>Ja, hogy honnét van az MS Windows? Ahonnan a Mac. A Xeroxól lopták Palo Altóból. Mindketten.
Igazad van eddig ebben a topikban pancho, (főleg abban, hogy számos topik volt már ebben a témában), azonban mindkét cég a Xeroxtól vette és nem lopta az ablakrendszert. A Xerox laborjai számos olyan dolgot találtak fel, melyekkel ők nem tudtak mit kezdeni.
Degeczi: "Az igaz, h nem vasarolt OS gyartot, de az pl eleg nagy port kavart fol amikor kiderult, h a windows 3.1 indulaskor dokumentalatlan modszerrel teszteli eredeti MS DOS alatt fut-e."
a jooreg leragott DR-DOS sztori:
1) A fentemlitett teszt csak a betavaltozatban volt benne, a vegleges verzioban nem. Csak ezt egyeseknek kenyelmes elfelejteni es ugy beallitani az ugyet mintha ez tett volna be szegeny DR-DOS-nak.
2) Az MS nyilvan MS-DOS felett tesztelte a Win 3.1-et, hiszen nem kotelesseguk a konkurrencia hibait is korbetipegni. Mivel arra volt kitesztelve a WIN 3.1 nyilvan akkor volt megbizhatobb, ha MS-DOS felett futott. Teljesen jogos lett volna, hogy a felhasznaloi panaszok csokkentesere lekorlatozzak, hogy milyen kornyezetben fut. A konkurrens termek sikererol gondoskodni nem az MS feladata.
micu: "Itt már régen nem arról van szó, hogy ingyér vagy nem ingyér, hanem hogy hajlandó vagy-e mint cég, a teljes informatikai infrastruktúrád kiszolgáltatni egy külső cég számára. Ha az oprendszered, az adatbáziskezelőd, a szövegszerkesztőd egy cég gyártja az internetes szervertől a konzolon át a PDA-ig, ráadásul mindezt zárt forrráskóddal"
A Win forraskodot szamos egyetem hosszu evekkel ezelott megkapta. Szemely szerint pl a Florida Tech-nel talakoztam vele. Mostanaban mar nagyobb cegek is megkaptak. Bar tulkepp az MS szellemi tulajdona es a hatalyos szabadalmi, szerzoi jogi, etc. torvenyek alapjan senkinek semmi koze hozza.
"A Win szinte semmilyen hardvert nem támogat. A hardver gyártók írnak drivereket az operndszerek alá."
Amiket a Win eseteben az MS HW Quality Lab tesztel es dob vissza a gyartoknak ha ki kell javitani valamit. Biztos talalkoztal mar installalaskor a kis popuppal ami arrol panaszkodik, hogy a driver nem 'signed'. Na ez pont errol szol. A kitesztelt, kijavitott es megbizhato drivereket az MS digitalisan alairja. Ha olyan HW-t es drivert teszel fel amirol hianyzik az alairas az azt jelenti, hogy nem volt tesztelve, olyan amilyen es ha megis installalod es a rendszered folyton osszedol tole akkor magadra vess.
"Arra, hogy ha pl az M$ Offic-ot egy független cég csinálná (mint a StarOffice-ot), akkor valószínűleg a többi platformra is kihozná. De mivel az M$ csinálja, így a felhasználókat szépen be tudják terelni a saját karámjukba."
Miert lenne az MS-nek kotelessege mas oprendszerek tamogatasa? Csak azert mert egy maroknyi ember hobbija valami mas? Amire megeri, lasd Apple, arra van Office.
A StarOffice meg messze van a fuggetlensegtol. Az egyik legnagyobb MS konkurrens a Sun tulajdonaban van. Van Apple-re Star Office?
CP: "Meg tudsz legalabb egy OS gyarto ceget nevezni amit az MS felvasarolt es ennek kovetkezteben a ceg OS-e eltunt a piacrol?"
micu: "Több olyan cég is van ami az M$ kissé inkorrekt magatartása következtében eltűnt a piacról."
OS-ekrol volt szo elobb talan zarjunk le egy temat. A tobbit majd utana intezzuk el. Szoval OS-nem volt igaz?
