Árpi,
Azt írtam volna hogy Amerika a tökéletes szabadság országa? Hol, mikor, kinek, mennyiért? Én, ha jól rázom ki a fejembol, csak az ellen hobörögtem, hogy nehogymárnekem összemossa valaki a Sztálin alapján felállított szovjet rendszert az amerikaival. A tökéletesen szabad rendszer eljöhet, de azt azon veszed majd észre, hogy valami rohadt nagyot villan, és kapásból rásül a lerepült orrod az olvadó téglafalra. Utána eljön majd a szabad világ. Kezdodhet megint a szabadversenyes egysejtukapitalizmus a pocsolyákban.
Palánk
Dr. Égely Palánk!
Szerintem a szabadságnak az is korlátozása, ha a magánéletbe olyan intenzíven szól bele a társadalom, mint az USÁ-ban. Tudom, ott is igaz, "Szabad országban szabad emberek azt csinálnak, amit szabad". Attól, hogy nem örülök annak, ha bárki is drogozik, annak ellenére, hogy végre úgy tűnik, sikerült leszoknom a cigiről, szóval szerintem igenis túlzás, amit én ugyan csak az újságokból olvastam, de vezető politikusok "jártak elől a jó példával", hogy vizeletmintájukról megállapíthassák, nem drogosok. (Akár egy hűségnyilatkozat a "PÁRThoz" ) Vagy nem a szabadság korlátozása-e, hogy csak mert valaki az USA elnöke, már társadalmi közszemlére teszik a magánéletét?
Ragika!
Nyugodj meg, én itt csinálom. Még nem telt el 24 év azóta, hogy a magam lábán állok, de igérem, mire elérem, nem kell irígykednem Rád. Annak ellenére, hogy nekem "csak" 2.000.000 Ft adósság kellett az induláshoz, és nekem is a magam erejére kellett alapoznom a dolgok legjavát. Én ugyanis úgy döntöttem, ITT csinálom meg azt, amit egyes ügyetlenebbek máshol tudtak/tudnak/szeretnének elérni. Ha hiszed, ha nem, ha bármi is történne, én "kalandvágyból" ittmaradnék (kivéve, ha a családom élete kerülne közvetlen veszélybe). Ja, és ettől még nekem (is) fontos, hogy becsületesen érjem el a jólétet.
Pocak!
Valóban ki kéne mennem egy kicsit tapasztalni. Sajnos egyrészt nincs rá időm az előbb említettek miatt, másrészt (mivel a dolog még az elején tart) nincs rá módom. Dolgozni meg azért sem akarok kimenni, mert aligha találnék egyből olyan állást, ahol annyit kapnék, amiből a családom is kijöhetne és megélhetne, pláne nem annyit, hogy évente kétszer-háromszor a szüleinkhez (akik meglehetősen idősek és nem túl egészségesek) mind hazalátogathassunk. Nem szeretnék úgy járni, hogy a pénzért vagy azért, hogy "megtapasztaljam Amerikát" elveszítsem a számomra fontos embereket. Nekem (szerencsére) sok ilyen van.
Ragika,
Ha te 70-es evekben hagytad el az orszagot, akkor te csakis gazdasagi okokbol tetted. Akkor meg mi a franc bajod van a magyarokkal, ha szabad kerdeznem? (Inside information, my foot!)
Ha már ittenség amerikának a sokszinűségéről van szó,no akkor talán elgondolkozhatnánk a magyarországi hüllyéken is .Erre az országra a tehetségtelenség és seggnyalás gátlástalan tobzódása az egyik legjellemzőbb,a kapcsolati tőke pénztárcába való konvertálásról se felejdkezzünk meg.
És sajna mindig csak azok az egyszeri hülék, akik nem akarnak beállni a fent emlitett jellemző sorokba ,azokat hivják egyszeri adófizetőknek,az okosok azok beszedik az emlitettek adóit és cirkuszt és némi kenyeret
a hülék közé szórva élik világukat.
Aki meg aztat monggya hogy amerikának nincsen kultúrája Hollywood-on kivűl-/belül/ az meg talán a magyar kultúrát sem ismeri és lehet az akármilyen nagy /m/agyar
Jónagymarha magyartarka Múú:
soltika/tollashátúkiskacsa/ + Dr. Finci nagypofájú kissebrendű érzéssel küszködő kiskutya
Ragika,
A válasz tökértheto. Én is arra céloztam, hogy azért csak kell hogy legyen benned némi szomorúság hogy otthon nem ment. Ezek szerint van is.
