszország, Franciaország abban is hasonlít, hogy a kommunista pártok a háború után elég komoly erőt képviseltek, és ma is parlamenti párttal rendelkeznek.
Előzmény: Lorinc_d (57)
Lorinc_d Creative Commons License 2001.07.29 0 0 57
Igen, van PSG-OM de ennek nicnsen politikai felhangja. Pontosabban ha a marseille-iek "szeparatizmusat" baloldalisagnak vesszuk, akkor van. Marseille-re valoban az a jellemzo, hogy ok elobb marseille-iek, es csak utana franciak (vagy meg utana sem). Ez a multbol is ered, nomeg abbol is hogy Marseille-ben tulkepp mar nincsen francia csak bevandorlo. Parizst pedig kifejezetten utaljak, de a parizsiakat altalaban sehols em csipik Franciaorszagban, ez az a fovaros-ellenesseg ami Magyarorszagon is megfigyelheto a videkiek koreben. Eshat Marseille eseteben ez hatvanyozott. Tehat valahol pl. az OM tabora nevezheto talan balosnak, de ez nem ugyanaz mint Olaszorszagban.
Előzmény: Juan Pablo (55)
Juan Pablo Creative Commons License 2001.07.29 0 0 56
Hűha, akkor igencsak kevés Supertifót lapozgattál eddig!
A rómások a legnagyobb fasiszták a laziósokkal együtt.
Előzmény: Ernesto Serra (54)
Juan Pablo Creative Commons License 2001.07.29 0 0 55
Hááát, azért az OM-PSG ellentét sem csak a csapatok rivalizálásáról szól. És akkor nagyon enyhén fogalmaztam. Érdemes megnézni a marseille-i ultrák honlapját. Érdekes dolgok vannak rajta... Olvasható az egyik fanzine-jük is, sok képpel, és hát az anarchia-jeltől az öt ágú csillagig sok minden van. (Rajta vannak az egyes számok címlapjai is, hihetetlenül jó rajzokkal!!!) A cím sajnos nem jut eszembe, de rá lehet keresni. ÉRDEMES! Bár franciául van természetesen. Olyanokat írnak, hogy ők marseille-iek és nem franciák, a párizsiakat angoloknak, barbár északiaknak titulálják és azt fejtegetik, hogy ők a szabadság, a tenger gyermekei meg hasonlók.
A magyar ultrák tevékenysége után jó látni, hogy vannak táborok (még ha kf-ön is), akiknek van valami a rigmusaik mögött.
Előzmény: Lorinc_d (52)
Ernesto Serra Creative Commons License 2001.07.29 0 0 54
a Lazio 4 jobbos csoportja nem meglepő, inkább azon csodálkozok, hogy nem mind neonáci :) viszont a Roma 4 jobbos csoportja furcsa, én úgy tudtam, hogy ők baloldaliak
Előzmény: anonimo (47)
Ernesto Serra Creative Commons License 2001.07.29 0 0 53
Argentínában a játékosok között is vannak balosok. pl. Maradonán és Verónon is Che Guevara tetoválás van
Előzmény: Szul (26)
Lorinc_d Creative Commons License 2001.07.29 0 0 52
Igen igazad lehet Anglia mas vilag. A Tottenham azert valamennyire "szembeszoko" volt nekem. Hasonlo lehet amennyire ismerem Franciaorszag, ott sem nagyon fonodik ossze a politikai beallitottsag a klubszeretettel (szerintem), egy-ket kiveteltol eltekintve (ugy tudom pl. a bordeaux-iak elegge jobbosok).

Erdekes ez az osszeallitas az olasz csoportokrol.

Előzmény: Ernesto Serra (51)
Ernesto Serra Creative Commons License 2001.07.29 0 0 51
az angol szurkolóknál szerintem nem annyira jellemző a politikai beállítottság vállalása, mint mondjuk az olaszoknál, bár erről hackett biztos többet tudna mondani. Mindenesetre a MU-nak egy szélsőjobbos csoportjáról tudok, a 80-as évek első feléből. a Tottenham valószínűleg tényleg balos lehet
Előzmény: Lorinc_d (10)
Szul Creative Commons License 2001.07.29 0 0 50
Capisco.:)
Előzmény: anonimo (49)
anonimo Creative Commons License 2001.07.29 0 0 49
Pont az ellenkezője!Minden szám első oldalain a baloldalt kifigurázó karikaturák szerepelnek.Berlusconiról győzelme elött és után ódákat zengtek."szerződés a polgárokkal" /nem ismerős?/ " az én kihivásom"," Berlusconi forradalma"...
Előzmény: Szul (48)
Szul Creative Commons License 2001.07.29 0 0 48
Koszi az infot!Szerintem egy kicsit sok a jobbos csoport!lehet hogy a lap balos?:))
Előzmény: anonimo (47)
anonimo Creative Commons License 2001.07.29 0 0 47
Hát elég érdekes a téma.Kb. 2 hónappal ezelőtt-a lazio curva nordjának rasszista botrányakor- az olasz Panorama újság leközölte a SERIA A tifosoinak politikai beállitottságát csapatokra lebontva:

