Ezt meg érdemes hallani! :-)Mindazonáltal érdemes lemérni a jelenlegit viszonyításképp.
De komolyan, ha nem tetszik, el lehet kezdeni betologatni. Érdemes viszont előtte a rudak környékét valami oldóval bespriccelni, mert 50-60 év alatt néhány pickup beragadhat.
Honnan tudnám melyik hullám szól jó az oszcilloszkóponÚ
Egyik sem, azt látni kell :-)))
A szkóppal be tudod állítani pontosan (pontosabban, mint egy AF milliVoltmérõvel) és viszonylag gyorsan az elvárt karakterisztikát.
Négy kép, mit érdemes átgondolni:
Az elsõ az elvárt, elvi gyári beállítás, a második egy valós hangszer beállítása, ami nagyon jól közelíti a gyártó által megálmodott elvi beállítást a harmadik egy majdnem jó, de kicsit tompa hangzású, harmonikusszegény beállítás, a negyedik pedig egy harmonikusdúsabb változat. Nagyon fontos, hogy egyetlen generátor sem "lóghat ki" a sorból, sem lefelé, sem felfelé.
Igen erről van szó! Nem tudom, mit kellene tennem....De nekem kevés a magas...mondjuk a sok mellék zöngét szeretem...Esetleg egyszer eljöhetnél meghallgatni, hátha van valami alternatív javaslatod....
Én a magam részéről nagyon sajnálnám a távozásodat és hiányolnám a látásmódodat. Ez a fórum attól jó, hogy sokfélék vagyunk. Kár, hogy így szóltak Hozzád a szaktársak, én nem éreztem ártó szándékot a szavaidban. Rossz napjuk volt. Nem tudom. Sajnálom.
Hammondhoz meg lesz még alkalmad ülni...
Ha a fórum többsége esetleg ezután is kiáll a kiközösítésed mellett, akkor azért dobj át egy kontaktot, mert én privátba' kíváncsi leszek a véleményedre ezután is.
Sok függ attól hogy milyen stílust, milyen soundot szeretnél
Pontosan. Átnéztem azt a ménkûnagy excel-táblát és két olyan beállítást láttam, ahol tényleg kiegyenlített lehetett a hangzás. A többi meg egyéni izlés kérdése... Az újrakalibrálás meg tényleg csak türelem és egy jó szkóp (meg kiskapacitású mérõfej) kérdése (valahol írja is, hogy egy Tek475-tel mért, ami határfrekvenciát tekintve kicsit overkill, de pontosságban mindenképp jó...)
Sok függ attól hogy milyen stílust, milyen soundot szeretnél. Nekem a mellow hangzás fexik, ami az elején erős, a közepén gyenge, utána annál is gyengébb. Gyakran használom a C3 vibrátót a fölső regiszterekkel: 888 000 008, 888 888 888, 800 008 888.... Ezeknél korábban az utolsó két oktáv már csúnyán visított, nem húzhattam ki 8-ra az 1'-ast. Így igen. Vigyázz a magasakkal, mert ha sok, nem fog tetszeni.
Ezek a kondik korai papír-viasz kondenzátorok, amiket már kivettem, azok kb. 150-180%-on állnak eredeti értékükhöz képest. Amik tényleg nem változnak, azok a kerámia kondik. Ezen kívül sok kis dudor is van rajtuk. Az egész rendszer nem annyira érzékeny a hifi pontosságra. Az eredeti alkatrészek 20%-osak, viszont kézzel voltak válogatva, hogy a rezgő körök a maximális kimenetet produkálják...A bekötő vezetékek csak pF tartományban tesznek hozzá, nem?
A nF-os tartományban a kondenzátorok nem szokták elveszteni a kapacitásukat. Ki kéne venni egy-kettõt és megmérni egy olyan híddal, ami tangens deltát (veszteséget) is mér. Kapacitásdekádot múlt szombaton láttam a rádiós bulin, de a Puskás technikumban minden hónapban van, azt hiszem, a második vasárnap reggel 7-tõl nagyjából délig, ott biztos lenne, oda érdemes kinézni. Viszont a kapacitásdekád bekötõvezetékei akkora járulékos induktivitást jelenthetnek, ami meghamisítja a mérést.
Egy 1954-es B2. 60 éves kondik, és érezhetően gyengécske magas tartomány. Kalibrálni nem szeretném, azt valahogy inkább tabunak érzem, de a kondikat a vibrátón már kicseréltem. Szép kiegyenlített hangja van, de nekem hiányzik a későbbi orgonák magas tartományának visítása....
A Hamichordnak nem a PC a lényege, ezért elődjének a Jürgen által épített egyedi B3 PC-s kontrollereket érzem. Inkább a végleges midi B3 felület, amely bármit meghajt. Hogy az kívül lesz vagy belül, részletkérdés.
Igen, de én nem mérni akarom a kapacitást, arra van műszerem. Én előállítani akarok mindenféle értékben. Közben találtam is ilyesmit: http://www.rapas.hu/calibrators/id59.htm
lap alján a demó verzió letölthető! (ezt a klón szoftvert még anno én ajánlottam! :) lásd: <a href="http://www.torzsasztal.hu/Article/viewArticle?a=76100969&t=9083742" target="_blank">itt</a> )
A Hamichord elődöt is prezentáltam már... <a href="http://www.museresearch.com/">klikk</a>
És nagyon jó a 7749-es cikkezésed, erre rég szükség volt már!!!
Konkrétan az orgona hang generátor újra kondizását szeretném elvégezni vele, itt nem elég csupán az írott értékű kondi cseréje, pontosan kell hangolni a kis rezgő köröket, hogy maximális kimenete legyen a generátorak....
Aki tudja, hol tudnék ilyet beszerezni, vagy akár építeni tud egyet anyagi javakért, pls. szóljon.
Tegnap a hajóprogram után merő véletlenségből belefutottunk a PASO koncertjébe. Klónorgona volt, jól is szólt (vagyis Dávid igen rendesen megdöngette), és le volt takarva az illetősége. Ahogy kell :-) Egy laci viszont biztos harapósabbá teszi a hangját, ebben mostmár biztos vagyok.
Edig még senki nem tippelte meg, melyik viláxtár játszott klónon B3-at idéző minőségben. Nem JOS a The Cat Strike Again-ben, mert ott lesír a másság.
Debrecenbe... helyett most Budaörsre kéne menni :-) Kissé nekem közelebb is van. Az imrovizációk hallatán nekem az ABC-k helyett inkább L-M-T jutott az eszembe, de el tudok képzelni akár elektronikusat is.
Ma van a Múzeumok Éjszakája. Pesten OFF műsorokat találtam és a hajózást választom, de Keszthelyen fellép a Keszthelyi Jazz Műhely. (mi más? :-)
Nem tudok a mostaniról semmi részletet, de vezetője Posaune mester, topiktárs, aki fantasztikus zenész. Még azt is el tudom képzelni hogy erre az alkalomra ismét beveti Hammond M3-asát lezlivel. Látható-hallható: Youtube-Tehtube-Small Jam