Cecil,
Lehet hogy csak én vagyok túlérzékeny, de mintha felhúztad volna az orrodat a kérdésen. Én csak (kitudjamért) reménykedtem benne hogy errefelé vagy mostanában. Ebbol is látszik, hogy a memóriám RAM-okban hever. Elfelejtettem hogy írtál az amerikai barátodról....
Azt hiszem egy amerikai pasi elfogadható mint "belso informátor".
Palánk
Kedves Palank!Ha belso infonak azt tekinted, hogy szemelyesen, tehat az USA-ban elve, jarva tapasztaltam-e meg a dolgokat, akkor nem fogom belsonek nevezni az infoimat. Ha pedig elegendo lesz informatorokat felmutatnom, akkor epp eleg amerikai allampolgarsagu ismerosom van, mindenfele velemenyekkel, frusztraltsaggal, kedvvel,stb.Atlag hetente kommunikalok valamelyikukkel, nem szamitva ugye a mar emlitett tenyt, hogy a baratom, akivel egyuttelek,szinten amerikai.Ugyhogy eleg kozelrol latom ezeket az embereket.
Sokaig toprengten azon, hogy mit is valaszoljak akerdesedre. ( bocs a tegezodesert, de hat tudod itt csak ez van nincs On:-)))
Sokszor elgondolkodtam azon, hogy vajon heleys lepes volt e anno ' 73-ban elhagyni a hazamat amihez a mai napig ragaszkodom.
Meg most sem tudom a valaszt, hiszen nem ismerem a masik oldalt mely szerint" mi lett volna ha maradok "
Viszont amit odahza keptelen voltam megvalositani az akkori viszonyok miatt az itt " foreign worker's " kent sikerult. ( hogy ertsetek ultrahangos tisztito berendezeseket tervezek, keszitek es forgalmazom)
Ami hatalmas lokest adott annak, hogy befogadjam ezt az orszagot testileg lelkileg az az, hogy elso perctol kezdve ugy alltak a dolgokhoz, hogy meg tudjam valositani az elkepzelesemet. Igaz azota profital belole az orszag is rendesen.
En azokkal ertek ertek egyutt akik ugy jonnek ide, hogy partatlanok, es nem kergetnek hiu abrandokat.
Nincsenek eloiteletek, es hatrahagyjak mindazon rossz tulajdonsagaikat, hogy " Ugyan mar itt sem jobb "
Az pedig, hogy ki mennyi idot elt itt nem dominal. Van aki leszall a geprol es rogton otthon erzi magat, van aki 50 ev mulva is szidja.
Tehat Palank Ur a kerdesedre a valaszom: Igen rossz erzes, hogy EZT nem odahaza tudtam megvalositani, es egy idegen orszag adott erot es biztatast mindehez. Viszont halatlan dolog lenne ezek utan nem igy nyilatkoznom.
remelem ertheto voltam.
Minden jot. Szerbusztok.
Terembura
Még szép hogy nem vitatod hogy indián irtás folyt. Vagyis népirtás. Megdöbbento lenne ha vitatnád. Azt viszont valóban medöbbenéssel olvasom, hogy úgy lépsz ezen túl, hogy ez a korszellem gyümölcse (pláne szép szó) volt. Mi van? Kétszáz és múlva Hitlerrol vagy Sztálinról azt írják majd, hogy az általuk végzett népirtás a korszellem gyümölcse volt?
Szerintem az indiánok kiirtása az amerikai történelem egyik legocsmányabb része (bár Hirosima sem volt kutya), és azért érdekes, mert a gyökereket (hivataloskodva a legitimitást) kérdojelezi meg. Azt, hogy lehet-e egy társadalom szabad, és igazságos elveken muködo, ha így jött létre.
Drégelypalánk
Cecilia, neked honnan vannak a belso infóid?
Terembura, szoval az indianoknak nem letezo problemai vannak,szerinted. Ez jo, majdnem olyan jo, mint a koszovoi albanok vagy magyarorszagi romak nem letezo problemainak emlegetese.