ATALANTA:3 csoport 2 balos 1 északi ligás

BARI: 3 csoport 1 jobbos, 1 nazionalista 1 apolitikus

BOLOGNA:3 csoport 1 balos 2 jobbos

BRESCIA: 2 csoport 1 vegyes 1 balos

FIORENTINA:4 csoport 2 balos 1 jobbos/Viola Korps/ 1 apolitikus

INTER: 3 csoport mind jobbos

JUVE:2 csoport mind mind jobbos /érdekesség, hogy az 1 a 70es években még balos volt/

LAZIO:4 csoport mind jobbos 2 neonáci

LECCE: 2 csoport mind jobbos

MILAN:3 csoport 1 bal 1 jobb 1 vegyes

NAPOLI:4 csoport 2 apolitikus /1 ex balos/ 2 jobbos

PARMA:2 csoport mind apolitikus

PERUGIA: 3 csoport 2 balos 1 jobbos nemzeti

REGGINA 3 csoport 2 jobbos 1 skin

ROMA: 4 csoport mind jobbos ebből 1 ex balos, 1 skin

UDINESE: 3 csoport mind jobbos

VERONA 3 csoport mind jobbos

VICENZA: 3 csoport 2 balos 1 skin

Akit bővebben érdekel és beszél valamennyit olaszul:PANORAMA 2001. 20.szám május 16.

biancoblu Creative Commons License 2001.07.29 0 0 46
Bundesliga: St. Pauli-Hertha BSC 0-0, félidő
2001 júl. 29 18:15 - Forrás: sportforum.hu - (Munkatársunktól)

Millerntorstadion, 20 015 néző,vezeti: Aust
sárgalap: Rehmer (43.), Konsztanidinisz (44.)
FC St. Pauli: Bulat - Stanislawski - Amadou, Scheinhardt - Held, Inceman, Bürger, Rahn - Meggle - Rath, Cenci. Edző: Demuth.
Hertha BSC: Király - Rehmer, van Burik, Konstantinidis - Hartmann, Deisler, Beinlich, Goor - Marcelinho - Preetz, Alves. Edző: Röber.

biancoblu Creative Commons License 2001.07.29 0 0 45
Tudtommal a VIP-ben van egy skin, a többiek nem olyan nagyon radikálisak, bár ez nem 100%.
Előzmény: fcf (44)
fcf Creative Commons License 2001.07.29 0 0 44
Fura,hogy a Vasast nem emlitette senki,velük mi a helyzet most?
Igaz a táborukból csak két embert ismertem(asszem már egyik sem jár meccsre),ők viszont elég radikális jobboldaliak voltak.De nemtudom,hogy a táboruk egészét mi jellemzi.
fcf Creative Commons License 2001.07.29 0 0 43
Én még nem hallottam,hogy ebből probléma lett volna.Lentebb emlitettem,hogy a különböző csoportok tagjai jóban vannak egymással,ez egyrészt szerintem annak is köszönhető,hogy az ismertségek korábbra vezethetőek vissza a határozott politikai meggyőződés kialakulásánál,másrészt a tábor és az RBD egységének érdeke is megkivánja,hogy emiatt ne legyenek összetűzések,hiszen a meccsekre nem politizálni megyünk,hanem kedvenc csapatunknak szurkolni(ez ugyan nagy közhelynek hangzik,de igy igaz!)
Előzmény: biancoblu (42)
biancoblu Creative Commons License 2001.07.29 0 0 42
Ebből még sose volt semmilyen házon belüli probléma?
Előzmény: fcf (41)
fcf Creative Commons License 2001.07.29 0 0 41
Nehéz kérdés,mert az RBD egyben tömörit mindenkit,politikai beállitottság nélkül.Konkrétan,a táboron belül 5-6 kommunistáról tudok,kevésbé radikálisak nyilván vannak többen is,de -többek közt a lent emlitett okok miatt is- nincs akkora "hangjuk" mint a (szélső)jobbosoknak.
Előzmény: biancoblu (35)
Szul Creative Commons License 2001.07.29 0 0 40
En csak arra akartam utalni hogy tortenelmileg bizonyitott hogy a xx. sz. masodik feleben ezekben az orszagokban(szovjet tomben nem demokratikus uton) jottek letre eros bolsevik mozgalmak!
Előzmény: Szul (37)
biancoblu Creative Commons License 2001.07.29 0 0 39
Ezt most nem egészen értem. A volt NSZK-ban is elég sok ilyen tábor van (St. Pauli, 1. FC Köln, stb.).
Előzmény: Szul (37)
fcf Creative Commons License 2001.07.29 0 0 38
Azért nem mindenki náci nyilván,főleg mert ha jól tudom,a Harcosok több csoport egyesüléséből jött létre.A kapcsolatukat velünk meg azért nem befolyásolja,mivel a mi szurkolótáborunknak több,a jobbosok körében is elismert balos tagja van(pl.az emlitett előénekes),ráadásul a politikai meggyőződésbeli különbségek ellenére jóban vannak a táborunkon belüli csoportok tagjai egymással.
Előzmény: Juan Pablo (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!