Úgy látom, a libamájjal készült ételek repültek az étlapokról, úgyhogy a laza 50%-os áremelkedés mellett szerintem az alapanyagárakon is mehet a spórolás, azaz az olcsóbb költségű ételeket adják drágábban.
Na meg a töltött tojást sem a "Mama" készíti már, hanem "MI", kérdés, a mennyiségben és a minőségben ez jelent-e változást...:)
(Vendéglős ismerős mondta, hogy eszünkbe ne jusson töltött káposztát étteremből rendelni, egyrészt nagyon sok helyen túltolják a rizst, másrészt az ilyen darált húsos, fűszeres ételekbe sok helyen hajlamosak beledarálni a maradékokat is.)
Már sokadik éve Bécsben, vagy Hévízen 'vészeljük át' a karácsony-szilveszter közötti napokat, idén is Hévíz a befutó. Bár a lakásunk full komfortos, nem szeretnék nagy főzéseket, ezért a fő (melegíthető) ételeket Anyóstól rendeltük tavaly. Megjelent az idei kínálata, összehasonlítva a múlt évi árakkal érthető módon jelentősen emelkedtek az árak. A 2021-es rendelésünk: 2 személyes hidegtál- harmadszori nekifutásra fogyott el 2 adag halászlé - bőséges, kétszerre ettük meg 1 adag töltött káposzta - kettőnknek pont elég 1 adag marhapofa dödöllével - kettőnknek pont elég Az árak a képeken.
A kaja egész jó, a pizza pont olyan, amit szeretek: nápolyi stílusú, a tészta vékony, a pereme szép magas, rendesen megsült de nem égett, a szeletet megtartva megáll, nem hajlik le a saját súlya alatt. A kiszolgálás nem kapkodós.
Én az elmúlt 10 évben mindig a Szőlőskertben vacsoráztam Veronából visszatérőben, ha még viszonylag értelmes időben értem Nagykanizsa magasságába. Rosszat nem kaptam soha, de némi hektikusság érezhető volt a konyha produkciójában: néha irracionálisan sokat vártam ételre, egyes ételekből az adag elégtelen vagy eltúlzott volt, stb. Nem tudom, hogy mennyit főz a tulajdonos és mennyit mások, de valószínűleg a teljes profizmus/állandóság nincs meg a konyhán.
Nagykanizsához közel kimentem vacsorálni az autópályáról, az István Fogadó nevű egységbe. Ez valamiféle étterem + szállás + szuvenírbolt jellegű komplexum.
Elsőre az tűnt fel, hogy az étlap karaktere erősen hasonlít a Szőlőskert Fogadóban (eddig ezt látogattam digóföldről hazajövet) találhatóhoz. A pincérnél rákérdeztem, ő elmesélte, hogy a tulajdonosok testvérek, de nem állnak szóba egymással.
Szarvaspörköltet választottam dödöllével (5800 Ft), mert olcsóbb volt, mint a borjúpaprikás nokedlivel (6800). Az árakra az adag adott némi magyarázatot: utoljára délben ettem Veronában, de ez a pörkölt este 9-kor majdnem kifogott rajtam, pedig finom volt. Tehát kétszemélyes adag, finom puhára főzött hússal - a dödöllét picit jobban lepiríthatnák, de igen jó volt az is.
Nem tudom, mi a helyiek igénye, talán ez, de én jobban örülnék annyinak (mondjuk 4500-ért), hogy beférjen elé egy csésze leves.
Végül is a hallé lenne a szabatos kifejezés, de ilyen néven még nem láttam étlapon. A halászlé sem halászból készül, mint ahogyan a gulyáslevesbe sem a marhapásztort főzik bele :-)
az a hoka, az korhely halaszle. hogy hogy keszitik, mi az a zsirpotty, a hal alapbol kifott vagy hozzaadott, azt nem tudom. de jol esik a gyomornak :) amugy tenyleg nem kell plusz zsiradek egy halaszlehez.
Én a zsiradékokat szabadon értelmezem a különféle receptekben. Pont nem a disznózsír ehhez a legjobb, világos. Sőt az is kérdés, hogy használjunk-e egyáltalán zsiradékot.
A recept olvasáskor azt már át is ugorja a szemem.
Gulyást, persze... :)
Láthatóan ez a korhely halászlé valami fúziós kísérlet.
Azért lehet halászlé néven eladni, mert az a neve :-) Amúgy tényleg leves. A mediterrán országokban is készítenek hasonlót (tenger gyümölcseivel, paprika nélkül) ők levesként adják el. A recepteddel egy bajom van, a disznózsír, szerintem nagyon nem illik ide. Persze, ha halgulyást akartál készíteni, akkor OK :-)