Keresés

Részletes keresés

hamvasat Creative Commons License 2015.06.05 0 0 3849

Mozo66!

Köszi, ki is mentem és megmetszettem a többi vázágat is. Meghagytam asszimilációs felületnek a hajtások jó részét egyelőre.

üdv: hamvasat

Előzmény: Mozo66 (3842)
arpad-lajos Creative Commons License 2015.06.05 0 0 3848

Hát nem egy szokványos betegség ez. Engem a fitoplazmára emlékeztet a levélerek duzzadása. De nem merném rámondani, hogy ez fitoplazma. Arra utal az is, hogy a levelek kanalasodnak és nem mézgásodik. Ha fitoplazma, akkor nem tudsz ellene tenni már semmit sem, mert már benne van a fában. De ez úgyis ki fog derülni, mert a fitoplazmás fák egy idő után elkezdenek sárgulni és előbb utóbb elpusztulnak.

Egyéb betegségre nem tudok gondolni. Ilyen tünetet még egy szakkönyvben sem olvastam.

Előzmény: budai2 (3846)
Mozo66 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 3847

Hogy a repedés mitől van nem tudom viszont nekem is van egy pár fám ami pontosan ilyen dolgot művel ...ez pedig a Harcot . Az ismerősömnél semmi ilyen jellegű probléma nincs nekem pedig az összes fa ilyen .

Most az , hogy a harcotnak és  Tsunaminak is ez benne lenne a fajta tulajdonságban az kizárt tehát máshol kell keresni az okot .  Én most már gyanakodok valami alany okozta dologra is mert még csak nem is időjárás függő .

Előzmény: emendasajt (3843)
budai2 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 3846

kössz a figyelmet.

A levelek rugalmasak, élnek, és a jelenség az egész fán egyenletesen jelentkezik. Minden részen egy enyhe kanalasodás látható, de biztos, hogy a talajban nincs vízhiány. Egyetlen, moniliától mézgás jelentősebb méretű hajtás volt a fán, amit már alapos ráhagyással levágtam.

Előzmény: arpad-lajos (3845)
arpad-lajos Creative Commons License 2015.06.05 0 0 3845

Kérdéseim: ha megpróbálod szétmorzsolni ezeket a leveleket, akkor merevek és kemények? Csak a levelek egy része ilyen, vagy az egész fán hasonlók találhatók? Egyes ágakon a levelek nem sárgulnak?

Előzmény: budai2 (3844)
budai2 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 3844

Tanácsot kérnék, mi lehet az oka annak, hogy a mandulakajszi levélerei kifehérednek, és a levelek befelé görbülése mutatja, hogy működésük nem tökéletes. Mintha vízhiány lenne, pedig gyökéroldalon biztos nincs.

Ez a kifehéredés olyan foltocskákban is megjelenik, mint a rászáradt permetcsepp.

Már múlt évben is volt hasonló probléma, hogy szárazságot jeleztek a levelek, de ennek ellenére rendesen termett a fa.

Lemosóztam, gomba ellen rendesen permeteztem, tápanyaghiány sem valószínű, mert komplex műtrágyát is kapott az ősszel.

emendasajt Creative Commons License 2015.06.05 0 0 3843

A Tsu... nálam is hasonlóan néz ki, viszont középen ahol a két fél összeér függőlegesen szinte az összes ki van repedve. Ez vajon mitől lehet? Meg a mérete nálam elég kicsi. Első termések. Valószínűleg én is az életkorának tudhatom be. Nemrégi szemzés, most tavasszal ültettem a végleges helyére...

Előzmény: Mozo66 (3839)
Mozo66 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 3842

A kiszáradástól nem kell tartani , de ez a pár napos eltolódás szerintem nem túl szerencsés .

A növényben minden folyamatot hormonok irányítanak ( akár csak nálunk ) ha a fa növekedésre koncentrál akkor arra ha a termés érlelésére akkaor arra .... stb ... . Na már most ... ha a rügyek megindítására akkor persze arra és ez nem egy mindennapos feladat a számára ezt jó úgy intézni , hogy lehetőleg egy füst alatt tudja azokat az anyagokat előállítani amik azt szabályozzák , hogy a rügyek kitörjenek és hajtásba kezdjenek .

Én úgy terveztem , hogy most volt egy visszavágás majd mikor ezek a hajtások már funkcionálnak tehát erős levélzet van rajtuk akkor vágom megint vissza a most hosszú hajtásokat ... hogy mennyire azt majd meglátjuk .

