A kivitermesztés tökéletes kiegészítője a nyári gyümölcsök termesztésének. A többi gyümölcsfaj növényvédelmi és egyéb nyűgeihez szokott termelő számára természetesen elképzelhetetlen, hogy létezik olyan faj, amelyik NEM IGÉNYEL SEMMILYEN NÖVÉNYVÉDELMET és az évközi művelési igénye közel van a nullához. Nyáron a kivi úgy vegetál és hizlalja a gyümölcseit, hogy egyáltalán nem igényli, hogy egyáltalán feléje nézzenek. ÍGY VAN, BÁRMENNYIRE HIHETETLENNEK TŰNIK! Ez az, amin nem sokat kell gondolkodni.
Ez csak egy kicsi Hausmeister 7300 ft volt. 5 tálcás.Elektromos /250w fogyasztás/...de családi/és kisérleti / célra talán megfelel...hogy kelendő lenne-e azt nem tudom,de egy módja a tartósításnak ,ezáltal az eladhatóság ideje is megnyúlhat...és a fákat sem kell/legalább mindet /kivágni...a gyerekeknek egy más típusu csemege,mondjuk ér annyit mint a chipsek...az eladhatósának meg utána kell járni...zöldségesek,cukrászok,egészséges életmód boltok stb...
atifoci érdekelne a gyümölcs aszalód milyen fajta ,teljesítmény stb na meg az ára én is nézegettem a neten az pl napelemes volt de az ára az titkos volt mint a náto van még egy másik aggályom az értékesítés mikor az a helyzet hogy minden nyomott áron megy kelendö lenne -e az aszalvány .
...ez így van,meg + együk az uniós szemetet,abból is amit mi is meg tudunk termelni...SOKKAL EHETŐBB minőségben...csak hát a multik max akkor árulnának magyar terméket,ha ingyen kapnák a termelőktől.Persze én szerencsére elmondhatom,hogy ezt a részét meghagyom a pestieknek,meg a városiaknak,akiknek nagyrészt mindegy hogy mit esznek,nekik jó a halvány citromsárga dió méretű spanyol kajszi is,mert a boltban csak azt kapja ,hát úgy gondolja annál jobb nincs is...és ez így van a többi mezőgazd.termékkel is....de ugye ez már politika...
igen az árak a meggyet 50ft -ért veszik a felvásárlók, hűtőház stb érdemes is leszedni a piacon meg 150 -180 ft nem euro és még nem is kapkodnak érte .Szóval az a helyzet ,hogy 50 ért megveszik a kamionra felpakol és a Németeknél landol pl és érdekes módon 500-1000 ft/ az eurot átszámolva/ adják a derék kereskedök itt van a probléma elásva. Ja piac gazdaság van értem , de mondja már meg valaki hogy hol lehet eladni x mennyiségü pl meggyet Bécstöl-Berlinig ja hogy utánfutó mennyiséggel nevetséges és 25 t mennyiséget csakugy ellehet adni már mint magamtól ha lenne ennyi mindenféle nepper nélkül és hol vannak a konzervgyárak már mint itthon oda ugye le tudnám adni persze ha nem lenne csődközeli helyzetben.Hol vannak a külkereskedök akik legalább kordinálnák az össze gyüjtést szálitást,értékesitést. helyileg országosan stb. Ja hogy ezzel nem törödik senki innen indul az egész így rottyan meg az egész ország így van a többi iparággal is. Legyen adó, bevétel stb az államnak ,de hogy adod el a barackot ,meggyet stb a kutyát nem érdekli az jobb lenne ha senki nemcsinálna semmit akkor odafent vísítanának.
