Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Segítségeteket szeretném kérni! Hétfőn este megpermeteztem az egyébként teljesen egészséges csemegeszőlőimet, és már tegnap is észrevettem, hogy valami nincs rendben, mert a szőlő levelei barnulnak, foltosodnak. Mára már jól látható, hogy a levelek majd mindegyike bepöndörödtek, összeszáradtak és bebarnultam. Úgy gondolom a túl sok rézszulfátot raktam a permetezőbe, ez lehet a jelenség oka. A kérdésem az lenne, hogy valamivel megmenthető-e még ezek a szőlőbokrok? Úgy gondolom a vegyszer túladagolása miatt az összes levélzet leszárad róla. A leszáradt levélzet helyett, nő másik levél? Vagy kopaszon marad a bokor? Ha nem nő új levél, mi lesz a már szépen növekedett szőlőfürtökkel? Tönkre megy minden? Pár kép a mostani állapotról.
Руслан Панченко minden videóját ajánlom figyelmetekbe, ebben 8.30 után óriási kötődés utáni fürtöket mutogat. Fiatal kora ellenére nagyon tud a srác, tavaly szépen bemutatott néhány általunk is ismert fajtát.
1. Eléggé el nem itélhető módon egyáltalán nem permetezek.
2.Nálam-már több mint 20 éve van (először 1, majd ebből kb. 6-7 tővet szaporitottam). Első a ház DK-i oldalához közel, több év után magasan a falon termett. Nem emlékszem betegségére. Hatalmas fürtök
-néha én is túlterheltem, akkor kisebbek-- s amit eddig nem irt senki, még a fagyokig cukrosodott, már
ragadtak a szemek.
Közben egy cseresznye fa árnyékába került, ami nem tett jót, felkopaszodott.
3. Hátul épülettől nagyon messze, DNY-i oldalban van még 2 tő (3 kifagyott), ha éppen termett
teljesen egészséges volt mint a levél, mint a fürt. Mivel nem öntözök, itt fürtök kisebbek voltak
a cukorfoka is kevesebb, mint a falon teljesen.
4. Almafa árnyékában, de épülettől védett helyen is egészséges, de mint minden nemes szőlő ez sem
szereti az árnyékot. Kevesebbet terem és kevésbé édes.
5. Egyik évben leszemeztem egy részét és igen finom "mazsola" lett belőle.
De felkasztva is sokáig taárolható (volt, hogy karácsonyig), persze rendszeresen csipegetve közüle, ami mégis kezd penészedni.
Takarással bárhová ajánlom jó szivvel igazi finom "bioszőlőnek".
Úgy látszik nem elég fejlett az asszociációs képességem, mert a gyűrűzésről már hallottam, de ez nem ugrott be.
Egyébként köszönöm a tippet, de ez az egy tőke már annyi csalódást okozott nekem, hogy nem akarok tőle semmit.
Ami pedig a Cabernet tőkéket illeti, nem a termőrügyek számával, hanem a túl rövid csapos metszéssel van a gond, de ezen szerencsére könnyű változtatni.
Köszönöm a részletes leírást, és tapasztalatokat. Ha jól emlékszem kértél tőlem korábban Líviát.Őszre tudok adni ha még aktuális. Keress meg november elején mailban.
Ha jól értettem 3,5m sorx1,3m tő táv , Mikor a bogyó zöld borsó nagyságú ,egy 3mm vastag fűrész lappal körbe vágja a kadmiumig a nyakat/gyűrűzés/ a bogyó méret és minőség növelése érdekében.
Sándor Tiszteletes, véleményem szerint, ha megnézel egy / Amerikai rendszert/https://www.youtube.com/watch?v=xmdl2VBu0mM, a kedvező /terhelhető Fajta mellet / a lomb felület határolja be a felvehető energia mennyiséget, intenzív termesztésnél, ha a fajta növekedési erélye jó előbbre lehet hozni /sőt kell is a terhelést/ lásd .,Falusi Nérója/egy -egy fajtának meg van az optimális tenyészterülete , ha a körülményeket is figyelembe vesszük.dél alföld egy jó adottságú hely nyugodtan kísérletez , vedd fel a kapcsolatot Jasza Zolival /Soltvadkert / neki már van tapasztalata helyben.
Falusi, Azt hittem hallottál már a gyürűzésről, ha megszorítod a veszőt alul,drótozással/ vissza fogod a növekedést és az eoxin hormonok a termőrügyek számát növelni fogja,/Fajfentartás , a tőke túl akarja élni a folytogatást, be áll az egyensúly/ nekem a borszőlőknél is volt 3kg -os tőkénkénti átlagom minőség romlás nélkül , a körülmények függvénye a mennyiség- minőség kérdés,.
Csak ma olvastam a Pölöskei muskotályról a kérdésed.Szinonim neve,és nemesítői jelzése:R 10.Szegedi Sándor és tsai állították elő a Zala gyöngye,valamint a Gloria Hungariae,és az Erzsébet királyné emléke fajtákból,1967-ben fajtahibrid.Tőkéje erős viszonylag sűrű vesszőzetű,a vesszők közepesen vastagok,világosbarnák,egyenesek hosszú ízközűek.Rügyei középnagyok,hegyes végűek,kissé gyapjasak.A vitorla enyhén bronzos,sárgászöld,gyapjas,Levélszíne haragoszöld.Afűrt nagy ágas,vagy vállas laza.A fűrt átlag tömege 200,g,a bogyó megnyúlt 18,5 x 17,mm-s.kb 3,5g tömegű,zöldesfehér,hamvas vastag,és kissé rágós héjú enyhén muskotályos ízű,savas.A termőképessége közepes,beérési mustfoka szeptember elején16-17.Kettős hasznosítású fajta.A viszonylagos fagytűrése gyenge.A vastag bogyóhéj miatt nem tartozi az I.osztályú csemege szőlők közé.A gombás betegségeknek jól ellen áll nem rothadásnak ellen áll.Bora enyhén muskotályos.Saját tapasztalatom,magas tökeformákon a lisztharmat nem bántja,a fagytűrése nálam gyenge 3,tőkém volt mindhárom elfagyott,az idei télen,pedig a minusz 20,fokot nem érte el.Ha még valami érdekelne........A levelek alakja,ampelográfiai jellemzők,akkor megírom.Nagyra tarto a munkásságodat!