Egyebkent Karl Maybol mar reg kinottem, es azt is tudom, hogy mindeddig az egyetlen pozitiv fejlemeny, ami az amerikai indianok eleteben jo iranyban valtozast okozhat, az eppen a kaszinok betelepitese. Valamelyikuknek vegre eszebe jutott, hogy a rajuk vonatkozo es nem vonatkozo torvenyek segitsegevel kaszinokat nyithatnak.A befolyo penz egyresze tudtommal iskolak es a sajat kulturajuk tamogatasara megy. Nyilvan van mit tamogatni...kivancsi lennek arra,hogy mi lett volna, ha ez az amerikai demokratikus torvenyhozok fejeben ez a lehetoseg meg "idoben"megfordul...
Egyebkent nekem is volt mar konfliktusom romakkal, de ettol meg nem tartom azt, hogy nekik a problemaik nem letezoek.
Meg valamit: en direkt mondtam, hogy nem a multban, hanem a jelenben vajkalok, ha mar egyszer a dolgok igy tortentek...
Darling Ragika!
Inkább csak magyarkodsz. És azt is elég gügyén teszed. Maradjunk ennyiben.
Ui(ez nem a Kismalac): bűvöltesd inkább a kígyód, az jobban fekszik neked.
Büntetöjogi felelöségem tudatában kijelentem, hogy jelenlegi életem folyamán soha egyetelen native amerikant nem öltem meg, nem bántalmaztam, nem sértegettem, nem hoztam hátrányos helyzetbe.
Ezen kívül azt is kjelentem, hogy soha egyetlen rabszolga nem volt a birtokomban, azok nöivel nem eröszakoskodtam.
Sajnos.
Ezzel szemben native american már köpte le az autómat és african amerikan ki akart rabolni.
Ha már itt tartunk nem kellene-e megemlíteni a szegény, sárbatiport, megalázott, megvetet, kirekesztett magyarországi romanemzetség sorsát. Nem beszélve a cigány maffiáról.
(Jó dolog más portáján söprögertni.)
Ezen kívül javaslom az amerikai magyarelleneség megtárgyalását a Csurka et. által felvetet New York, Párizs, Telaviv viszonylatában.
Magyarellenes meg azért vagyok, mert magyar vagyok. ( I have plenty (enough) insider informations:).)
Büntetöjogi felelöségem tudatában kijelentem, hogy jelenlegi életem folyamán soha egyetelen native amerikant nem öltem meg, nem bántalmaztam, nem sértegettem, nem hoztam hátrányos helyzetbe.
Ezen kívül azt is kjelentem, hogy soha egyetlen rabszolga nem volt a birtokomban, azok nöivel nem eröszakoskodtam.
Sajnos.
Ezzel szemben native american már köpte le az autómat és african amerikan ki akart rabolni.
Ha már itt tartunk nem kellene-e megemlíteni a szegény, sárbatiport, megalázott, megvetet, kirekesztett magyarországi romanemzetség sorsát. Nem beszélve a cigány maffiáról.
(Jó dolog más portáján söprögertni.)
Ezen kívül javaslom az amerikai magyarelleneség megtárgyalását a Csurka et. által felvetet New York, Párizs, Telaviv viszonylatában.
Magyarellenes meg azért vagyok, mert magyar vagyok. ( I have planty (enough) insider informations:).)
Mint teoria elvetem, hogy aki elöbb volt itt annak több jár, azé az egész földrész. Mindenkinek joga van valahogy e golyón élni. Nem vitatom az indiánok rendszeres irtását, ami a korszellem gyümölcse volt, ugyan úgy mint az Afrikából ideimportált rabszolgaság. Viszont most a 21. század küszöbén ezzel manipulálni már nem fair.
1. Szigorú törvények szabják meg az indiánok mai helyzetét. Független teritóriáik, önkormányzatuk, bíróságuk, rendörségük van. Nem fizetnek adót, használják az utakat, közmüveket, ingyen kaphatnak felsöoktatást. Iskoláik, kultúrközpontjaik, könyvtáraik vannak. És akkor nem beszéltem a kaszinókról.
