Mi manapsag a legjobb ar/teljesitmenyu valasztas otthonra, amator szintre,
gyakorolgatni, stb. egy valamilyen elektromos billentyus hangszerben gondolkodva ?
Üdv, csak, hogy még nehezebb legyen a döntés :): Ha már ennyit rászánnátok, van egy nem használt Casio PX-150-em (igaz djuice szerint a Casio értéktelen, lelke rajta, nem írtak róla rosszabbat, mint a Yamaha P-35-ről akkortájt). Ami biztos: újonnan 220eFt-ért vettem (most is annyi) 2015 nyarán (még garanciális), és pár hónap (szept-dec) alap zongoratanuláson kívül nem volt használva. 180-ért gondolnám eladni, tkp. elfér, meg - szerencsére - a pénz sem hiányzik, de csak kerülgetem szegényt (és van is más hangszerem mellette), ezért nem is hirdettem. Dobozával, állvánnyal, pedálsorral, ha kell egy egyszerűbb széket is tudok adni hozzá grátisz - lásd kép.
Koszonom ujra agyors es segito valaszokat neked es djuicenak is.
A nemet oldalakat nem nezem, mert bar jobbara kint vagyok, szegyenszemre a nemetem nem "alkukepes", plusz nagyon maceras lenne hazahozni a hangszert, mert fapadoson jovok-megyek.
Viszont folytatodik a kalvariank. A 27 evesrol termeszetesen letettunk, es stabilan letettuk a voksunkat egy uj P-45-os mellett.
Erre belebotlottunk egy nagyon jonak tuno hirdetesbe:165 ezerert Yamaha CLP-220-as megkimelt allapotban 5 eve vette ujonnan. Megneztem a gyartasat, ezek szerint kb 5-6 evig allt az uzletben, mert ugy latom, hogy ezt kb 12 eve gyartottak. Viszont a nagy problema, hogy valaki ezt lestoppolta szombatig, igy lehet, hogy ez nem opcio.
Aztan jott meg egy lehetoseg, 180 ezerert elado egy YDP 141-es nagyon megkimelt allapotban. 3eve vette ujan, 2 evig allt az uzletben, tehat allitolag 5 eves. Ehhez adnak egy nagyon jo zongorapadot gratisz.Ezt hetfo reggel vehetjuk at, mert vasarnap ejjel jonnek haza kulfoldrol.
Amennyiben megmarad hetvegeig mind a 3 lehetoseg, erre az esetre kernek segitseget.
Melyik a legjobb valasztas, melyik tud tobbet-jobbat, koszonok barmilyen infot, kulonoskeppen a YDP-rol nem tudok sokat.Koszonom, ha megint probaltok segiteni!
Tehát ugyanaz a szett így már 163.800, picit olcsóbb mint a Mezzoforte. (Kottatartó benne van a zongora dobozában). Én is abban a boltban (Best) vettem az enyémet (az állványt a Hit Space-nél), tök rendben volt, én személyesen vettem át. Vagy megveheted azt a házi készítésű lábat amit a múltkor belinkeltem egy huszasért, és akkor 148e a teljes szett. (De arról a lábról nem tudok semmit a hirdetésen kívül.)
Nem bizony - 1983-ban! (mondjuk csak 1985-től hívják őket CLP-nek)
Egyébként marha félrevezetőek a típus számok, ezért is érdemes a belinkelt táblázatot nézegetni ilyenkor. Például a CLP 340 2008-ban jelent meg, és arra valóban igaz, hogy többet tud mint a P45. De a 360 egy nagyon-nagyon régi modell...
