Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Hát..némelyiknél túl lazára is sikerült a korona,szinte szétestek a fák...talán még nem lenne késő visszametszeni /azokra gondolok amelyek már leértek ill. 1-2 héten belül lemennek /
Persze, amikor szalonnázok :)...a kép csalóka,azt az ágat fényképeztem,amelyik naposabb,az kapott már piros beütést,egyébként tök zöld...szóval még messze az érés.
Van vagy lesz olyan nap mostanában, hogy nem eszel barackot? :)
Tényleg szemet gyönyörködtetőek! Nekem csak két fajtám van ezek közül: Orangered és Lady cot. Az előző kb. úgy néz ki, mint Nálad, és már meg is kóstoltam, de szó szerint holnap-holnapután lesz igazán érett. Viszont a Lady cot nálam még majdnem zöld, alig-alig kapott egy kis pírt, de még azon is csodálkoztam, mert valamiért úgy gondoltam, hogy az majd aug. elején fog érni.
Az orangeredem nekem is szép, fogalmam sincs mennyi lehet rajta. Már sárga, szép piros fedőszínnel, de még lőni lehet vele. Elvileg hó végén érik. A bergeronok és a magyar kajszi sehol nem tart. A harcoton asszem egy szem lesz.
Szerintem a savasabb gyümölcsökből lesz jó lekvár. Kell hogy legyen aromája, cukor és savtartalma is. Friss fogyasztásnál is ezeket érzékeljük, a harmóniát, egyszerre. Lekvárnál persze pótszerekkel (több cukor, citromsav) korrigálható. A lédúsabb kajszikat pl. a "házikerti" felhasználású c. óriást tovább kellene főzni... ha még divatban lenne a pektin nélküli sokáig főzött lekvár. Aszalni valszeg alkalmatlan lenne, de arra állítólag külön fajták vannak. Ami viszont kifejezetten nem szerencsés lekvárnak, az a rózsakajszi a rostok miatt!
Van egy nektarin fám de nem tetszik mert sokkal kényesebb mint egy őszibarack ezért arra gondoltam kivágom de vajon át érdemes-e oltani őszibarackra úgy ahogy Szerző Laci módszerénél láttuk ? 4 ága van először hármat oltanák át később majd az utolsót.
Véleményetek? Nem tudom milyen alanyon van de úgy 4-5 centi vastag a négy fő ág.
Most pedig meg szeretnem nektek mutatni a Carmel-at vagy Carmina-t (ami a Karmin piros szinerol kapta a nevet) ez egy Roman fajta (NEM REKLAMOZNI AKAROM !!!!!)
Igeretesnek tunik.... igen meretes, a Vioricat felulmulja!!!!!!! (ami fel magvavalo :( )
Ez a fajta teljesen magvavalo... a legnagyobb gyumolcsok 160-170 grammosak voltak, hoztram haza belolle 2 kilot :)
oké:) nem volt még szerencsém a gyümölcséhez, a fajtajellemzések miatt eddig nem is érdekelt. De hogx finom, különleges zamattal, így felkeltette a figyelmemet. A mosóporszagot, amúgy is szeretem :D
A Viorica megindult. Ez több, mint csoda, mert kb 1-1,5 mm-es vesszőcskékről vettem szemet, amit szinte nem is láttam. Ráadásul több is sikerült, legalábbis remélem, hogy nem hagyják abba. A többi, egyelőre pihenget, de a romlás jelei nem látszanak rajtuk, úgyhogy bizakodó vagyok. Ma söpörtem végig az alanyokat, mert pattogzottak, a többit kíváncsian várom.
Mondjuk túlkötődésre való hajlama van több fajtának is,de inkább legyen miből ritkítani,mint hogy alig kössön vmi...
Mosóporszag :)...hát ízlés dolga ,vannak női fogyasztók,férfi fogyasztók különböző ízléssel...a feleségemnek pl tetszik és /férfi létemre / nekem is...meg kell kostolni,aztán el lehet dönteni érdemes-e belőle szaporítani v. ültetni.
A repedésnek amit mutattál azért más oka is lehet mint fajtajelleg . Nálam a sor eleje szintén repedt beljebb meg már nem , szerintem a hangyák vagy fülbemászók repesztik meg a közepét .
A fiam a C óriásból szereti a kejszilekvárt , mindene a császármorzsa és jó folyós lekvárt kell hozzá csinálni amiből egy fél üveggel rácsorgat egy tányér tésztára ...... én meg nem enném .... de hát ő így szereti .
Szóval ahány fajta kajszi annyi féle lekvár lesz belőle ...kinek mi ízlik .... persze aki kizárólag magyarkajsziból szereti a lekvárt az főzze abból ( csak jó érett legyen ) ... : )
Szerncsére idén bőséges a kajszitermés mindenki főzze a saját ízlése szerint !!!!!