Keresés

Részletes keresés

budai2 Creative Commons License 2017.06.09 0 0 5077

Tisztelt Ali-bá!

Nem egészen a kérdésedre válaszolok, de talán használhatsz belőle valamit.

Én megcsináltam azt, amiben gondolkodsz.

Kb. 2.5 méter magasan van az erkély padlószintje és onnan kb 3m magas a következő (padlás) szint alja.

Először Pőlőskeit vittem fel erősített (megkettőzött) gyökérrel rendelkezőt. Az eredeti tőkéből csináltam egy bujtást olyan kb 1.5 méter távolságra és a kihajtott bujtást engedtem fel az erkélyre. (lehet, hogy felesleges macera - lehet hogy nem - nem tudom).

Nálam műkődik az árnyékhatás is meg a fürtök is jóízűek. A lombfal nem zárja le a napot tökéletesen ugyan, de így is jelentős a hűsítő hatása. Permetezni szélcsendben belűlről szoktam.

Ma már az aFuz ali is fenn van, de ez még eben a magasságban  nem termett.

Előzmény: Ali-bá (5066)
budai2 Creative Commons License 2017.06.09 0 0 5076

Dubovszkij rozovüj csemegeszőlő

https://selok.online/sadovodstvo/vinograd/dubovskij-rozovyj.html

Hol szerezted?

Előzmény: VERSZERKER (5049)
Ali-bá Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5075

Kicsit utána néztem. "... a levelek a végleges méret 30 %-ának eléréséig asszimiláta  fogyasztók." olvastam egy tudományos cikkben. Ezért egyesek véleményével ellentétben azt a régen bevált módszeremet ajánlom, miszerint: amíg az oltvány nem levelesedik kellően, addig néhány hajtás, levél maradjon az alanyból. 20-30 cm, 5-8 levél. Utána fokozatos leváltás következzen. Ha van az oltványnak 5-6 kifejlett levele akkor az alany hajtásait mind leszedheted.

Előzmény: gyurka kertész (5055)
zùzmara Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5074

Nem akarlak elkeseríteni,igaz nekem sok tőkém van,de ha egyen is megjelenik valamilyen torzulás,én nem gyógyítgatom.

Tövestől kiásom,és újat telepítek,földcserével.

Annyi fajta vírus,stb...van,ami nem gyógyítható,hogy én meg sem próbálom.

És annyi új szőlőfajta.

Előzmény: kosorrú (5073)
kosorrú Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5073

Vannak azok is,csak a hajtásvégeket próbáltam fotózni.2 fürtöt hagytam / vessző.Mi lehet a baj vagy mit csináltam esetleg mit nem csináltam jól,hogy ilyen formátlan kicsi kanalas leveket hajt a hajtásvégeken

Előzmény: zùzmara (5057)
arpad-lajos Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5072

Te nem ismered a hosszú Ő betüt. Rendkívül zavaró bizonyos esetekben pl. tőkén vagy tökén. Ha már magyarul fórumozunk próbáljunk a magyar helyesírás szerint írni.

Előzmény: van_Persil (5062)
szölőszem Creative Commons License 2017.06.08 0 1 5071

"Nem én tekintelek hozzá nem értőnek, hanem egyszerűen nem értesz hozzá" Köszönöm a megtisztelő elismerést, igazán nagyképű vagy, sok embert megsértettél már. Valószínű szőlészetből diplomád is van, és úgy gondolod, hogy te mindig meg tudod mondani a tutit. Az ilyen mindentudó embereket mindig kerültem.

Visszatérve az egy tőkében hat fajtára. Én csemegeszőlő gyűjtő vagyok, nem termelő. A két kordonkaron 3-3 termőalapot szoktam hagyni úgy általában. A hat termőalapba hat fajtát oltottam kísérletképpen, és mert a szükség úgy hozta, helyhiány miatt. Tehát úgy lett kialakítva, mintha a tőke a sajátját nevelné. a lombfal szellős, a levegő átjárja, napot is kap. Most gyönyörűen néz ki, a bogyó kötés befejeződött, hatalmas fürtök vannak rajta mindenféle színben és formában. Ez már tavaly is megvolt aki járt nálam (Ali-bá, Maci_P, Kulicz stb) az láthatta is, egy öreg Néró tőkéről van szó.