Egy kis off:a jó ár -nem jó ár kérdéshez:a meggy -ami talán a leghálátlanabbul kezelt gyümölcs,amelyik annak ellenére,hogy friss fogyasztásra nem a legnépszerűbb,feldolgozva MESSZE A LEGSOKOLDALUBB-szóval ezt a gyümölcsöt a felvásárló meg se veszi,közben a zöldségesnél 250 körüli áron ment jó egy hete,de nekem a döbbenet,az aszalvány-állítólag magyar eredetű-4300 ft/kg a legdrágább az aszaltak között.Na vettem én is egy kis aszalót próbaképpen,az első adagot már el is tüntettük.De ha az összes meggyfám beindul /most a 22-ből 9 mondható termőnek/ akkor ez kicsi lesz....pedig már a fák kivágásán gondolkodom/tam-igaz vérző szívvel. Más:azt hiszem tavasszal fejtegetett termesztéstechnológiai-agyszüleményeimhez újabbat kell hozzácsapni:az alacsonyan tartott sövények jég elleni védelmét vmi hálós/pl neccháló/ megoldással-erre már láttam képeket,leírást almás szakkönyvben.A másik a vízgazdálkodás,mert amennyi eső az elmúlt 1,5-2 hónapban lefolyt az már nekem kicsit sok /persze lehet,hogy a fáknak nem,de pl a málna lerohad,az eper is hasonlóan ami nem annak meg az íze....brrrrr/Az sem nagyon vígasztal,ha a jég esetleg elkerül/ennek kicsi a valószínűsége.../ akkor dinnye méretű barackjaim lesznek...persze "kiváló" vízízzel megáldva....ráadásul a héten szabin vagyok ....és nézek kifelé a lyukon,mert egész nap ömlik az eső.
Ez így nagyon csodálatos ..... tényleg . De mennyit és milyen áron és főleg hol lehet ezt a saját termelésű kivit eladni . Mert ugye a piacon csak tavasztól őszig van forgalom , utána kihal , tehát ha őszre van csak árum és egész nyáron malmozok a kezemmel , mert semmi dolgom , mikor fogok a megélhetéshez elég pénzt keresni .
Annyi még jégverés mellett is lesz, amennyi a saját szükségleted. A kivivel viszont elfelejtheted a mérgeket, a fertőzések lesését és az időbeni permetezések kivitelezését, kicselezve az időjárás alkalmatlanságát, a rothadást, a túlérés miatti kezelhetetlenséget, a legkisebb jégverés okozta sérülések miatti veszteséget, stb., stb., stb., napestig folytathatnám. Tavasszal a kivit megmetszed nagyjából, ősszel meg amikor kedved meg időd van, leszüreteled és szeneslapáttal belapátolod a tárolóba, aztán eladod akkor, amikor éppen a legkedvezőbb ajánlatod van rá. Hálásságban az őszibarackhoz képest egymillió az egyhez. Csak mi lehetünk olyan maflák, hogy az olaszokkal hagyjuk a szánkból a sajtot kiénekelni, miközben a mi viszonyaink megfelelőbbek a kivitermesztéshez, mint az övéik. Csak ezt senki nem árulja el, vagy vallja be.
Na ez a ...jó ár ... kinek jó ár , a termelőnek vagy a fogyasztónak , szerintem utóbbinak . Már most ...nálam még el sem indult a Springcrest ... hegyekben áll a csarnokban az őszibarack , a 250 ft a plafon .
A domb "árnyékában" lévőkből érzékelhető, hogy a szinte végleges vastagságú és méretű kukoricát volt képes a föld alá tüntetésig megsemmisíteni. Csak erről már az országos média nem beszél, mert ahhoz túlzottan a periférián vagyunk.
Ma megkezdtem a tavalyihoz hasonló lassú, folyamatos "szüretet", aztán a végére marad, ami marad... Én tavasztól kezdve vegyszert még csak nem is mutatok neki, nem mérgezem meg a családomat és magamat! Barack helyett is kivit kell termeszteni, annak meg sem kottyan a jég! A gyümölcsökön semmi nem látszik, miközben a barack lyukjaiba a hüvelykujjam belefér!
Globális felmelegedés....jó téma...bizony a természet sem terhelhető a végletekig , eljutottunk arra a szintre, hogy megkapjuk a számlát az emberiség gyarlóságaiért...de ez már más téma...
Én is attól tartok, hogy a jövőben ez jobb már nem lesz...sőt, amikor Köln mellett két tornádot is megfigyeltek a múlt héten és bizony nagy félelmet keltett az emberekben ...
Nagyon érdekesnek tartom ezt a min. vegyszerezési kísérleti termesztést, valóban figyelemreméltó , a szomszédomban is van egy elhagyott terület, az ott lévő nektarinfa nincs gondozva, a tafrinát bámulatosan kiheveri amúgy sem beteg a fa.
