Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.10 0 0 603

Érdekes lesz figyelni, hogy hova fut ki az angol parlament alsóházában október 16-án kezdődő vita.

Erről egy hosszabb véleménycikk:

Polly Toynbee: Two deaths shaped my belief in the right to die. This bill could change everything (Guardian)

https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/oct/09/assisted-dying-bill-kim-leadbeater-right-to-die

Lelkesen támogatja a törvénytervezetet és drukkol annak sikeréért.

Az ottani közvélemény 75% vs 14% arányban támogatja a méltóságteljes halálhoz való jogot,

az új parlament képviselői nagy többséggel a változás mellett vannak.

"Bravo to Kim Leadbeater. She can expect a rough ride for introducing an assisted dying bill. If passed, the Leadbeater legislation will enter the history books as another basic right brought in by a Labour government. Even though the public has for years backed the right to die – in the latest poll by 75% for to 14% against, and the My Death, My Decision campaign reckons a huge majority of MPs in the new parliament are set to back it – she will come under ferocious cannonades from those vehemently opposed."

Persze lesz ellenállás:

"Opponents will try to strangle the bill with restrictions. The bishops again oppose it, whipped in by their convener of the Lords Spiritual, the bishop of St Albans, who last week said, nonsensically, that the bill could encourage medical serial killers such as Harold Shipman and Lucy Letby who “get a thrill from killing”. Christians, he said, believe “life is a gift” and taking life is “sinful”. On the BBC’s Sunday Morning Live, a Catholic writer told of her mother’s excruciating death from brain cancer, but claimed “suffering is a necessary part of life”. That’s a personal belief in a God of cruelty from the religion that wears a symbol of torture round its neck, but what a wickedness to inflict that on others."

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.09 0 1 602

Hamburger Béla:

"Nézem a Pesti Tv műsorvezetőjének portréfotóját: ugyan nem helyes puszta külsőségek alapján ítélni, de ránézésre feltételezném, hogy az ifjú hölgy értelmes és kedves valaki, megnyerő személyiség. Ám ha elolvasom, hogy miket beszélt össze a legutóbbi műsorában, rá kell döbbennem, hogy a külcsín mennyire megtévesztő lehet. „Karsai Dániel a betegsége miatt halálra volt ítélve. […] Hogy az emberben ne legyen annyi türelem, hogy megvárja, míg az élet mondja: »Danikám, akkor most van vége!«, én ezt nem értem” – mondta az ifjú hölgy. Abba most nem is mennék bele, hogy milyen fokú tiszteletlenség ledanikámozni egy nála ránézésre legalább 15 évvel idősebb, éveken át halálos betegséggel küzdő, néhány napja elhunyt embert. Bár annyit talán itt is megjegyezhetek, hogy – mint tudjuk – a stílus maga az ember.

Ami ennél sokkal fontosabb: Karsai Dániel igenis hihetetlen türelemmel és végeláthatatlan alázattal viselte gyógyíthatatlan és minden bizonnyal mérhetetlen szenvedéssel járó betegségét. Nem tudom, a műsorvezető megpróbált-e akár csak egyetlen pillanatra belegondolni, hogy milyen fizikai – és lelki! – kínokat kellett kiállnia annak, akinek egyre több izma mondta fel a szolgálatot, aki elvesztette mozgáskészségét, akit etetni, itatni, mosdatni, pelenkázni kellett, aki lassan már beszélni sem tudott, s mindeközben szellemi képességei teljes birtokában maradt. Szörnyű lehet, elképzelhetetlenül szörnyű.

És Karsai Dániel ennek ellenére nem szitkozódott, nem lázadozott, hanem utolsó hónapjait is megpróbálta hasznosan tölteni azzal, hogy küzdött az eutanázia lehetőségéért. És Karsai Dániel egyáltalán nem állt a halál oldalán, és nem a halál kultúráját képviselte, mint azt némely bornírt politikusok állítják. Többen többször is megkérdezték tőle, hogy éppen akkor választaná-e az eutanáziát, ha már legális lenne, és erre mindig nemet válaszolt: élni akart. Nem a halálért harcolt a hazai és európai fórumokon, hanem az életért: nem a puszta biológiai létezésért, hanem a MÉLTÓ EMBERI ÉLETÉRT és annak méltó befejezéséhez való jogért. 