"Volt egy egyetemista srác aki írt egy Mosaic nevű böngészôt az egyetemen. Aztán később céget alapított Nestcape néven. Kifejlesztett egy multiplatform bóngészőt, és egész szépen megélt belőle. Aztán jött a Java és felmerült a veszély, hogy a linux/netscape/java/internet kombináció kiszorítja a W$-t. Ezért aztán M$ megvette az egyetemtől a Mosaic forráskódját, és elkezdte ingyen adni a 9x mellé Internet Explorer 3 néven."
1) Es ennek eredmenyekeppen te a felhasznalo ma ingyen hasznalsz sokkal jobb minosegu browsereket ingyer. Az alternativa ugye az lenne, hogy meg mindig Marc Anderssen vagy valaki mas zsebet tomned ha browsolni akarsz.
2) Az IBM is ingyen beletette az OS/2-be es a Solarissal is jon browser, etc. Mindenkinek szabad, csak az MS-nek nem?
pancho: "Arról meg ne a MS tehessen már, hogy a felhasználók többsége nem gondolkodik. "
O, gondolkoznak a felhasznalok, nincs azzal baj. :) A gondolkodas utan kivalasztjak azt amit a szamukra a legkonnyebb installalni es kezelni, amivel el tudjak a munkajukat vegezni es amivel a legjobbat tudnak jatszani. Az, hogy ez nem egyezik meg egyesek kedvenc oprendszerevel (apple, linux, akarmi) az nem a felhasznalok hibaja, nem az MS hibaja, hanem az alternetivake amik gyengusok.
magnetic: "pl. a Corel , van corel linux és még számos, ne má, hogy ne tudjon róla senki !"
Mi is tortent szerinted a Corel-al? Mert en ugy tudom, hogy piszkosul veszteseges volt a linux uzletag es a csod szelere sodorta a ceget. Az MS tett be nemi penzt mert a grafikus programok uzletaga speciel tamogatasra erdemes.
az amigámmal nem volt ennyi baj akkoriban
Es raktal bele annyi kulonbozo ketes, a gyarto ceg altal nem tesztelt HW-t es programot? Sokkal konyebb valamit stabilra megcsinalni aminek minden HW es SW komponense a gyarto kontrollja alatt van. A HW piaci versenybol adodo alacsony PC komponens arakat azert szereted igaz?
"A fejlesztőeszközökről, meg csak annyit, hogy a windows több "szoftware csapdát" is tartalmaz. Nem az én kutyám kölyke, faggyon le !!"
Ala tudod valamivel tamasztani, vagy csak paranoid fantazialsz?
En nem akarom a vilagot rakenyszeriteni a linuxra...,
csak mondtam egy peldat, hogy hogyan lehet rakenyszeriteni valakiket valaminek a hasznalatara.
A "valami komolyabbra"-t meg nem vettem eszre! :)
Ne sertegess!:)
Ja, meg egy erdekes tortenet...
A HNP-ben dolgoznak barataim. Egyszer nekikezdtek egy nagy fejlesztesnek, es attettek az egesz rendszeruket Samba szerver alapokra Linux ala.
Szupeul belottek mindent, minden jol mukodott, megbizhato volt, szoval semmi problema nem lett volna...
Ha a kornyezetvedelmi miszterium nem szol, hogy visszaterni de azonnal a Novellra, mit kepzelnek...
Megindokolni csak gagyogassal probaltak...
magnetic:
"Vagy most az a világ jön, hogy majd az autóba, telefonba, videóba égetett programok is szerzői jogdijjal fognak rendelkezni ? "
Miért gondolod, hogy azok ingyenesen íródtak? Benne vannak a hardver árában.
Uaz:
"En par eve csinaltam linux alatt egy szamlazo-konyvelo progit, termeszetesen ingyen cuccokkal...
felnyomtam melle a starOffice-t, es azota Linuxot hasznalnak a cegnel!
ra vannak kenyszeritve, mivel a leggyakrabban hasznalt progit arra irtam! "
Akkor légyszíves kényszerítsd a KSH-t is, hogy térjenek át, mert ők Excelben nyomják a kérdőíveket.
A számlázó-könyvelő progidhoz gratula komolyan, de mi lesz, ha át akarnak térni valami komolyabbra, ami Windows platformon nyugszik?
Vagy kell egy bussiness terminal, nem tudom, hogy van e Linux alá.
