Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 3841

Alternatívaként szóba jöhet még a Tompos hidegtála

 

"Háziasszony-kímélő Karácsonyi ajánlatunk Hidegtál 3 600 Ft / fő
Kacsamájas kaszinótojás
Diós borjúpástétom
Füstölt pisztránggal töltött uborka kaviáros tejföllel
Házilag érlelt füstölt hátszín
Aszalt áfonyával töltött pulykamell zöldfűszeres kéregben
Sajtos fasírtgolyó
Majonézes burgonyasaláta sült zellerrel.

 

A meleg ételt továbbra is Anyósomra bízzuk.

Előzmény: nagypapi51 (3840)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.12.13 0 0 3840

 A tavalyi hidegtál így nézett ki a köretek nélkül.

 

Nem kárhoztatom Anyósomat az áremelés miatt, ők is a túlélésre játszanak, segítjük őket.

(A t.káposztájuk is teljesen rendben volt)

Előzmény: Mazsola0070 (3839)
Mazsola0070 Creative Commons License 2022.12.12 0 0 3839

Úgy látom, a libamájjal készült ételek repültek az étlapokról, úgyhogy a laza 50%-os áremelkedés mellett szerintem az alapanyagárakon is mehet a spórolás, azaz az olcsóbb költségű ételeket adják drágábban.

 

Na meg a töltött tojást sem a "Mama" készíti már, hanem "MI", kérdés, a mennyiségben és a minőségben ez jelent-e változást...:)

 

(Vendéglős ismerős mondta, hogy eszünkbe ne jusson töltött káposztát étteremből rendelni, egyrészt nagyon sok helyen túltolják a rizst, másrészt az ilyen darált húsos, fűszeres ételekbe sok helyen hajlamosak beledarálni a maradékokat is.)    

Előzmény: nagypapi51 (3838)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.12.12 0 0 3838

Egyszóval, az a 'csomag' ami tavaly 18.650 Ft volt, az idén 27.850 kemény magyar forintokba kerül.

laza 50% áremelkedés.

Előzmény: nagypapi51 (3837)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.12.11 0 0 3837

Már sokadik éve Bécsben, vagy Hévízen 'vészeljük át'
a karácsony-szilveszter közötti napokat, idén is Hévíz a befutó.
Bár a lakásunk full komfortos, nem szeretnék nagy főzéseket, ezért a fő (melegíthető) ételeket
Anyóstól rendeltük tavaly. Megjelent az idei kínálata, összehasonlítva a múlt évi árakkal
érthető módon jelentősen emelkedtek az árak.
A 2021-es rendelésünk:
2 személyes hidegtál- harmadszori nekifutásra fogyott el
2 adag halászlé - bőséges, kétszerre ettük meg
1 adag töltött káposzta - kettőnknek pont elég
1 adag marhapofa dödöllével - kettőnknek pont elég
Az árak a képeken.

 

Hidegtál 2021                             Hidegtál 2022

 

  

Meleg 2021                             Meleg 2022

nagypapi51 Creative Commons License 2022.11.14 0 0 3834

Ez történt Lellén...

Szimpatikus, lehet, hogy nem Szemesen állunk meg legközelebb

nagypapi51 Creative Commons License 2022.11.14 0 0 3833

Vasárnap Jánoshalmán volt "társadalmi kötelezettségünk", utána a Gálában ebédeltünk.

Bár Márton napot csak szombatig tartottak, régi ismeretség fűz a tulajhoz, ezért félretettek nekünk egy

kétszemélyes liba-kacsatálat. Nyilván a húsok nem aznap sültek, mégsem éreztem állott ízt, omlós-ropogós volt

minden alkatrész, talán a baconös kacsamáj volt kicsi túlkészült.

(messzeföldön híres pacalt főznek, eleve kislábossal készültünk, hoztunk is el két adagot.

Nem tudom, mennyi a norma, otthon lemértem, netto 1.10 kg a két adag)

 

 

nagypapi51 Creative Commons License 2022.11.10 0 0 3832

Ha esetleg Anyósom környékén járnátok a hét végén:

nagypapi51 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 3831

Ha Vinyén járunk, utána kötelező jelleggel betérünk a cseszneki Várvölgy vendéglőbe, még sosem csalódtunk.