Természetesen lehet az  eutanáziát ellenezni, lehet ellenérveket keresni és sorakoztatni, lehet vitatkozni, de egy elhunyt ember hősies küzdelmét halálvágynak, a halál iránti türelmetlenségnek beállítani egyszerűen szégyenletes.

Sok vallás és etika vallja, hogy „szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”, vagy „ne tedd másokkal, amit nem szeretnéd, hogy veled tegyenek”, netán „ne kívánj másoknak olyat, amit magadnak nem kívánnál”. Karsai Dániel nyilván senki emberfiának nem kívánta volna, hogy hasonló megpróbáltatásokat kelljen elviselnie, mint neki. Ezért is reméljük, hogy a Pesti Tv műsorvezetője nem fog olyan részvétlenséggel találkozni, mint amilyet ő mutatott „Danikám” iránt."

https://hang.hu/koffein/danikam-168278

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.09 0 1 601

Hodász:

"Ám a fájdalomnak igenis van pozitív hozadéka, és ennek felismeréséhez még hívőnek sem kell lennünk. [...]

Az elmúlás horizontjában válnak örök értékűvé a fontos pillanatok, és tisztulnak le a valódi értékek. Mi lenne velünk enélkül? A szenvedés tehát nem haszontalan önmagában, még ha természetesen a legtöbb esetben mindent megteszünk azért, hogy enyhítsük."

Pl. az ALS kapcsán elég nehéz bármilyen "pozitív hozadékról" beszélni :-(((

"Mint minden ilyen érzékeny témában, nagy veszélye van a helytelen vagy felületes jogi szabályozás súlyos negatív következményeinek. [...] Egyszóval mi garantálja majd az eutanázia legalizációja után, hogy minden esetben önálló, felelős és szabad döntést fog hozni a beteg?"

Nem vagyok jogász, soha nem foglalkoztam jogelmélettel, de nagyon valószínű, hogy nincs abszolút jogi biztonság,

semmi nem garantálhatja, hogy minden esetben (!) ilyen döntés szülessen, de ez nem lehet akadálya annak, hogy a legjobb külföldi joggyakorlat alapján szabályozzuk a kérdést.

"Ráadásul az eutanázia orvosi gyakorlattá tétele hosszú távon súlyosan károsíthatja az orvos-beteg bizalmat."

Asszisztált öngyilkosságnál nincs ilyen probléma.

Aztán Hodász feltesz egy rakás kérdést -- kár, hogy nem Karsainak tette fel ezeket --, majd így folytatja: "Nem állítom, hogy ezekre a kérdésekre nincsen válasz, és hogy a felvetett problémák leküzdhetetlenek, de azt igen, hogy ezt a vitát komolyan kell venni, és alaposan meg kell fontolni minden egyes aspektusát, még ha némelyik kellemetlen is."

Abszolút!

A vitát komolyan kell venni, a vitát számos -- társadalmi, jogi, orvosetikai, parlamenti stb. -- szinten le kell folytatni.

"Ha enélkül születik valamiféle szabályozás, az óhatatlanul fájdalmas és embertelen következményekkel fog járni."

Miért születne?

Miért ne vennénk figyelembe a láthatóan működő külföldi példákat???

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (600)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.09 0 0 600

Hodász:

"Az eutanázia nagyon is összetett, bonyolult kérdés, hosszú távú társadalmi, jogi és morális szempontokat kell figyelembe venni, és jóval túlmutat Karsai Dániel, sőt az ALS betegek személyes történetén. Ha bármilyen törvényi változtatás történik ezen a területen, az évtizedekre határozza meg sok ember életét, akár visszafordíthatatlanul."

OK, ezért kellene kezdeni egy egyszerűbb kérdés -- az asszisztált öngyilkosság -- szabályozásával kezdeni.

Plusz nem kellene úgy tenni, hogy mintha a nulláról indulnánk és más országokban ne lenne már akár évtizedes (!) tapasztalat a kérdés jogi szabályozásában.

