Keresés

Részletes keresés

Kapa bácsi Creative Commons License 2017.06.18 0 0 5144

Csak ma olvastam a Pölöskei muskotályról a kérdésed.Szinonim neve,és nemesítői jelzése:R 10.Szegedi Sándor és tsai állították elő a Zala gyöngye,valamint a Gloria Hungariae,és az Erzsébet királyné emléke fajtákból,1967-ben fajtahibrid.Tőkéje erős viszonylag sűrű vesszőzetű,a vesszők közepesen vastagok,világosbarnák,egyenesek hosszú ízközűek.Rügyei középnagyok,hegyes végűek,kissé gyapjasak.A vitorla enyhén bronzos,sárgászöld,gyapjas,Levélszíne haragoszöld.Afűrt  nagy ágas,vagy vállas laza.A fűrt átlag tömege 200,g,a bogyó megnyúlt 18,5 x 17,mm-s.kb 3,5g tömegű,zöldesfehér,hamvas vastag,és kissé rágós héjú enyhén muskotályos ízű,savas.A termőképessége közepes,beérési mustfoka szeptember elején16-17.Kettős hasznosítású fajta.A viszonylagos fagytűrése gyenge.A vastag bogyóhéj miatt nem tartozi az I.osztályú csemege szőlők közé.A gombás betegségeknek jól ellen áll nem rothadásnak ellen áll.Bora enyhén muskotályos.Saját tapasztalatom,magas tökeformákon a lisztharmat nem bántja,a fagytűrése nálam gyenge 3,tőkém volt mindhárom elfagyott,az idei télen,pedig a minusz 20,fokot nem érte el.Ha még valami érdekelne........A levelek alakja,ampelográfiai jellemzők,akkor megírom.Nagyra tarto a munkásságodat!

Előzmény: szölőszem (5135)
Ali-bá Creative Commons License 2017.06.17 0 0 5143

Sehol!  Az első lehúzásokat már 30 évvel ezelőtt csináltam itt az udvaromban. Semmi bajuk, pedig nem homokos a talajom.

Előzmény: woodruff (5142)
woodruff Creative Commons License 2017.06.17 0 0 5142

Na és most feltenném a nagy kérdést,ami gondolom sokak fejében megfordul.

Hol van ilyenkor a filoxériától való félelem?

 

  woodruff

Előzmény: Ali-bá (5141)
Ali-bá Creative Commons License 2017.06.17 0 0 5141

Örülök, hogy sikerült a bujtás. Már sokat csináltam, volt, mikor 5 m-el arrébb kellett 'vinni' a tőkét. Meghagyhatod az eredetit is, de akár meg is szüntetheted (elföldelés). A bujtást, ha jó helyen van a vége, sose kell levágni, bár lesz új gyökérrendszere.

Előzmény: budai2 (5140)
budai2 Creative Commons License 2017.06.17 0 0 5140

Csak megerősíteni tudom amit Pumba írt: Környékünkön többeknél előfordult az elfagyás. Ebből a szempontból problémás a Pölöskei.

Ugyanakkor nálunk délnyugati fekvésű dombocskán,  ház délnyugati homlokzatán felfuttatva most már hetedik éve kiválóan szerepel. Szeptember elejétől oktober közepéig lehet róla szemezgetni akár napi egy - két fürtöt is. Tehát ilyen klima körülmények esetén igencsak túlterhelhető, ha már a gyokere rendesen megerősödött.

 

(Ali-bá támogató megjegyzése alapján csináltam az eredeti tőkéről egy azóta sem leválasztott bujtást. Ezt vittem fel az épületre. Az eredeti tőkét viszont alig terhelem, de megvan és él és szerintem támogatja a bujtásból induló szabálytalan lugast).

 

 

Előzmény: szölőszem (5132)
Falusi1 Creative Commons License 2017.06.17 0 0 5139

Nagyon köszönöm a segítő szándékot, de biztos, hogy Néró. Egy másik helyen is van Néró tőkém, így össze tudtam hasonlítani a terméseket.

