Keresés

Részletes keresés

Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2024.09.14 -1 1 41670

A Slágerrádió se volt jobb, pedig annak amerikai tulajdonosa volt. Pár évig villogtak, aztán ment a színvonal le a béka segge alá. De mondhatnám az Est FM-et, hogy milyen lejtmenetbe ment át 1-2 év után. Mindegy, hogy ki diktál, a marketing mindig az, hogy egy rövid beetetési időszak után minél konzumabbra húzzák a választékot.

Előzmény: abelian1 (41669)
abelian1 Creative Commons License 2024.09.14 0 1 41669

A főtartalmat, irányt a háttérből a tulaj határozza meg. Ez nálunk ma többnyire a kormány .........

onnan van a pénz is (évi 120 milliárd Ft). A bevétel a reklámozó, akiket rá kell venni, hogy jöjjenek ide.

Törekedni kell a minimális költségekre, ezért azt adják le ami ingyen van, a minőség, tartalom érdektelen.

Zenei és egyéb színvonalban ennyire alá még senki sem ment, mint ez a "retro" álnéven futó csatornácska. 

Előzmény: Őrült kacsa a zebrán (41667)
abelian1 Creative Commons License 2024.09.14 0 1 41668

Egyetértek. Az egy álságos média-mese.

Annak a csatornának elsődleges feladata az óránkénti szabvány-hírek leadása, ez a dolga.

Ami közte van, a mókuskerék, csak ingyenes töltelék semmi más.

Egy valódi régi zenei értékeket leadó rádióállomásnak mindössze a régi Komjáti György műsorokat

kellene leadni szép sorban, biztos őrzik valahol egy archívumban, de erre nincs ma lehetőség.

Londonban van (volt ?) a Gold Radio, ez csak helyi középhullámon ment, a bemondó jellegzetes hangja

mégis világhírű lett mikor felkonferálta a számokat, amelyek közül minden második Beatles volt.

(internetes Beatles csatornák ma is vannak)

Előzmény: sutcliffe (41666)
Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2024.09.14 -1 1 41667

Mondok most egy meglepőt: eddig mindegyik magát retrónak kiadó rádió ezt csinálta, többek között a Slágerrádió is. Lehet meglepődni. (Ez van, a hallgatottság fontosabb, mint a régi zenék, pedig én is örülnék régi zenéknek, Beatles, Doors, régi Stones, Toto, régi Queen (tőlük is azt a szar We Will Rock You erőlködést adják vmi szar londoni bojbandával), Bee Gees, stb...

Előzmény: sutcliffe (41666)
sutcliffe Creative Commons License 2024.09.14 0 1 41666

Tina Turner lassú verziójú Help-je  szerintem egész szépre sikeredett  a Private Dancer albumán.

Apropó Help.

Az azért egészen elképesztő, hogy egy magát RETRÓ-nak nevező, magát "MINDEN IDŐK legnagyobb slágerei" szlogennel hirdető rádió, nem az eredeti , klasszikus és mindenki által ismert eredeti dalt játssza a történelem legnépszerűbb együttesétől,  hanem rendzseresen a Bananarama verzióját a nyolcvanas évekből. 

Se Elvis, se Beatles, se Stones. Se Illés, se Metró, se Omega. Semmit a régiek közül...  Helyettük mennek ezerrel a pár évvel ezelőtti förmedvények. Pedig pár éve még Beatles hétvégét tartottak.

Kérdem én mi változott azóta?

Az ötvenes-hatvanas évek dalait kb. 4 éve nem halljuk ezen a rádión, és ezek után megtehetik azt, hogy évek óta egy ordas nagy hazugságot szajkoznak a szignáljukban ezzel a " Minden idők..."-kel.

Mondom egy retró rádióban.

Már rég nevet és szignált kellet volna változtatniuk.

Bocs mindenkitől az off-ért.

Gideon's bible Creative Commons License 2024.09.13 0 0 41665
abelian1 Creative Commons License 2024.09.13 0 0 41664

Nem a sebesség számít hanem a minőség.

You've Really Got a Hold on Me, Please Mr Postman .. mintha eredeti Beatles számok lennének annyira jók így.