"Tehát voltaképpen mielőtt belekezdenénk az eutanázia vitába, jól tennénk, ha konszenzusra jutnánk Isten létét illetően. Tudom, ez naiv gondolat, ám mégis emiatt nem fogjuk sose teljesen megérteni egymást."

Badarság!

Abszolút szükségtelen konszenzust keresni egy olyan kérdésben, amit tud. nem lehet eldönteni.

Az eutanázia világi szabályozása semmire nem kötelezi a hívőket, tehát nincs azzal semmi gond, ha egy hívő

ilyen-olyan vallási megfontolások miatt elutasítja a számára is hozzáférhető eutanáziát.

"Ilyen értelemben egy súlyosan beteg vagy idős ember éppen annyira értékes, és az élete éppen annyira védendő, mint egy harmincas, makkegészséges felsővezetőé."

Mellékszál. Senki nem kíván vitázni az emberi élet értékéről.

Az itt a valós kérdés, hogy miért nem engedjük meg egy cselekvőképes embernek, hogy maga döntse el mikor és hogyan kíván meghalni, ha már reménytelen a helyzete?

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (599)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.09 0 0 599

Kíváncsi voltam arra, hogy Hodász András írt-e valamit Karsai halálával kapcsolatban.

Két dolog került elő a keresés során.

Hodász András: Kegyes halál – kegyetlen kérdések (január 21.)

https://nlc.hu/eletmod/20240121/hodasz-andras-kegyes-halal-kegyetlen-kerdesek/

“Ha az oldalbordámba dárdát döfnének, azt választanám” | Az eutanázia erkölcsi dilemmái (március 7.)

https://www.youtube.com/watch?v=e_J4FrZhAos

A videóval majd később foglalkoznék, de ott mindenképpen érdemes elolvasni a kommenteket.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.09 0 0 598

Szívesen.

Előzmény: Anyóca99 (597)
Anyóca99 Creative Commons License 2024.10.08 0 0 597

Köszönöm .

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (590)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.08 0 0 596

Ebből is látszik, hogy Karsai Dánielnek pl. Dignitas csak egy bizonyos pontig tudott volna segíteni.

Kb. addig, amíg a jogász tudott még önállóan nyelni.

Tavaly szeptemberben jelentette be a betegségét, akkor még probléma nélkül működött volna a Dignitas,

talán egészen 2024 áprilisáig, de akkor még nagy reményekkel várta a EEJB döntését. Sajnos hiába... :-((

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (595)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.08 0 0 595

Sokkal lényegesebb szempont, hogy Svajcban már lassan 100 éve kimondottan jól van szabályozva a kérdés.

Fontos kiemelni, hogy ott nem az aktív eutanáziát engedélyezték, hanem csak az asszisztált öngyilkosságot.

1998 óta működik a Dignitas, szóval nem lehet azt állítani, hogy nincs elég tapasztalat, jogi gyakorlat, felmerült --és nyilván korrigálandó -- joghézag stb. stb.

Ez lenne az alap egy civilizált vitához!

(Na, ilyet nem tudott felmutatni Kroó műsora.)

Ui.:

Kimondottan érthetetlen még egy olyan minimális engedmény hiánya a magyar kormány részéről, hogy pl. az ügyészség kijelenti, hogy nem emelnek vádat a külföldre utazó, asszisztált öngyilkosságot tervező beteget elkísérő segítő ellen, akinek gyakorlatilag csak annyi a szerepe, hogy segít az utazásban és ennyi.

Korábban már írtam, hogy ez egészen minimális embert érintene hazánkban, mert kimondottan meredek

a Dignitas díjszabása: ~7980 USD (2017), ami most majdnem 3 millió Ft.

Előzmény: Boszorka (592)
Boszorka Creative Commons License 2024.10.07 0 0 592

Van más jól bevált módszer ott.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (591)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.07 0 0 591

De tessék egy magyar cikk a témában:

Nem használható az a speciális koporsó, amiben öngyilkos lett egy amerikai nő Svájcban

https://telex.hu/kulfold/2024/10/07/svajc-halal-ongyilkos-koporso-eutanazia

Előzmény: Anyóca99 (589)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.07 0 0 590

Nagyon egyszerű a megoldás:

https://translate.google.com/?sl=auto&tl=hu&op=translate

Automatikus nyelvfelismerés, rögtön magyarra fordít.

