15 éven keresztül volt Aurora-m. Nagyon korai érésű, én "májusi barack"-nak hívtam családi körben, mivel az érése szőlőhegyi fekvésben az évjáratok kilencven százalékában bőven beleesett a májusba (volt olyan év, hogy május 10-én már értek az első szemek). Csupa jót tudok róla mondani általában, de sajnos a virágzása is nagyon korai. Voltak évek, hogy január végén már pirosbimbóba kezdett menni. 15 évet bírt ki szegény a zalai "bio-őszibaracktermesztéshez" hasonló "ridegtartásban", amíg a monília végérvényesen el nem pusztította. Egyébként a beszerzése nem jelent gondot, amennyiben érdekel.
Jó lenne kép is,de talán egy-két alapdolog:vesszőket ágakat ép részig visszametszeni,vastagabb metszlapokat vmilyen fasebkezelővel lezárni,pl a Fagél az nagyon jó.A törzsön ütött sebekkel hasonló a helyzet:szálkás sebet egyenesre kivágni,sebkezelővel lezárni.Gombaölős permetezés nem árt és talán némi lombtrágya,attól függően mekkora a lombveszteség.
Íme, néhány kép, ami reprezentálja a zalai szőlőhegyeken folytatott "bio-őszibaracktermesztést."
Többször írtam már róla, hogy a "franciabarack" meghonosodása idején ez a vidék kizáródott a nemes (szemzett) őszibarackfajták termesztéséből, annálfogva, hogy Magyarországon kizárólagossá vált az első időszakban a mandulaalalany, ami az itteni abszolút mészhiányos talajon nem él meg. Csak elég későn jöttek rá arra a hatalmas evidenciára, hogy a nemes fajtákat vadőszibarackba szemezzék. De mivel a régi szőlőközi magoncok között is nagyon sok kiváló ízű fajta mutatkozott, továbbra is eléggé meghatározó maradt a baracktermesztésnek ez a spontán és művelést (különösen szakszerű művelést) nélkülöző módja. A fák vagy egyáltalán nincsenek metszve (legföljebb egy kicsit "fazonírozva"), a ritkítás ismeretlen, permetezés vagy egyáltalán nincs, vagy ha igen, esetleges időben esetleges szerekkel (ami jobb lenne, ha nem lenne). Évtizedek óta nyomon követem ezt az "őszibaracktermesztést" és a maga jelentéktelennek tűnő mivoltában rengeteg gondolatot ébreszt és hasznos tapasztalattal gazdagít. Az a tény, hogy a fák többsége nagyon egészséges és életerős, az, hogy néha elképesztő minőségű magonc fajták szelektálódnak véletlenül, stb., mind arra utalnak, hogy ez a környék, megfelelő szakszerűséggel folytatott művelés esetén ennek a fajnak a termesztésében kimagasló eredményeket produkálhatna. Olyan sejtésem is van, hogy létezhetnek még kórokozóktól megkímélt "szigetetek" is ezen a tájékon.
az almánál intenziv termelésü sövény forma 82 mtz miatt 1100l-es projet maxival permetezve 20 bar nyomással a lombozat szellösnek mondható érdekes, hogy a házunknál a kertben van egy golden fa azt nem permetezem a gyerköcök miatt mert mindig ott lebzselnek és annak meg semmi baja.
Édesapám bízott meg, hogy nézzek utána az Interneten a kérdésének, de sajnos nem találtam semmit. Ezért önökhöz fordulok.
Az érdekelne, hogy a hétvégi súlyos jégverés után 2-4 éves kajszibarackfáink csúnyán összetörtek. Az ágaik letörtek, törzseiken sebet ütött a jég. Mivel kellene kezelni, permetezni őket?
Köszönöm szépen! Azt még megmondanád, hogy ott melyik kertészetben, mert nem ismerem még az ottaniakat, de úgy tudom nem egy van? :-) (Bocs, hogy fárasztalak!)
Hát a kézi ritkítás tényleg macerás,főleg 1-200 fánál.Nekem egyenlőre csak kb 20-at kellett ritkítani,de a végén már akkorákat szedtem le,hogy majd a szívem szakadt meg...
Hát ...nagy segítség nem leszek.19 fajta almám van,az egyetlen amin volt lisztharmat ,a Jonathan 20 évig rontotta a levegőt,sajnáltam,mert apám ültette,de összesen nem ettünk róla 20 kg almát,mondjuk nem is nagyon szerette senki.Na most télem Stihl tőben és lisztharmatkérdés megoldva.Idaredem nincs így nem tudok mit mondani.Másik Jonathan származék a Jonagold és változatai,ezek vannak,az egyik fő kedvenc.Ezeknél viszont ilyen gond nincs. Ráadásul én nem is használtam ennyi szert. A lemosón kívül régebben Atemi C/nagyon jó szer volt kár hogy kivonták/,újabban Score ill az idén Alfa Solo+a rovarölők.Én nem permetezem agyon,de így is elvannak elég jól.Varasodás szinte soha ,esetleg a két régi nagy fán ,de ott is minimális.Egyéb betegség gyakorlatilag nincs,a rovarokra kell figyelni,de azt is módjával.Ha sikerül az időzítés 2 rovarölős permetezés elég évente /esetleg a tetvek szólhatnak bele.../
A kép kissé csalóka,sztem még egy hét mire kostólható állapotban lesz.Az Auróráról én is olvastam,bár valszeg nekem nem lesz.Az Orangered mikor érik ezekhez képest ?...mert az is van neked ugye.Én kajsziból a Kuresiát hajtom még ill.esetleg 1-2 -cot végüt.
