Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ez bizony nagyon komoly tanulópénz volt. Szokták mondani, az okos ember más kárából tanul, a hülye meg a sajátjából! :- ) Ekkora baromságot nem csinálok máskor.
Én nem is raktam bele meszet, csak víz és ez a rézszulfát. És mivel csak ez a 12 tő szőlőm van, ezért 2 literes kézi permetezővel permeteztem, amibe legalább kettő evőkanálnak megfelelő szulfátot raktam (szemre öntöttem) . Amikor végigpermeteztem a szőlőt, a permetezőbe még megmaradt majdnem a fele, ezért visszamentem és újrakezdtem a permetezést hogy az összes permetanyag elfogyjon. Szóval nagyon nagy marha voltam! Mára már sok levél teljesen leszáradt és a földre leesett. A szőlőfürtök szemeit ha megfogom leperegnek a fürtökről.
Almatermésűek: 10 kg/ha, amit 1000 l/ha vízzel kell kijuttatni.
Csonthéjasok: 10 kg/ha. A kijuttatáshoz szükséges víz mennyisége: 1000 l/ha
Szőlő: 10-15 kg/ha. 1000 l/ha víz.
Zöldségfélék: 2,5-5 kg/ha. A kijuttatáshoz szükséges víz mennyisége 500 l/ha
Burgonya: 0,5-2%. Szükséges vízmennyiség: 300-500 l/ha.
A készítmény valamennyi kultúrában bordói lé formájában használható fel. A bordói lé készítésének módja: az elkészített rézszulfát oldathoz állandó keverés mellett kell a vízzel higított meszet (mésztej) hozzákeverni. 1 kg rézszulfáthoz 0,5-0,6 kg oltatlan vagy 1,5-1,8 kg szalonnás mész szükséges.
Igen, igazad van, a felét szoktam belerakni (50 gr/10 l.). Atka ellen használom a dupláját.
A három evőkanál marad, már régen mértem ki mennyi egy evőkanál. Ezek szerint 10-15 gr. lehet.
Egyébként én a leveleket rajta hagynám, ameddig magától le nem esik. Addig is asszimilál valamennyit. A fürtök is asszimilátaként dolgoznak a zsendülésig. Később azt is leszedném, ha a hónalj beindul. Csak "kóstolót" hagynák, mert ha rajta maradnak, a vessző nem tud beérni őszig rendesen.
Szerintem sem ESCA, mivel minden tőkén egyszerre jelent meg, inkább perzselés lehet. Ne keseredj el, a hónalj hajtásokból egy hónap múlva ugyanolyan lesz a lomb, mint most. A fürtöket viszont le kell szedni, legfeljebb kóstolónak hagyj rajta tőkénként egy csonkolt fürtöt.
A por alakú permetszer kis tételben történő kiméréséhez evőkanalat használok. egy evőkanálba kb. 30-35 gr szer fér. Pl. a Thiovit jet-ből 3 evőkanál kell 10 l. vízhez( 100 gr/10l.)
Köszönöm a válaszokat. Azt hiszem hamarosan beszerzek egy kis mérleget, aminek segítségével nem kerülök ilyen amatőr hibába. Nagyon bosszant amit a szőlőimmel műveltem. Alig tudtam aludni ez miatt. Ez lett volna az első év, hogy az összes tőke termett volna. Mindegyiken szép fürtök voltak. És amit a feleségemtől kaptam, na azt nem kívánom senkinek!
Ha mind ilyen, akkor tényleg perzselés lesz. Én is azt tenném ez esetben, hogy ledobálnám az összes fürtöt, mert lomb nélkül jó termésre úgysem számíthat az ember.