Bemásolod a kívánt angol szöveget a bal oldali mezőbe -- csak arra kell figyelni, hogy egy adag ne haladja meg az 5 ezer leütést -- és már fordítja is. Kimondottan jó minőségben.

Pl. "the woman was said to be severely immunocompromised"

A nőről azt mondták, hogy súlyosan legyengült az immunitása.

Use of ‘suicide capsule’ suspended pending criminal probe after American woman dies

Az „öngyilkos kapszula” használatát felfüggesztették a büntetőeljárás alatt, miután amerikai nő meghalt.

Előzmény: Anyóca99 (589)
Anyóca99 Creative Commons License 2024.10.07 0 1 589

Kár , hogy csak magyarul beszélek , így nem tudom miket másolsz be . Pedig érdekel a téma .

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (588)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.07 0 0 588

"A röhögcsélés helyett elmondhatta volna a hallgatóknak, hogy egy kísérleti kapszulát használtak, amire nem volt

semmilyen engedélyük..." (UvL)

Újra meghallgattam Gav szövegét [4:04]:

"...demens, nem működik a lába, vagy mit tudom én... Értem, de viszont még mindig morális szempontból nem felel meg, hogy valaki eldönti: Jó, figyelj, tudod mit: elég volt, viszlát! Eee... ez nem felel meg a társadalomnak. Ööö... A jogi szempontból tiszta káosz. Mondjuk, a legjobb példa arra, hogy... nem tudom, a múlt héten vagy 2 héttel ezelőtt, nem is emlékszem: Svájcban, ahol elengedett (sic!), ahol engedélyezték ezt a, nem tudom, eutanáziát ott is, ilyen, ilyen szabályok vannak, hogy most, egy ausztrál pasi, ő tervezte...

Egyszerűen fáj ez a stílus:

a) Karsai nem volt demens, nem csupán a lába fajt (mellesleg a kapszulában öngyilkos amerikai, 64 éves hölgynek sem csupán a lába fájt (lásd: "the woman was said to be severely immunocompromised"));

b) nem helyettük döntött valaki, hanem ők maguk akarták a gyors halált;

c) Svájcban nincs jogi káosz az eutanázia kapcsán, pont rendőrségi vizsgálat van a jogtalan kapszulahasználat miatt;

d) "nem felel meg a társadalomnak" -- tételesen nem igaz a legfrissebb felmérések alapján.

Itt vannak a legfrissebb fejlemények:

Use of ‘suicide capsule’ suspended pending criminal probe after American woman dies (CNN)

https://edition.cnn.com/2024/10/06/europe/suicide-capsule-switzerland-intl-hnk/index.html

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (576)
triplaharom Creative Commons License 2024.10.05 -2 1 587

Most már tisztaság van itt is ... (:-)))

Előzmény: Anyóca99 (586)
Anyóca99 Creative Commons License 2024.10.05 -1 3 586

Köszönjük a takarítást .

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.04 0 0 579

Megnéztem az "újságíró" FB-oldalt, most éppen igen látványos verbális lincselés folyik ott, ami persze nem annyira meglepő. Itt lenne érdemes felidézni, hogy miként reagált -- még nyáron -- Karsai Dániel az egyik megafonos arc durva beszólására.

1. A beszólás.

"Szakács István, a Megafon képzésén is részt vevő győri influenszer botrányára utalhat, aki egy TikTok-élőzés során mondta a következőt: "Karsai Dániel kapja be… Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira izél. Tehát ha annyira olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, oszt viszon’ látásra.""

2. A reakció.

"POSZT MORTEM LXXIV. - Kommentek a kommentelők kommentjeihez

Az engem az orális örömökkel és a túlzott nyugtató-fogyasztással összefüggésbe hozó eset sok új olvasót hozott az oldalamra. Néhányan közülük - messze nem mindenki - úgy tűnik, hogy a Nemzeti Álhírharsonán szocializálódtak vitakultúra tekintetében is.

Felhívom szíves figyelmüket - és a nekik hasonló stílusban válaszolókét is -, hogy beszólogatni, sértegetni nem kéne. Ugyanis a bunkóság nem pálya.