Most, hogy kiderult, hogy a hangszer kb 27 eves, nekem is elment a kedvem tole. Jelen pillanatban a Mezzoforte ajanlatan gondolkozom, csak sajnos kicsit draga : Yamaha P-45 vadiujan 144.900 Ft, viszont szettben, labazattal, es kottatartoval 170.900. Es 2 evig van garancia. Igazabol 120-130 ezerig gondolkodtam, meg bizok a csodaban, hogy a kovetkezo 3-4 napban belefutunk valami tenyleg par eves hasznaltba, de ha nem, akkor lehet, hogy meg kell venni az ujat, mert nem sokat vagyok otthon Magyarorszagon.
sziasztok, szerintem azert jól gondold meg a dolgot itepgolab! djuice biztosan jobban ért a témához mint én, de itt most nem értek vele egyet. Az igaz, hogy a P sorozat a belépő szint a Yamahánál, a Clavinova pedig a csúcs. De, digitális eszközről beszélünk, a CLP 360 pedig 1990-ben jelent meg, tehát jelenleg 27 éves. Újonnan legkésőbb 1992-1993-ban lehetett megvásárolni. Lehet hogy legutóbb egy kisgyerek tanult rajta, de már azelőtt volt egy 20+ éves előélete. A technológia rengeteget fejlődött 27 év alatt. Hasonlatként, pl egy belépő szintű Nikon digitális fényképezőgép ma 100-szor többet tud mint a Nikon csúcs gépe 20 évvel ezelőtt. Csak hogy egy dolgot említsek, a CLP 360 polifóniája 16, a P45-é 64, és ez rengeteget számít ha pl a pedált is szeretné használni az ember. De a billentés technológia is rengeteget fejlődött, a hangképzés, "sampling"-ről nem is beszélve.
Korai volt az oromunk. Megegyeztunk a P-45 eladojaval, es abban is megegyeztunk, hogy most szerdan tudom atvenni, mert akkor repulok haza. (Meg eloleget is fizettunk volna) Erre ma felhivott, hogy a felesege a tudta nelkul odaadta egy rokonuknak... Nyilvanvalo, hogy a szuper ar miatt valaki raigert, de az a szemetseg, ha felhivott volna, hogy 95 helyett valaki mondjuk 115 ezret igert, en is megadtam volna.
Viszont SOS segitseg kellene, lehetoleg orakon belul. A felesegem talalt egy Yamaha Clavina CLP-360-as hirdetest. Egy kisgyerek masfel evig tanult rajta, de abbahagyta a zongoratanulast, es most 100ezerert elado labazattal. Errol kellene nagyon gyors velemeny, hogy egy P-30 vagy P-45-oshoz kepest sokkal gyengebb?
Igazabol zongoratanulashoz kellene kezdo gyereknek, de olyat szeretnek venni, amit nem kell 3-4 even belul lecserelni.
Szia Sára, rendben, szólni fogok ha úgy adódik! De valószínűleg egyelőre várok, állítólag idén tavasszal megújul a Clavinova termékcsalád, akkor megnézem mi a szitu, de egyelőre nagyon elégedett vagyok a P45-tel, különösen a konkurencia/alternatívák kipróbálása után. Tehát ha időközben látsz egy eladót jó áron, ne habozz! :)
Nekem benn van a kedvencekben pár ilyen topik. Nézem naponta ha frissül a téma. Soxor hetekig nem!
Én azt sem értem hogy találják meg ezt a fórumot (gondolom googleznak). Utána meg azt sem tudják hol olvasták az egészet. De vannak újra visszatérők, sajnos azonban az indexnek a kormány szapulása mellett nem telik rá, hogy egy új hosszászólásról való kiértesítő emailt küldjön a fórum vagy fel lehessen a témára iratkozni! :(
Ez sajnos így van. Én is eljutottam oda, hogy megfogadtam, hogy nem reagálok a "teljesen új vagyok, összedugom miért nem megy" típusú 1 hozzászólásos bejegyzésekre.
Másodszor fordul elő velem, hogy válaszolok ebben a fórumban olyan hozzászólásra, amiben segítséget kérnek egy zongora javításához, és felajánlom, hogy megjavítom a zongorájukat. Nem hónapokkal később, hanem csak pár nappal a hozzászólás után. Másodszor fordul elő, hogy semmiféle válasz nem érkezik a segítségkérőtől egy hét után sem. Gondolom azért van ez, mert nem nézik meg, hogy érkezett-e válasz a kérdésükre. Esetleg pár órával a hozzászólásuk után még igen, de később már nem. Én sem olvasom minden nap a fórumot, de ha feltennék egy kérdést, akkor utána csak visszanéznék többször is, hogy válaszol-e valaki. De ezek az emberek nem. Mire számítanak? Érti ezt valaki? Persze semmi elérhetőség nincs megadva, szóval nem lehet felvenni velük a kapcsolatot ezen a fórumon kívül.
szuper, örülök, hogy ilyen gyorsan találtál is egyet. Szerintem jó vétel és remélem szeretni fogja a kislányod is!