Augusztusban fotót teszek fel róla.

Maci_P Creative Commons License 2017.06.08 0 1 5070

Ha figyelmesen elolvastad volna a kommentem, láthatod, hogy nem azt mondtam, hogy nem kell kitörni, hanem azon állításodra válaszoltam, hogy kettőnél többet nem lehet egy tőkébe tenni, mert kezelhetetlen, ti. lehet, kezelhető, ha valakinek így jön ki a lépés.

A kitöréssel látható módon egyetértek, az idejét is megadtam, csak el kellett volna olvasni, mit írok...

Üdv

Maci_P

Előzmény: van_Persil (5069)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.08 -1 0 5069

Átoltásról volt szó, szó sem volt fajtafenntartásról, meg hogy majd jövöre mi lesz etc. Az átoltásnál kifejezetten káros, ha megmarad az eredeti fajta hajtása, mert abba fog menni az erö, nem az új fajtáéba, ez megcáfolhatatlan tény. Nagyon örvendetes, hogy a sok Micsurin jobban tudja, mint a természet maga.

Előzmény: Maci_P (5067)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5068

El kell döntenetek, hogy mit akartok: finom szölöt, vagy hüs árnyékot. A kettö kizárja egymást. A szölö kúszónövény, azaz akármeddig képes növelni a hajtás hosszát, de ekkor ne várj finom, zamatos szölöt, mert az energája nem oda koncentrálódik. meg két emelet magasan csak a seregélyek fogják szüretelni, hangosan és helyben megszabadulva mindenféle ballasztanyagtól, ami nehezítené a repülésüket...

Előzmény: Ali-bá (5066)
Maci_P Creative Commons License 2017.06.08 0 2 5067

Négy fajtáig szét lehet húzni vezérdrótra a vesszőket, és mindegyiken hagysz egy-két hajtást+fürtöt. Arra teljesen jó, hogy egy olyan fajtát le tudj magadnak menteni, amiből 2-3 rügyet kaptál, de épp nincs szabad tőkéd. Aztán majd az érett hajtást megszeded, leoltod stb. Lugasról ne is beszéljünk, 5-10 fajtát is bele lehet tenni, ha erőteljes. Persze ez csak a hobbikertész üzemben működik, de mi itt szerintem főleg ilyent csinálunk. A borszőlőimet én sem tőkénként 2 fajtával csinálom ;-)

A meghagyott tartalék hajtás kitöréséről pedig: ha eléri az oltás a 20 cm-t, ki lehet törni, de inkább először érdemes csonkázni a tartalékot, az megindítja még jobban az oltás növekedését (aztán majd 30-50cm-s korában töröd ki a tartalékot). Két éve kitördelés után kaptam egy durva jégesőt, minden oltásomat szétverte, a tőkék le is gyengültek, ilyenkor pl. jól jött volna, ha a tartalék hajtás, meg annak levélzete kicsit védi a friss oltást. De ahhoz, hogy az oltás erőteljesen fejlődjön, be tudjon érni télire, tényleg jó, ha csak abba nyomja az energiát a tőke, ezért szokás leszedni a rajta megjelenő virágzatot is, akármennyire kíváncsi az ember. A 40-50 éves tőkéimen mondjuk a korai fajtákból szoktam hagyni, mert beérleli, és az oltott vesszőt is képes 3-5m-re növeszteni, akár 1,5-2 cm vastagsággal.