2. A mai emberek nem öltek meg egyetlen indiánt sem és olyan szenzitíven állnak a kérdéshez, mint sehol a világon.
Ezek után csak annyit, hogy mi5rt pont az amerikai indiánok nemlétezö problémája a baj? Ha a csecsenek, a koszovoi albánok, a palesztinok, a kurdok, stb... sorsa is ilyen tisztességesen lenne megoldva akkor e Világ egy boldogabb golyó lenne.
Kérlek benneteket, ne olvassatok "Mai Károlyt" és tegnapi újságot.
Pocak,
Más a cukkolás, viccelödés, hülyéskedés és más a komoly beszéd. Minden ellenkezö híreszteléssel ellentétben nekem is van lelkem. Egy pici. Tegye fel a kezét aki nem szereti a pénzt.
Dr. Spock,
Igy igaz. Itt van egy MÜKÖDÖ szisztéma. Elég nagy ahhoz, hogy mindenki megtalálja benne a helyét. Elég kicsi ahhoz, hogy ki lehessen belöle lógni. Patriotizmus is van, csak mi nem abból élünk. Nem ez a legjobb a Világon, de 260 millióból legalább 250-nek megfelel. Nem eszik a pizzát Rosenthal-ból, csak ha akarják. És ez sokakat bosszant.
(Off topick: Kaptam ajándékba egy 6 személyes Zsolnay készletet. Kibóvítettem 8 ra mert itt az a divat. Kiderült, hogy nem számít márkás porcelánnak. Csak a Herendy. Eladó a Zsolnay.
38 db.)
Mr.Spock, akkor nem csak e-mailban reagalnek:
Mondod, hogy veres, veritekes munkaval epult fel ez az orszag.Ez igaz, ezt en is tisztelem benne.
Nekem viszont az a kerdes is beugrik, hogy mi van peldaul a "native american"-nek nevezett emberekkel, akiktol azt a foldet elobb ugyanolyan veritekes, de foleg veres munkaval elvettek ahhoz, hogy majd maguknak megmuvelhessek.Jo, ez tudom, hogy manapsag romantikus es naiv megjegyzesnek szamit, ezert nem is a multban, hanem a jelenben akarok vajkalni.Ugy tudom, a rezervatumokba terelt oslakosokat kulonbozo jogrendszer illeti meg, ami csak sok esetben csak diszkriminalja oket.Ez engem peldaul nagyon bant. Mielott meg veszekedes robbanna ki, elmondanam, hogy nekunk is van mit korulnezni a sajat hazunk tajan.
Eddigi eletem elso felet Magyarorszagon toltottem, masodik felet Amerikaban.
Nekem, meg mielott USA-ba jottem volna, lett volna okom szapulni, hiszen a kommunista propaganda biztosra vette, hogy "nyugat" rossz szinbe tunjon fel. De nem szapultam, mert mar akkor sem doltem be sablonoknak,
semaknak, leegyszerusitett altalanossagoknak. Az akkoriban nepszeru egyik szapulasi forma a "az egy fogyasztoi tarsadalom" volt. Mintha 200 valahany millio Amerikai, kolat szurcsolve, vastag szivarokat szivva,
ulhetne es fogyaszthatna reggeltol estig. Meg 18 eves sem voltam, amikor ezt ugy reagaltam le:"na varjunk csak egy pillanatra, ahhoz hogy egy tarsadalom fogyasztoi legyen, mindazt amit elfogyasztanak, eloszor meg
kell termelni".
Igy kimondva ez most tiszta es logikus, de akkoriban nagyon sokan leneztek USA-t azzal, hogy "ja, hat ok csak egy fogyasztoi tarsadalom".
Es most dobbentem latom, hogy az alaptetel, az Amerika szapulas, alapjaban nem valtozott Magyarorszagon. En leszek az elso aki elismerem, hogy Amerikanak sok problemaja van, de a leegyszeusitett, elnagyolt,
banalis vadak egy itt elo szemeben, bizony eleg nevetsegesnek hangzanak.
USA, egy rendes, normalis orszag, normalis atlag emberekkel. Ami kulonbozik mondjuk Magyarorszagtol, az a tortenelmi es foldrajzi
viszonyok altal van adva.
Amin elgondolkozhatnak a kritizalok:
Ami USA ma, az nem a foldbol nott ki, azt mind meg kellett epiteni, meg kellett teremteni. Kb 200 evvel ezelott, majdnemhogy csak a puszta fold volt itt. Sokszazmillio ember veres veritekes munkajanak az eredmenye az ami van, a vasut eloszor, aztan az utak, az epuletek, az alapstruktura.
