Keresés

Részletes keresés

Qqberci Creative Commons License 2008.06.24 0 0 7793
Arra gondolok, hogy a rezgõkörben három komponens van: a pickup tekercse, az illesztõtrafó rpimerje és a kondenzátor. A pickup tekercs induktivitása viszont függ a vasmag helyzetétõl, ami a rekalibrálásnál változik. Biztos megérné egyszer feltérképezni a pontos összefüggéseket.
Előzmény: Qqberci (7792)
Qqberci Creative Commons License 2008.06.24 0 0 7792
Megint csak egy kis rész a már egyszer idézett 1953-as cikkbõl (remélem, olvasható marad):

Egyszer érdemes volna megnézni (kikapcsolt hangszer mellett), hogy azok a bizonyos rezgõkörök hol futnak a hangkerék különbözõ helyzeteiben és merre vannak elmászva, mikor szükségessé válik a kondenzátorcsere. Lehet, hogy ha sikerül erõt venni lustaságomon, ekkor megnézek néhányat
mokusmisi Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7791
Nekem maradt egy nagy rakás kerámia kondenzátorom 15nF tól 220nF-ig, amelyeket a Hammond B-3000 orgonámból építettem ki. Ezek állították be a megszólalás burkológörbéjét. Megpróbáltam közelíteni az "igazit", s valamennyire sikerült is, majdnem olyan agresszívan szólalt meg a kondik kiépítése után mint az A-102.
Szóval ha szükséged van rá - néhány darab kívételével - szívesen odaadom őket. :-))

üdv.:

Misi
Előzmény: LittleBig (7779)
Qqberci Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7790
50-60 év alatt néhány pickup beragadhat

Csak akkor, ha valaki már egyszer bespriccelte valamivel. Gyárilag teljesen szárazon, tisztán szerelik össze, ha nem ment rá az olajból vagy valami más löttybõl akkor nem ragad be. Ez is olyan, mint a Lencoclean, ha egyszer használtad, többé nem szabadulsz tõle...
Előzmény: tehtube (7789)
tehtube Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7789

Ezt meg érdemes hallani! :-)Mindazonáltal érdemes lemérni a jelenlegit viszonyításképp.

De komolyan, ha nem tetszik, el lehet kezdeni betologatni. Érdemes viszont előtte a rudak környékét valami oldóval bespriccelni, mert 50-60 év alatt néhány pickup beragadhat.

Előzmény: Qqberci (7788)
Qqberci Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7788
Honnan tudnám melyik hullám szól jó az oszcilloszkóponÚ

Egyik sem, azt látni kell :-)))

A szkóppal be tudod állítani pontosan (pontosabban, mint egy AF milliVoltmérõvel) és viszonylag gyorsan az elvárt karakterisztikát.

Négy kép, mit érdemes átgondolni:

Az elsõ az elvárt, elvi gyári beállítás, a második egy valós hangszer beállítása, ami nagyon jól közelíti a gyártó által megálmodott elvi beállítást a harmadik egy majdnem jó, de kicsit tompa hangzású, harmonikusszegény beállítás, a negyedik pedig egy harmonikusdúsabb változat. Nagyon fontos, hogy egyetlen generátor sem "lóghat ki" a sorból, sem lefelé, sem felfelé.

Előzmény: tehtube (7784)
LittleBig Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7787
Melyik az a két beállítás?
M
Előzmény: Qqberci (7783)
LittleBig Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7786
Igen erről van szó! Nem tudom, mit kellene tennem....De nekem kevés a magas...mondjuk a sok mellék zöngét szeretem...Esetleg egyszer eljöhetnél meghallgatni, hátha van valami alternatív javaslatod....

M
Előzmény: Qqberci (7780)
constantino_lobasso Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7785

Kedves Róka koma!

Én a magam részéről nagyon sajnálnám a távozásodat és hiányolnám a látásmódodat. Ez a fórum attól jó, hogy sokfélék vagyunk. Kár, hogy így szóltak Hozzád a szaktársak, én nem éreztem ártó szándékot a szavaidban. Rossz napjuk volt. Nem tudom. Sajnálom.

Hammondhoz meg lesz még alkalmad ülni...

Ha a fórum többsége esetleg ezután is kiáll a kiközösítésed mellett, akkor azért dobj át egy kontaktot, mert én privátba' kíváncsi leszek a véleményedre ezután is.

Szép napot mindenkinek!

Szilárd

Előzmény: RókaMóka (7759)
tehtube Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7784
Honnan tudnám melyik hullám szól jó az oszcilloszkópon? Nem vacakoltam, a fülemre hagyatkoztam.
Előzmény: Qqberci (7783)
Qqberci Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7783
Sok függ attól hogy milyen stílust, milyen soundot szeretnél

Pontosan. Átnéztem azt a ménkûnagy excel-táblát és két olyan beállítást láttam, ahol tényleg kiegyenlített lehetett a hangzás. A többi meg egyéni izlés kérdése... Az újrakalibrálás meg tényleg csak türelem és egy jó szkóp (meg kiskapacitású mérõfej) kérdése (valahol írja is, hogy egy Tek475-tel mért, ami határfrekvenciát tekintve kicsit overkill, de pontosságban mindenképp jó...)
Előzmény: tehtube (7782)
tehtube Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7782
Sok függ attól hogy milyen stílust, milyen soundot szeretnél. Nekem a mellow hangzás fexik, ami az elején erős, a közepén gyenge, utána annál is gyengébb. Gyakran használom a C3 vibrátót a fölső regiszterekkel: 888 000 008, 888 888 888, 800 008 888.... Ezeknél korábban az utolsó két oktáv már csúnyán visított, nem húzhattam ki 8-ra az 1'-ast. Így igen.  Vigyázz a magasakkal, mert ha sok, nem fog tetszeni.
tehtube Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7781
Csak nyugodtan. Hofi után: babra munka, de megéri :-) Hallottad nálam.
Előzmény: LittleBig (7777)
Qqberci Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7780
Errõl a részáramkörrõl beszélünk?