Korábban már írtam, elkerülhette a figyelmedet, hogy később, a hónaljhajtásokon megjelenő kisebb fürtök probléma nélkül beérnek, ami még rejtélyesebbé teszi az egészet. Ez így megy már legalább 5-6 éve.

Ami az erős vesszőket illeti, a Cabernet fajták vesszői is erősebbek, valószínűleg a talaj miatt. Olyannyira, hogy a tőkénkénti 2 kg-os terhelés növelésén gondolkodom.

 

Az utolsó, zárójeles mondatodban pontosan mire gondolsz?

Előzmény: Kramcsák István (5130)
Silvan Creative Commons License 2017.06.17 0 0 5138

Pumba84 leírását azzal egészíteném ki, hogy az idei hideg tél(-21 fok pár napig) majd a későbbi fakadás utáni két fagyhullám sem tett benne kárt nálunk(ÉK Mo.) A lisztharmat elkerülésére permetezni kell. Jóízű szőlőnek tartom és könnyen kezelhető.

Előzmény: szölőszem (5132)
szölőszem Creative Commons License 2017.06.17 0 0 5136

Én az idén szereztem be a Zilga fajtát. Bővebbet itt olvashatsz:

http://csemegeszőlők.hu/index.php/2017/01/16/zilga-dvietes-4-2-108/

Előzmény: Pumba84 (5134)
szölőszem Creative Commons License 2017.06.17 0 0 5135

Köszönöm a leírást, és tapasztalatot a Pölöskei muskotályról!

Előzmény: Pumba84 (5133)
Pumba84 Creative Commons License 2017.06.17 0 0 5134

Sziasztok

 

A Zilga nevű szőlővel van valakinek tapasztalata? Külföldi oldalakon olvastam róla, de jó lenne első kézből származó tapasztalatokat hallani.

Pumba84 Creative Commons License 2017.06.17 0 0 5133

Szia

 

Nekem csak pár évig volt pölöskei muskotály szőlőm mert a kutya elrágta a tövét és kipusztult, de ha érdekel szívesen leírom a saját tapasztalataimat.

 

Enyhén muskotályos ízű, kifejezetten ropogós húsú szőlő, a héja nem vékony, inkább erősebb. Ellenálló szőlő, bár permetezés nélkül a lisztharmat a tenyészidőszak vége felé megjelent rajta. Túlterhelve a tőkét a fürtök érése nagyon elhúzódott. Jó féle csemegeszőlő de ami miatt nem ültettem másikat az a fagyállósága, nálam  eléggé fagyérzékeny volt, gyakran visszafagyott, ha túlterhelt volt a tőkéje akkor meg pláne.

Előzmény: szölőszem (5132)
szölőszem Creative Commons License 2017.06.16 0 0 5132

Kedves Fórumtársak!  Tudnátok-e adni egy közismert fajta,a Pölöskei muskotályról hiteles,részletes termesztési tapasztalatot leírni, erényeivel és hibáival együtt. Az lenne a jó, ha minél többen megtennétek.

Ez a leírás bekerülne a csemegeszőlők.hu fajta gyüjtemény anyagába, ami azután mindenki számára elérhető lenne a fórumon kívül is.

Fáradozásotokat előre is köszönöm.Szőlőszem.

Sanci07 Creative Commons License 2017.06.16 0 0 5131

Akkor pedig nem piros szlanka,mert én simán rámondanám hogy rezisztens mert mióta nálam van a terület volt lisztharmat és peronoszpóra járvány is de egyik sem fogta! Idén még permetezve sem volt és ha ilyen csapadékmentes marad az idő nem is lesz.Jó pár könyvet átnéztem de valahol mindig elbukik a beazonosítás.Ami talán még fajtajelleg lehet az a nyílegyenes vesszőzet,vonalzót lehetne mellé rakni.

Azt hiszem megmarad rejtélynek!