A viragzo ipar, ami nagyjabol mindent amit valaha feltalaltak, megtermel es elerhetove teszi az embereknek. A mezogazdasag, allat tenyesztes lehetove teszi a olcso etkezest, meg a legszegenyebbnek is.
A szabadsag, amit a legtobb magyar azzal tesz egyenlove, hogy kiallhat a parlament ele es szidhatja a kormanyt, valami egeszen mas. Az igazi szabadsag az az, hogy az allampolgar valaszthatja, hogy ki vezesse az eletet, meg a kis falu szintjen is. A magyarok ezt csinalhatjak, meg egy evtizede sem, de az Amerikaiak ezt csinaljak tobb mint 200 eve.
De az igazi igazi szabadsag az az, hogy megvannak az anyagi lehetosegek egy normalis atlag eletre. Semmit nem er a szabadsag, megha szidhatod is a kormanyt is, ha az nem kapcsolodik egy normalis hetkoznapi elethez.
A kultura a buvos szo az amerika szidok szotaraban. Amerikaban, megha esetleg kevesebb is a kultura mint Europaban, az a normalis hetkoznapi elet reszekent van, nem helyette. Igen, az utolso 200 evben az
Amerikaiaknak nem volt idejuk muveszetet, kulturat jatszani, el voltak foglalva a vilag legjobb orszaganak a felepitesevel. Es ha akarnak tobb kulturat, garantalom mindenkinek, hogy lesz tobb kultura.
Ami pedig a magyarokat illeti, ahelyett hogy szapulnak Amerikat, inkabb probaljanak ellesni egy ket otletet, ami esetleg segitheti oket egy jobb orszag kiepitesehez.
Arpi,
Kivel talalkoztal, hogy ilyet kell irnod? Ki kellene jonnod, tapasztalnod egy kicsit!
Ragi,
Milyen igy 24 ev utan? Tenyleg erdekel!
Mintha mindig a penzrol beszelnel - nem itelem el, csak ezt vettem eszre. Jol tevedek?
En ugy jottem ki (igaz, szabadon, es vissza is fogok menni), hogy elozo osszel ultettem nehany malyvacserjet. A baratom mondja, hogy gyonyoruen nyiltak.
Árpika,
Honnan veszed ezekat a kapitális butaságokat. Nincs még egy ország ahol az egyán olyan szabadon kezdeményezhet mint itt. Mi 24 éve a feleségemmel két kis gyerekkel, 2 szakadt börödnel és $6,000 adósággal értünk ide. Nem sorolom, hogy mink van, mert úgy sem hinnéd el. Mindenesetre nagyon megelégedettek vagyunk. Nem beszélve arról, hogy egy-két buck-ot befizettünk adóra is.
Kérlek ne beszélj butaságokat. Ha meg olyan okos, ügyes vagy akkor csináld otthon vagy valahol másutt, de ne mindíg másra kend, hogy miért nem megy. Emekedj, vagy sülyedj a magad szintjére. És még meg is leszel elégedve.
Jó?
Árpi,
Itt már megint keveredik igazság meg az ellentettje. Hiába mondod ezt a "ne gyertek nekem azzal..." szöveget, mert megyünk. Az én nagyapám gulágban töltött több mint tíz évet, és tíz éve még a csatolt Magyarországon is jogosan félhetett az ember odahaza ha szovjetellenes gondolatokért megkenegetik gumibottal. Nem kell összemosni a két rendszert. Amerikában egész más módon muködik az agymosás, meg az ember magánéletébe való beavatkozás. Itt mindig mondhatsz nemet. Sorolhatnám, de el is ment tole a kedvem, annyira demagóg a hasonlatod.
Ami a felülrol való kompatibilitást illeti, az tanult magyar emberekre egyelore még igaz. De ezt meg akkor ne emlegessed, hanem használd ki szépen. A saját elveik szerint. Ahogy ok magától értetodo módon használják ki mindig a helyzeti elonyüket.
