Valentin Rehert a kazah szövetség egyik főmuftija (talán főtitkár?) hosszabb Európa tartózkodás után, ahol intézte az ügyeket (és költötte az adófizetők pénzét. :-) ) most hazautazott és válaszolt a felgyülemlett kérdésekre.
http://astanafans.com/novosti-fvk-8.htmlA mondandó kivonatosan:
- Contadornak megrendelték a jegyeket, megígérte hogy Jesussal mennek három napra Kazahsztánba. Ami közbeszólhat, hogy Spanyolföldön általános sztrájk készül a kormány válságkezelése miatt, így esetleg nem fog tudni elrepülni.
- A kartársak még mindig azon lovagolnak, hogy miért nem marad Contador, de nem leszünk okosabbak, ha van is valami a háttérben azt megtartják maguknak az okosok.
- Odaát feltűnt, hogy az új igazolások többnyire fiatalok, ezzel kapcsolatban az a doktrína, hogy ők talán jobban motiválhatók.
(hm... ez még kincstári szövegnek se túl jó, de ő tuggya...)
- A kérdező azzal szekatúrázik, hogy Kreutziger túlontúl fiatal és tapasztalatlan, hogy a Tour dobogójáért szálljon harcba.
Rehert riposztja, hogy senki nem is várja tőle, hogy dobogós legyen, a cél a csapatverseny megnyerése, egyéniben nincsenek különösebb ambíciók.
(azért gondolom ha Kevés Szavú Szása megint nyer egy szakaszt, nem lesz nemzeti gyász odahaza.. :-) )
A kérdés elől, hogy ki lesz a kapitány a Touron kitért azzal, hogy még nagyon mesze van.
(ebben mondjuk igaza is van)
- És akkor a feketeleves, ki távozik?
Rehert szerint szomorúan kell konstatálni, hogy vannak Kazah versenyzőink, akik egy árva versenyt nem fejeztek be az idén, beleértve a bajnokságot. Két srácot említ név nélkül, akik hosszú ideje nem képesek semmi érdemlegesre. Van aki családi problémákra hivatkozik, melyeket Rehert álláspontja szerint mindenkinek magának kell megoldania.
Ezen felül név szerint van említve Scott Davis, aki állítólag súlyos családi gondokra hivatkozva kérte hogy maradhasson annak ellenére, ahogy szerepelt. Rehert szerint azonban a csapat nem szeretetszolgálat.
No, ez utóbbi kapcsán van néhány keresetlen gondolatom.
Egyrészt ha már ez egy nemzeti csapat nemzeti ügyként kezelve, akkor talán úgy is kellene kezelni a versenyzőket.
Példának hozhatnám Andrej Zeitset, aki tavaly fél évig e-mailben élt családi életet a menyasszonyával, mert a lány nem kapott vízumot.
Idén pedig tudtommal Bolat szenved, mert hiányzik neki a gyereke.
Szóval a főmufti bácsinak talán oda kellene hatnia, hogy ne legyenek vízumproblémák utána lehetne panaszkodni.
Másrészről a Kazah srácok egy része valóban nem PT-szintű, de ezzel kapcsolatban azzal kellene elbeszélgetni, aki betuszkolta őket a csapatba, hogy kilegyen az elvárt nemzetiségi arány.
Scott Davis nehezebb ügy, évek óta profi, és bizony nagyon maga alatt szerepelt.
Nem tudom, milyen problémái lehettek, ami miatt csak ennyire futotta.
Ugyanakkor szerintem még ezen a szinten is elvárható némi lojalitás a csapat részéről a bajba került versenyző felé, pláne ha azt veszem, hogy a testvére viszont elég szépen reprezentálja a napocskás mezt. Márpedig ha Scottot kiteszik, szerintem megy bele Allan is.
Mindent összevetve Rehert elvtárbácsinak nem sikerült belopni magát a szívembe.
De ez legyen az én bajom...