Ez a csoport szerinti kötődés a Corinthiansnál és a Palmeirasnál nem létezik, illetve nem "csoport szerinti kötődés". Valóban az átlagnál több színes bőrű szurkolója van a Timao-nak (eh, de hát a brazil lakosság 40%-a színes bőrű), és ugyanígy van a Palmerias az olasz bevándorlókkal, de ennek nem történelmi okai vannak, hanem egyszerűen csak így alakult. A Corinthians például angolok eredetű klub.
Kicsit én is hozzászólnék már... :) Megfigyelhető, hogy olyan országokban, ahol hosszabb ideig, valamilyen politikai diktatúra volt, ott a társadalom az ellentétes világnézetű beállítottság irányába korlátozódik. Az orosz futballcsapatok szurkolói pl. egytől-egyig náci beállítottságúak. Olaszországban a Duce-i önkényuralom után indul be igazán a Kommunista propaganda. Ennek eredménye érezhető volt később az ultráknál. Aztán jött megint a változás, mivel kiderültek a komcsi korrupciós botrányok, ezért kezdett bővülni a sok jobb oldali csoport. Ha a Lazio-t említjük, akkor rögtön leghíresebb elnökük jut az ember eszébe, maga a Duce, vagyis Mussolini.
Anglia egészen más tészta. Ott mindenki jobbosnak tekinthető, mivel az angol ember örülten büszke whisky szagú mivoltára. A szurkolóknál inkább Loyalista és nem annyira Loyalista ellentétek vannak... :))) A nagy Loyalista csapatok a szigetországban: Chelsea, Millwall, Rangers, Lingfield FC, Leicester és alsóbb osztályú csapatok. A "vegyes" érzelmű csapatok: Man UTD, Liverpool, Celtic ... stb. Érdekes jelenség pl., hogy a Birmingham csapatának a 70-es években kialakult csoportja a Zulu Army sok balhét csinált, közöttük sok feketével, mégis inkább Loyalista beállítottságúak. A Spurs kivételes jelenség azért, mert London azon negyedében van a White Hart Lane, ahol sok a bevándorló. A másik, hogy kb. a 60-as (ez csak tipp, nem tudom pontosan mikor) években vásárolta meg egy ottani Várszegi :) ezért jelenleg a klub vezetésében és szurkolói között is fellelhetőek a MÁSSÁG-ot képviselő egyedek. :) Most csak ennyit.
A diósgyőri Harcosokat javarészt jobboldali érzelműek alkotják, de ez természetesen nem igaz az egész, az össz (,,mezei szurkolóktól a sálasokig") diósgyőri táborra. A jobboldali jelző azonban NEM nácikat takar!!!
Mi most Miskolcon egyáltalán annak örülünk, hogy Csapatunk van és (egyelőre) nem az a legfontosabb, hogy ki melyik oldalon áll.
"az angol szurkolóknál szerintem nem annyira jellemző a politikai beállítottság vállalása"
talán ez is a politikai-parlamenti rendszerük sajátosságaiból következik...
nálunk azért a jobboldaliak kötődnek a Miéphez,Fideszhez,a kommunisták régi politikai jelképekhez,de hogy kötődjenek Angliában a balosok a Munkáspárthoz,ha néha konzervativabb,mint a konzervativok?
Persze lehet hogy nem ezért van,nemtudom,csak tipp.
A boulogne-i fiuk valoban kemeny skinek, de mar a parizsiaknal is sok a bevandorlo, marmint a szurkolok kozott. Valamelyik bajnokavatojukon ossze is verekedtek a feherek es feketek ;-) Eszak-del ellentet megvan Fro-ban is, de kevesbe eros mint az olaszoknal. A delieknek van egy kisebbsegi komplexusuk, hogy az eszakiak lenezik oket (a komplexusuk nem alaptalan). A PSG-OM-en pedig minden ellentet lecsapodik ami megtalalhato az orszagban, egy ilyen rangadohoz kepest egy Fradi-Ujpest ministransgyerekek talalkozoja... De a tobbi csapatnal nehez ilyesmiket felallitani (marmint politikai beallitottsagokat), ott van meg Bordeaux ahol siznten vannak skinek, de a skinek szama szeritnem egesz Fro-ban csokken, egyszeruen annyi a bevandorlo hgogy skinek ott nem elnek meg. En legalabbis soha nem lattam meg skineket Fro-ban az utcan, bevandorlot viszont allandoan.