Amúgy a szerszükséglet kb. úgy számolható ki tökénként, hogy a hektárdózist elosztjuk 5000-rel. 12 tökénél ha kell x kg/l akkor (x/5000)*12 kg/l, mert normál esetben van egy hektáron 5000 töke 2X1 m-es tötávval, minden töke kb 2 m2 lombfelülettel. Jó porlasztású (motoros) permetezövel közepes állásnál, normál tempóban kb. 60-80 tökét lehet 10 l permetlével (mindkét oldalról) lefedni, 12 tökéhez így kb. 1,5-2 l kell (csettegö permetezövel nincs tapasztalatom). Ha egy hektárra kell mondjuk 3 kg rezes szer, akkor 12 tökére kb 7 g kell az 1,5-2 l-hez. Ez lehet, hogy túl bonyolultnak tünik, de csak így, számolgatva lehet elkerülni a túladagolásból, kevés lével permetezésböl adódó perzselést, ill. a megfolyást. 3-4 ezer forint az olyan mérleg, ami 1/10 g-ot tud mérni, kevés szölönél, ha korrekten ki akarja az ember mérni az adagot, akkor nélkülözhetetlen.
Ha nincs ilyen levélzet, attól még előfordulhat az esca, csak annyira gyors lefolyású, hogy egyszer csak összeomlik a keringés, és akkor úgy néz ki a tőke, mintha elhervadt volna minden zöld rajta - egyik napról másikra. Itt meg csak a levélzet kezd el száradni, de nem hirtelen.
Sajnos a permetezéshez nem jó szert választottál, bár ebből is lehet keverni permetszert, de sokkal jobban előkészített anyagok vannak, én ezt az ászokfák kenésére szoktam használni, ne gombásodjanak..
A fürtöket dobd le magad, a tőkét kell ilyenkor menteni, az előtörő hajtásokat újranevelni.
Szia! Bocs,hogy beledumálok! Mivel az összes tőkéd ilyen,valószínűleg biztos perzselés! Ha szerencséd van akkor a felső rügyek kihajtanak,nem csak a nyári(hónalj) hanem a téli rügyek(szemek)is! Viszont az alsók még alva maradnak és jövőre csapra metszheted! Mivel "csak" junius vége felé járunk igy van rá esély(egész nagy),hogy beérjenek a vesszők! Ha hamar kihajtanak a rügyek akkor még a fürtök is beérhetnek
ha nem perzselődtek meg nagyon! De ha fonnyadnak majd a fürtök lehet érdemesebb leszedni őket(ez saját vélemény,nem szentírás)!
Minden szölö ilyen? Amelyik ilyen, az milyen fajta?
Csak mert létezik egy gyógyíthatatlan betegség, az esca (eszka), amelyiknek a gyors lefolyású változata ilyen tüneteket produkál, gyak. gutaütést kap a szölö, és pont most van az ideje a megjelenésének. Védekezés gyak. nem lehetséges ellene. Azért gondolom annak, mert egyes leveleiden az elhalás a levélerek között mutatkozik, pont úgy, mint az escá-nál. Ha mégsem az, akkor viszont perzselés-ügyben tapasztalat híjján sajnos nem tudok segíteni. (Egyes szölök -jellemzöen amerikai ösökkel rendelkezö direkttermö/rezisztens fajták- érzékenyek a rézre, a kén meg 25 fok felett perzselhet, én pont ezért csak hajnalban, napfelkekltétöl kezdve permetezek.)
Segítségeteket szeretném kérni! Hétfőn este megpermeteztem az egyébként teljesen egészséges csemegeszőlőimet, és már tegnap is észrevettem, hogy valami nincs rendben, mert a szőlő levelei barnulnak, foltosodnak. Mára már jól látható, hogy a levelek majd mindegyike bepöndörödtek, összeszáradtak és bebarnultam. Úgy gondolom a túl sok rézszulfátot raktam a permetezőbe, ez lehet a jelenség oka. A kérdésem az lenne, hogy valamivel megmenthető-e még ezek a szőlőbokrok? Úgy gondolom a vegyszer túladagolása miatt az összes levélzet leszárad róla. A leszáradt levélzet helyett, nő másik levél? Vagy kopaszon marad a bokor? Ha nem nő új levél, mi lesz a már szépen növekedett szőlőfürtökkel? Tönkre megy minden? Pár kép a mostani állapotról.
