A fűzfa tényleg nagyon gyorsan nől és nagy koronája is van. Kb. 6 évvel ezelőtt kaptam egy gyökeres kis ágat, amit elültettem a telek sarkába, az utcai kerítés mellé. El is feledkeztem róla, mert a teteje elszáradt, de egy alkalommal véletlenül megtaláltam a kb. 3cm-es darabját a fűben, amin volt egy, azaz egy rügy. Ez a rügy kihajtott, szép kis facsemete lett belőle. Ma már gyönyörű nagy fűzfa, emberderéknyi törzzsel, hatalmas koronával. A szomszédok is sokszor megcsodálják, mivel mindenki nagyjából egyszerre építkezett (6-8-10 éve), és csak pár éve jöttek rá, hogy fákat is kellene ültetni. Ennek fűzfának a levágott ágaiból rengeteget gyökereztettem kollégáknak, barátoknak, sőt egy még nekem is maradt, ami most iperedik az udvaromban. Három éves, de mér 4 méter magas, gyönyörű.
A hétvégi házunk egyik hálófülkéje déli fekvésű. Nyáron kellemetlenül betűzött a nap, és nagyon meleg is volt. Ezért ültettünk elé egy gyorsan növő fűzfát. Az alsó ágait levágtuk, hogy a kilátást ne zavarja, a tűző melegtől viszont jól véd és télen nincs lombja.
Sziasztok!
Egy picit mas tema:
Ha van Görögországgal kapcsolatos élményetek, gyertek a gorog forumokra is es ott mondjatok el!!
--A temakeresobe csak irjatok be, hogy "görögország" es a négy forum barmelyikebe irhattok.
Igazad van, csak az a baj, hogy a mi házunk egy kicsit elmebeteg, ugyanis az előző tulaj úgy építkezett, hogy a pincerészt csak fél méterre engedte a föld alá, minek után a lakórész 2 m-re van a földszinttől. Belépsz a bejárati ajtón, és van egy lépcső le és egy fel. Ennek az az előnye, hogy a pinyó rész is tök világos, lent van egy baromi nagy konyha meg egyebek, fent meg látom a szomszéd emeletes házát. Ami tök közel van hozzánk. Most nem azt mondom hogy római orgiák vannak háziállatokkal, de ne kukkoljunk be egymáshoz. Pityu bácsinak is igaza van, egyébként van redőny, de tavasszal mikor virágoztak a fák csak nem húzom le a redőnyt, és nyáron is csak a lombot nézném mint a redőnyt. Télen meg besüt a nap, miután lombhullatók. Na erre varrjatok gombot.
Miért nem utazol redőnyben? A redőny árnyékol is (nyáron), és hőszigetel is (télen), ráadásul akkor húzod fel, vagy erszted le, amikor akarod. A fával ugyanezt nem tudod megcsinálni.
A nyirfa szerintem nem igenyes a talajjal szemben, marmint arra, hogy savanyu, vagy lugos...
Szepen es viszonylag gyorsan no a komaromi meszes talajon is, ha van kello nedvesseg.
A 3-4 meteres tavolsag akkor elegendo, ha idovel megvalsz az also agaktol, a koronajuk teljesen ossze fog erni idovel.
Maci-- Szerintem nem baj, ha nincs az ablakod elott nagy fa. Engem zavarna talan.
Nyaron magasabban jar a nap es csak egy ideig melegiti a szobat....
Legalabb kilatsz a kertedre.
En nem ultetnek ujabbat. .- Telen pedig egyenesen oromunnep, ha besut a nap a szobaba, nem?
Szoval ablak ele ne, ha lehet. En legalabb is szeretek hatranezni, mi van odakinnt, mit lenget a szel.
A Rhodik és az Azaleák és a Magnoliák is megsértodnek, ha visszavágják oket. Elég csak a virágokat kicsípni, vagy levágni virágzás után közvetlenül alattuk. Ha erosebben visszavágod a hajtásokat, levágod a következo évi bibókezdeményeket is. Csak akkor nyúlj komolyabban az olló után, ha elágazóbb bokrot akarsz.
Lenne még egy kérdésem. Baromi világos a nappalim, télen, nyáron tök jó, mert 2 fa van a két ablak előtt, egy cseresznye meg egy kajszi. Lombilag egybenőve már, alulról felkopaszodva, termés egyre kisebb.Az előző tulaj nem tudom mikor ültethette, és azt sem tudom mi az életkoruk ezeknek a fáknak. Miután a meggyfa kipurcant, és ez a 2 fa is szerintem aggastyán, úgy gondolom hasonló sors vár rájuk. Viszont akkor nem lehet majd a nap miatt megmaradni a szobában. Egy szaki azt mondta, hogy nem lehet már ifjítani őket. A cél az, hogy az ablakok előtt legyen lombos fa. Na ha mármost a két fa közé ültetek most, és ha megeredt kivágom a kettőt, milyen legyen ami nagy lombú és a két ablakot lerendezi. Ha mint csemete a két fa között növekszik, csak félárnyékot kap. Azért gondolnám hogy egyet ültetnék, mert közvetlenül a fák mellé nem hiszem hogy célszerü csemetét rakni. Na ezt hívják problémának! Adjatok tippet, nem kell hogy gyümölcsfa legyen.
Köszi
Kedves Komárom-,
kérdésem lenne a nyírfával kapcsolatban:
1.mennyire igényes a talajjal szemben?
2.milyen gyorsan nől és mekkorára nől meg?
3.kb. milyen széles lesz a koronája. Ez azért érdekel, mert arra vagyok kíváncsi, érdemes-e egy kapubejáró két szélére ültetni (ez kb. 3-3.5 méter távolságot jelent), nem nőlnek-e idővel egymásba "koronailag"?