Bob Dylan is elismerte, hogy az All Along the Watchtower Jimi Hendrix verziója sokkal jobb.

Az eredeti és a Joe Cocker With the Little Help From My Friends pedig két teljesen különböző jó szám,

vetélkedő nélkül. Tehetséges zenész ilyen minőségben dolgoz fel.

Előzmény: BGbr (41662)
F1 Hierro Creative Commons License 2024.09.13 0 0 41663

Mostanság várótermekben vagy rendezvényeken várakozás alatt felkapottá váltak slágerek lounge feldolgozásai.

Előzmény: BGbr (41662)
BGbr Creative Commons License 2024.09.13 0 0 41662

A magánvéleményem az, hogy nem szeretem az olyan feldolgozást, nem tud érdekelni, amelyik lelassítja az eredetit.

Help, I want to hold your hand-feldolgozás is létezik lassítva - broaf.

abelian1 Creative Commons License 2024.09.12 0 0 41661

Hát, jobb hogy nem ismerem .... :-)

Az igazi "cover" legyen minimum ilyen:

https://www.youtube.com/watch?v=RL5uQfKPSBg

Más.

- A dobos helye egy bandában ? - kérdéshez létezik egy zenekari vicces mondás:

" a dobos a zenészek, a zenekar legjobb barátja "

Előzmény: BGbr (41660)
BGbr Creative Commons License 2024.09.12 0 0 41660

Hátha valaki nem ismeri:

Eleanor Rigby (metal cover by Leo Moracchioli)

https://www.youtube.com/watch?v=KlCR3nn3zAM

Rainvan Creative Commons License 2024.09.12 0 1 41659

Dave Grohl (Nirvana dobosa, Foo Fighters énekese) hosszú írása arról, amikor 2002-ben találkozott Dhani Harrisonnal, VIP jegyet kapott a Concert for George-ra és először találkozott Paullal és Ringóval:

https://davestruestories.medium.com/entering-valhalla-169d7850744a

Az ekkora sztárok közül benne és Bonóban érzem azt, hogy a saját sztárságuk tudata nem homályosítja el bennük a rajongó énjüket és a mai napig olyan hévvel írnak a kedvenceikről, mint egy tini. Lelkesítő és szívmelengető és nagyon át tudom érezni. :)

F1 Hierro Creative Commons License 2024.09.10 0 0 41658

Ha már Omega, Mihály Tamás írta a könyvében: "...a Beatles kivételével nincs olyan banda a világon, ahol minden tag egyformán népszerű és ismert".

Előzmény: BGbr (41657)
BGbr Creative Commons License 2024.09.10 0 0 41657

A legtöbb esetben tényleg olyasmi ez az emberek szemében, hogy a "dobos a negyedik/utsó"... Az ember felsorolja az Illés tagjait... öööö, de ki is volt a dobos? A Metróban...? Az Omegában...?... Még Charlie Wattsot is kevesebben ismernék fel, mint bármelyik más RS-tagot...

Ugyanakkor:

Gyakran nézem a Beatles 1964-es Washington Coliseum-beli koncertjét. Mondanám, hogy ez a legjobb koncertfelvételük - de ehhez legalább egyszer az összes többi koncertjüket is látnom kellene, ugye :)

Ez az a koncert, ahol a közönség körben van, a zenekar minden második szám után átcuccol a másik irányba, Ringo egy ingó-bingó :) pódiumon ül, amelyet forgatni kell, a többiek húzzák ide-oda a zsinórokat, zenélés közben beleakadnak, néha ők maguk állítanak valamit az erősítőn stb. Szóval a hőskor.

Szerintem itt volt az, hogy MÁR elég profik voltak (nagylemezeken túl), de MÉG nem unták annyira a koncertezést, a naaaagy turnédarálás még ezután jött - ezért olyan jó az egész.

[Maccáról itt is folyik a víz :) Még a Hard Days-ben is, ahol a teremben játszanak... De úgy látszik, az még nem volt divat, hogy adnak neki egy törölközőt...]