A beüzemelés nem is lehetne egyszerűbb: bedugod a konnektorba, megnyomod a power gombot, és már játszhattok is! :) Van azért még pár funkciója de van hozzá használati útmutató és minden elég egyszerű.
Neked is koszi a gyors valaszt. Mara kiderult, hogy a lentebb kozolt Yamaha P45 meg nem kelt el, igy gyorsan megegyeztunk. 9 nap mulva megyek haza Magyarorszagra, es akkor vehetem at.
Ezutan meg megrendelem a labazatot hozza, aztan mar "csak" meg kell tanulni a gyereknek zongorazni. :-)
Meg abban bizok, hogy a hangszer beuzemelese nem tul bonyolult, mert sajna en abszolut technikai analfabeta vagyok.
Asztalossal is lehet állványt csináltatni hangszerhez, meg még zongoraszéket is.
Van olyan hangszer is ami gyárilag állvánnyal csomagolt és remek oktató hangszer is egyben. Egy zenetanár ismerősöm ezt használja, persze ő a tánczene miatt mint zenekíséretre is muzsikál a hangszeren, de az árához képest pont ezért univerzális és jó vétel: Yamaha DGX-660
Koszonom a gyors valaszt! A Yamaha P45-os hirdetes nagyon izgat, ezert holnap kora reggelig izgulok, hogy ebben a par oraban raugrott-e valaki. A hirdetesben az all, hogy eredeti csomagolasban, es nem is volt hasznalva. Ha tenyleg nincs valami hibaja, akkor ezt azonnal megvennenk, de ez majd holnap reggel kiderul.
A P35-öt jó szívvel ajánlom, az én P-45-ösöm elődje, a fő különbség a polifónia (32-ről 64-re nőtt, és a 45-ön MIDI helyett USB kapcsolat van tehát könnyebben csatlakoztatható szgéphez, tablethez). A hangja, billentése ugyanaz, és szerintem nagyon jó, nekem a Rolandoknál jobban tetszik, ahogy lentebb is írtam. Az FP30 az picit már árkategória, és nehezebb is lesz használtat találni talán mert elég új, de érdemes lehet kipróbálni vétel előtt mert nekem pl kicsit csalódás volt a hangja.
Nézegesd a jófogást, ezt a hirdetést pl ma adták föl:
Összességében szerintem a használt zongorák nagyrésze irreális áron van hirdetve az interneten. Az emberek 5-10 éves modelleket árulnak 10%-kal olcsóbban mint amiért ők vették, néha a két generációval újabb modell, vadiújan, garanciával, kevesebbe kerül mint amit kérnek. Én is nézegettem használtan anno de nem találtam normális vételt így én újan vettem a P45-öt.
Még egy valami: szerintem is igazad van, hogy rendes állványt akarsz, először én is dupla X állványt használtam, és még stabil is volt, de nem fértem hozzá rendesen (hosszú a lábam) és szarul is néz ki a nappaliban. Így én megvettem a gyári állványt ami nagyon igényes és nagyon szép. Láttam a jófogáson, hogy van egy pasas aki saját gyártmányú állványt készít a P-35, P-45 zongorákhoz, íme:
Ez egy jó pont - hogy min hallgatjuk őket. Mivel én otthoni használom, elsősorban az érdekel hogy hogyan szólal meg a saját rendszerén. Ezért is nézegetek "cabinet" stílusú zongorákat. Egyébként a legtöbb gyártónál a drágábbaknál pont a hangszóró rendszer ami a felsőbb katergóriáknál kiemelkedik (pl 4 hangszóró, magasabb teljesítményű erősítő, "soundboard", stb.). Nekem a nappaliban van a zongora, és este ha lefekszenek a gyerekek leülök picit zenélni - csak be akarom kapcsolni és játszani, nem akarok zsinórozni, monitor hangszórók és állványok sem mutatnának túl jól ott, stb.
