Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
nagyon úgy tűnik de jól van oltva én is megnéztem én is azt hittem csak a rügy fejlődik úgy és szerintem azért látszik forditva de ha úgy lenne is akkor is jó nem úgy is a nap felfelé húzná!!! de jól van az oltócsap berakva!köszi az észrevételt de csalóka
üdv. zöldbe fásoltást kipróbáltam és úgy néz ki hogy a vera névü oltvány már szépen duzzad pelyhedzik és a timur is el kezdett mocorogni május 14 én oltottam be a tőkéket most igy néz ki !!!remélem szépen megmarad lefásodik es túl éli a telet is majd akkor már jövőre teremni kéne neki egy két fürtöt
sziasztok most próbálom először a szöllőt oltani zöldbe fás oltást ! ha valakinek van egy pár oltóvesszője akkor szeretnék kérni hogy én is kipóbálhassam a szöllő oltás és termések örömeit és csodálatát segitsetek egy párfajtát szeretnék kérni csak hiszen csak 8 tő szöllő fér el rendesen ! köszönöm előre is!!
éva,itália, kodrianka, regina,Afuz ali !! ezekből szeretnék kérni !! köszönöm előre is!!
A vitorla alatti második kacs-levél alatt köss, ott már erősebb a hajtás úgy, hogy a kisujjad még beférjen a kötésbe, és ezt vezesd fel a huzalhoz.Úgy mint a paradicsomot szokták, egy hosszú spirál tekeréssel a hajtás körül, hogy tartása legyen. Később átkötheted, ha majd nő a hajtás. Én rafiát használok, mert környezet barát,később a földbe kerülve sem okoz gondot, nem úgy mint a műanyag, amit mindig megtalál az ásó.
Van_Persilnek van igaza ezt most nehéz lenne megmondani hogy Éva vagy sem! Augusztusban nagy valószínűséggel be lehet majd azonosítani. Nálam az első termés alig volt 20 dkg és a szemek éppen hogy nagyobbak voltak a Csabagyöngyénél! Óriási félelmem volt hogy átvertek,most pedig mindenképp az első háromba sorolnám kiváló tulajdonságai miatt a gyűjteményembe! Ahogy erősödik a tőke úgy lett egyre csodálatosabb.
Most kötözöm a szőlőt a huzalhoz. Gyakran a kötözendő hajtás vitorlája ér csak fel a huzalig, ezt nehéz odakötözni. Ekkor a vitorla alatti kacsot kötöm a huzalhoz. Nekem ez nagy találmány.
Mondom, majd ha érett bogyói lesznek, akkor lehet biztosan megállapítani a fajtát. ezerféle van, sok nagyon hasonlít egymásra bizonyos fejlettségi szint mellett, kevés olyan van, mint pl. a vénusz, hogy minden más fajtától eltérö a kinézete már rügypattanástól kezdve.
Köszönöm a gyors válaszod! Írásod olvasva, az 1. pont azt sugallja, hogy akár még ÉVA szőlő is lehet, ez kicsit megnyugtató. Én is bizakodó vagyok, kíváncsian várom a beérett termést, akkor többet megtudok róla. Ősszel mindenképp beszámolok róla, hogy ÉVA vagy nem ÉVA lett belőle. Majd fényképeket is rakok fel róla.
arvaiz69, jó gondolod hogy nem azt kaptál, az első jól láttad Csabagyöngye, a második Pölöskei muskotály, a harmadik stimmel, Teréz, de az Éva szelekcióban valóban van több féle bogyó forma,jó lett volna a leveleket szemből látni ez a pölöskeinél látszik, ezzel nem jártál rosszul nálam 8 pontos.
Én már több mint 11 éve gyűjtöm a csemege szőlőket, és az a tapasztalatom, hogy főleg a nagy ültetési hajrában elég gyakran előfordul, hogy "mellé nyúlnak" a kertészetek, oltványosok Jártam úgy, hogy Afus Alit rendeltem, még a kezdet kezdetén, és négy évi várakozás után derült ki, hogy Pannónia kincsét kaptam. Élek a gyanúval, hogy ha elfogy egy fajta, adnak helyette más, hasonló bogyójú és érési idejű fajtát.Aki nem tájékozott a fajta ismeretben, még hosszú évek múlva sem sejti, hogy nem az a fajta, amit kért.