Örülök, hogy sikerült a bujtás. Már sokat csináltam, volt, mikor 5 m-el arrébb kellett 'vinni' a tőkét. Meghagyhatod az eredetit is, de akár meg is szüntetheted (elföldelés). A bujtást, ha jó helyen van a vége, sose kell levágni, bár lesz új gyökérrendszere.
Csak megerősíteni tudom amit Pumba írt: Környékünkön többeknél előfordult az elfagyás. Ebből a szempontból problémás a Pölöskei.
Ugyanakkor nálunk délnyugati fekvésű dombocskán, ház délnyugati homlokzatán felfuttatva most már hetedik éve kiválóan szerepel. Szeptember elejétől oktober közepéig lehet róla szemezgetni akár napi egy - két fürtöt is. Tehát ilyen klima körülmények esetén igencsak túlterhelhető, ha már a gyokere rendesen megerősödött.
(Ali-bá támogató megjegyzése alapján csináltam az eredeti tőkéről egy azóta sem leválasztott bujtást. Ezt vittem fel az épületre. Az eredeti tőkét viszont alig terhelem, de megvan és él és szerintem támogatja a bujtásból induló szabálytalan lugast).
Nagyon köszönöm a segítő szándékot, de biztos, hogy Néró. Egy másik helyen is van Néró tőkém, így össze tudtam hasonlítani a terméseket.
Korábban már írtam, elkerülhette a figyelmedet, hogy később, a hónaljhajtásokon megjelenő kisebb fürtök probléma nélkül beérnek, ami még rejtélyesebbé teszi az egészet. Ez így megy már legalább 5-6 éve.
Ami az erős vesszőket illeti, a Cabernet fajták vesszői is erősebbek, valószínűleg a talaj miatt. Olyannyira, hogy a tőkénkénti 2 kg-os terhelés növelésén gondolkodom.
Az utolsó, zárójeles mondatodban pontosan mire gondolsz?
Pumba84 leírását azzal egészíteném ki, hogy az idei hideg tél(-21 fok pár napig) majd a későbbi fakadás utáni két fagyhullám sem tett benne kárt nálunk(ÉK Mo.) A lisztharmat elkerülésére permetezni kell. Jóízű szőlőnek tartom és könnyen kezelhető.
Nekem csak pár évig volt pölöskei muskotály szőlőm mert a kutya elrágta a tövét és kipusztult, de ha érdekel szívesen leírom a saját tapasztalataimat.
Enyhén muskotályos ízű, kifejezetten ropogós húsú szőlő, a héja nem vékony, inkább erősebb. Ellenálló szőlő, bár permetezés nélkül a lisztharmat a tenyészidőszak vége felé megjelent rajta. Túlterhelve a tőkét a fürtök érése nagyon elhúzódott. Jó féle csemegeszőlő de ami miatt nem ültettem másikat az a fagyállósága, nálam eléggé fagyérzékeny volt, gyakran visszafagyott, ha túlterhelt volt a tőkéje akkor meg pláne.
Kedves Fórumtársak! Tudnátok-e adni egy közismert fajta,a Pölöskei muskotályról hiteles,részletes termesztési tapasztalatot leírni, erényeivel és hibáival együtt. Az lenne a jó, ha minél többen megtennétek.
Ez a leírás bekerülne a csemegeszőlők.hu fajta gyüjtemény anyagába, ami azután mindenki számára elérhető lenne a fórumon kívül is.
Akkor pedig nem piros szlanka,mert én simán rámondanám hogy rezisztens mert mióta nálam van a terület volt lisztharmat és peronoszpóra járvány is de egyik sem fogta! Idén még permetezve sem volt és ha ilyen csapadékmentes marad az idő nem is lesz.Jó pár könyvet átnéztem de valahol mindig elbukik a beazonosítás.Ami talán még fajtajelleg lehet az a nyílegyenes vesszőzet,vonalzót lehetne mellé rakni.
Falusi, volt már termés ezen a tőkén? tedd már fel a leveleit szemből közép tájról és csúcs közelről, nekem úgy tűnik ,hogy nem Néró, nagyon erős a vesző, más fajtáknál is , ilyen esetben " elrúgja a fürtött, a botritis már csak következmény/ de lehet klón hibás is, /kisérlet képen már most is megkötheted és szeptemberben leveszed róla a kötést/ 2-2,5mm allu drót és nyakkendő neki /.
Az égegyadta világon semmilyen károsodás nem éri abból kifolyólag, hogy teljességgel ugyanúgy, ugyanakkor és ugyanazon szerekkel permetezem, mint a többit.
Az én tapasztalatom az volt vele, hogy nő mint a veszedelem, és igényli a permetezést, hamar rothad, vízízű egyszerű fajta. Át is oltottam, mert szerintem semmire sem való. Sajnos fényképeimet nem találtam, de talán a Németh féle albumban van róla valami, ha igényled, elküldöm, vagy ilyesmi.