Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Van egy nektarin fám de nem tetszik mert sokkal kényesebb mint egy őszibarack ezért arra gondoltam kivágom de vajon át érdemes-e oltani őszibarackra úgy ahogy Szerző Laci módszerénél láttuk ? 4 ága van először hármat oltanák át később majd az utolsót.
Véleményetek? Nem tudom milyen alanyon van de úgy 4-5 centi vastag a négy fő ág.
Most pedig meg szeretnem nektek mutatni a Carmel-at vagy Carmina-t (ami a Karmin piros szinerol kapta a nevet) ez egy Roman fajta (NEM REKLAMOZNI AKAROM !!!!!)
Igeretesnek tunik.... igen meretes, a Vioricat felulmulja!!!!!!! (ami fel magvavalo :( )
Ez a fajta teljesen magvavalo... a legnagyobb gyumolcsok 160-170 grammosak voltak, hoztram haza belolle 2 kilot :)
oké:) nem volt még szerencsém a gyümölcséhez, a fajtajellemzések miatt eddig nem is érdekelt. De hogx finom, különleges zamattal, így felkeltette a figyelmemet. A mosóporszagot, amúgy is szeretem :D
A Viorica megindult. Ez több, mint csoda, mert kb 1-1,5 mm-es vesszőcskékről vettem szemet, amit szinte nem is láttam. Ráadásul több is sikerült, legalábbis remélem, hogy nem hagyják abba. A többi, egyelőre pihenget, de a romlás jelei nem látszanak rajtuk, úgyhogy bizakodó vagyok. Ma söpörtem végig az alanyokat, mert pattogzottak, a többit kíváncsian várom.
Mondjuk túlkötődésre való hajlama van több fajtának is,de inkább legyen miből ritkítani,mint hogy alig kössön vmi...
Mosóporszag :)...hát ízlés dolga ,vannak női fogyasztók,férfi fogyasztók különböző ízléssel...a feleségemnek pl tetszik és /férfi létemre / nekem is...meg kell kostolni,aztán el lehet dönteni érdemes-e belőle szaporítani v. ültetni.
A repedésnek amit mutattál azért más oka is lehet mint fajtajelleg . Nálam a sor eleje szintén repedt beljebb meg már nem , szerintem a hangyák vagy fülbemászók repesztik meg a közepét .
A fiam a C óriásból szereti a kejszilekvárt , mindene a császármorzsa és jó folyós lekvárt kell hozzá csinálni amiből egy fél üveggel rácsorgat egy tányér tésztára ...... én meg nem enném .... de hát ő így szereti .
Szóval ahány fajta kajszi annyi féle lekvár lesz belőle ...kinek mi ízlik .... persze aki kizárólag magyarkajsziból szereti a lekvárt az főzze abból ( csak jó érett legyen ) ... : )
Szerncsére idén bőséges a kajszitermés mindenki főzze a saját ízlése szerint !!!!!
bergeronból orangeredből már főztünk lekvárt azok bírták a gyűrődést jó lekvár van belőlük . Egy ismerősöm vitt Hargrandot lekvárnak azt mondta ISTENI ..... eleve nem szereti ha nagyon savas és ezért is ajánlottam ... Azt mondta , hogy fügelekvár beütése van és máskor is ebből csinálja . Lehet , hogy az idén én is kipróbálom .
Hátránya még , hogy hajlamos a túlkötődésre ilyenkor ritkítani kell vagy ha nem ritkítjuk akkor nagyon visszaveti a fa növekedését és elkezdi szakaszolni a termését .
Egyébként ha jól beérik a termése nagyon mutatós jó piacos mert szép narancsos az alapszíne ...fedő nincs ... Nagyon magas cukortartalaom sav szinte alig és valóban egy jellegzetes " virágillat " ...én inkább mosóporszagnak tartom , de ez lényegtelen ...legyen virágillat .
A Hargrand ugye egészen gömbölyű és még eléggé zöld? Most kezd teremni amit régebben küldtél és 'Har...'volt a céduláján, azt gondoltam, hogy Harmat. Annak viszont már le kellett volna érnie, ez meg még nagyon zöld.
Nekem mindegy ,hogy magyar vagy sem...legyen jó az íze és teremjen normálisan.Azért nem szívesen tartok kajszifákat,hogy csak néha-néha teremjen...finomat.Nálam pl több a kevésbé bevált magyar,mint a külföldi /ettől még nem azt mondom,hogy rosszak,csak nálam nem váltak be/.A Ceglédi bíbor közepesen terem,szép,de jellegtelen ízű.A Ceglédi óriás rettentő keveset termett,hamar lefolyt,vírusos is lett,kivágtam.A Ceglédi arany finom,rettentő sokat terem /fontos a ritkítása /,de...moniliára érzékeny,egyenlőtlenül érik /kacsnál még zöldes a csúcsnál puha/,nem túl szép.A Harmat...hát harmatos libafos....
A külföldiek nem finomabbak,másak.. vannak jók köztük.Én eddig a Bergeront tartottam a legtöbbre,sztem finom,megbízhatóan és bőven termő...csak hát az a guta /vagy ps vagy fitoplazma.../ érzékenység...mára az összeset kivasalta...persze lehet hogy még megpróbálom,mondjuk Weiva alanyon.
Aztán egyik kedvencem a Hargrand...nem látványos,de nagyon jellegzetes /rózsa vagy ibolya-szerű / háttérízzel....,de finom az Orangered, a Sweet red...stb stb...ízlés dolga.Én azért ültetek sokfélét mindenből,hogy a család minden tagja találjon számára finomat...mert nem egyforma az ízlésünk.