Руслан Панченко minden videóját ajánlom figyelmetekbe, ebben 8.30 után óriási kötődés utáni fürtöket mutogat. Fiatal kora ellenére nagyon tud a srác, tavaly szépen bemutatott néhány általunk is ismert fajtát.
1. Eléggé el nem itélhető módon egyáltalán nem permetezek.
2.Nálam-már több mint 20 éve van (először 1, majd ebből kb. 6-7 tővet szaporitottam). Első a ház DK-i oldalához közel, több év után magasan a falon termett. Nem emlékszem betegségére. Hatalmas fürtök
-néha én is túlterheltem, akkor kisebbek-- s amit eddig nem irt senki, még a fagyokig cukrosodott, már
ragadtak a szemek.
Közben egy cseresznye fa árnyékába került, ami nem tett jót, felkopaszodott.
3. Hátul épülettől nagyon messze, DNY-i oldalban van még 2 tő (3 kifagyott), ha éppen termett
teljesen egészséges volt mint a levél, mint a fürt. Mivel nem öntözök, itt fürtök kisebbek voltak
a cukorfoka is kevesebb, mint a falon teljesen.
4. Almafa árnyékában, de épülettől védett helyen is egészséges, de mint minden nemes szőlő ez sem
szereti az árnyékot. Kevesebbet terem és kevésbé édes.
5. Egyik évben leszemeztem egy részét és igen finom "mazsola" lett belőle.
De felkasztva is sokáig taárolható (volt, hogy karácsonyig), persze rendszeresen csipegetve közüle, ami mégis kezd penészedni.
Takarással bárhová ajánlom jó szivvel igazi finom "bioszőlőnek".
Úgy látszik nem elég fejlett az asszociációs képességem, mert a gyűrűzésről már hallottam, de ez nem ugrott be.
Egyébként köszönöm a tippet, de ez az egy tőke már annyi csalódást okozott nekem, hogy nem akarok tőle semmit.
Ami pedig a Cabernet tőkéket illeti, nem a termőrügyek számával, hanem a túl rövid csapos metszéssel van a gond, de ezen szerencsére könnyű változtatni.
Köszönöm a részletes leírást, és tapasztalatokat. Ha jól emlékszem kértél tőlem korábban Líviát.Őszre tudok adni ha még aktuális. Keress meg november elején mailban.
Ha jól értettem 3,5m sorx1,3m tő táv , Mikor a bogyó zöld borsó nagyságú ,egy 3mm vastag fűrész lappal körbe vágja a kadmiumig a nyakat/gyűrűzés/ a bogyó méret és minőség növelése érdekében.
Sándor Tiszteletes, véleményem szerint, ha megnézel egy / Amerikai rendszert/https://www.youtube.com/watch?v=xmdl2VBu0mM, a kedvező /terhelhető Fajta mellet / a lomb felület határolja be a felvehető energia mennyiséget, intenzív termesztésnél, ha a fajta növekedési erélye jó előbbre lehet hozni /sőt kell is a terhelést/ lásd .,Falusi Nérója/egy -egy fajtának meg van az optimális tenyészterülete , ha a körülményeket is figyelembe vesszük.dél alföld egy jó adottságú hely nyugodtan kísérletez , vedd fel a kapcsolatot Jasza Zolival /Soltvadkert / neki már van tapasztalata helyben.
Falusi, Azt hittem hallottál már a gyürűzésről, ha megszorítod a veszőt alul,drótozással/ vissza fogod a növekedést és az eoxin hormonok a termőrügyek számát növelni fogja,/Fajfentartás , a tőke túl akarja élni a folytogatást, be áll az egyensúly/ nekem a borszőlőknél is volt 3kg -os tőkénkénti átlagom minőség romlás nélkül , a körülmények függvénye a mennyiség- minőség kérdés,.