Keresés

Részletes keresés

szgb Creative Commons License 2011.05.05 0 0 3186

Hatásfok ide-termodinamika oda, van-e valakinek konkrét mérési eredménye egy-egy rekuperátornál, hogy adott külső/belső hőmérséklet esetén ténylegesen milyen hőmérsékletű a befújt levegő? A gond főleg az, hogy hol mérjük, mert ha a szobában az anemosztátnál, akkor az megtévesztő, mivel ott már keveredik a szoba levegőjével. A legjobb közvetlenül a hőcserélőn belül mérve lenne ez érdekes, csak ott viszont nehezen kivitelezhető egy gyakorlati mérés - a gyári adatokban annyira pedig nem bízok..

Előzmény: Törölt nick (3183)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.05.05 0 0 3185

Azt még megértem, hogy nagyobb cégeknél alkalmazni kell a nagyfőnök félhülye sógorát is, de egy kiállításra miért őt viszik ki (vagy ott miért engedik emberek közé), azt már nem értem.

Vagy az is lehet, hogy ő a legokosabb annál a vállalatnál :)

elvégre köztudott, hogy egy termék értékesítéséhez nem mgas szintű szakmai tudás kell, hanem orcátlan marketing...

Előzmény: Törölt nick (3183)
Jesu Creative Commons License 2011.05.05 0 0 3184

Hát srácok, nagy baj van a fejekben. :( Ha ilyenekkel találkoztk, inkább forduljatok ki az ajtón.

"A hülyének nem tudod megmagyarázni, hogy hülyeséget beszél, nem érti meg, hiszen HÜLYE!"

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.05 0 0 3183

> akkor 100% a hőcserélő hatásfoka

Nekem meg azt mondták a Construmán, hogy a nem entalpiás hőcserélő maximális hatásfoka 66% (termodinamika egyik főtételére hivatkozott). Tehát a 98%-os hatásfokúként reklámozott gép az a 66% 98%-a. Az entalpiások a párában tárolt energiát is visszanyerik, így annak a hatásfoka 80% körülre is fel tud menni.

Előzmény: szgb (3179)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3182

"fűti a levegőt kaloriferekkel negyed áron"

Hiába olcsóbb vízzel melegíteni a levegőt, a kaloriferek erősen pofátlan ára jósok évre előre elviszi a hasznot,

úgyhogy akinek nincs türelme a marhahosszú megtérülési időhöz, az szerintem (sajnos) jobban jár, ha a levegőt villannyal melegíti.

Előzmény: digium (3181)
digium Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3181

Az elektromos elő- és utófűtéssel kapcsolatban és is összefututtam a múlt héten egy kedves mérnök hölggyel, kérdésemre a pontosan elmagyarázata hogy miért nem az egyébként is frissen betervezett kondenzációs gázkazán fűti a levegőt kaloriferekkel negyed áron. A pontos válasza: Csak és mert, ezt így kell, máshogy nem lehet, és már amúgy is megvetette! Ez ellen észérvet nem nagyon tudtak felhozni, én meg nem folytattam a parttalan vitát, nem én fizetem sem őt, sem az üzemeltetést. Volt még amúgy más probléma is...

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3180

Nem tudom, hogy milyen iskolába járt az az épületgépész, amelyik még nem hallott az ellenáramú hőcserélésről...

....vagy az is lehet, hogy ő úgy épületgépész, ahogyan én nőgyógyász ;)

szgb Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3179

Sziasztok!

A minap volt egy érdekes beszélgetésem egy épületgépész mérnökkel, aki szellőzőrendszereket (is) szerel: azt állította, hogy a rekuperátorok hatásfokát úgy kell érteni, hogy ha a kinti/benti levegő mértani közepe a befújt levegő, akkor 100% a hőcserélő hatásfoka. Szerintem (illetve minden neten található infó szerint is) pedig az a hatásfok, hogy a kinti/benti levegő hőmérsékletkülönbségéből mennyit nyerünk vissza.

Az Ő értelmezésében pl a 100% azt jelenti, hogy a kinti -20 fokos és a benti 20 fokos levegő esetén a befújt levegő 0 fokos lesz. Így állítása alapján egy 70%-os hatásfokú rekuperátor nagy hideg esetén még mínusz fokos levegőt fog befújni is. Kétszer is visszakérdeztem, hogy jól értem-e, de tartotta magát az álláspontjához, pedig szerintem ez meglehetősen nagy szarvashiba egy épületgépésztől. Vagy van valamilyen körülmény, amilyen szempontból igaza lehetett?