Egyébként nagyon jó hangja volt a Roland-nak is, csak nekem inkább egy pop/rock stílushoz fekszik az a hangszin.
Abban a szituacioban vagyunk, hogy lassan 1 honapja tanul a 8 eves kislanyom zongorazni, es eredetileg az volt a tervem, hogy nyarig meglatjuk, mennyire tetszik neki, es akkor veszunk hangszert. Szerencsere nagyon muzikalis a lanyom, es nagyon tetszik is neki, de a tanarnoje azt mondta, hogy minel elobb kellene a hangszer.
Eleinte odzkodtam a digitalis zongoratol, mivel anno 7 even at tanultam 40 eve, es volt sajat zongorank, de aztan itt vegigolvasva az utolso 3 ev 500 hozzaszolasat, meggyozodtem rola, hogy egy lestrapalt akusztikus hangszernel (amire most telne) jobb valasztas egy hasznalt de nem lestrapalt digitalis. Mivel aranylag szukos a keretunk, vegigolvasva az itteni sok-sok hasznos tanacsot, ugy latom, nekunk egy Yamaha P35, esetleg egy Roland FP30 kellene. Viszont nagyon szeretnem, ha nem az a "vasaloallvany szeru" ikszlaba lenne, hanem a normalis kinezetu, es stabilabb labazat is kellene. Mivel ezek mar uj arban jelenleg valoszinuleg tobbe kerulne, ezert ugy gondolom, hogy hasznaltban kellene venni.
Es most jonnek a kerdeseim:
1.:Lehet, hogy buta kerdes, de kb. milyen arra keszuljek hasznaltban?
2: Beutottem a googleba ezt a 2 fajtat, es alig adott ki talalatot. Ezert tudtok-e olyan oldalakat, esetleg hasznalt hangszeruzleteket Bp-en vagy kornyeken, ahol tudnek surgosen venni. (A surgosseg tudom, hogy nem tul jo egy hangszervasarlasnal, de Nemetorszagban dolgozok, es csak kb. 5-6 hetente vagyok otthon 4-5-6 napot, ezert a kovetkezo otthonlet alatt (marc.15-21-ig) nem artana vegigvinni a vasarlast, ha lehet.) Mondjuk elotte biztos elmegyunk egy hangszeruzletbe, hogy legyen valami kis tapasztalatunk addigra, mire el tudunk menni egy hasznaltert.
3: Mennyire fontos kezdesnel a zongoraszek? Ezt is vennenk majd, mert igazabol soha sem volt problema egy 20-30 ezer Ft-os tetel, de most 2-3 honap alatt szinte az egesz eves komolyabb kiadasok osszecsaptak felettem.
(Ha esetleg valaki olvassa jelen irasomat, es tud ilyen hangszert, batran irjon ram:pszeme@freemail.hu)
Meg annyit, hogy (bar ugy erzem, hogy szinte mindent elfelejtettem 30-35 ev alatt) teljesen bizsergek en is, hogy egy kicsit ujrakezdjem a zongorazast,es talan mint anno a noveremmel jopar negykezest adtunk elo, remelem a kislanyommal is fogunk rajta egyutt jatszani. Minden segito valaszt elore is koszonok! Peter
Nos igen, ez a tipikus kinek a szőke kinek a barna c. fejezet! :)
Én megvagyok elégedve a Rolandokkal, de tény hogy egy valódi akusztikus zongora élményétől még mind távol van. Az is fontos min hallgatjuk őket! Bolti fejhallgató? Saját megszokott füles? Az épp csak megszólalást eszközölő beépített hangszórók? Netán profi külső hangrendszer?
Az a további gond, hogy ha minőségi dolgok felé lépünk el, ott tényleg 5-600 ezertől kell keresgélni főleg a cabinet pianoknál aztán meg pláne!
Yamahában esetleg még a CP40 vagy a korábbi CP50 stage pianokat tudnám 500 alatt említeni. Ezek már jóval kifinomultabbak egy P45 belépő modellnél és lakásban vagy színpadon is egyaránt használhatóak. Nyilván ebből kifolyólag hogy pro kategória, külső hangrendszer, esetleg hifi vagy fejhallgató útján használhatók.
szia festő - nagyon szomorúan olvastam a történetedet... Engem is érdekel a Kawai márka, és tervezek ellátogatni a Budapestzongora szalonba, de a történeted után nagyon másképp állok a dologhoz...