Maci_P

Ali-bá Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5066

Van egy naív, hozzá nem értő kérdésem. Szeretném, ha szőlőhöz értő megmagyarázná nekem, hogy milyen különbség játszódik le a szőlőben, szőlőfürtben ha

1. 1-1,5 m hajtás után csonkázom, ill. ha

2. hagyom nőni függőlegesen felfele 4-6 m-t, vagy amennyit akar egy évben.

(Ugyanis módom van D-i fal mellett felengedni a szőlőt az emeletre és még feljebb is. Feleségem javasolta árnyékolás céljából, de engem a szőlő szempontjai érdekelnek.)

Ali-bá Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5065

Én megnéztem a a gyüjterményét (10-15 csemegeszőlőssel együtt) és csak csodáltam a szebbnél szebb szőlőket.

Szerintem is más az, ha valaki 'termel' és más, ha 'hobbizik'.

Előzmény: öreg_néne_b (5063)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5064

Jó, hogy megmagyarázod, miért nem működik, ami igen. ;)
Gondolom, egyik fajtából sem akar mennyiséget termelni, hanem a fajta fenntartása, vizsgálata a cél. Ehhez elég egy vessző és azon 1-2 fürt. Ez nem nagyobb terhelés, mintha egyetlen fajtából termelne rajta mennyiséget...

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5063

Kár, hogy olyan messze vagy, nagyon megnézném a gyűjteményedet. Egy átlagos oltványosnak összesen van annyi fajtája, mint Neked egy tőkén...

Előzmény: szölőszem (5061)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5062

Nem én tekintelek hozzá nem értönek, hanem egyszerüen nem értesz hozzá. Pont. Ha él az a töke, akkor a következö évben ki fog hajtani az eredeti, azaz, semmi szükség oltatlan hajtás meghagyására. Az átoltásnak az a célja, hogy új/más fajta legyen a régi helyett.

Két fajta egy tökében még o.k., de kettönél több már a teljes hozzánemértésröl tanúskodik. Ugyanis nem tudod úgy elhúzni a különbözö fajtákat, hogy ne takarják ki egymást, megágyazva a gombabetegségeknek, hiába bírná el a töke az ebböl adódó (kettönél több fajta ráoltása) terhelést

Előzmény: szölőszem (5061)
szölőszem Creative Commons License 2017.06.08 0 1 5061

Lehet, hogy Van_Persil fórumtárs hozzá nem értőnek fog tekinteni, de én most még nem vágnám ki az eredeti vesszőt, csak megcsonkítanám, esetleg jövőre vágnám ki.

Volt olyan esetem, hogy a kihajtott oltás a következő évben nem hajtott ki.

A legtöbb,amit egy tőkébe oltottam 6 fajta volt(öreg tőke). Emellett meghagytam az eredetiből is egy vesszőt. Jól megvannak egymással már három éve, és terem mind, sőt most még három új fajtát oltottam a tőkébe helyhiány miatt.

van_Persil Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5060

Bár pár  -hozzá nem értö, csak magát annak beállító- fórumtárs böszen hangoztatja, hogy kell hagyni az eredetiböl is az átoltás után, de az igazság ezzel szemben az, hogy szigorúan mindent, ami az átoltás alatt van, ki kell(ett volna már rég) törni, és azokat is el kell távolítani, amely oltások nem sikerültek (amennyiben legalább egy átoltás sikerült az adott tökén).

csereháti48 Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5059

De azok nem egy tőről valók voltak! Ráadásul közöttük is volt egy kedvenc.

Előzmény: öreg_néne_b (5058)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5058

Mohamednek négy felesége volt, így egy igazhitűnek nem túlzás a három. ;)

Előzmény: zùzmara (5056)
zùzmara Creative Commons License 2017.06.07 0 0 5057

Hol vannak a fürtök?
Egyet se látok?

Előzmény: kosorrú (5054)
zùzmara Creative Commons License 2017.06.07 0 0 5056

Ha nem töröd ki akkor el,fog halni az oltásod,most a cél,új fajtát kinevelni,ezért oltottál.