Előzmény: Maci_P (5126)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.06.15 0 0 5130

Falusi, volt már termés ezen a tőkén?    tedd már fel a leveleit szemből közép tájról és csúcs közelről, nekem úgy tűnik ,hogy nem Néró, nagyon erős  a vesző,  más fajtáknál is , ilyen esetben " elrúgja  a fürtött,  a botritis már csak következmény/ de  lehet klón hibás is, /kisérlet képen már most is megkötheted és szeptemberben leveszed róla a kötést/ 2-2,5mm allu drót és nyakkendő neki /.

Előzmény: Falusi1 (5102)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.06.15 0 0 5129

Lesz belőle...jobb később,mint még később... :)

Előzmény: van_Persil (5128)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.15 0 0 5128

A hamburgi után a legfinomabb "fekete" csemegeszölö.

Előzmény: vegyigyümi10 (5112)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.15 0 0 5127

Az égegyadta világon semmilyen károsodás nem éri abból kifolyólag, hogy teljességgel ugyanúgy, ugyanakkor és ugyanazon szerekkel permetezem, mint a többit.

Előzmény: woodruff (5103)
Maci_P Creative Commons License 2017.06.15 0 0 5126

Az én tapasztalatom az volt vele, hogy nő mint a veszedelem, és igényli a permetezést, hamar rothad, vízízű egyszerű fajta. Át is oltottam, mert szerintem semmire sem való. Sajnos fényképeimet nem találtam, de talán a Németh féle albumban van róla valami, ha igényled, elküldöm, vagy ilyesmi.

 

Előzmény: Sanci07 (5125)
Sanci07 Creative Commons License 2017.06.15 0 0 5125

Próbáltam összevetni a fajtabélyegeket a leírásokkal de mégsem merem rámondani hogy ez a piros szlanka.A hegyen az öregek elmondása szerint ez az eredeti szlanka,de nem tudom!

Egy biztos teljesen probléma mentes két permetezéssel elvan,nem kell kacsozni,tetejezni 2-2.5 méternél nem nő hosszabbra a vesszője és borzasztó sokat terem.Fagyállósága kitűnő,teljesen érett állapotban szép bordó és nagyon jó íze van!

Előzmény: Jani71 (5124)
Jani71 Creative Commons License 2017.06.14 0 0 5124

Akár Szlanka is lehet. :-) De ezt ne vedd beazonosításnak! Egyébként nálam is kedvenc.

Próbáltad már összevetni a fajtabélyegeket a leírásokkal?

Nekem is van egy-két ilyen tőkém, évek óta nem megyek velük semmire... Talán idén... ;-)

Előzmény: Sanci07 (5122)
Sanci07 Creative Commons License 2017.06.14 0 0 5122

A képen látható fajta lehet piros szlanka! Van a csemegésemben egy öreg tő amit nem vághatok ki mert a kislányom kedvence de nem tudom milyen fajta lehet.Alig kell permetezni és borzasztó sokat terem.

Jó lenne már ha valaki be tudná azonosítani!

Szeptember közepén érik be teljesen.

Előzmény: per onoszpora (5120)
Falusi1 Creative Commons License 2017.06.14 0 0 5121

Nem tudom más okozza e, de az eredmény sajnos ugyanaz, Egyébként a legszembetűnőbb különbség a kocsányon látható. A nálad zöld, nálam pedig az is száraz.

 

Előzmény: Maci_P (5114)
per onoszpora Creative Commons License 2017.06.14 0 0 5120

Nekünk 30 éve a főfajtánk volt a szlanka. Sőt a fajtán belül változatok is voltak, a világos pirostól a sötét bordóig. Na a sötétbordó volt a legjobb, a lányom kedvence most is.