Szóval itt Ringo eléggé a középpontban van. Gyakran mutatják külön csak őt; amikor a vadabb számoknál George szólózik, tulajdonképpen Ringo is kavar istenesen a dobverőkkel, kvázi szólózik. Nem ritka, hogy ilyenkor mindhárman körbeveszik, felé fordulnak, hozzá igazodnak.

F1 Hierro Creative Commons License 2024.09.09 0 0 41656

Az eredeti LGT-ben is volt három énekes-szerző, nem lehetett egyetlen frontembert kiemelni (bár igazán jó énekhang Somló érkezésével lett a bandában). A különbség annyi volt a későbbihez képest, hogy Laux nemcsak szimpla dobos volt, hanem egyfajta menedzser is.

Előzmény: BGbr (41653)
BGbr Creative Commons License 2024.09.09 0 0 41655

Na, eztet nem tudtam.

Valóban a wiki ezt írja:

"Saját elmondása szerint Deaconnak nincs jó énekhangja, ezért ritkán hallani énekelni a felvételeken. Az albumborítókon sosem jelölték az énekes közreműködéseit, de különféle nyilatkozatokból ... kiderült, hogy elvétve hallható a hangja a felvételeken, bár jobbára akkor is eltűnt a kórusban. A koncertek felvételein később kivágták a háttérvokálját."

Előzmény: Rainvan (41654)
Rainvan Creative Commons License 2024.09.09 0 0 41654

Végülis a Queen-nél összejött, hogy mind a négy tag szerző is volt, ráadásul slágerszerző, tehát nem Don't Pass Me By-szintű dalokat írt a dobosuk sem (hanem pl. a Radio Gagát). Viszont csak hárman énekeltek szólót (tudtommal legalábbis Deacon csak vokálozott).

Előzmény: BGbr (41653)
BGbr Creative Commons License 2024.09.09 0 0 41653

Ha belegondolunk, az a tény, hogy egy (nem szupergrup) együttes négy tagjából három nemcsak nagy előadó, hanem teljes jogú dalszerző is, már önmagában egy nagy dolog.

Mennyi az esélye annak, hogy mind a négy tag önálló dalszerző is legyen...?

(Lehetetlen, hogy ne jusson eszünkbe az LGT: három nagyszerű énekes és dalszerző + "egy szimpla dobos" ... de EZ az LGT már egy folyamat során létrejött szupergrup... És "mindenki Jánoskája" pont ugyanolyan "sarokpont", mint Ringo...)

Gideon's bible Creative Commons License 2024.09.08 0 0 41652

Ábel Stella színész:

. . . aztán vendéglátózni kezdtem, ott dolgoztam, ahol a Beatles kezdett, a The Cavern Clubban. Iszonyatos nagy erőt adott ennek a helynek az energiája, ahonnan egy ekkora dolog indult el; a Queen gitárját sikáltam, nulla-huszonnégyben Beatlest hallgattunk, és hülyére dolgoztuk magunkat.

Persze,nem erről szól a teljes cikk,de jellemző,bárhol bármikor bele lehet futni egy kis Beatlesbe.

http://hvg.hu/kultura/20240908_abel-stella-interju-psyche-weores-sandor-edinburgh-fringe-szinhaz-es-filmmuveszeti-egyetem-ebx

Gideon's bible Creative Commons License 2024.09.06 0 0 41651

Abszolút lényegtelen,de meg kell védenem az Octopus's Gardent a degradálástól.

Lehet,hogy azért vagyok elfogult vele,mert véleményem szerint a "zenei köntösét" tekintve míves munka.   Who knows.

Előzmény: Rainvan (41645)
abelian1 Creative Commons License 2024.09.06 0 0 41650

Nem katasztrófa, egyszerű magyarosítás a Ringo -val helyett. (Manager-menedzser, project-prodzsekt..)

A magyar nyelv helyesírása még napjainkban is változik a rengeteg beáramló idegen szavak és a felvett

egyéb kifejezések miatt. 1844 óta lett állami hivatalos nyelv a magyar a Reformkorban, ha elolvassuk

az eredeti Kölcsey Himnuszt, mai szemmel tele van helyesírási hibával, holott akkor az volt a "trendi".

