A banánom a két legöregebb fősarja közül az egyiket nem növeszti. A SZÉLSŐ SARJAK MÁR LENÖTTÉK. Tegnap jobban körbenéztem, olyan oldalról is ahonnan nem szoktam ránézni. Akkor vettem észre, hogy az valami lándzafélére hazonlító vastagodás a sarj végén. Még soha nem virágzott, de remélem ez most az lesz.
A termése ehetetlen, talán még takarmánynak sem használják, ha jól tudom. Nyáron kertben, szabadföld, a külföldi szakirodalom télállónak, vagyis fagytűrőnek említi (takarással), de nekem még egyszer se volt szívem kint hagyni télre... (majd idén tesztelek, igaz mindig ezt mondom:). Szóval lakásban is áttelel, csak mindig hagyd kiszáradni a földjét két locsolás között és mindig csak kicsit locsold meg, és minél hűvösebb+világosabb helyet találj neki!
én lakásban tartok, kb 20-20 fokon. ritkán locsolom és miután beviszem, levágom a leveleit. én visszavágtam mindet és lényegében most csak törzseim vannak, amik pár centit kinyomtak már magukból... egyet én is pincében fogok tartani az idén, mert kiváncsi vagyok rá mennyire jó módszer. külföldi fórumokon szoktam olvasgatni, hogy pincében tartják télen.
Nosztalgiáztam egy picit, és végignézegettem a tavalyi képeket... Hát, le vagyok sokkolva, nem is emlékszek rá, hogy ekkorák voltak a banánok, arra meg végképp nem, hogy mekkorán ültettük ki őket és mekkorát nőttek egy nyár alatt... Idén nem esek abba a hibába, hogy az őszi cserépbe ültetés előtt nem csinálok képeket a növényekről... Tavaly utólag esett le, hogy elcsesztem és ideges is voltam magamra... Az első kép: 2009.08.11. (Háttérben, a fenti részen a kerítés mellett egy hóbanán) A második kép: 2009.10.02. (A kép jobb oldalán ugyanaz a Hóbanán cserépbe ültetve...)
Jó neked mert én nagyon ritkán fogok ki ilyet. Maurelli-t fogtam ki nagyon jó áron ami most sajnos tönkre ment 2000-ft volt csupán és másfél méteres. De sajnos ez volt az első és egyben az utolsó amit ilyen jó áron fogtam ki. Elméletileg most is ennyiért hoz nekem a virágos leányzó de még nem szólt hogy mikor lesz belőle valami. Ha meg kapom teszek fel róla képet. Törpe banánom is van pontosan nem tudom mi a neve de 2 pici 6 cm-s már 5 van belőle az egyik 1 hajtást hozott a másik meg 2-őt. Ennek külön örülök :)
nah, ez nem válasz üzenetnek akart menni... a válasz az akart lenni, hogy: általában az ilyen növényekkel szerencsém van. vettem már yucca recurvifoliát 5e Ft-ért, és most nézegettem 10-ért adják kb ugyanazt, vettem már nagy Phoenix roebelenii-t 5e Ft-ért, amikor jócskán 10 felett szokott lenni ez a méret, nem rég vettem egy Kencia pálmát szintén 5e Ft-ért, ez is jóval magasabb árkategória... Viszont igaz, ami igaz jártam már pórul is... De pár éve, amikor ezekbe a növényekbe beleszerettem volt egy olyan eset, hogy a Musa nanákra véletlenül a Monsterák árát ragasztották föl és így 1600-ért lehetett venni elég nagy méretű Musa nanákat :)
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nálam az a helyzet, hogy a basjook növekednek. 3. vagy 4. leveleiket hozzák. De a többi banánom nagyon lassan akar beindulni... Igaz ezek bent teleltek, és a kinti hőmérséklet hűvösebb nekik, mint ami bent volt, de azért már volt egy pár nap 20 fok felett... Úgy az enseték, mint a musák, és az egy kis magonc musellám nagyon lassan akarnak megindulni... Remélem nem ilyen hűvös nyarunk lesz!
Én Dunakeszin az Auchan-ben, 1 db volt, kb ugyanakkora, mint a Gödöllőn, fele annyiért... Szóval inkább szerencsém volt, mert csak nézelődtem, és sok szobagaz között ott figyelt ez is...
Szia Én Kápolnán lakom Egertől 25 km-re a Gödöllőit már nézegettem de nem szeretnék annyit rááldozni főleg ha úgy járok vele mint ezzel. De olcsóbbat szívesen veszek csak még nem tudom mikor tud hozni nekem a csajszi. Te hol vetted mert nem tudom ki venni az írásodból :) bocsi.?
Szerintem az is számít,hogy ti ott laktok .Én a telekre ültettem .Leköltözünk pár év múlva megpróbálom újra.Ha nem a vihar akkor a 35 C-s meleget nem bírta volna valószínű.Vasárnaptól -péntekig nem hiszem,hogy bírná.Pedig most eső is volt bőven neki.
Sajnos én befejeztem a fagytűrő banánozást egy időre.Kimentem a telekre és mindkét banánom tönkre ment amit itt nevelgettem február óta a szobában.Aztán 2 hétig volt a teraszon kint,hogy szoktassam a kintléthez.A szép banánánoknak a levele rongyá tépve a vihartól bebarnulva elszáradva.Pedig eső volt bőven.Nem kisérletezem többet.Megfogtam és kitéptem a komposztálóban van.Kár mert bíztm benne tetszett nagyon de nem a mi éghajlatunkra való.
Nah, megnézném most az e-mailt, de nem nyitja meg ez a sz.r Elvileg kb 2 hét és lesznek új magok. De még én se tudom pontosan, hogy mik, ezért inkább nem is írok semmit.... Majd ha eldőlt, akkor írok e-mailt. üdv