(Egyébként az egész hatásfok téma úgy jött fel, hogy mindenképpen fűtőszállal ellátott rekuperátort akart javasolni.)

peterch Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3178

Szia !

Nekem nincs szuksegem a paravisszaforgatasra, mert nem tartom egeszsegesnek a dolgot. Ami cseppfertozessel elkaphato, az nekem ne jojjon vissza az elhasznalt levegobol, nem azert akarok friss levegot a hazban, hogy eleve fertozotten jojjon vissza esetleg. A cso a csoben rekuperator meg nagy minuszokban nem fagy be es  szett ,a halmazallapotvaltasbol keletkezo plusz ho segit a friss levego felmelegiteseben. Legalabb is remelem, mert a kis hokristalyok amikor lathatoak a kifujt elhasznalt levegoben, akkor ez biztosan mukodik.

A parat meg telen 36%-nal lejjebb nem lattam a hazban, igaz ez mar nagyon kozeliti a megengedett also ertekhatart, de meg elfogadhato.

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3177)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3177

Kösz a tippet :)

cserébe mutatok egy gugli keresési trükköt: "salt site:paul-lueftung.net filetype:pdf"

Itt nem sókristályokról van szó, hanem valamiféle só-ion membránról (salt ion membrane)

aminek valódi létező anyag helyett inkább kissé marketingszaga van...

Előzmény: peterch (3176)
peterch Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3176

Szia !

Googleba ird be : Paul rekuperator .pdf, ha sikerul ratalalnod, ott emliti a paravisszanyereset, igaz a sokristalyokat a kiallitason szerzett katalogusban olvastam.

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3174)
Current Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3175

A 220-as sorozat entalpiás, ott papírból van a hőcserélő.

Az anyaga nem habosított, hanem PS lemezből préselt, csak a lágyító miatt fehér.

Ha a tejfölös pohárhoz hasonlítjuk, sokkal erősebbnek tűnik.

Szétfagyni is kb. annyira fagyhat szét, vagyis ha teljesen feltöltenénk vízzel, akkor

elképzelhető, hogy szétfagyna. De mivel a ki-be vezető csövek alternálva hekyezkednek el,

erre kicsi az esély (van hova tágulnia a víznek).

Előzmény: Gzuci (3171)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3174

"hanem az esetleges rafagyastol, mert a jeg tagulasanak nem bir egyaltalan ellenalni,"

Ha az anyag nem zárt cellás szerkezetű, akkor a cellákba bejutó víz megfagyáskor talán tartós anyag-roncsolást is okozhat.

"hanem a sokristalyok nyelik el es valtaskor ugyanonnan kerulnek a friss levegobe."

Én próbálkoztam pár féle kristállyal (só, szilikon) és az a fele igaz is volt, hogy gyorsan magába szívja a nedvességet, de egyik sem volt hajlandó ugyanolyan gyorsan meg is szabadulni tőle. Volt, amelyik csak nagyon lassan adta le (100-1000-szer lassabban) és volt amelyik még most is vidáman őrizgeti a hónapokkal ezelőtt felvett nedvességet.

Szóval ha valaki tud részleteket a villámgyorsan kiszáradó sókristályokról, az ossza meg velem. A Paul-féle szerkezetről van valahol részletes anyag az interneten?

Előzmény: peterch (3173)
peterch Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3173

Szia !

Nem a muanyag lapok nyelik el a vizparat es onnan at a friss levegobe, hanem a sokristalyok nyelik el es valtaskor ugyanonnan kerulnek a friss levegobe.  A Paul hocsereloknel is van ilyen megoldas.

Szerintem a leirasban nem is annyira a vizcseppektol feltik a hocserelot, hanem az esetleges rafagyastol, mert a jeg tagulasanak nem bir egyaltalan ellenalni, tul gyenge a toresre es szakitasra, ezert a hirtelen nyomasvaltozasoktol is ovni kell.

Udv , Peter.