Ez jelenleg jó lépés volt, de ki tudja mit hoz a jövő.
Nem akarlak sértegetni, de elég furán látod a világot (paranoiás=/=hülye).
Nem, nem fizet a MS (azaz néha igen, mert dolgozom nekik is, de igen áttételesen, viszont legnagyobb ellenlábasaiknak, az Oracle-nek meg a Corelnek is).
Nem programozó vagyok, csak fordító. Ezt már elég sok helyen leírtam. Viszont a munkámhoz szükséges Sw-ek csak Windowsra léteznek. Pedig a fejlesztő cégek kezét semmi sem köti, hogy megcsinálják Linuxra is. És még az Oracle vagy a Corel saját fejlesztésű fordítássegítő programjai is Win alatt futnak (kizárólag), a független cégek által készítettekről nem is beszélve.
Egyébként évek óta dolgozom Windowssal (tesztelőként is), soha nem veszett el munkám (áramkimaradást leszámítva, de az az elektromos művek sara, nem a MS-é).
Épp azért szeretem a MS programjait, mert nem kell hozzá számítástechnikai tudás, hogy beállítsam úgy, ahogy nekem kell. A Linuxon azért vért izzadtam, mire bármit megcsináltam benne (meg kellett 1000 újságcikk, meg a franc tudja mi, hogy menjen a nyomorult rendesen), a Windowsban mindezt az én tudásommal is meg tudom csinálni. Hát ilyenekért szeretem. Én ugyanis nem vagyok mániákusa az informatikának, csak érdeklődő bizonyos szintig (mondjuk átlagos felhasználó).
Persze szerintem is marha drága egy Windows vagy egy Office, de csak nekünk, nyugaton már nem igazán. Arról meg megint nem a MS tehet, hogy itt ilyen szarok a fizetések. Persze adhatná olcsóbban keleten, de milyen alapon? A matáv olcsóbban méri a telefont, mint a nyugati cégek a saját országukban? Pedig az hazai cég.
A gépkocsik, telefonok egyebek SW-eit ne említsd itt, egyrészt a forráskódját annak se adják ki, másrészt azt a HW-t (telefont, autót) gyártó cég fejleszti ki (vagy más, de a cég bérli fel erre a munkára), számítógépnél meg nem (illetve vegyél Mac-et, ott igen, benne is van az árban - drágább is jóval a gép, mint egy PC).
Nem a MS-t imádom, ha bármikor ugyanilyen tudású programokat csinál Linuxra bárki (és a Linux is ilyen egyszerűen konfigurálható lesz, meg a rajta futó alkalmazások is), és az lesz az olcsóbb, szívesen váltok. Addig nem.
Az meg nem hat meg, hogy - az ide írogatók közül pl. micu szokta ezt - azt mondják, hogy a Linux nemsokára tudni fogja ezt meg azt, lesz rá ilyen program meg olyan. A Windowsra meg már most van, és nekem nem fél év - egy év múlva kell, hanem most. A HW-támogatás dettó. Az meg nagyon nem érdekel, hogy a MS fejleszti-e a drivereket vagy a HW gyártója, csak az, hogy van vagy nincs. Azt meg talán el kéne felejteni, hogy a kártyagyártókat a MS fenyegeti bármivel. Az Intel legalább akkora hatalom, mint a MS, és hiába fenyegette az alaplapgyártókat, amikor azok nekiálltak AMD alá is fejleszteni (mikor elvált a két termékvonal lábelrendezése), kiderült, hogy nem olyan ijedősek.
Hat azert ra vannak kenyszeritve az emberek, ezt ne is tagadjuk!
Es nem azert, mert konnyebb kezelni!
En par eve csinaltam linux alatt egy szamlazo-konyvelo progit, termeszetesen ingyen cuccokkal...
felnyomtam melle a starOffice-t, es azota Linuxot hasznalnak a cegnel!
ra vannak kenyszeritve, mivel a leggyakrabban hasznalt progit arra irtam!
Egyebkent szeretik! Nem fagy le! Aramszunet utan felall, es mostmar egyre tobb dolgot hasznalnak alatta!
Megegyszer: Lammerek!!!
En kenyszeritettem arra oket, hogy Linuxot haszanljanak!