Amúgy pedig ismerek Magyarországon élo amerikait, aki remekül beilleszkedett, és él mint hal a vízben. Nem multicéges, hanem magánvállalkozó. Úgyhogy ez sem mindenkire vonatkozó "törvény"
Üdv, Palánk
Kedves Ragikakika úr (na ez jól hangzik),
Én nem a büszkeségre kérdeztem rá. Az egy más kérdés. Hanem hogy örül-e annak hogy a fiai amerikaiak. Vagy akkor pontosítom: maradéktalanul örül-e neki. Nincs-e akárcsak egy kis szomorúság érzése amiatt hogy el kellett menni a hazájából, és hogy a fiai nem magyarok. De ha jól értem, a válasz az, hogy mindegy.
Amugy nem vagyok Nógrádi, Pesti gyerek vagyok, de sokat kirándultam arra. Imádom a Börzsönyt. Offtopik rész (is) lezárva.
Palánk
Vajk!
Talán épp úgy nem fogalmaztam érthetően a túlélési képességekkel kapcsolatban, mint Te a kérdésedben. Szóval engem az zavar, ha egy paprikajancsi, aki a cipőjét alig tudja egyedül bekötni, kioktat az életem értelméről és megszervezéséről. És az zavar még ettől is jobban, hogy teheti, mert mögötte egy jobban működő rendszer áll. Az eredmények akkor is őt igazolják, ha ő semmit nem tett hozzájuk. És ha kiragadnák őt a saját környezetéből, és egyedül kellene itt megállnia a helyét, meghalna. Én azért túlélném azokat a viszontagságokat, amit az ő helyére való beilleszkedés okozna. Vagyis én felülről vagyok kompatíbilis vele, és mégis ő pampoghat, hogy "Mi bezzeg milyen okosak vagyunk". Na, ezek az emberek váltják ki belőlem az alapvető ellenszenvet a rendszert illetően is. Mintha hallottam volna már más olyan rendszerről, ami az individualizmust elítélte. Szóval az a bajom, hogy az egyes ember szempontjából a valaha volt SZU és az USA lényegében nem különbözik. És ne gyertek nekem azzal, hogy szabadság és egyebek. Mind a két rendszer tojik az egyénre. Minél nagyobb a gépezet, annál inkább csak egyforma kockákat visel el építőelemekként. Én meg nem érzem elég kockafejűnek (belülről) magam.
Szep kis termes gyult ossze tegnaptol. Orommel olvastam.
Az a nagy helyzet, hogy mindannyiotoknak egyszerre van igaza is meg nem is.
Tobben irtatok arrol, hogy Amerikanak csak az szamit ami a fejekben van, az emberi ertekek kevesbe. En ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok. Nagyon sokszor , es nagyon sok helyen talalkoztam pont a forditottjaval, igaz elobb utobb ott is be kellett bizonyitani, hogy valojaban van e valami a kobakban.
Vajk Ur( vagy lehet holgy) irta, hogy itt regota nem volt haboru. Ez igaz. De mennyiben valtoztat ez az elert eredmenyeken? Szerintem arrol nem az orszag tehet, hogy tud es akar az itt elo embereknek jovot biztositani. Persze, hogy ezt nem onzetlenul teszi. Elvarja az ellenszolgaltatast ezekert. De konyorgom miert kellene ezt a szemere vetni? Melyikotoket zavarna az, hogy olyan eletszinvonalt biztositani a jelenlegi orszagotok , ahol minden gond es baj nelkul ki tudod huzni a kovetkezo honapig, sot tovabbmegyek "normalis" emberkent tudtok elni. Ugye ez csak penz kerdese ebben egyet ertunk. Szoval?
Oke hallom a masik oldalt is, hogy itt sem csupa jonmodu ember el. Persze. Viszont nagyon letudom sajnalni az olyanokat akik csak a melluket dongetik es tepik a szajukat, hogy " na itt vagyok az nagy Amerikaban szoval hol a love??" . Acsi! Mit tudsz> Ugy ertem mihez ertesz? Oke. Kellesz nekunk. Kezdetnek itt van ennyi! Fogdd meg, csinald. Csinalj mindent ugy ahogy kell, ahogy mondjak , ahogy Ok akarjak. Ha tobbet tudsz? Gyerunk elo a farbaval! Tudasdd veluk meglatod ertekelik. Idovel kinoheted magad.Hogy ezzel aranyosan tobb is lesz a kereseted? Ez teljesen ertheto dolog.