Más nemzetek nyelvezetében néha még furcsábbnak hatnak a nevek mint nálunk, pl  szláv, vagy távol keleti....

Előzmény: Mr Mustard (41646)
Mr Mustard Creative Commons License 2024.09.06 -1 0 41649

Utánaolvastam. Toldalékolás esetén tényleg ó-val kell írni. Ami szerintem baromság.

Előzmény: Rainvan (41647)
PeterCorr Creative Commons License 2024.09.06 0 0 41648

A Back Off Boogaloo és az It Don't Come Easy is valójában Harrison szerzemények. Ringo jegyzi őket, mint szerző, de nem sokat tett hozzájuk.

https://www.youtube.com/watch?v=vI0RTUp7Wwc

Előzmény: Rainvan (41645)
Rainvan Creative Commons License 2024.09.06 0 0 41647

Bonót is ugyanez sújtja attól tartok. :D

Előzmény: Mr Mustard (41646)
Mr Mustard Creative Commons License 2024.09.06 0 0 41646

Nem értem, hogy ragozott formában miért írja szinte mindenhol szinte mindenki hosszú ó-val a nevét. pl. Ringóval

Rainvan Creative Commons License 2024.09.06 0 2 41645

De mint tudjuk Ringo se volt pótolhatalan.../ Jimmy Nicol, Dear Prudence, Back in the USSR, Ballad of John and Yoko stb.../

Erről még eszembe jutott két dolog…

Egyrészt, hogy „Nicol idején” Ringo alig két éve volt tag, valószínűleg úgy voltak vele, Ringo előtt is volt Beatles, a turné meg le van kötve, mi ez a 10 nap…

Viszont azt nem tudnám elképzelni, hogy hasonló szituban George helyett is odaállítottak volna valakit: az ő „beágyazottsága” egyszerűen nagyobb volt: régi iskolatársuk volt, már 1958 óta velük zenélt – nélküle soha nem volt Beatles.

(Ehhez képest, amikor ’69 januárjában lelépett, Lennon egyből bedobta Clapton nevét, de szerintem ez inkább trollkodás volt: pontosan tudnia kellett, hogy Eric volt Harrison egyik legjobb barátja, sose lépne be a helyére, átmenetileg sem.)

Másrészt viszont ott van az is, hogy George lelépésekor se voltak szívbajosak: a Get Backhez azért Lennon írta meg a fő gitárszólamot, mert George nem volt ott – de „ettől még” a munka nem állt meg: ugyanúgy, ahogy az általad említett három dal is elkészült Ringo nélkül.

Illetve a Ballad of John and Yoko azt is megmutatja, hogyha másként alakulnak a viszonyok (ne adj isten, Ringo nem jön vissza ’68 nyarán, George pedig ’69 januárjában), mint stúdiózenekar, a Beatles a Lennon-McCartney duóra redukálva is elműködött volna. Jól mutatja ezt, hogy nekem nem is tudom, mondjuk 15 évig fogalmam se volt róla, hogy a Ballad…-ban csak John és Paul zenél és nem is volt hiányérzetem.

Ezzel persze nem azt mondom, hogy nem volt George és Ringo meghatározó és alapvető fontosságú ahhoz, hogy a Beatles az legyen, ami lett.

De a sok szempontból összehasonlíthatatlan Rolling Stones példája is mutatja: a dalszerzőpárosra redukálva is működhet a dolog turnékkal és új lemezzel egyaránt.

A mai Stones csak a kétötöde annak a zenekarnak, mint ami az Aftermath-ot felvette 1966-ban és mégse kevesebb annyival, mint ez alapján gondolnánk: nagyon más volt a tavalyi lemezük, mint – mondjuk – az Aftermath, de csak hangulatban, hangzásban. Színvonalban egy nagyon jó Stones-lemez még akkor is, ha soha nem lesz hivatkozási alap vagy legendás státuszú.

És még valami: Ringónak az 1970 utáni karrierjét tekintve egyszerre áldás és átok az ex-Beatle-ség, de máshogy, mint a másik háromnak. Az ő szólólemezeit sose mérik a Beatles-hez egész egyszerűen azért, mert se énekesként, pláne szerzőként nem volt számottevő, amit ott nyújtott.