"pl. a Corel , van corel linux és még számos, ne má, hogy ne tudjon róla senki ! "
Azért ez még édeskevés.
Én sem vagyok egy MS buzi, de jelenleg a Windows az op.rendszer igényeimet többé-kevésbé kielégíti. Kényelmes, azokat a funkciókat tudja, ami kell nekem. Sokszor hibázik, akkor szidom. Linuxot is föltettem, aztán rájöttem, hogy semmire sem tudnám használni. Akkor minek erőltessem? Ha szükségem lesz rá, majd felrakom.
Erről szól az egész. Ki mit használ, milyen igényei vannak.
"A kényszer, a windowsra fejlesztett programok. Mondjuk könyvelni akarok, miért tudok futtatni ugy egy könyvelő progit, hogy a MS valamely op. rendszerét nem teszem fel ??? Igen ritka más op. renszeren futó, ált. eltejedt prog. "
Azért, mert a könyvelő, aki könyvel azon a progin nem Linux vagy egyéb guru. Nem is Windows guru, de ha azt mondják, hogy kattints ide, hogy elinduljon a program, azt megjegyzi.
És amit a Windowsban látsz szabványok pl.:
- Menük (Fájl, Szerkesztés, Nézet, Eszközök, Súgó, Stb.)
- Ikonok
- Input mezők (rádiógomb, text mező, gördítő sáv)
- Nyomtatás
- File megnyitása
- File mentése
azok általában minden programban ugyanazok. Így, ha csóri felhasználó megtanul egyet, akkor valószínűleg a többi sem jelent akadályt. Hidd el, nagyon használható dolog ez a szabványosítás mind a felhasználóknak, mind a programozóknak.
"Szerencsére a HW ára zuhan, teljesitménye pedig csak névlegessen nő. (Érdekes egy P133 gépen miért fut néha gyorsabban a windows mint egy PII celeronon ? "
Tudod bizonyítani is vagy csak vetítesz?
"A fejlesztőeszközökről, meg csak annyit, hogy a windows több "szoftware csapdát" is tartalmaz. Nem az én kutyám kölyke, faggyon le !! "
Tudod bizonyítani is vagy csak vetítesz?
"Honnét is van a MS windows (apple, maki, Amiga ???? ugye ! nem vásárolt fel senkit a MS. Tényleg nem ! "
Na puff. Az Nvidia meg megvette a 3dfx-et, a VW megvette a Skodat. Tudod a nagyhal benyeli a kishalat. Szó nélkül. Ilyen a világ. Ha te volnál egy ekkora cég (egyik) vezetője, nem vásárolnád fel a konkurenciát vagy akinek van valami jó technológiája?
Hiába próbálsz sértegetni, nem fogunk összeveszni.
Halottam már olyanról, hogy az MS embereket fizet, akik védik az érdekeiket. Te is ilyen vagy ? Remélem nem. Miért szereted annyita az MS-t ?
Programozóknál van ilyen betegség, hogy az illető beleszeret a kedvenc fejlesztő algoritmusaiba, de az op. rendszerbe. Én szeretem, sőt mániákusa vagyok az informatikának, de nem egy windowsnak.
..tévedéseidet, szerencsére mások cáfolják meg helyettem. Elgondolkodtam azon, talán azért tartunk most itt, mert sokan gondolkodnak igy mint Te. Nem bántó szándékkal irom most ezt. Inkább érdekelne az oka, MIÉRT látják sokan ugy a halyzetet mind Te ?
Az MS befolyásolja az országok törvényhozását a maga érdekében, lásd szerzői és szomszédos jogok megsértése... Érezni, hogy ez túlzás. Egy másolt cd és egy lőfegyverrel való visszaélés közé egyenlőség jelet tenni.
Az viszont már "idegen" gondolatnak számit, hogy
egy számitógéphez tartozó alapszoftverek legyenek szabadon felhasználható, ingyenes programok. Vagy most az a világ jön, hogy majd az autóba, telefonba, videóba égetett programok is szerzői jogdijjal fognak rendelkezni ?
Orvos látott már? Kezdesz paranoiás tüneteket mutatni. Persze lehet, hogy csakugyan üldöznek. Nézz hátra, nyomodban a MS! Meg előtted is. Mindjárt körbevesz.
