Tényleg meg kellene nézni még egyszer, hogy "származási ország"-ként mi van ráírva. Még azt sem tartom kizártnak, hogy Magyarország. :) Csak a kereskedő cég szlovák. Ahogy Spanyolországból, úgy tőlünk is vehetnek. Lehet, hogy kisebb haszonkulccsal dolgoznak, mint a magyar kereskedők, ezért veszi tőlük a multi. Itt csak a dinnyét hozom fel, nagybani (1-2 hektáros) dinnyetermesztő kollégáim a megmondhatói, hogy szezonban semelyik magyarországi (véletlenül mind más vallású) kereskedő sem adja meg kilónként azt az árat, amennyiért Spanyolországtól idáig elszállítják a spanyol dinnyét.
Szia Mágus! Kérlek azonosítsd nekem ezt a barackot, sajnos nem tudom a nevét.
Amit tudni kell róla: most, június végén érik, fehér húsú, maghoz kötött, a magja reped, közepes méretű, alig molyhos és így néz ki:
Talán még annyi, hogy ellentétben a többi fajtámmal, tafrinára alig érzékeny. Gratulálok a szuper képeidhez, ill. barackjaidhoz, örülök hogy a jég elkerült!
...ja igen a harc itt is folyik,a Harcot már rohad,de nem merem/ és nem is akarom már / permetezni.Az érés előtt álló ősziknek sem tetszik ez a vízmennyiség /nem beszélve a málnámról,amiről alig lehetett enni,de annak az íze is posvány.../
Igen,olyan van, számozott nektarin-sorozat,amit Spanyolországban /!/ állítottak elő.Az végül is mindegy,hogy saját barackot v. másét, de az szomorú ,hogy szlovák árut kell itt árulni,ráadásul olyanokat amit itt is meg lehet termelni,sőt meg is termelik...persze tudom én nem jól gondolkodok,nem értek a politikához és a gazdasághoz...DE ...még jó hogy nem kötelező ezeket megvenni...és én nem is fogom.Minden ország védi a saját gazdaságát ,csak Mo.nem...nem lehet,hogy ez azért van,mert a mi országunk vezetői nem is magyarok ???...talán azért nem érdekük,hogy kiálljanak,foggal-körömmel küzdjenek ezért az országért /hú,bocs az offért...kicsit elkalandoztam.../
Talán ma csinálok néhány fotót . Ez a hetem a " Harc az elemekkel " jegyében telt . Itt monszun időjárás van , délután fél ötkor jön az eső 30 - 10 mm közötti mennyiségben . Gondolkodom én is a füge termesztésén .... esetleg rizsföldet is csinálhatnék , vagy halastavat . Na az akciózásról annyit , hogy ma a vásárban 200-ért nyomtam a 15-18 dekás Springcrestet , mert szerintem több láda barack volt , mint amennyi vevő ... és persze a monszun is előbb jött , már 10 órakor .
Hogy Borsodban hol lehet új fajtákhoz hozzájutni ..... na erre nem tudom a választ , talán életemben kétszer jártam ott akkor is Aggteleken ... ( az ott van egyáltalán ??? ) .
igazad van te egy piac közeli ember vagy nem pedig egy közvélemény kutató menedzser kalkulátor aki napra készen tudja hogy mia helyzet az értékesitéssel amig a lidl, tesco kirakat politikával adja termékét /tetszetös külsö semmi belsö/ te addig eladsz mondjuk 38 ládával és vissza is mennek ha elégedettek a vevök hisz ez az érdeked te nem fogsz akciozni más termékkel ha nem megy mondjuk a barack sőt elmondanám hogy ez az akcó egy ámítás mert mikor a pénztárnál vagy akkor derül ki hogy nem ennyi az annyi és vissza adod hogy nem kérem egy világ döl össze benned mikor mögötted vagy 20 -an érdeklödnek hogy mivan már.Igérted a képeket az öszi fajtákról csak teszel fel.Ja és hogy lehet ezekhez az új nem ismert fajtákhoz hozzá jutni melyik faiskolában itt borsodban .
Igen, csak én azt írtam, hogy Szlovákiában kevés és kis kiterjedésű ilyen hely van, ahol megfelelő a mikroklíma. Tehát teljességgel kizárt, hogy Szlovákiában termelt őszibarackot hozzanak hozzánk, ahol sokkal sokkal több terem és ezért sokkal olcsóbb. Mintha mi exportálnánk banánt Kolumbiába, cseresznyéért cserébe. :)
Érdekesség: az, hogy az eggyik darab szőlőmben van egy muskotály fajta nem én ültettem és nem emlékszem rá hogy beért volna ákár milyen évjárat volt már zölden olyan illatott bocsájt ki méterröl érezni a jellegzetes muskotály illatott. Tehát adottságnak megfelelöen termeljen az ember itt hegyalján ne termeljünk már szegedi paprikát, ellehet bohockodni , de nincs értelme vagy Szegeden Tokaji asszú mínöséget.Az is érdekes ,hogy megy a harc a Tokaji név használat miatt szlovák területen a "tátráig" legyen Tokaji hát kérdem én mikor itt nálunk idöjárás fügvénye miatt 12 fokos a must foka akkor a Tátrában 0.2 fok be se érik.Amugy itt folyamatosan esik az eső minden nap jön az áldás még 1 ha szőlőt kell tetejelni ,na meg nö a gaz is van mit bulcsizni szerencsésen meg usztam idáig a jégverést kop.kop csak a körte viselte meg az aszályt sokat ledobált locsolni nem tudom ja és a kajszi némelyiken liliputi méretü a termés .
