Xanti köszönöm a hozzászólást. Ezek szerint marad a kísérletezés. A példában szereplő freki csak méretek miatt van, ha ezt sikerül "kitalálni" a végső cél a 80m sáv eleje lenne. Ott már mások lennének az arányok is a fűggőleges rész kb. 11-12 m. Egy antenna analizátor rendelkezésre áll a próbához.
A tetőkapac valóban rövidíti a fizikai hosszt. De elviszi az impedanciát. Amit megnyersz a hosszabító tekercs megspórolásával, esetleg tunerrel kell elveszejteni. Ez a 12% körüli hossz eltérés szerintem pont határeset. Ennyit kényelmesen ki lehet hosszabbítani. De ha ezt tetőkapaccal hozod vissza még nem fogja nagyon elvinni az illesztést se.
Ki kell próbálni. Egy jobb antennamérőke legalább a beállítás idejére (kölcsönbe?) jó volna.
Kösz a leírtakat. Épp az első mondatodban említettek miatt kérdeztem... Világos amit a talpponti illesztésről írsz, de most egy másik megoldást keresek. Elkerülendően a tekercseket - külső antennaillesztőt. Amatőr viszonylatban az alap mérésekhez eszköz rendelkezésre áll.
segítséget szeretnék kérni abban, hogy lehet egy adott hosszúságú vertikális sugárzóra tetőkapacitást méretezni, hogy egy adott sávon kerüljön rezonanciába? kerülni akarom a különféle rövidítő tekercseket.
Ha még aktuális, akkor próbáld meg úgy, hogy a 70 cm-es, azaz a 430 MHZ-s sávra keresel erősítőt. Vélhetően arra már több találat lesz, ha keresgélsz, és több választ is kaphatsz, ha hirdeted, hogy ilyet keresel.
4 db 16 cm-es ellensúly pálca kb elegendő. 8-10 m kábel csak nagyon jó fajtából nem okoz nagy veszteséget! H-155 vagy hasonló.De akkor már az antenna sugárzója is lehet egy 16 cm-es pálca. Jobb mint egy gumirudi.
Az eredeti antennát csak úgy magában nem teheted sehova. Annak kell egy lemez, amiből kiáll. Minimum 30x30 cm-es. Közepére egy ugyanolyan csatlakozó, mint a rádión van.
A kábel hossza a sávtól (VHF v. UHF) és a kábel minőségétől függ. Pár méter megengedhető átlagos minőségűből.
Jobban jársz egy különálló mágnestalpas antennával. A gumiantenna meg maradjon kézi üzemben.
Van egy vertex tipusú rádiom és abbol ki tudm csavarni az antenna csatlakozot és aszt kérdezem hogy milyen hoszú kábelt lehetne hozá csatlalottatni és acsatlakozot ki teni azeredeti antennával hogy ez igy müködö kápes-é
Keresd meg a bp-i forgalmazót, ők rendelnek alkatrészt és ők szerelik be. Nekem pár éve a kitámasztó műanyag lap sérült meg. Fél évet vártam az alkatrészre.
Multkor legnagyobb meglepetésemre a kezemben maradt a sangean ats 909 rádiómnak az antennája. Szerintem kitört a helyéről amit nem is értek, mert mindíg óvatosan bánok vele. Lényeg, hogy sajnos nem értek hozzá. Szerintetek mégis visszarakható valahogy?
A felső alucső az alsó. Az antenna teteje tulajdonképpen az ellensúlypálca...
Az alucső utáni 7 cm-es rész csak a csatlakozó problémamentes felszerelésére szolgál...
Hosszabbra hagyni nem érdemes, az RG58 nagy csillapítása miatt... (ez a cikkben is le van írva)
Mliart: A kollineár gyártással várj még egy kicsit, szerdán meg leszünk támogatva egy swr mérővel, némi tesztelés után kicsivel pontosabb recepttel szolgálhatunk...