De ha csak a hibakat keresed es orokke elegedetlen vagy , ugy nehezen fog menni.
Egy dolgot el kell mondanom nektek. Sok ember megfordult a kezeim alatt. Tobbseguk magyar emigrans. Jottek, segitsek. Oke nem problema. Mit akarsz csinalni? Mihez ertesz?
10-bol kilenc " valami bizniszt ".
Hoho! Most rogton, vagy jo lesz kesobb is?
Nagyon nagyon kevesnek jutott eszebe, hogy esetleg megprobalna itt folytatni azt amit odahaza felbehagyott. Persze tudom en, az elso benyomas, a csillogas, a mindenhonnan rad zudulo " jolet " ezt teszi. Megis azok vittek valamire es csinaljak a mai naig is toretlenul akik ugy erkeztek ide, hogy nem akarok semmi mast, csak ELNI. Hosszutavon.
Dregelypalank Ur!
Szivemhez szoltal leven Nogradi gyerek vagyok magam is. Kerdesedre a valasz. Igen! Miert ne lennek rajuk buszke. Megalltak a helyuket itt is, es barhol ahova eddig a sors repitette oket. Mindket fiam tanult muvelt ember. Egyik sebesz, masik ugyved.
Sajat eletet eli mindketto.
Ugyanezt mondanam el ha lakhelyunk Magyarorszag lenne. De nem az.
Vegezetul pedig meg csak annyit mondanek a temahoz, hogy " mindegy hol el az ember, ha jol erzi magat"
Szerintem ez tokeletesen fedi a valosagot.
Ejnye bejnye, JT!
Hol szedted össze fene nagy tudásodat a bunkó Amerikáról? Talán nem engedtek be ide, azért haragszol rá olyan nagyon? Tudod, van zöld kártya lottó, $40-ért te is megpróbálhatnád, ha érdekel a dolog. Interneten keresztül.
Aztán meg honnan tudod, hogy én mennyit szakítok le ideát? Most ovisat játszunk, hogy kié nagyobb?
Az a fene nagy demokrácia, ami Svájban van, annak az országnak, aminek a legnagyobb hozzájárulása a világkultúrához a kakukkos óra? Lehet hogy ott demokrácia van a begyepesedett ôslakóinak, de biztosítalak, hogy ott életed végéig egy alantas bevándorló maradsz. Ugyanakkor ideát itt tartózkodásom ideje alatt senki, egyetlenegyszer sem éreztette velem, hogy én egy jött-ment bevándorló vagyok. Öt év után, ha ugy akarod, teljes jogú állampolgárrá válhatsz. Csak egy nem lehetsz: az USA elnöke. Ahhoz az egyhez itt kell születned.
Irígység. Az irígy ember nem Amerika-ellenes, hanem IRÍGY. Ugyanúgy német- angol- zulukaffer- sőt magyarellenes, ha éppen egy magyart lát, akinek nála többe, jobbja van.
BTW, én az iNteRNeTTo fórumain nem találkoztam irígységgel. Olyat viszont láttam, hogy egy hencegő alakot elhajtottak melegebb égtájakra, de azt ne keverjük össze az irígységgel.
Az amerikaellenesség az egész Világon két dologból ered:
1. Irigység - Ez emberi tulajdonság tehát természetes. Ennek a rétegnek eszébe sem jut, hogy a gazdagság kemény munka eredménye. Ez olyan proletár szemlélet. Ezek az emberek egyszer már majdnem tönkretették az egész Világot. Alapvetö gazdaságpolitikai, ideológiai diferencia.
2. Ismeretek hiánya. Pl.: Van egy barátom aki már 2 hónapja mosogat NY.-ban. Ergo Amerika szakértö. Mentség: Ez az ország olyan komlex, olyan bonyolult, hogy senki nem mondhatja, hogy ismeri.
Hogy valaki szereti, vagy nem szereti az más kérdés. És szabad ezt az országot nem szeretni is.
Más: Nyugdijas orvos $120,000 évi nyugdijjal hazatelepül. Be akar kapcsolódni a politikai életbe. Elöször csak helyi szinten. Késöbb majd meglátjuk. 55 éves, özvegy, szeret fözni. Hol, hogyan?
Kössz.