Ezt azért csináljuk , hogy elkerüljük a hosszú és ezért lelógó ágakat mivel a törzs alacsony és ha innen hajlanának le akkor a földre érnének .  Tehát most az ágalapokat akarjuk megerősíteni , hogy a későbbiekben már ezek ne  mozogjanak el .

Előzmény: hamvasat (3841)
hamvasat Creative Commons License 2015.06.05 0 0 3841

Mozo66!

Elkezdtem én is ama bizonyos Magyar kajszi vezérágainak visszametszését, mert már két méteresek voltak, pedig csak második éves ültetés. Olyan hosszú és vékony ágakat növesztett, hogy már a levél súlya alatt teljesen lefelé lóg. Nem estem neki az összes vázág visszametszésének, mert valami olyasmit olvastam, hogy nem szabad egyszerre túl drasztikus zöldmetszést alkalmazni. Most visszavágtam egy vázágat úgy 70-80 centisre, meg levágtam róla a rossz irányba növő erős hajtásokat levágtam tőből. Azt nem tudom, hogy jól tettem-e, hogy a gyengébb, 20-30 centis hajtásokat 4-5 levélre visszacsíptem.

Szóval egyelőre egy vázágat csináltam meg, úgy gondoltam, hogy pár napot hagyom "pihenni" a fát, utána megcsinálok mégegy vázágat, aztán mégegyet, míg kész nem lesz. Elég nagyokat vágok vissza belőle, nem akarom, hogy kiszáradjon/legyengüljön, de lehet, hogy hülyeségeket gondolok :-)

Előzmény: Mozo66 (3840)
Mozo66 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 3840

Amelyik fajtákon nincs azok nagyon  erősen hajtanak ( a többi meg csak erősen ) pedig az idén talajra nem kaptak még tápanyagot a  csak lombozatra .

A visszavágások szépen megindultak de úgy látom , hogy ezt egész nyáron folytathatom majd .

Mozo66 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 3839

Tsunami Pécs környékén .   Ha kamionba kellene szedni akkor már el lehetne szinelni belőle .

A következő a Sweetred ez még kb 2 hét és a Kioto . 

A Tsunamit az eddigiek alapján kiválló fajtának tartom a kötése is jó volt a rossz idő és a fagyások ellenére is . Az érésidő magáért beszél és a méret szin alak is perfekt ... bár gondolom ha idősebb lesz a fa akkor a méret még növekedni fog . ( ne felejtsük el , hogy ez tavalyi ültetés ) Ha csinálunk nagyüzemi táblát akkor ez benne lesz .

kaalyz Creative Commons License 2015.06.04 0 0 3838

Tisztelettel üdvözlöm a szakértőket. Szeretnék Roxana kajszibarackot venni. Mik a tapasztalatok ezzel kajszival kapcsolatban. Hidegtűrés, termémennyiség, íz, nagyság. 

Üdv. Zoli.

buli82 Creative Commons License 2015.06.04 0 0 3837

Köszönöm a segitséget 

Sztívn Creative Commons License 2015.06.02 0 0 3836

Spring Blush ma délután Pest megye.

Egy éves csemete. Sajnos csak ez a két szem maradt rajta.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.06.02 0 0 3835

Tavaly ilyenkor már érett, most még legalább 10-14 napra saccolom.

Előzmény: Szerzo Laszlo (3833)
Mozo66 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 3834

Kb az is így néz ki ... holnap csinálok képet . 

Előzmény: Szerzo Laszlo (3833)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.06.02 0 0 3833

Az AURORA hogyan alll nalatok????? (Nekem egy sinncs innen a forumrol ismerem....).... lehetek-e befuto ezzel a roman fajtaval ??????

Előzmény: TINTUS (3832)
TINTUS Creative Commons License 2015.06.02 0 0 3832

"talicskányi"  akart volna lenni

TINTUS Creative Commons License 2015.06.02 0 0 3831

Biztos, hogy alaposan alá lett trágyázva. Laci szerinted egy fára mennyi jut mondjuk egy púpos talacskányi?

Előzmény: Szerzo Laszlo (3830)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.06.01 0 0 3830

Na frissitsunk egy picit ...

Mozo66 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 3829

Bocs hogy beleszólok én is , de most már várjál egy kicsit vele mivel a fa elkezdte magát ritkítani .