Előzmény: Gzuci (3171)
Pitylogós Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3172

Nem tudtok nekem ajánlani olyan mennyezetbe építhető "kazettás" fan-coilt, ami elfér 18cm mélységben?

Gzuci Creative Commons License 2011.05.04 0 0 3171

Igen, még jobban megnéztem és igazad van. A lemez anyaga a polikarbonát és a tokra PS van írva tehát az polisztirolból van.

Azért egy tejfölös pohár vagy egy borotva nyele elég jól bírja a vizet szerintem :-)

Az újabb hőcserélőkben alkalmazzák az ún. enthalpiás betéteket amik valamennyi páratartalmat is átengednek ott lehet hogy pl. már habosítva van a polistyrol. Ez a hőcserélő egyébként nem olyan?   

Előzmény: Current (3170)
Current Creative Commons License 2011.05.03 0 0 3170

Még jobban meg kell nézni. :) A polisztirol (angolul polystyrene) arról híres, hogy úgyanúgy

víztiszta, mint a polikarbonát és a plexi. Rengeteg helyen használják, mert az egyik legalacsonyabb

olvadáspontú műanyag, vagyis könyű hőpréselni. Pl. polisztirol az eldobható borotvák nyele, a

teljfölös pohár, a legjobb fóliakondenzátorok. Van 30 éves polisztirol kondim, aminek láthatóan és

mérhetően semmi baja, szóval az élettartamától nem félnék.

Szerintem azzal keverted, hogy a CD készül polikarbonátból, nem a tokja. A polikarbonát valóban

az egyik legszívósabb műanyag, a hőcserélőben is azért tesznek a polisztirolba lágyítót, hogy

kevésbé legyen rideg, mert abban ő a legjobb.

Magánemberként vettem, ha minden megvan írjatok, leszervezem. 

Előzmény: Gzuci (3168)
halaloszto Creative Commons License 2011.05.03 0 0 3169

a cd anyaga polisztiren, ami kb ugyanaz, csak nincs felhabositva.

vajk

Előzmény: Gzuci (3168)
Gzuci Creative Commons License 2011.05.03 0 0 3168

Mi a baj a polisztirollal? A CD tokok jól bírják a vizet. :)

Jobban megnézve nem polisztirol az anyaga, mert az ugyanúgy víztiszta, mint a polikarbonát (Lexan).

Nem kevered Te össze a dolgokat???  A CD tok szeintem nem polisztirol,  a polisztirolt én szinte csak habosított anyagként láttam a hőszigetelő EPS táblákat készítik ebből.

Előzmény: Current (3159)
digium Creative Commons License 2011.05.02 0 0 3167

Rábeszéltetek, kérek szépen én is egyet!

Előzmény: wwonka (3163)
gaga04 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 3166

Szia!

Én is kérnék egy darabot! E-mail címem él. Köszi

ofsommerville Creative Commons License 2011.05.01 0 0 3165

Szervusz!

Küldtem neked emailt.

Engem is érdekelne 1 db hőcserélő...

Ha válaszolsz az emailre, akkor megbeszélhetjük a részleteket!

Köszönöm!

mom96 Creative Commons License 2011.05.01 0 0 3164

Köszönöm!

Azt hiszem, ha nekiállok majd jövök az újabb kérdésekkel.

Addig olvasgatok......

Robi

wwonka Creative Commons License 2011.05.01 0 0 3163

Szia!

Kérdeztem már tőled, hogy leleveleznéd-e a megrendelést, mint meglévő partnerük.  Nálam kedden dől el a pontos darabszám, most 6-7 db körül járhatunk, a hazaszállítás mindenképpen raklapon lenne. 

Cégként rendelted vagy magánszemélykéntként?

Kedden mindenkit újra megkérdezek, pontosítok, kitaláljuk a fizetés módját és mehet a rendelés.

Előzmény: Current (3159)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.30 0 0 3162

"a lakásban futó csöveket kell höszigetelni szigetelni (befuvó, elszívó ágak),"

Hőszigetelni ott kell, ahol a cső belseje és a külvilág között hőmérsélet KÜLÖNBSÉG van.