Házias konyha, kedves kiszolgálás, nagy adagok - ez utóbbit mindig elfelejtjük, kűzdünk is :)

 

Lasan készült omlós tarjaszelet (min.25dkg) tejfölös mártással, velővel töltött s.borda

nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.29 0 0 3830

Óóó,  itt >10 éve voltunk egy zivatarral fűszerezett túra után, de nem emlékszem mit ettünk.

Ezek szerint még 'élnek', jó hír.

Előzmény: Lester F. (3829)
Lester F. Creative Commons License 2022.10.29 0 0 3829

Bia, Caffé Mediterrán Grill House.

A kaja egész jó, a pizza pont olyan, amit szeretek: nápolyi stílusú, a tészta vékony, a pereme szép magas, rendesen megsült de nem égett, a szeletet megtartva megáll, nem hajlik le a saját súlya alatt. A kiszolgálás nem kapkodós.

Hepci Creative Commons License 2022.10.21 0 0 3828

Én az elmúlt 10 évben mindig a Szőlőskertben vacsoráztam Veronából visszatérőben, ha még viszonylag értelmes időben értem Nagykanizsa magasságába. Rosszat nem kaptam soha, de némi hektikusság érezhető volt a konyha produkciójában: néha irracionálisan sokat vártam ételre, egyes ételekből az adag elégtelen vagy eltúlzott volt, stb. Nem tudom, hogy mennyit főz a tulajdonos és mennyit mások, de valószínűleg a teljes profizmus/állandóság nincs meg a konyhán.

Előzmény: nagypapi51 (3827)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.21 0 0 3827

Valóban, 10 éve már.. :( itt írtam

Annyit a hűséghez, hogy a libamájat nem mi, hanem a szomszéd társaság ette (volna)

 

Előzmény: Hepci (3825)
Hepci Creative Commons License 2022.10.20 0 0 3825

Pedig korábban emlékeim szerint ajánlottad a Szőlőskertet, én legalábbis ezért mentem oda először, ha jól emlékszem.

Utóbb kiderült, hogy a tulajdonos-séf írt korábban hozzászólásokat a Bűvös blogon valamilyen nicken, tehát onnan "ismertem".

Előzmény: nagypapi51 (3822)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.15 0 0 3823

A sormási István fogadó jó (volt), 2001-ben laktunk is itt pár napot)

Előzmény: Hepci (3821)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.15 0 0 3822

A Szőlőskertről rossz emlékeink vannak, a rántott libamáj gyakorlatilag jeges/nyers volt,

kicsit össze is vesztünk a pincérrel, aki állította, hogy ez így jó.

Minden esetre levonták a számlából.

Előzmény: Hepci (3821)
Hepci Creative Commons License 2022.10.11 0 0 3821

Nagykanizsához közel kimentem vacsorálni az autópályáról, az István Fogadó nevű egységbe. Ez valamiféle étterem + szállás + szuvenírbolt jellegű komplexum.

Elsőre az tűnt fel, hogy az étlap karaktere erősen hasonlít a Szőlőskert Fogadóban (eddig ezt látogattam digóföldről hazajövet) találhatóhoz. A pincérnél rákérdeztem, ő elmesélte, hogy a tulajdonosok testvérek, de nem állnak szóba egymással.

Szarvaspörköltet választottam dödöllével (5800 Ft), mert olcsóbb volt, mint a borjúpaprikás nokedlivel (6800). Az árakra az adag adott némi magyarázatot: utoljára délben ettem Veronában, de ez a pörkölt este 9-kor majdnem kifogott rajtam, pedig finom volt. Tehát kétszemélyes adag, finom puhára főzött hússal - a dödöllét picit jobban lepiríthatnák, de igen jó volt az is.

Nem tudom, mi a helyiek igénye, talán ez, de én jobban örülnék annyinak (mondjuk 4500-ért), hogy beférjen elé egy csésze leves.

Hepci Creative Commons License 2022.10.11 0 0 3820

Egyes helyeken meg káposztával készítik... az eléggé műfajidegen nekem, míg a tejfölös-citromos jól tud esni.

Előzmény: Boarhunter (3816)
Popenka Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3819

"Emlékeimben a korhely halászlé az a tegnapi főzésből készül,..."

 

Én meg úgy tudtam, hogy a korhely azt jelenti, hogy nem az étel másnapos, hanem a fogyasztó. :)))

 

Zsírra visszatérve. A belinkelt recept hozzávalóinak mennyiségét 10 főre számították, ha jól olvasom.