Észak-Mo-on csak egyes védett helyeken lehet eladásra őszit termelni (pl. a Mátra déli lábánál), a nagy téli lehűlések és a hosszú tél miatt, az őszinek közismerten rövid a mélynyugalmi időszaka, ennek vége után már nem visel el akkora hideget. Ugyanígy Szlovákia legdélebbi vidékein is vannak apró, jó fekvésű részek, de bizony a magyarok lakta részek meglehetős részén is olyan formában termelik az őszit, mint nálunk a fügét. Ezt egy volt osztálytársam mondta, aki gyümölcstermelésből él, és kilós csomagolásban viszi Szlovákiába az őszibarackot.
Vajon milyen fajta lehet ez a Cincal ?....a google semmit nem ad ki rá,se a pesco,se a nettarino kísérővel...sok olasz /és egyéb../ gyümölcsös oldalt végig néztem már,de nem emlékszem ilyen fajtára...
Nem is az döbbent meg,hogy ott is megterem,hanem,hogy már onnan is hoznak be,miközben magyar áru...léteznek még magyarok egyáltalán v. létezik még Magyarország ?
Döbbenet,vmelyik multinál szlovák /!!!/ őszibarackot és nektarint láttam...a következő a finn narancs lesz... kár hogy nálunk nem terem meg semmi.........
Ma leszedtem az utolsó 2 rekesszel. Hiába volt megpermetezve az érés elején 3 napos Decissel és Teldorral, mégis a termés legalább negyedét vitte a gyümölcsmonília. Aztán hogy most 2 napig nem nagyon tudott mexáradni, ettől meg kipállott az érőfélben lévőknek a héja. Még jó, hogy már nem sok volt fán.
Szinte minden fajta lisztharmatosodik, egyelőre még csak a levelek. A nektarinoknak viszont a gyümölcse is erősen lisztharmatos volt pár hete, de sikerült visszafogni.
Az első néhány, szükség szerint tett vegyszeres beavatkozás április hónappal lezárul és utána semmilyen körülmény hatására nem következik újabb a vegetációs időszak hátralévő részében. Egyes fajták (nagyon késői, októberben érő őszibarackok) teljesen biológiai módszerrel vannak művelve, rovarölőszer és leveles állapotban gombaölőszer nélkül. Fontos megjegyezni, hogy ez önellátó gyümölcstermesztés, nem kereskedelmi célú!
Na 1-2 kép a kis Manonomról /talán ez lesz az első termő az idén ...?/ és némi bemutató a baracksérülésekről.Ezek szerint vmikor a sok eső között némi apró jég is volt,de a felfújt barackoknak ez is elég...Sajnos nem bírja felvenni egyik másik a sok vizet és durrog szét,a kajszi meg /a Harcot/ már rohad is ahol sérült...ordítani tudnék...
Teljes mértékben eggyett értek,de ezzel nem vagyunk kisegítve.Az értékesítés kerslet kínálat fűgvénye tehát ha az embereknek nincs pénzük lehet akármilyen kínálat /minőség,mennyiség/ nem fognak vásárolni és mit kezdel x tonna,mázsa áruval
Elhiszem....DE! miért nem próbálsz meg a csarnokon kívűlre is telepűlni ?
Pld. itt Kertvárosban sok kisgyermekes családanya nem fog a csarnokhoz buszozni, inkább megveszi az itt lévő multiknál a "szemetet", a magas árakról nem is beszélve.
Szerintem neked csak szervezés kérdése lenne...
A "jó ár" alatt a vevő számára magas árat értettem,...persze a kereskedők sem estek a fejükre és nem csak a megyén belül gondolkoznak az áru beszerzésében ill. terítésében,én nem járok a csarnokba ezért,nem tudom ,mi a helyzet .
De mint írod is kínálat bőven van ,ami ugye lenyomja az árakat...
Mint hétköznapi vásárló csak látom, hogy amíg a boltban 499,- Ft jelenleg akciósan a s. paprika (ja és valszeg nem magyar termék), addig a vásártéren megvehetem 320,-Ft-ért...
Akkor hol fogom megvenni?...ja.. vagy bemegyek a csarnokba...amit sok Kertvárosi nem tesz meg.