Keresés

Részletes keresés

tehtube Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7763

Egy kedves barátom hívta fel a figyelmemet erre a cikkre:

Frakk, a macskák réme

Végig érdekes, de a két utolsó bekezdés az igazán ONtopic.

szimizso1 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7762

Erre szokták mondani, hogy: "Mások véleményét magadról, mindíg saját magad alakítod ki!" 

Előzmény: RókaMóka (7759)
Nagymancs Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7761
Kár.
Előzmény: RókaMóka (7759)
Nagymancs Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7760
Igen, ilyenre.
Előzmény: RókaMóka (7740)
RókaMóka Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7759
Köszönöm az elismerést. Érdekes más fórumokon jól kijövök más emberekkel és sokat tanulunk egymástól. De szerintem ti csak egymásra vagytok nyitottak. Köszönöm hogy itt lehettem. Jó Hammondozást.
Előzmény: szimizso1 (7758)
szimizso1 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7758

Egyszer már meg igérted a dugulást..... Szerintem nagy bajkeverő vagy. Így biztos lehetsz benne, hogy senki sem fog leültetni az eredeti hammondja elé. Legalább is nálam már kihúztad magad a listáról!

Előzmény: RókaMóka (7756)
szimizso1 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7757

Ennek nagyon örülök, -Matyó- hogy így össze állt a motyó!:-)

Most már nyugodtabban megyek külhonba. Ha találkozok Leonnal, majd szólatok az érdekedbe egy pár szót:-) Addig is mindenkinek hammondban bővelkedő minden jót kívánok!

Ui. Azért majd kintről is figyelem a topicot.

Előzmény: LittleBig (7754)
RókaMóka Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7756
Mivel múlt időben beszéltem és láthatóan tényleg írtad, nem tudom miért lenne félreérthető és mit rontottam el vele? Egyszerűen csak egy hangfelvételt szerette, volna, hogy meghallgassam hogy játszik Kaltenecker orgonán.

Ha így álltok hozzám akkor tényleg eldugulok inkább.
Előzmény: tehtube (7753)
LittleBig Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7755
Egyébként egy nagyon jó hammondos koncert lesz a jövő héten részünkről elkövetve.

Jún. 26. A38
The Qualitons -- magyar funk! zenék a 60-as 70-es évekből, nagyon komoly
Barabás Lőrinc Eklektric --- zenei egyveleg drum N bass, hiphop, jazz, techno, ami bele fér énekkel, rappel, DJ-vel.
Óperentzia --- érdkekes szintetizátoros chill zene

egymás után három friss, és nagyon jó zenekar, az első kettőben hammondozás leszen elég sok.

http://www.myspace.com/thequalitons
http://www.myspace.com/operentzia
http://www.myspace.com/barabaslorinc

Matyi
LittleBig Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7754
Frankó a lista. Az elejéről ki ne felejtsük Fats Wallert és a theater orgonálás nagyjait, mert a Hammond is innen indult el a "komoly" könnyűzenei karrier felé! Kicsit Count Basie is hozzá tett, az ő munkásságukból szervesen következik Wild Bill Davis és barátai.

Egyébként megosztanám örömömet a listával. Végre elkészült a Leslie-m végfoka, egy régi Leslie 44W lett átalakítva Harangozó bá' által. Gyakorlatilag csak a kimenő trafó maradt eredeti. Táp új, nagyobb feszültségekkel, 4x 6V6 csövekkel, kb. 50-60 Watt. Mindez egy passzív crossoveren megy a hangszórók felé, amit szinizso kollégának köszönhetek. (Miklós: A mostani végfokkal megszűnt a fura torzítás...). A 6V6 elég kis teljesítményű cső, de a torzítása nagyon szép. Hamar kezdi, de lassan folytatja. És hosszútávon így legalább nem süketítem meg magamat, mert nagyobb teljesítménnyel már fenn áll ez a veszély.
A magas sugárzó Jensen V21 kikerült a ládából, mert nem volt elég erőteljes a hangja, és féltem is, hogy eldurran, inkább megőrzöm. Helyette egy 8ohmos driver van benne sorba kötve egy 8ohmos 5Wattos ellenállással. Mondanom sem kell, hogy ezek a régi Jensen driverek annyira rossz hatásfokúak, hogy ez a másik még így is hangosabb.
Harangozó féle hangtalan vezérlés is bele került.
Csak a teljesség kedvéért: kösz szinizsonak a motorokért és a magasnyomó adaptáló műanyag izéért. Most tökéletes a Leslie, ennél többet nem lehet elérni ezzel a 760-as dobozzal.