Amit a kezedben mutatsz azon az ágon 2 szem maradó barack van ( pont ahogy az elöttem szóló mondta ) mégpedig az alsó kettő ami az ág töve felé van a felső sor és az ágvégi alsó már pottyanó félben vannak .

Azért kellen most várni , mert ha neked még nem áll rá ilyen mértékben a szemed , hogy melyik a maradó és melyik a pottyanó akkor lehet , hogy a maradókat szedegetnéd lé és pár nap múlva meg a többi lepotyogna így a két szék közül a földre űlnél . 

Szóval egy pár napot várjál még  ebben a jó időben és akkor te is látod majd , hogy melyik szemek aprósodnak és melyikek növekednek és akkor válogasd le természetesen úgy , hogy a nagyok maradjanak .

Előzmény: marinmegye (3826)
janijani Creative Commons License 2015.05.30 0 0 3828

Érdemes lenne ritkítani, mert így túlterheled a fát és lesz egy csomó apró barackod. Már így is megkéstél vele, mert a fa sok energiát beleölt a termésekbe és most ledobálod. Én metszéskor a rügyeket szoktam ritkítani, így vész el a fának a legkevesebb energiája. Metszéskor ránézek a fára, mekkora a fa és tavaly milyen eréllyel hajtott, milyen hosszúak a hajtások. Ennek megfelelően eldöntöm, hogy pl 50 szem barackot hagyok rajta (vagy nagyobb fánál pl 100-at) és ennek megfelelően metszem, ritkítom.

Ezen az ágacskán amit mutatsz 2 szem termést hagynék. 

Előzmény: marinmegye (3826)
budai2 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 3827

Kerepesen szerintem még rosszabb a helyzet: nincs ami lehulljon. Fajtától, porzóigénytől függetlenül nincs.

Aki nem permetezett (soha nem is szokott), annak még a fa moniliával is gondja van, Mind kajszi, mind őszibarack esetén. Öt  termő őszibarackomból kettőt kellett ritkítani, a másik háromnál ezt a feladatot elvégezte az időjárás.

Előzmény: masterflash (3813)
marinmegye Creative Commons License 2015.05.30 0 0 3826

ezt a nektarint?( azthiszem az) érdemes lenne ritkítani?

beetee Creative Commons License 2015.05.30 0 0 3825

Most vagyok Borsodban, Gönc alatt.

Itt konkrétan semmi kajszi nem lesz. :(((

Lefagyott minden.

masterflash Creative Commons License 2015.05.30 0 0 3824

A műtrágyával már nekem is sikerült hazavágnom konyhakerti növényeket első alkalommal.

Azóta ha muszály, akkor egy 200l-es hordóba teszek 20-30dkg pétisót, és azzal locsolom végig a kertet.

Vagy kombinált műtrágyát.

Igy nem fog megégni semmi.

Előzmény: buli82 (3823)
buli82 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 3823

Kaptak szerves trágyát is, csak a gyenge növekedésűeknek dobtam még 1 marék műtrágyát is SAJNA! 

Előzmény: Szerzo Laszlo (3821)
bezzeg Jani Creative Commons License 2015.05.29 0 0 3822

Szerintem ez már csak tűzrevaló sajnos. A kéreg beteg nincs keringés ez látható be van vakulva a szem. Gyorsan tőből kivágnám. Ami gyanús, én azzal nem szoktam kísérletezni. A permetszer árából 3 új csemetét lehet vásárolni a hobbi kertbe. A  vírusos gutánál az alany sem szokott előtörni a gyökérről ill. a tő nem sarjadzik. Nálad van gyökér ill. tősarj?

Előzmény: Anianita_12 (3814)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.05.29 0 0 3821

Erett istallotragyaval kelett volna feljavitani a talajt!!!!!. 

Mit ertel tobb mutragyan a kelletenel ???? Hany marek, pohar, hogyan szortad????

Előzmény: buli82 (3820)
buli82 Creative Commons License 2015.05.29 0 0 3820

Szia nem gyom irtok,de van egy szomorú megérzésem: azon a részen ahol fertőződtek a fák ott gyengébb a talaj. Tavaly kevesebbet hajtottak mint a többi és ősszel több műtrágyát kaptak a kelleténél! Szerintem ez lehetett az ok. Másra nem tudok gondolni! Vélemény? 

Előzmény: arpad-lajos (3817)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!