Ami mégis összemérhető, ott még jobban is jön ki (és ez csak róla mondható el): hát egy Back Off Boogaloo vagy It Don’t Come Easy simán leiskolázza a Don’t Pass Me By-t és az Octopus’ Gardent.

Az is biztos, hogy mindig lesz kiadó, ami megjelenteti a lemezeit: nem tud akkorát bukni, hogy ne érje meg még mindig valakinek. Illetve az a groteszk helyzet alakult ki mostanra, hogy annyira lecsökkentek a lemezeladások, hogy még a kitartó Ringo-keménymag (azon kevesek a Beatles rajongótáborában, akik még tőle is megvesznek mindig mindent) is elkezdett tényező lenni a listákon – lehet, hogy Top 40-be nem kerül soha, de még a legutóbbi teljes lemeze is 12 országban volt eladási listán. Jobban és több listán szerepelt, mint mondjuk az 1978-ban megjelent Bad Boy.

Kis túlzással, minél kevesebb lemez fogy világszinten, annál komolyabb tényező, hogy Ringo lemezeiből hiába fogy kevés, de az a kevés minden körülmények között elfogy.

Átoknak viszont azért átok neki a Beatles-tagság, mert a világ legnagyobb zenekara után egész egyszerűen nem tehette meg, hogy beül dobolni valakinek (állandó tagként, nem vendégszereplésre gondolok). Lehet, hogy szerény ember, de az nem egó kérdése, hogy egy Beatles után az egyedüli továbblépés a szólókarrier lehetett.

Viszont milyen szólókarrierje lehet valakinek, aki saját bevallása szerint is elakad egy versszak és legfeljebb egy refrén megírása után, illetve hiába pötyög kicsit zongorán és fog le pár akkordot gitáron, ez nem az a szint, amire szüksége lenne, mint szerző-előadó. És mégis húszalbumos szólókarriert épített sok „kis segítséggel” – csak hát azok a lemezek tényleg olyanok, amilyenek.

Valóban az 1973-as Ringo a legjobb köztük, de simán van tíz albuma is, amin semmi érdekes nem történik és rengeteg dala teljesen felcserélhető egymással.

El lehet hallgatni a Ringo-lemezeket: nem ízléstelenek, nem irritálóak, de nem is különösebben érdekes.

Úgy is mondhatnám, ritkán tűnik fel, hogy "na ez egy ex-Beatle!" (a másik háromnál azért sok az olyan pillanat, McCartney esetében még 2018-ban is felkaptam a fejem az Egypt Station két hosszú dalánál: "hú, Paulban azért még mindig ott van a zseni!" - a fénykora után ki tudja hány évtizeddel és ez óriási dolog. És biztos vagyok benne, hogy John és George esetében is ez lenne a helyzet. Időről időre ma is megcsillanna a zenéjükben a zsenialitás.)

Pár éve kibogarásztam magamnak egy cédényi szóló-Ringót, szívesen is hallgatom néha, de én ennyit találtam a Beatles utáni karrierjében. Az, hogy szólóban is Rock and Roll Hall of Fame-tag lett, az ő esetében szerintem 100%-ig a Beatles-tagságnak köszönhető. De ettől még ill. ezzel együtt is abszolút fenntartom, amit az előző posztomban írtam róla.

Előzmény: sutcliffe (41640)
Rainvan Creative Commons License 2024.09.05 0 1 41644

Egyrészt:https://www.drumeo.com/beat/beatles-ringo-starr-drumming-genius/

Másrészt:http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165547457&t=9006132

Harmadrészt:

Ringo nemcsak a dobosuk volt, hanem mindhármuknak az a zenekarból, akit mindig nagyon szerettek, bármilyen viharos volt is épp a viszonyuk és szólóban is dolgoztak vele - pedig bárkit hívhattak volna és mégis neki szóltak. 

A Yellow Submarine vagy a With A Little Help... emblematikus Beatles-dalok - de Ringo hangjával azok. 

