Töröm a fejem, hogy kell-e nekem D800 (a D7000 mellé). Nézegettem egy DoF kalkulátort (dofmaster.com) és meglepődtem. Azt írja, azonos gyújtótáv, rekesznyílás és tárgytáv mellett a D800-nak nagyobb a mélységélessége, mint a D7000-nek. Én eddig úgy tudtam, hogy a kisebb szenzorméret ad nagyobb mélységélességet, azonos rekesz és látószög esetén. Na de azonos gyújtótáv, rekesznyílás és tárgytáv esetén miért ne lenne azonos a mélységélesség az eltérő szenzormérettől függetlenül?
A kalkulátor számol hibásan, vagy nekem kerüli el a figyelmemet valami triviális dolog?
Vagy kérd a hozzájárulását, és tartsd meg a képet nyilvánosnak. Azzal senki nem veszít semmit. Szép arc, szép kép, nem árt senkinek.
Amúgy ismerős a téma, a kedvesem is modellkedik, de mindig kap olyan képet, ami nem tetszik neki, utólag viszont netről letakarítani szinte lehetetlen.
Nem vagyok benne biztos természetesen, de annyi baj legyen. Mindenesetre elég meredek manapság, hogy egyetlen infóból meddig lehet eljutni az internetes karámban.
Eszak amerikaban mar korabban foglalkoztatta az erzekenyseg hajszolasa a fenykepeszeket, ahogy a helyet, ahol osszejottek ennek kibeszelesehez, (internet nem letezett) diner-nek neveztek el. Ez rajta is ragadt mind a mai napig, bar az eredete a multba vesz.
Látom, nem hiszel az izotéria titkos tanaiban. Nem baj, hisz a múltban sokan épp olyan szükségtelennek tartották a színes filmet, a kisfilmes formátumot, az autofókuszt, a zoomobjektívet, vagy épp a digitális fényképezést, mint ma a pixelszámok és ISO értékek növekedését. De ha már ennyire szereted a Floydot:
"We dont need no thought control No dark sarcasm in the classroom Teachers leave them kids alone"
Időnként célszerű visszatérni a "kályhához" és átgondolni, hogy hol is tartunk??
Bezony nem ártana ...
Ha nincs fény, nincsenek színek. A magas ISO-t ki lehet dobni. Az arra jó, hogy tűrhető fényviszonyok mellett rövid záridőt lehessen használni és nem arra, hogy sötétben még kínkeservvel kiexponáljuk az 1/8-at.
12 mpixből A2 (60x40cm) szépen nagyítható, sőt én csináltattam 16:9 oldalarányra vágott 12 mpixből (szóval ami maradt az kb 10mpix) 50x90cm képek. És nagyon szép lett.