Most az orgona lesz soron, teljes billentyűzet felújítás következik... bocs az uncsi hosszú beszámolóért.
Maty
Előzmény: tehtube (7749)
tehtube Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7753
A tavalyi hozzászólást a mostani koncert apropójából aktualizálva elővenni. Ez egyértelműen félreérthető és megtévesztő.
Előzmény: RókaMóka (7751)
LaurensHammond Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7752
Figyelem mindenkinek! Muzeumok ejszakaja Kecskemeten is most szombat este a Bozsó Gyujtemenyben a Victor Audio lemezbolt regi Jazz hanglemezboritok kiallitasat nyitja meg. Persze, hbogy sok-sok Hammond-os lemezborito is lesz:-)Erdemes megnezni, ilyen meg nem volt! Jazz, Retro, Kocsma, 50-es 60-as evek feeling-je...Elo zene, romantika a romok alhttp://imgfrm.index.hu/imgfrm/0/3/7/8/THM_0004450378.jpg
Coolatt, fantasztikus kornyezetben! Aki erre jar ki ne hagyja!!!
RókaMóka Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7751
Visszakerestem, tényleg más felállás volt... Korrekt.

5523-as hozzászólás:

Tehtube mester tollából:

"...Tényleg Nord C1 volt az orgona vonalból, műlezlivel. Arányban a csapat szépen, dögösen szólt, de nem hangosan. Az orgona meg olyan Nordosan....

...Viszont a Hammond stílusban, stilisztikában még jobban el kell mélyedni. A Hammond orgona a látszólag azonos billentyűzet ellenére teljesen más játékstílust, és gondolkodást kíván a zenésztől mint a zongora... "

Akkor most mit tulajdonítottam neked tévesen mester?

Előzmény: tehtube (7750)
tehtube Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7750
1, igen. 2, igen. 3, már többször próbáltál olyat rámaggatni amit nem írtam. Ettől a továbbiakban tartózkodj. 4. igen.
Előzmény: RókaMóka (7748)
tehtube Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7749

Nagyszerű, gratulálok! Pont azok vannak leginkább amelyeket ebben a korban én is ennyit tettem volna bele. Egy kakukktojást kivéve :-)

Manapság persze másképp látom a helysetet, dehát ez életkori sajátosság. Úgy 40 felé érdeklődési körömet átvette a jazz. Én kevesebb alap szólót tudnék összeállítani, de azok viszont mérföldkövek voltak a hammondos zene történetében.

1: Wild Bill Davis, ill. Jackie Davis, akik először hoztak létre Hammond triót és egy komplett bigband-et hanxereltek át Hammondra.

2: Jimmy Smith háromszor. 1956, de videóban Jazz scene 1961. The Champ, ahol a kemény bebop, hard bop átvált orgonatépésre is. Mack The Knife, ahol láthatjuk hogy kell blokkszólózni, Walk On The Wild Side, ahol ballada, féktelen dinamika és egyéb testrész orgonál. Meg 1965 Satisfaction, ami szinte hard rock Hammondon.

3: Booker T Jones 1961-ben a Green Onions-szal elindította a hardrokk Hammondot.

4: Walter Wanderley latinosította a hanxert.

5: Mark Stein: Eleanor Rigby 1967, az első pszichedelikus skizofrén orgonadöngetés.

6: Emerson Rondo, America, 1967. Hogyan "gyilkoljunk" Hammondot progresszív módra? A mai napig ez a védjegye.

7: Jon Lord Hush, Hey Joe, Child In Time, 1968-69: Ebben a három szólóban minden rá jellemző blues, rock, funk, klasszikus, bennfoglaltatik.

8: Jimmy McGriff: 1968, Dig On It. Behozza a kemény funkys orgonavisítást.

9: Brian Auger 1969 a modern kemény jazzrock szikár futamaival.

10: Lonnie Smith 1970 az igazi szikár acid jazz zenéjével: Live At The Mocambique.

11: Jon Lord Lazy, Tokyo, 1972. Így még addig senki nem torzította, ringmodulálta a Jimmy Smith alapú zenét.

12: Eddy Louiss: 1973, Naissance. Franciás, nem amerikai, modern easy jazz.

Utána töröm a fejem, de semmi nem jut az eszembe :-)

13: ráadásként Barbara Dennerlein a sajátos félszintetikus de mégis hammondos komplett zenekari előadásmódjával. ~1990

Ezen kívül nagyon sok kíváló művész és mű született, de úgy gondolom a hammondos zene fejlődésének szempontjából ezek a mérföldkövek.