Előzmény: woodruff (5106)
vártán Creative Commons License 2017.06.14 0 0 5119

Én is olvastam a neten a Venus labrusca ízéről. A cikk szerint ez annyira gyenge, hogy a többi íz például a muskotályos teljesen elnyomja és nem érezhető. Mellette szól a piacosság is. Láttam egy statisztikát, hogy a vevők a Cardinal szőlővel egyező mértékben választották a piacon, sok minta alapján, és senki nem reklamált az íze miatt. Még nem ettem Venus szőlőt, de addig megyek amíg meg nem kóstolom valahol.

Előzmény: vegyigyümi10 (5116)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.06.14 0 0 5118

Engem meggyőztél...ősszel telepítek belőle. :)

Köszönöm az infót!

Üdv.Gyümi

Előzmény: SándorTiszteletes (5117)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.06.14 0 0 5116

Az oltványos csak azért árulta el,hogy labrusca ízű,mert rákérdeztem(mint írtam,külföldi oldalakon találtam ezt róla)...amúgy nem szerepelt a fajta leírásukban,ami szerintem lényeges lenne.Természetesen a személyes tapasztalatokra adok és elhiszem őket...,de a tuti az lesz,amikor én is le fogom tesztelni...hogy én érzek -e benne labrusca ízt vagy sem. Ez ízlés kérdése...nem az ,hogy elhiszem-e vagy sem a személyes véleményeket.

Én azt gondolom,hogy a labrusca jelleg nem egyforma intenzitással jelenik meg a különböző fajtákban,így amit pl.én annak érzek...lehet hogy más nem érzi ki vagy nem is zavaró számára.Erre próbáltam utalni...

Most már mindenképp meg kell kóstolnom... :)

Amúgy akinek van még Vénusza megoszthatná milyen is.. ?

 

Előzmény: szölőszem (5115)
szölőszem Creative Commons License 2017.06.14 0 0 5115

Ha nem kóstoltad a Vénuszt, akkor mért állítod, hogy labrusca ízű? Kinek hiszel az oltványosoknak, vagy a fórumtársaknak?

Sándor tiszteletes figyelemre méltó dolgokat ír róla, köszönjük, ha megengeded máris felteszem a honlapomra a Vénusz leírásában.

Előzmény: vegyigyümi10 (5112)
Maci_P Creative Commons License 2017.06.14 0 0 5114

Tényleg kicsit máshogy néz ki, de azért még el tudom képzelni, hogy ugyanaz okozza.

Ezt max. úgy lehet kipróbálni, hogy jövő évben lefújod polyversummal... Bár ha egy tőke, nem biztos, hogy érdemes foglalkozni vele. Egyébként másik hozzászólónak (vártán): nem biztos, hogy csak ez okozza, lehet, hogy több dolog együttállása, és azért nem tűnt fel a fajtajegyzékbe vételkor. Két helyen is van néróm, ahol ez előjön, ott átoltott tőkék vannak, ismeretlen alanyfajtával, vegyes átoltott nemessel. A másik helyen csak 3-5 tőkém van, de még nem volt ilyen bajom. És az általam feltett kép a szakirodalom leírása alapján botrytis lesz, bár ha valakinek más véleménye van, érdekelne. Az említett szer pedig segített, de egy tőkére kissé drága dolog lenne, jobban jársz az átoltással.

Előzmény: Falusi1 (5102)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.06.14 0 0 5113

Nem tudom milyen fajta szőlőről van szó...szerintem nincs ilyenem,nem hallottam még róla....

Ez a hivatalos neve...vagy fantázianév esetleg??

Előzmény: woodruff (5109)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.06.14 0 0 5112

Még nem kóstoltam a Vénuszt,az igazat megvallva... Legelső szőlő telepítésemkor még a listán volt,de az oltvány forgalmazó állította,hogy labrusca izű,akárcsak az Otello.... Angol nyelvű leírásokban találkoztam még ,ahol említik a labrusca izét.... Elképzelhető,hogy enyhe labrusca íz fellelhető benne,amit már többféleképpen lehet értékelni...Mindenesetre felkeltette az érdeklődésemet! :)  

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!