(A Honey Don't is vele szól jól.)

Úgy tudom, Liverpool legjobb dobosának tartották, amikor a Beatles felkérte. De persze egyrészt igen, egy másik jó dobossal is sikeresek lehettek volna. Másrészt viszont elképesztően ráérzett, mi szolgálja az adott dalt - ahogy a Drumeo is írja a cikkben. 

És elég megnézni, ahogy a Revolution klipjében vagy a tetőkoncerten dobol. Erővel, érzéssel. Ász. 

És szerintem méltatlan, Ringo minden legendássága és "a világ leghíresebb dobosa" titulus ellenére mennyire nincsen számon tartva: a szakma elismeri persze, de a laikus zenehallgatók sose őt emlegetik, hanem Bonhamet vagy Bakert, Moont, Copelandot. Ringót megmosolyogják egész egyszerűen azért mert ő sose fitogtatta a tudását, hanem a dalokat szolgálta a játéka.

Vagy mert a gombafej-korszakos "mosolyogva, fejet rázva dobolás" nem vagány, nem menő, mint egy Moon vagy egy Bonham? Ezért mondom, Revolution és rooftop: ott Ringo is baromi menő!

Ráadásul ő írta azokat a dobtémákat, amik a kedvenc dalainkban szólnak - hiába simulnak az összképbe, hiába nem jutnak eszedbe önmagukban, nem azért mert jellegtelenek vagy gyengék, hanem pont azért, mert annyira azt ütötte ami oda kellett, hogy szinte észre se veszed: magától értetődik - de érzék és fantázia kérdése ez a "magától értetődés".

Valószínűleg ha belelátnánk, hogy születtek meg a dalok, miket próbálgatott az egyes dalokhoz, mennyi idő alatt lett meg a végleges témákkal, többre tartanánk. Valahogy "adottnak vesszük" Ringót. De azért vesszük annak, mert el se tudnánk képzelni máshogy a dobot a dalaikban, de ennek nemcsak az az oka, hogy belénk ivódtak az évtizedek alatt, hanem az is, hogy Ringo az "észrevétlen dobzseni". Nem puffogtatott petárdákat, nem hypeolta magát - "csak" dobolt. És mai fejjel hajlamos az ember úgy nézni, hogy "semmi extra". Pedig nagyon is.

abelian1 Creative Commons License 2024.09.05 0 0 41643

A nyilván ismert illusztrációt kifelejtettem, a dátum 1964.

https://www.youtube.com/watch?v=3Y5RY9vhph0

Előzmény: abelian1 (41642)
abelian1 Creative Commons License 2024.09.05 0 1 41642

Folytatva egy picit :-)

A néhai Cream zenészei magasan a legjobbak között voltak hangszertudásukat tekintve a világon.

Ugyanakkor a dobos és a basszusgitáros között mély ellentét volt, egyszer úgy összeverekedtek egy klubban,

hogy ha a szólógitáros nem választja szét őket, egyikük ott marad. 

Clapton ironizált néha savanyúan a Beatlesre, "hogy serdülő lányok zenekara",

(miközben több 100 000 fiú énekelt Beatlest a liverpooli stadionban), valójában irigyelte a testvéri jellegű bandát, ami neki nem adatott meg. Csak a profi jazz zenészek mennek úgy koncertezni, hogy néha csak a helyszínen

találkoznak közvetlen az előadás előtt, majd utána szétszéledve mindenki megy a világ 3-4 tája felé.

Előzmény: abelian1 (41641)
abelian1 Creative Commons License 2024.09.05 0 0 41641

Paul nyilatkozta, hogy amikor Ringót bevették, akkor - attól lettek profik, vége lett az amatőrizmusuknak.

Ringo meg úgy érezte, lett hirtelen 3 testvére. (A Led Zeppelin a dobosuk halálakor azonnal feloszlott.)

Elméletileg mindenkinél lehetett volna találni jobb hangszertudásút, csak John jellegzetes énekhangja tűnt ki,

de akkor az már nem az a Beatles csoport-csapatmunka hatás lett volna amire a világ felkapta a fejét.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!