Ha minden a lakótérben van:

- a hőcserélőből a szobák felé menő levegő hőmérséklete gyakorlatilag megegyezik a környezetével: nem kell hőszigetelni

- az elszívó pontokról a hőcserélő felé menő levegő hőmérséklete megegyezik a környezetével: nem kell hőszigetelni

- a külvilágból a hőcserélőbe menő levegő akár mínusz marhasok fokos is lehet: mindenképpen hőszigetelni, mégpedig ZÁRT CELLÁS habbal (pl zártcellás polifoam) különben tocsogni fog a víztől és akkor már nem annyira hőszigetelő. A hőszigetelés jósága (vastagsága) optimálisesetben ugyanolyan jóságú, mint ami a ház külső falán van, de ha vékonyabb az sem túl nagy baj, mert az itt megjelenő energia (= forint) veszteség relatíve kis felületen érvényesül. A legeslegalsó határ szerintem 5 centi vastag hőszigetelés.

- a hőcserélőből a külvilág felé kimenő levegő is elég hideg lehet (hogy mennyire, az a hőcserélő hatásfokától függ): szintén hőszigetelni.

Plusz a hőcserélőnek legalább a hideg felét is, öszefüggően (lehetőleg egy négyzetcenti se maradjon hőszigeteletlen), szintén zárt cellás habbal (zártcellás polifoam vagy xps).

Ha viszont a levegőcsövek és/vagy a hőcserélő hideg részen vannak (pl a padláson), ott értelemszerűen egész más dolgokat kel hőszigetelni.

Előzmény: mom96 (3161)
mom96 Creative Commons License 2011.04.30 0 0 3161

Köszönöm a véleményt és a tapasztalat megosztást.

Valahogy nekem sem tetszett az ötlet, de legalább így már biztos nem vezetenek meg (legalább ezzel:))

Még egy kérdés a lakásban futó csöveket kell höszigetelni szigetelni (befuvó, elszívó ágak), ha igen szerintetetek mennyit kell rátenni. A szaki szerint nem szükséges, elég csak a fő beszívót 2-3 cm szigeteléssel borítani?

Köszönöm!

Üdv,

Rob

nopánick Creative Commons License 2011.04.30 0 0 3160

Ez gyakorlatilag hülyeség, akivel beszélgettél, az tehát aligha szakember.... kerüld el a továbbiakban.

Előzmény: mom96 (3155)
Current Creative Commons License 2011.04.30 0 0 3159

Mi a baj a polisztirollal? A CD tokok jól bírják a vizet. :)

Jobban megnézve nem polisztirol az anyaga, mert az ugyanúgy víztiszta, mint a polikarbonát (Lexan).

Meg érintésre is puhább, csak az alacsony hőmérséklet tűrés miatt gondoltam először rá.

Nekem nem tűnik túl érzékenynek, kézzel nem lehet kárt tenni benne.

Ha valakit érdekel, megkérdezem a céget.

A beszerzésben tudok segíteni, de nem hiszek a mennyiségi kedvezményben,

mivel ezt az egy darabot is a 30 darabos áron vettem meg, annál több meg valőszínűleg

nem jön össze. :)

Előzmény: Jesu (3125)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.29 0 0 3158

"azt javasolta, hogy a kimenő elhasznált levegőt, ne a szabadba vezessem ki, hanem a padlástérbe fújassam"

A távozó levegő a padlástérben tovább hűl, így víz/dér csapódhat ki belőle, ami vizesíteni és/vagy jegesíteni fogja a padlás padlóját. Szóval én nem tenném.

"van aki esetleg vállalná komplett hőcserélő gép kivitelezést?"

Fut itt a topicban több házibarkács project is, előbb-utóbb valószínűleg lesznek kész komplett berendezések is. Türelmesen megvárod, míg valamelyik elkészül, akkor aztán megalkudhatsz a gazdájával, hogy ezt most elvinnéd és csináljon magának egy másikat ;)

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.29 0 0 3157

Szerintem ez általában rossz ötlet!

Nyáron a tetőtérben keletkező hőmennyiséghez bakfitty a légáram amit a szellőztető csinál, ugyanakkor télen a kifújt levegő általánosan 100% páratartalma a tetőfóliádon fog kondenzálódni.... nem jó dolog. Tapasztalat!

Szar dolog tél közepén a tetőről csöpögő vízben átcsövezni a kivezető ágat, hogy tovább már ne ázzon a födém :( Tapasztalat ...

Te ne kövesd ezt a hibát!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!