Sőt a kerten kívűli meggy /amit ma magoztam / féregmentes..!szintén vegyszermentes környezet.
Valszeg a folyamatosan vegyszerezett fák ,már annyira hozzászoknak ,hogy szinte 0 -a a immunrendszer erőssége..
Persze ez egy házikertben kivitelezhető, de aki ebből él nem rizikózhat.
De itt a régi Kertvárosban is pld. semmi minden sértetlen tehát nem mondhatjuk, hogy teljes Pécset érte .
Ma jártam a déli országhatánál..
A Pécsudvardi elágazásnál Siklós felől a kukorica még gyönyörű...onnan mintha elvágták volna, Kozármislenynél hát....:-(
Hát meg ... egyelőre . Ma beszéltem egy ismerősömmel és kérdeztem , hogy a Dalmo -nál ( Danic Kft , gyümölcstermesztés ) mi a jéghelyzet , és azt mondta , hogy rendesen elverte a 70 ha gyümölcsüket . Barack , kajszi , alma , ez Józsefmajorban van a Pécs - Mohácsi úton , a Birjáni leágazás közelében , a légifelvételen meg lehet nézni . Itt a Pécs környéki gyümölcsösük is kapott már harmadszor jeget , de ez még meg van a fán .
Átérzem a helyzetet , 20 ember egész évi munkája van benne ..... nem egyszerű .
Érdekes , hogy tavasszal mindenki lelkendezett , hogy ilyen jó volt a kötés , meg nem volt betegség , meg jó volt az időjárás és tessék ...... most meg , ez van .
Nálam minden évben korán érik (nyugat-délnyugati lejtő), tőlem délre pár km-re van ilyen fajta, és onnan egy héttel később kerül piacra. Egyébként rengeteg van rajta idén, a szép lomb láttán azt hittem, ki fogja nevelni, de nem igazán sikerült. (A nagy termés lassította az érést is, a viszonylag kisebb termést nevelő fák értek előbb.) Mivel jelenleg senki más nincs kint a placcon barackkal, ezt az aprót is maradéktalanul el lehet adni, az íze elég jó. Főleg, mióta fogy a fákról, és a későbbiek már sokkal nagyobbak és jobbak. Így anyagilag megérte sokat hagyni, mert a nagyobb szemekért sem fizettek volna sokkal többet, ha rendes a ritkítás, max. 2/3-a súlyt tudok szüretelni.
A 2089. sz. hsz. képein a szőlőhegyi barackjaim vannak, kb. olyan fokú sérülésekkel, mint a tavalyi jégverésnél. Az érésig folyamatosan szedegettem róluk a rohadókat, de vegyszeres kezelést nem adtam nekik. Házi fogyasztásra még így is maradt szépen. Az idén hasonló lesz az eljárás. Úgy látszik most már egyetlen évet sem lehet jégverés nélkül megúszni. Életem első jégesős élménye 12-13 éves koromból származik, amikor szenzációként éltem meg a borsónyinál is kisebb jéggolyócskákat, de azt sem a saját lakóhelyemen, hanem egy másik faluban. Most egy olyan mértékű jégverésre minden nyárra aláírnék egy szerződést egy olyan garancia fejében, hogy annál súlyosabb nem lesz. De újabban márciustól novemberig minden harmadik nap akut jégesőveszély van. Ezt hívják "globális felmelegedésnek"(?)!
A rohadókat folyamatosan szedem le, valszeg magától is ledobná majd, de nem várom meg,bár kevés esélyt látok arra, hogy akár 1 db is beérjen még ha sérűlten is....
Érdekes , hogy a rovarok rögtön jelen vannak, most egy lágybogárra hasonlító fekete bogár van jelen.
Az egyik /nem tudom beazonosítani/ mandula ízű barackom pedig olyan tüneteket produkál, hogy a sérülés helyén mézgás jellegű kifolyás van , mint ha könnyezne...:-(
Igen, Pécset nyugati-északnyugati irányból érte el és délkeleti irányban távozott, Kozármislenyt letarolva. Az előző hullám pedig Villányt darálta le. Mindkettő pályája hasonló volt: Zala-Somogy-Baranya.
Így van . Ha nem túl mély a seb és a gazda úgy látja , le kell permetezni valami kontaktszerrel , hogy mit lehet kapni , nem tudom , én merpánt használnék .