Itt emliteném meg, ha valaki számára még mindig nem világos a helyzet:ű
a MS stratégi a következő :
1. beetetés (miért nincs védelme a windowsnak, hogy könnyen elterjedhessen) ezésrt az árért hardware kulcsot is lehetne hozzá adni. És ha ezt megteszik, most hol lenne a MS ? Gondolja csak mindenki végig !
2. konkurencia felvásárlása, egyeduralom
3. monopol helyzet, ....
pl. a Corel , van corel linux és még számos, ne má, hogy ne tudjon róla senki !
A kényszer, a windowsra fejlesztett programok. Mondjuk könyvelni akarok, miért tudok futtatni ugy egy könyvelő progit, hogy a MS valamely op. rendszerét nem teszem fel ??? Igen ritka más op. renszeren futó, ált. eltejedt prog.
Egyébként a puska már nincs messze !!!
Na erről tudnák mesélni, hogy az MS mennyire müködik együtt a legtöbb HW-el. Katasztrófális.
Szerencsére a HW ára zuhan, teljesitménye pedig csak névlegessen nő. (Érdekes egy P133 gépen miért fut néha gyorsabban a windows mint egy PII celeronon ?
A fejlesztőeszközökről, meg csak annyit, hogy a windows több "szoftware csapdát" is tartalmaz. Nem az én kutyám kölyke, faggyon le !!
Nem volt nehéz gyermekkorom, de ha már itt tartunk (mert most nyavajgok egy kicsit még) az amigámmal nem volt ennyi baj akkoriban. JA amiga ! Honnét is van a MS windows (apple, maki, Amiga ???? ugye ! nem vásárolt fel senkit a MS. Tényleg nem !
Olvasd már el még egyszer a topicnyitó hozzászólásodat. Te üvöltötted ott a világba, hogy használnod kell. Ahogy az Office-t is te említetted.
De pl. Linuxra nincs is semmilyen komolyabb felhasználói program, hiába szeretnék azt használni.
Arról meg ne a MS tehessen már, hogy a felhasználók többsége nem gondolkodik. Meg arról se, hogy azt választják, amit egyszerű használni, nem igényel rendszergazda-szintű ismereteket. A felhasználók többsége _nem_ számítógépbuzi, csak simán használni szeretné azt a pár programot, ami neki kell, nem buherálni hónapokig.
Egyébként ez már az 1001. ilyen topic, miért nem keresel rá, mielőtt megnyitsz egy újabbat?
Nem érted, hogy nem rólam van szó ? Általában hányan választanak linuxot és kik ? Mert szerintem a felhasználók 95 % nem is gondolkodik, windows és kész. Azt hogy én 4-5 op. rendszert is használok egyszerre, egyedi. Ez lehet, hogy nyavajgás, bár most talán a többség nevében nyavajgok, de mi az hogy "pofa be". Azért kicsit összegyüjthetnéd magadba a "kulturát" mielőtt megnyilvánulsz. Vagy Nálad ez nem szokás ? Érdekes.
Ha pedig zavar a topik, mert van már máshol is ilyen téma, hát nem kötelező ide beirogatnod.
UI: Ha nem tudnád az alternativ op. rendszer használat nem merül ki a szövegszerkesztők körében. At RTF formátum, ja ha Te tényleg ilyen sekélyesen látod csak át dolgot, ne formálj véleményt.
Mondjuk nem tudom, miért adná ki a cég a forráskódot, ami szellemi tulajdon (és ha kiadná, mi lenne a garancia, hogy valaki nem azt felhasználva fejleszt-e ki valamit, amiért persze nem fizet a MS-nak).
StarOffice. Próbálj meg vele beolvasni olyan doksikat, amelyekben van ő és ű betű. A MS Office-ában megjelenik. A StarOffice-ban szép kis négyzsögek vannak a helyén, vagy eltűnnek az ékezetek (nem tudom, mitől függően). Persze biztos az is a MS hibája, hogy jól kezelik az ékezetes betűket a programjai, a többi cégéi meg nem (a Linuxszal állítólag meg lehet tanítani, de több órás küszködéssel - a Win alapból tudja).
Hibái persze tagadhatatlanul vannak, de nem kéne túlzásokba esni. A Linux sem jobb, csak más részeken szar.