Nem is gondoltam , hogy ilyen korai a Harmat . Szépek . Ma kóstoltam Aurora-t , igen meggyőző volt . Kissé savas , de kellemesen harmonikus volt az íze , és szép volt az alak és a színeződés is . Az ősszel keresni fogom ezt a fajtát .
Utána lehet nézni ... őszibarack termésritkítás ... címszó alatt , de el kell hogy szomorítsalak , a baracknak ez a szépsége , hogy rengeteg élőmunkát kíván .
Szóval hallottam gumisvégűbot -ról , de nem igazán tudom elképzelni , hogy a termést leverem a hajtásokat meg kikerülöm . Virágritkítással lehet egy kicsit előrébb járni , de meg kell válogatni , hogy milyen fajtán alkalmazza az ember , mert egy virágritkítás utáni fagy meg tudja tréfálni az embert . Én a jó fagytűrő fajtákon az idén is alkalmaztam a virágritkítást , lehet vele későbbi munkát megtakarítani .
atifoci almás téma az idared -el nem tudok mit kezdeni az újhajtások liszharmatosak a többi levél mintha elvágták volna méreg zöld színüek a vegyszert megkapják a mutsu, regál prince, sumared,jona gold,florina ezeken semmi.Pedig a lemosáson kivül kén ,tiuram ,tospsin, rubigán, folikur solo ment rá.
Bár az őszibarack ritkitással végeztem már érdeklödnék, hogy nincs -e valami hatékonyabb eljárás, mert én kézzel szedem le a felesleget úgy meg szaporátlan.
Megkérdezhetem, hogy hol vetted a csüngő eperfát és drága volt-e? (gondolom konténeres) Milyen magas a törzse? Én is szeretnék ültetni egyet minél előbb, nem szeretnék őszig várni vele, de jobban is bízom a konténeresben.
A Pannonia és a Bergeron nekem is van /többek közt.../,én elégedett vagyok velük,de az idén a Ceglédi aranytól várok kiugró eredményt /ha vmi közbe nem szól.../.Göncim nincs ,olyan kajszit nem igen akarok már ültetni,ami nem megfelelő termésbiztonságú.
szépek nekem pannonia, bergeron,gönci fajták vannak kajszi vad alanyon mondanom se kell nem birják a kiképzést nem sokkal odébb egy elhagyott területen van egy kajszi fa hát nem merném megsaccolni hány éves nem velem egykorú az biztos és semmi baja.
Alakul a Harmat kajszi,a képek mobillal készültek nem a legjobbak:Remélem mire rendesen érik befejeződik a monszun,mert akkor megint csak külsőre lesz kajszi.
Az elején még ujdonság volt 400ft /két hete/ most, hogy kezd lecsengeni 250ft bár valaki adta 180ft ért is. Kimondhatom, hogy vége van mert ami még most fog beérni az vagy megreped v megrohad.
Megvan az első fél rekesszel, bár a többség nem ilyen szép nagy (fajtához képest, persze). Nagyon potyogós, de a földön még csak 2 volt, meg 2 nyúlrágta mag.
Az eredeti " kínai lapos " a Pan Too , vagy valahogy így írják . Ebből nemesítettek nyugaton egy jó csomó laposbarackot , legismertebb a Stark Saturn de pl. Az Ufo 1-8 ig egy 8 fajtás fajtasor , tehát rengeteg fajta lapos létezik ... persze magyarországra ezek még nem jutottak el .
Bőven termő fajta , mert szerintem ősi génekkel rendelkezik , és betegségekre sem érzékeny , viszont a rovarok be vannak érte zsongva , úgy hogy időben kell leszedni , vagy jól időzíteni a permetezést , mert eleszik az ember elől .
azt hittem van vmi különbség a remény és a kínai lapos formája között.akkor nem hajtom annyira a kínai laposat,hanem megézem gödöllőn a reményt,hátha mázlim van :-)
tényleg mennyire kiegyenlített a termése?vagy hol ilyen,hol olyan?
Tudom hogy a Teldor gombaölő , csak arra akartam utalni , hogy a barack érés kori rothadása nem esetszerű és nem öncélú , minden esetben egy sérülés van mögötte . Vagy jég , amiről általában tud az ember ... mint nálam tavaly augusztusban ... vagy rovarszúrás - rágás . Ez a sérülés elkezd romlani és ezen talál megfelelő táptalajt a monilia fructigena . Tehát érdemesebb megelőzni a sérülést és akkor nem kell a monília ellen védekezni . Ha megnézel technológiákat barackra , nem írják a gombaölős kezelést , esetleg kivétel lehet ha tárolásra megy .