Arra kérnék mindenkit, hogy adjuk meg a mindenkinek járó tiszteletet. Értelmesen vitatkozni csak így lehet. És a bunkóságra a legfájóbb válasz az udvariasság. Én természetesen senkit nem törlök vagy tiltok le. Én még akkor tanultam alkotmányjogot, amikor a sokkoló vagy zavaró vélemények is a véleménynyilvánítás szabadsága alá estek. Főként egy olyan nagy érdeklődést kiváltó, megosztó kérdésben, mint az életvégi döntésekhez való jog.

Mindenkinek szép napot és jó szurkolást kívánok!" (Június 19.)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (575)
triplaharom Creative Commons License 2024.10.04 -2 4 578

Én csak azt láttam, amikor ezök a gennyládák, szó és bármiféle együttérzés nélkül, közönösen és levegőnek nézve őt, elhaladtak mellette.

Pontosan lemérhető volt az intelligenciájuk, a kereszténynek mondott eszmeiségük, ami a nagy nullával azonosítható !

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (577)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.04 0 0 577

Duncan [5:39]:

* a társadalom nem készült fel;

* milyen "feszítővas"??? "Legyen ez téma..." ???

Karsai egy sima parlamenti vitát szeretett volna és gyáva Fidesz még erre sem volt hajlandó,

ennyit a "feszítővasról" :-D

6:18-nál kezdődik a felháborodást kiváltó rész.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (576)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.04 0 0 576

Gav Duncan 30 év alatt tisztességesebben is megtanulhatott volna magyarul, főleg, ha

magyar a felesége és évtizedek óta itt él.

A röhögcsélés helyett elmondhatta volna a hallgatóknak, hogy egy kísérleti kapszulát használtak, amire nem volt

semmilyen engedélyük, plusz a The Last Resort társaság csupán pár hónapja alakult és nagyon úgy néz ki, hogy nem tudott rendesen egyeztetni a hatóságokkal. (Last Resort =/= Dignitas vagy Exit)

A használat előtti hír:

https://www.swissinfo.ch/eng/life-aging/suicide-capsule-to-be-used-in-switzerland-this-year/84079587

Meg utána:

https://edition.cnn.com/2024/09/24/europe/switzerland-arrests-sarco-suicide-capsule-intl-hnk/index.html

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (575)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.04 0 0 575

Talán ebben a konkrét műsorban hangzik el, de nem bírtam kivárni (4:32-ig néztem végig).

Skót duda: arra megy a világ, hogy az emberek döntik el, ki mikor születik és mikor hal meg

https://pestisracok.hu/skot-duda-arra-megy-a-vilag-hogy-az-emberek-dontik-el-ki-mikor-szuletik-es-mikor-hal-meg-video/

Próbálok (nagyon) visszafogott stílusban reagálni: felkészületlen, arrogáns emberek röhögcsélése egy komoly problémán :-(((

Már a cím is megtévesztő: nem emberek döntik el, hanem a konkrét szenvedő ember döntheti el pl. Svájcban vagy esetleg Angliában, vagy netalán Skóciában, hogy asszisztált öngyilkosságot követ el.

Előzmény: pákosztos cica (573)
triplaharom Creative Commons License 2024.10.04 -2 1 574

Majd ha oda jut ő is, mögtudja milyen a szenvedés.

Előzmény: pákosztos cica (573)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.10.04 -3 3 573

Ha a cinizmus fájna, ordítana.. 

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.04 0 0 572

"Kim Leadbeater MBE, Labour MP for Spen Valley, will introduce the Choice at the End of Life Bill after being drawn first in the House of Commons Private Member’s Bill ballot last month."

"The Bill will have its First Reading on Wednesday 16th October, with the date of the Second Reading to be announced in the coming weeks. The announcement comes after Lord Falconer introduced his Assisted Dying for Terminally Ill Adults Bill to the House of Lords in July. Lord Falconer’s Bill will have its Second Reading on Friday 15th November."

A törvényjavaslat vitájának első köre (első olvasata) október 16-án lesz.

Párhuzamosan a parlament felsőházában is folyik egy hasonló javaslat vitája. 