Előzmény: Sycsa (7744)
RókaMóka Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7748
Most lehet, hogy én vagyok figyelmetlen, de volt már Kaltenecker Organ Trió fellépés, nem? Pont itt olvastam és még írtál is róla, hogy Nord C1-volt és jellemzően Nordos hang volt. És közben véleményezted is, hogy Kaltenecker még nem érzett rá annyira az orgonára. Vagy akkor más tagok kisértek, vagy valamit nagyon elkavartam agyilag már?
Előzmény: tehtube (7746)
tehtube Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7747
Mókusmisinek is az egyik legjobb lehetőség van kb. ennyiért.
Előzmény: Nagymancs (7736)
tehtube Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7746
Kallódó??? Első fellépésük volt :-) De lesz :-D
Előzmény: RókaMóka (7738)
tehtube Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7745
Tambinak szép és jó van ebben az árkategóriában.
Sycsa Creative Commons License 2008.06.20 0 0 7744
Sziasztok, megcsináltam a második Hammondos-összevágós videómat, jóval többet dolgoztam vele, mint az előzővel és legalább annyival jobb is lett. Szóval ajánlom mindenki figyelmébe, különösen Tehtube mesternek :)

The Greatest Hammond Organ Solos - Part 2

Aki esetleg nem látta volna és érdekelné, itt az első videó linkje is: The Greatest Hammond Organ Solos - Part 1
RókaMóka Creative Commons License 2008.06.19 0 0 7743
Ismertem, de direkt akartam egy kicsit autentikusabbat belinkelni, mert van egy olyan megérzésem a beírása alapján, hogy ő úgy szeretne játszani... :-)

Szegény D-moll toccata és fúga annyira lerágott csont már, hogy még én is el tudom többé kevésbé játszani... De ki nem? :-)
Előzmény: 888800000 (7741)
mokusmisi Creative Commons License 2008.06.19 0 0 7742
Küldj egy emailt nekem, lehet, hogy tudok ajánlani valamit amin klasszikus zenét is lehet autentikusan játszani.
üdv.:

Misi
Előzmény: Nagymancs (7739)
888800000 Creative Commons License 2008.06.19 0 0 7741

D moll toccata kicsit másképp...  :-)

http://www.youtube.com/watch?v=JvgsU-RuKlo

Előzmény: RókaMóka (7740)
RókaMóka Creative Commons License 2008.06.19 0 0 7740
Ilyenre gondoltál?
link
Ez egy digitális templomi orgona. Kifejezetten a barokk, romantikus orgonaművek autentikus előadására lehet használni.

Egy Hammond orgonán is lehet játszani templomi orgonazenét, de más karakterű lesz az egész, klasszikus templomi orgonaműveket autentikusan nem fogsz tudni rajta játszani.
Ilyesmi is lehet egy Hammond hangja: link2
(Más jellegű hangja van mint egy templominak. Ízlés dolga.)

Mondhatnám azt is, hogy elsősorban könnyűzenei hangszer, míg a templomi orgona elsősorban komolyzenei hangszer. Persze vannak átfedések, de kicsit olyan mint az elektromos gitár és a klasszikus gitár. Mindegyiken lehet mindent, de mégis a cél dönti el, hogy melyik praktikusabb.
Előzmény: Nagymancs (7739)
Nagymancs Creative Commons License 2008.06.19 0 0 7739
Elektromos orgonára gondoltam. De a Hammond orgona hangját nem nagyon ismerem, az az igazság.
Előzmény: RókaMóka (7737)
RókaMóka Creative Commons License 2008.06.19 0 0 7738
Erről a trióról nincs valahol kallódó hangfelvétel? Én kerestem már, de nem találtam, pedig kíváncsi lennék...
Előzmény: tehtube (7731)
RókaMóka Creative Commons License 2008.06.19 0 0 7737
Kicsit hasonló élményem van, mert én is kinöregedtem az orgonatanulásból egy éve.

A legfontosabb kérdés, hogy (könnyűzenei) Hammond orgonán szeretnél játszani, vagy templomin?

A két hangszer között véges átjárás létezik szerintem.
Nagymancs Creative Commons License 2008.06.19 0 0 7736
Sziasztok! Amatőr orgonista vagyok, illetve voltam, mert majdnem 2 éve nem jutottam orgonához. Szerintetek van rá esély, hogy visszaáljak arra a szintre, amikor aktív voltam, ha elhatározom magam? (8 év orgonatanulás után hagytam abba :(((
Tud valaki közületek esetleg egy megbízható elektromos orgonát javasolni nekem, lehet használt (s lehetőleg fél millió alatti áron...hát tudom, nehéz ügy)?
Megbolondulok orgonajáték nélkül....
Szegeden tanultam, de már 5 éve Pesten lakom, s 2 éve kinőttem a támogatásból.
Nagyon hiányzik. Ha tudtok vmilyen tanácsot adni, kérlek segítsetek!
Köszönöm.
zzoli161 Creative Commons License 2008.06.19 0 0 7735
Bocs, csak pontosan akartam idézni, illetve lusta voltam ferdíteni na.
Előzmény: tehtube (7725)
tehtube Creative Commons License 2008.06.19 0 0 7734

Ha ez valakit érdekel, olcsóbb és igazi. 

Eredeti Hammond garanciával 1 év, csövekre 3 hónap. 3.660Eu.

Ráadásul különlegesen jó állapotú mind a billentyűzete, regiszterei, mind a belső mechanikája. ~1960-as. Ez bizonyított, bizonyít, örökéletű.

Előzmény: tehtube (7731)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!