Így 3 dkg/fő már nem annyira ordító. Persze, ha egyáltalán tesz valaki bele.

Nekem sokkal inkább szúrja a szemem a paprika mennyisége, már-már kolbászról beszélhetünk. :D

 

Ám, ha még tovább olvassuk a szöveget, találunk benne ilyet:

"Két perc várakozás után a zsírját a tetejéről leszedjük."

 

Persze kérdezhetnénk, minek tegyük bele, ha utána kivesszük... :))

Előzmény: Boarhunter (3816)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3818

...Emlékeimben a korhely halászlé az a tegnapi főzésből készül, tejfellel, citrommal...

Az eredeti (valszeg vendéglői) változat ez, de sok helyen főzik savanyú káposzta+tejföl, úgy is finom.

Előzmény: Boarhunter (3816)
Amerigo61 Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3817

Végül is a hallé lenne a szabatos kifejezés, de ilyen néven még nem láttam étlapon. A halászlé sem halászból készül, mint ahogyan a gulyáslevesbe sem a marhapásztort főzik bele :-) 

Előzmény: homerx (3814)
Boarhunter Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3816

Az a 30dkg zsír az borzasztó...

Nem kell bele hozzáadott zsiradék...csak rendes és elegendő hal, halfej.

Emlékeimben a korhely halászlé az a tegnapi főzésből készül, tejfellel, citrommal.

Előzmény: Popenka (3808)
Boarhunter Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3815

Szvsz. az eszik halászlét aki gulyáslevest, cigánypecsenyét, palócgulyást stb.

A karalábé leves sem a bennefőtt kartól és lábtól finom :-)

Előzmény: homerx (3814)
homerx Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3814

az a hoka, az korhely halaszle. hogy hogy keszitik, mi az a zsirpotty, a hal alapbol kifott vagy hozzaadott, azt nem tudom. de jol esik a gyomornak :) amugy tenyleg nem kell plusz zsiradek egy halaszlehez.

 

ps. ha en hallevet eszem, ki eszik halaszlevet?

Előzmény: Amerigo61 (3812)
Popenka Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3813

jobb is az

Előzmény: Amerigo61 (3812)
Amerigo61 Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3812

A recept szerint elég sok halcsont és fej is kerül a lébe, szerintem ebből kifő annyi kollagén, hogy nem kell zsiradék. Persze, ízlések és pofonok :-)

Különben a korhely halászlé több étlapon is szerepel, de én még nem próbáltam. Maradok a hagyományosnál :-) 

Előzmény: Popenka (3811)
Popenka Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3811

Én a zsiradékokat szabadon értelmezem a  különféle receptekben. Pont nem a disznózsír ehhez a legjobb, világos. Sőt az is kérdés, hogy használjunk-e egyáltalán zsiradékot.

A recept olvasáskor azt már át is ugorja a szemem.

Gulyást, persze... :)

 

Láthatóan ez a korhely halászlé valami fúziós kísérlet.

 

Előzmény: Amerigo61 (3810)
Amerigo61 Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3810

Azért lehet halászlé néven eladni, mert az a neve :-) Amúgy tényleg leves. A mediterrán országokban is készítenek hasonlót (tenger gyümölcseivel, paprika nélkül) ők levesként adják el. A recepteddel egy bajom van, a disznózsír, szerintem nagyon nem illik ide. Persze, ha halgulyást akartál készíteni, akkor OK :-) 

Előzmény: Popenka (3809)
Popenka Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3809

Igazából ezt 'hallevesnek' kellene hívni. Tulajdonképpen egy nem annyira rossz halleves.

Csakhogy a magyar közönségnek halászcsárdában csak halászlé néven lehet eladni. :(

 

Saját kezűleg készítettem már az előbb belinkelt csegei receptet. Kihagytam belőle teljesen a piros porpaprikát.

Úgy lett jó a fűszerezés!

 

dehát magyar közönségnek... nem ismétlem önmagam. :)))

Előzmény: Amerigo61 (3807)
Popenka Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3808

De. Az halászlé. Korhely halászlé néven szerepel az étlapon a csegei csárdában.

https://magyarkonyhaonline.hu/receptek/korhely-halaszle

 

Hát... kinek a pap, kinek a papné.

Én rájártam egy időben, de már több mint 10 éve nem voltam ott, nem tudom most milyen. Majd homer elmondja. :)

Előzmény: Boarhunter (3806)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!