Lord Falconer:

Assisted dying is the UK’s next great social reform; of that I am increasingly certain. The current blanket ban – now more than six decades old – is a mess, and offers no compassion or protection to those at the end of their lives. The public has been waiting long enough for us to reform this law and I am delighted that an assisted dying bill will now be introduced in the House of Commons.

“I have promised Peers the chance to debate my Bill in November, but it is clear that only a Commons Bill can achieve the law change that is so desperately needed, provided it is guaranteed sufficient time in parliament – a promise the Prime Minister has made. I look forward to working with Kim and colleagues across both Houses to ensure that a safe, compassionate assisted dying law is passed.

Az igazán fontos az alsóházi vita.

https://www.dignityindying.org.uk/news/mps-have-historic-opportunity-to-bring-about-real-change-for-dying-people-as-first-commons-assisted-dying-bill-in-a-decade-announced-today/

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (571)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.04 0 0 571

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ennek az angol törvényjavaslatnak a kifutása.

"Today, somebody with a terminal condition and very little time left has only bad options. They can suffer in misery and often in great pain as their illness takes their life and dignity from them; travel to Switzerland – usually alone – if they are wealthy enough to pay for it; or take matters into their own hands, as Lisa did, and leave their loved ones to pick up the pieces without being able to say a proper goodbye. When people are already struggling with so much pain, trauma and grief, that simply cannot be right. My bill would offer people like Lisa the comfort of knowing they have a choice over what happens to them – a choice that is not only more just and humane, but also protects everybody involved, whatever decision the patient comes to."

https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/oct/03/assisted-dying-bill-parliament-kim-leadbeater-labour-mp

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.03 0 0 570

Embertelen.

„Felkészültem a halálra” – Tovább küzd az eutanáziáért Karsai Dániel sorstársa

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/eutanazia-sorstars-karsai-daniel-kuzdelem/nkc07qn

Boszorka Creative Commons License 2024.10.02 0 2 569
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.02 0 0 568

Vagy egy hasonló törvény az angol parlamentben.

"A bill which would allow terminally ill adults with six months or fewer to live to get medical help to end their own lives has been introduced in the House of Lords, by former Labour Justice Secretary Lord Falconer."

"In order to become law, the bill would also need the government to make time for it to be debated - something Prime Minister Sir Keir Starmer has promised to do.

Earlier this month, he also said he would let MPs have a free vote on the subject - meaning they could vote based on conscience rather than following the party line."

Plusz a skót parlamentben is foglalkoznak a kérdéssel.

"More recently there have been moves in Scotland, Jersey and the Isle of Man towards changing the law.

A bill introduced by Lib Dem MSP Liam McArthur will be debated in the Scottish Parliament in the autumn.

In the Isle of Man, a bill was supported at its third reading by two-thirds of the island's parliamentary representatives, known as members of the House of Keys. It will now be considered by the Isle of Man's Legislative Council."

Assisted dying bill introduced in Parliament (2024. július)

https://www.bbc.com/news/articles/c3g9yvdrxzzo

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (567)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.10.02 0 1 567

"A témáról már mindent leírtam amit gondolok."

Egyfelől igen, bizonyos idő elteltével egy adott témában elhangzik szinte minden érv és ellenérv, másfelől meg folyamatosan vannak új fejlemények, pl.:

* Franciaországban épp foglalkoznak az asszisztált öngyilkosság legalizálásával;

* a Man-szigeten szintén (brit koronafüggőség az Ír-tengerben):

"In a significant step towards legalising assisted dying, Dr Alex Allinson MHK’s Assisted Dying Bill has successfully passed the third reading in the House of Keys, the lower house of Tynwald, the Isle of Man’s Parliament.

Members of the House of Keys voted 16 in favour, 8 against. The law will now move to the Parliament’s upper chamber, the Legislative Council. [...] If passed, it could receive Royal Assent in 2025, with the law potentially coming into effect by 2027."

https://humanists.uk/2024/07/23/isle-of-man-assisted-dying-bill-passes-key-vote/

Előzmény: Anyóca99 (565)
triplaharom Creative Commons License 2024.10.01 -1 1 566

Mit várhat az emböriség, ilyen hernyóktól ?

Előzmény: Anyóca99 (565)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!