Még egy dolog jutott eszembe, bár tény hogy ennyi idő elteltével már nehezebb bármit is tenni. Ismered a pianoworld fórumot (http://www.pianoworld.com/forum/) ? Ott van egy KawaiJames nevű pasas, aki a Kawai-nál dolgozik Japánban, és a hozzászólásai alapján egy nagyon rendes krapek. Én megpróbálnék neki írni egy pm-et, hátha tud segíteni.
én is hozzászólnék picit a digitális zongora vásárlás topikhoz, márcsak azért is mert nagyon sokat olvasgattam ezt az oldalt és nagyon sok szuper hasznos infót kaptam itt. Így utólag is köszi az itteni gyakori közreműködőknek, pl djuice és MidiTom!
Na meg azért írok, hogy mindenkit arra késztessek, hogy az internetes kutatás mellett (mint pl ez a fórum) mindenképpen személyesen próbáljátok ki a kinézett hangszereket, mert nagyon más tud lenni a dolog a valóságban mint amit a specifikációk alapján elképzelünk. Az én példám: jelenleg egy pár hónapja vett Yamaha P-45 zongorán játszom, amit nagyon szeretek, de szeretném hamarosan egy kicsit komolyabbra cserélni. A P45-öt azért vettem hogy egyáltalán teszteljem mennyire lesz időm/kedvem játszani a család és munka mellett, és azt már látom is, hogy nagyon. Úgyhogy egy ideje nézelődök, hogy merre is lehetne picit feljebb lépni (komolyabb billentés, hangképzés, akusztika) a P45-ről.
Ma reggel el is néztem a Tajti Music boltba, amit ezúttal is nagyon ajánlok - rengeteg hangszer, nagyon szép bolt, szuper profi kiszolgálás. Nagyon kíváncsi voltam a Roland zongorákra, mert rengetegen dicsérik, specifikációk alapján nagyon jók, és sokkal jobb ár-érték arányúnak tűnnek a Yamaháknál. Na rövidre zárva annyi, hogy kb egy óra zenélgetés és próbálgatás után, nekem személy szerint összehasonlíthatatlanul jobban tetszenek a Yamahák. A Rolandoknak mind a billentése, mind a zongora hangszíne kevésbé tetszett, pedig elviekben jobbnak kéne lenniük (hosszabb hangminták, több dinamika, minden rezonancia szimulálva, stb). Ugyanakkor nekem a Roland hangszíne kicsit digitális, míg a Yamaha sokkal szebb akusztikus hangon szól, még a kicsit P45-ösöm is, akár a 600 ezres Rolandhoz hasonlítva. Ez persze nagyon szubjektív, de pont ezt akarom hangsúlyozni. Azt is sajnálom a Rolandban (pl F140R, RP401), hogy ugyan van bennük 300+ hangszín, de ebből csak 4 zongora. Hivatalosan ugyan 11 zongora hangszín van benne, de az 5-östől felfelé ezek mind kevert (pl vonóssal, stb) hangszínek, ami rendes (pl klasszikus, jazz) zongorázásra alkalmatlan. És az a 4 is, nekem, nagyon digitális hangzású. Olyannyira, hogy egy félmilliós Rolandra sem nagyon jó szívvel cserélném el a P45-öt.
Ezek után már csak az volt a problémám, hogy a Yamaháknál meg minimum a CLP 545 volt az aminek igazán jó volt az akusztikája és komoly előrelépés a P45-höz képest, az meg már 700ezer forint... Szóval egyelőre várakozás és gondolkozás :)
Aki pedig zongoratanuláshoz, inkább klasszikus vagy jazz zenéhez keres kezdő-közép szintű hangszert, mindenképp ajánlom hogy egymás mellett kipróbálja őket döntés előtt, mert nekem sajna a Roland nem igazán jött be, és sokkal inkább a Yamahát ajánlanám akkor is, ha műszaki specifikációban kevesebbet adnak.