Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem én tekintelek hozzá nem értönek, hanem egyszerüen nem értesz hozzá. Pont. Ha él az a töke, akkor a következö évben ki fog hajtani az eredeti, azaz, semmi szükség oltatlan hajtás meghagyására. Az átoltásnak az a célja, hogy új/más fajta legyen a régi helyett.
Két fajta egy tökében még o.k., de kettönél több már a teljes hozzánemértésröl tanúskodik. Ugyanis nem tudod úgy elhúzni a különbözö fajtákat, hogy ne takarják ki egymást, megágyazva a gombabetegségeknek, hiába bírná el a töke az ebböl adódó (kettönél több fajta ráoltása) terhelést
Lehet, hogy Van_Persil fórumtárs hozzá nem értőnek fog tekinteni, de én most még nem vágnám ki az eredeti vesszőt, csak megcsonkítanám, esetleg jövőre vágnám ki.
Volt olyan esetem, hogy a kihajtott oltás a következő évben nem hajtott ki.
A legtöbb,amit egy tőkébe oltottam 6 fajta volt(öreg tőke). Emellett meghagytam az eredetiből is egy vesszőt. Jól megvannak egymással már három éve, és terem mind, sőt most még három új fajtát oltottam a tőkébe helyhiány miatt.
Bár pár -hozzá nem értö, csak magát annak beállító- fórumtárs böszen hangoztatja, hogy kell hagyni az eredetiböl is az átoltás után, de az igazság ezzel szemben az, hogy szigorúan mindent, ami az átoltás alatt van, ki kell(ett volna már rég) törni, és azokat is el kell távolítani, amely oltások nem sikerültek (amennyiben legalább egy átoltás sikerült az adott tökén).
sziasztok egy tőke szöllőbe átoltottam egy pár veszőt és az a kérdés ha erre akarom a tőkét meghagyni a eredeti veszőket kivághatom belőle hogy a oltványt nevelje vagy hagyak meg egy két vesszőt ami kb 2 méteresek már!! ha kivágom és csak az oltványt hagyom azzal ártok e vagy használ e az oltásoknak?? segitsetek köszike előre is!!
Nem biztos, de sikerülhet a zöldre fás otásnál, ha az alany vékonyabb-akár duplája is, mint a ráoltott. Mult évben is kénytelen voltam, de idén is néhányat igy, s ami védettebb helyen --volt egy kis délutáni árnyék, ott hajt. Viszont nem árt télire valahogy védeni. Azokból, amik igy tavaj sikerültek---nem tökéletes a forradás-logikus, nem hajtott ki mind.
Köszönöm a segítő szándékú észrevételt, de biztos, hogy nem erről van szó.
Az én Néró ügyemmel már régóta "szórakoztatom" a nagyérdeműt, bizonyára már többen unják is.
Röviden: Évek óta leszáradnak a fürtök virágzáskor. A mellette lévő Cab. Franc tőkéken minden rendben van. Maga a növény majd szétcsattan az egészségtől és, hogy még rejtélyesebb legyen az eset, a hónaljhajtásokon képződő másodfürtök hiba nélkül beérnek. Ez így ment már 5-6 éve, de ennek most vége.
Jövő tavasszal megpróbálom a tőke nyakba oltást, bár valaki azt írta, hogy lehet az alany is hibás, akkor viszont jön a csákány. Szívesen venném ez ügyben is tanácsaitokat.
Tesszek majd fel fényképet is a leszáradt fürtökről.
Amire ügyelj: ha már picit nagyobbacska az új hajtás, akkor óvatosan, de kötözd hozzá a karóhoz/támrendszerhez. Én jártam úgy, hogy egy hárslevelümet a szél kifordította az oltásból, mert a 4 leveles hajtásocska már akkora felületet képezett, hogy egy viharban nem számított, hogy az oltásnál kötözve van, csak egy kis résznél tartotta a forradás.
köszönöm a tanácsot igen a hónalyhatást azt ki szoktam tördelni köszönöm a sok segitséget és tanitást hisz nagyon sok hasznát vettem hiszemn az eredményi csak ezt mutatja hogy a jó tapasztalatot és sok túdást érdemes megfogadni és fejleszteni és sokat gyakorolni !! tessék itt a eredménye a tanulásnak de még mindig van mit tanulnom de az már örömmel tölt el hogy elsőre sikerem volt egy pár bemutató és beszélgetés után köszönöm mégegyszer!!!
üdv: anyiba szeretnék segitséget kérni hogy a zöldre fásoltásokrol mikor lehet vagy kell eltávolitani a körözéseket ?? hallottam még hogy az oltás alatti levelet el kell vávolitani es ki kell a hovaját vakitani ezt hogy csibáljátok a kivakitást ??? segitsetek köszönöm előre is!!
Az olyanok miatt, mint te, használhatatlan a quadris a ténylegesen szőlőt termelők számára, mert szerrotáció és kontakt szer egyidejű alkalmazása nélkül (azaz blokkban és csak önmagában) használtátok. "Hálás" köszönet érte! Kitartó munkával sikerült a strobilurinokra (quadris, discus és társai hatóanyaga) ellenálló lisztharmatot kitenyésztenetek.
Nem zárom ki azt amit gyfa50 írt, már Én is jártam így különös figyelemmel permeteztem mindig,de leszáradt holott a levelei teljesen egészségesek voltak.Míg rá nem jöttem hogy ledobta a nemest ,és hímivarú alanyról leszáradtak a fürtök.Ha tudsz tegyél fel képet a tőkéről.
Én már több éve kínlódok egy Néró tőkével. Nem tudom, hogy a tőke e a hibás, de ez az utolsó év. Kevesebb mint 2 hét alatt harmadszor készülök permetezni. Ha most is elszáradnak a fürtök, jövő tavasszal tőkenyakba oltás lesz.
Egyébként én szölőszem tanácsát fogadnám meg.
Valaki linkelt ide szakirodalmat hármat is, ami nagyon hasznos, de nem derül ki belőle, hogy miért mindig ugyanazon a tőke virágai száradnak le és a többi tőkére évek alatt sem terjed át a kór.
Az Abasár nekem is ismerős sajnos, de nem hiszem, hogy az esetenkénti "fajta nemazonosságon" túl ők tehetnének a tárgyalt jelenségről is.
Ha jól olvasom, még nem termett egyszer sem. Lehetséges, hogy nem is Vénusz, talán a nemes kapott fel az szokta elhullatni afürtöt a virágzás után általában,.. szerintem.