Nincs helye a réginek.

Mintha új asszony vinnél haza,de azért a régit is megtartanád,hátha,jó lesz még valamire.

gyurka kertész Creative Commons License 2017.06.07 0 0 5055

sziasztok egy tőke szöllőbe átoltottam egy pár veszőt és az a kérdés ha erre akarom a tőkét meghagyni a eredeti veszőket kivághatom belőle hogy a oltványt nevelje vagy hagyak meg egy két vesszőt ami kb 2 méteresek már!! ha kivágom és csak az oltványt hagyom azzal ártok e vagy használ e az oltásoknak?? segitsetek köszike előre is!!

kosorrú Creative Commons License 2017.06.07 0 0 5054

Gyerekek,valami kinozza a szőlőmet és mivel nagyon nagyon kezdő vagyok nem tudom mi lehet az a kórság.Segitenétek?A csatolt képeken remélem látható.

Falusi1 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 5053

Igen, de ha az alany a bűnös, akkor hiába. Mivel azonban ezt nem tudhatjuk meg kell próbálni.

Előzmény: Ali-bá (5050)
Falusi1 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 5052

Egyetértek veled. A döntést már lehet, hogy előbb meg kellett volna hoznom, bár énborszőlővel foglalkozom inkább.

Az említett fajtának azért utánanézek.

Előzmény: VERSZERKER (5049)
pintjano Creative Commons License 2017.06.07 0 0 5051

Nem biztos, de sikerülhet a zöldre fás otásnál, ha az alany vékonyabb-akár duplája is, mint a ráoltott. Mult évben is kénytelen voltam, de idén is néhányat igy, s ami védettebb helyen --volt egy kis délutáni árnyék, ott hajt. Viszont nem árt télire valahogy védeni. Azokból, amik igy tavaj sikerültek---nem tökéletes a forradás-logikus, nem hajtott ki mind.

üdv PJ

Ali-bá Creative Commons License 2017.06.06 0 0 5050

A tőke nyakba oltás helyett a zöldbe-fás oltást ajánlom. Egyszerűbb, gyorsabb, biztonságosabb.

Előzmény: Falusi1 (5048)
VERSZERKER Creative Commons License 2017.06.06 0 0 5049

Ne okold magad,sokan,így cselekedünk.

Évekig várjuk, megváltozik olyan lesz amilyent mi elvárnánk ,a boldogságunkhoz.

Tűrünk,várunk,adunk neki még egy év esélyt,hátha olyan lesz amilyet remélünk tőle.

Aztán egyszer csak,eljön az a pont,a legnehezebb döntés,mikor vége.

Az én példám.
Az én Néróm ,minden évben megszakadt a terméseitől az idén mégis átoltottam.

Dubovszki ruzovűjre.

Nézz utána ennek a fajtának,és mindent megértesz.

Mindég van egy jobb,és nem szabad habozni,mert az élet véges,és mindég van jobb.

Előzmény: Falusi1 (5048)
Falusi1 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 5048

Köszönöm a segítő szándékú észrevételt, de biztos, hogy nem erről van szó.

Az én Néró ügyemmel már régóta "szórakoztatom" a nagyérdeműt, bizonyára már többen unják is.

Röviden: Évek óta leszáradnak a fürtök virágzáskor. A mellette lévő Cab. Franc tőkéken minden rendben van. Maga a növény majd szétcsattan az egészségtől és, hogy még rejtélyesebb legyen az eset, a hónaljhajtásokon képződő másodfürtök hiba nélkül beérnek. Ez így ment már 5-6 éve, de ennek most vége.

Jövő tavasszal megpróbálom a tőke nyakba oltást, bár valaki azt írta, hogy lehet az alany is hibás, akkor viszont jön a csákány. Szívesen venném ez ügyben is tanácsaitokat.

Tesszek majd fel fényképet is a leszáradt fürtökről.

Előzmény: apus61 (5038)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!