A marseille-iek tenyleg qrvara buszke egy fajta, de az is igaz hogy tobb az algeriai mint a francia. De Marseille mindig is egy kicsit ilyen "szeparatista" volt.
Az igaz, hogy sok a bevándorló, de kurvára büszkék a városukra, a honlapjukon egy csomót foglalkoznak Marseille történelmével.
Szerintem a legnagyobb különbség egyszerűen az észak-dél ellentétből adódik (főleg mentalitásban, kultúrában), ez hasonló mint Olaszo-ban. És azért PSG hoolok igencsak nacionalisták (volt egy nagyon gyenge dokumentumfilm is róluk a TV-ben pár éve), míg az OM-esek egyik főcsoportja radikálisan baloldali.
Olaszország, Franciaország abban is hasonlít, hogy a kommunista pártok a háború után elég komoly erőt képviseltek, és ma is parlamenti párttal rendelkeznek.
Igen, van PSG-OM de ennek nicnsen politikai felhangja. Pontosabban ha a marseille-iek "szeparatizmusat" baloldalisagnak vesszuk, akkor van. Marseille-re valoban az a jellemzo, hogy ok elobb marseille-iek, es csak utana franciak (vagy meg utana sem). Ez a multbol is ered, nomeg abbol is hogy Marseille-ben tulkepp mar nincsen francia csak bevandorlo. Parizst pedig kifejezetten utaljak, de a parizsiakat altalaban sehols em csipik Franciaorszagban, ez az a fovaros-ellenesseg ami Magyarorszagon is megfigyelheto a videkiek koreben. Eshat Marseille eseteben ez hatvanyozott. Tehat valahol pl. az OM tabora nevezheto talan balosnak, de ez nem ugyanaz mint Olaszorszagban.
Hááát, azért az OM-PSG ellentét sem csak a csapatok rivalizálásáról szól. És akkor nagyon enyhén fogalmaztam. Érdemes megnézni a marseille-i ultrák honlapját. Érdekes dolgok vannak rajta... Olvasható az egyik fanzine-jük is, sok képpel, és hát az anarchia-jeltől az öt ágú csillagig sok minden van. (Rajta vannak az egyes számok címlapjai is, hihetetlenül jó rajzokkal!!!) A cím sajnos nem jut eszembe, de rá lehet keresni. ÉRDEMES! Bár franciául van természetesen. Olyanokat írnak, hogy ők marseille-iek és nem franciák, a párizsiakat angoloknak, barbár északiaknak titulálják és azt fejtegetik, hogy ők a szabadság, a tenger gyermekei meg hasonlók.
A magyar ultrák tevékenysége után jó látni, hogy vannak táborok (még ha kf-ön is), akiknek van valami a rigmusaik mögött.
a Lazio 4 jobbos csoportja nem meglepő, inkább azon csodálkozok, hogy nem mind neonáci :) viszont a Roma 4 jobbos csoportja furcsa, én úgy tudtam, hogy ők baloldaliak
Igen igazad lehet Anglia mas vilag. A Tottenham azert valamennyire "szembeszoko" volt nekem. Hasonlo lehet amennyire ismerem Franciaorszag, ott sem nagyon fonodik ossze a politikai beallitottsag a klubszeretettel (szerintem), egy-ket kiveteltol eltekintve (ugy tudom pl. a bordeaux-iak elegge jobbosok).
az angol szurkolóknál szerintem nem annyira jellemző a politikai beállítottság vállalása, mint mondjuk az olaszoknál, bár erről hackett biztos többet tudna mondani. Mindenesetre a MU-nak egy szélsőjobbos csoportjáról tudok, a 80-as évek első feléből. a Tottenham valószínűleg tényleg balos lehet
Pont az ellenkezője!Minden szám első oldalain a baloldalt kifigurázó karikaturák szerepelnek.Berlusconiról győzelme elött és után ódákat zengtek."szerződés a polgárokkal" /nem ismerős?/ " az én kihivásom"," Berlusconi forradalma"...
Hát elég érdekes a téma.Kb. 2 hónappal ezelőtt-a lazio curva nordjának rasszista botrányakor- az olasz Panorama újság leközölte a SERIA A tifosoinak politikai beállitottságát csapatokra lebontva:
ATALANTA:3 csoport 2 balos 1 északi ligás
BARI: 3 csoport 1 jobbos, 1 nazionalista 1 apolitikus
BOLOGNA:3 csoport 1 balos 2 jobbos
BRESCIA: 2 csoport 1 vegyes 1 balos
FIORENTINA:4 csoport 2 balos 1 jobbos/Viola Korps/ 1 apolitikus
INTER: 3 csoport mind jobbos
JUVE:2 csoport mind mind jobbos /érdekesség, hogy az 1 a 70es években még balos volt/
LAZIO:4 csoport mind jobbos 2 neonáci
LECCE: 2 csoport mind jobbos
MILAN:3 csoport 1 bal 1 jobb 1 vegyes
NAPOLI:4 csoport 2 apolitikus /1 ex balos/ 2 jobbos
PARMA:2 csoport mind apolitikus
PERUGIA: 3 csoport 2 balos 1 jobbos nemzeti
REGGINA 3 csoport 2 jobbos 1 skin
ROMA: 4 csoport mind jobbos ebből 1 ex balos, 1 skin
UDINESE: 3 csoport mind jobbos
VERONA 3 csoport mind jobbos
VICENZA: 3 csoport 2 balos 1 skin
Akit bővebben érdekel és beszél valamennyit olaszul:PANORAMA 2001. 20.szám május 16.
Fura,hogy a Vasast nem emlitette senki,velük mi a helyzet most?
Igaz a táborukból csak két embert ismertem(asszem már egyik sem jár meccsre),ők viszont elég radikális jobboldaliak voltak.De nemtudom,hogy a táboruk egészét mi jellemzi.
Én még nem hallottam,hogy ebből probléma lett volna.Lentebb emlitettem,hogy a különböző csoportok tagjai jóban vannak egymással,ez egyrészt szerintem annak is köszönhető,hogy az ismertségek korábbra vezethetőek vissza a határozott politikai meggyőződés kialakulásánál,másrészt a tábor és az RBD egységének érdeke is megkivánja,hogy emiatt ne legyenek összetűzések,hiszen a meccsekre nem politizálni megyünk,hanem kedvenc csapatunknak szurkolni(ez ugyan nagy közhelynek hangzik,de igy igaz!)
Nehéz kérdés,mert az RBD egyben tömörit mindenkit,politikai beállitottság nélkül.Konkrétan,a táboron belül 5-6 kommunistáról tudok,kevésbé radikálisak nyilván vannak többen is,de -többek közt a lent emlitett okok miatt is- nincs akkora "hangjuk" mint a (szélső)jobbosoknak.
En csak arra akartam utalni hogy tortenelmileg bizonyitott hogy a xx. sz. masodik feleben ezekben az orszagokban(szovjet tomben nem demokratikus uton) jottek letre eros bolsevik mozgalmak!
Azért nem mindenki náci nyilván,főleg mert ha jól tudom,a Harcosok több csoport egyesüléséből jött létre.A kapcsolatukat velünk meg azért nem befolyásolja,mivel a mi szurkolótáborunknak több,a jobbosok körében is elismert balos tagja van(pl.az emlitett előénekes),ráadásul a politikai meggyőződésbeli különbségek ellenére jóban vannak a táborunkon belüli csoportok tagjai egymással.