LittleBig Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7779
Ezek a kondik korai papír-viasz kondenzátorok, amiket már kivettem, azok kb. 150-180%-on állnak eredeti értékükhöz képest. Amik tényleg nem változnak, azok a kerámia kondik.
Ezen kívül sok kis dudor is van rajtuk.
Az egész rendszer nem annyira érzékeny a hifi pontosságra. Az eredeti alkatrészek 20%-osak, viszont kézzel voltak válogatva, hogy a rezgő körök a maximális kimenetet produkálják...A bekötő vezetékek csak pF tartományban tesznek hozzá, nem?

http://www.hammond-leslie.info/KonsTGandTaperingData/

Az innen letölthető táblázatok tanusága szerint néhány esetben 200-300%-os elváltozások is lehetnek.
Előzmény: Qqberci (7778)
Qqberci Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7778
A nF-os tartományban a kondenzátorok nem szokták elveszteni a kapacitásukat. Ki kéne venni egy-kettõt és megmérni egy olyan híddal, ami tangens deltát (veszteséget) is mér. Kapacitásdekádot múlt szombaton láttam a rádiós bulin, de a Puskás technikumban minden hónapban van, azt hiszem, a második vasárnap reggel 7-tõl nagyjából délig, ott biztos lenne, oda érdemes kinézni. Viszont a kapacitásdekád bekötõvezetékei akkora járulékos induktivitást jelenthetnek, ami meghamisítja a mérést.
Előzmény: LittleBig (7777)
LittleBig Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7777
Egy 1954-es B2. 60 éves kondik, és érezhetően gyengécske magas tartomány. Kalibrálni nem szeretném, azt valahogy inkább tabunak érzem, de a kondikat a vibrátón már kicseréltem. Szép kiegyenlített hangja van, de nekem hiányzik a későbbi orgonák magas tartományának visítása....

M
Előzmény: Qqberci (7774)
tehtube Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7776
Nem tudom, milyen leguggolásról van szó?
Előzmény: kozakz (7772)
tehtube Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7775

Igen, erre.

A Hamichordnak nem a PC a lényege, ezért elődjének a Jürgen által épített egyedi B3 PC-s kontrollereket érzem. Inkább a végleges midi B3 felület, amely bármit meghajt. Hogy az kívül lesz vagy belül, részletkérdés.

Előzmény: djuice (7768)
Qqberci Creative Commons License 2008.06.23 0 0 7774
Dobj fel egy keresést ide... De nem biztos, hogy az a megoldás. Milyen orgona?
Előzmény: LittleBig (7773)
LittleBig Creative Commons License 2008.06.22 0 0 7773
Igen, de én nem mérni akarom a kapacitást, arra van műszerem. Én előállítani akarok mindenféle értékben. Közben találtam is ilyesmit: http://www.rapas.hu/calibrators/id59.htm

Csak elég drágák....
M

Előzmény: szimizso1 (7770)
kozakz Creative Commons License 2008.06.22 0 0 7772
remélem te is legugoltál :)

ugyé éreztem magam akkor mint a megbukott titkos ügynök a ricse koncerten a térden állva alatt :)

Előzmény: tehtube (7766)
szimizso1 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 7771

Azért a biztonság kedvéért kérdezz rá a paraméterekre!!!!

Előzmény: szimizso1 (7770)
szimizso1 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 7770

Szia Matyó!

Nemrég vettem egy ilyen kombinált műszert a lomexben. Ez a cikkszáma: 52-00-15

Itt egy fotó róla. Ezen jól látszik, hogy pont Neked való a kalibrációja:-)

Sok sikert!

Előzmény: LittleBig (7767)
djuice Creative Commons License 2008.06.22 0 0 7769
na ennyit a varázslatos index fórum link kezeléséről
(akit érdekel majd ki copy-paste-zi)
djuice Creative Commons License 2008.06.22 0 0 7768
Zsolti erre a VB3 szoftverre gondoltál?

<a href="http://www.soundfonts.it/?a=read&b=24" target="_blank">itt ni</a>

lap alján a demó verzió letölthető!
(ezt a klón szoftvert még anno én ajánlottam! :) lásd: <a href="http://www.torzsasztal.hu/Article/viewArticle?a=76100969&t=9083742" target="_blank">itt</a> )

A Hamichord elődöt is prezentáltam már... <a href="http://www.museresearch.com/">klikk</a>

És nagyon jó a 7749-es cikkezésed, erre rég szükség volt már!!!
LittleBig Creative Commons License 2008.06.22 0 0 7767
Sziasztok!

Segítség kellene: keresek kapacitás dekádot. Nekem érdekes tartomány: kb 80 nF - 300nF.

Konkrétan az orgona hang generátor újra kondizását szeretném elvégezni vele, itt nem elég csupán az írott értékű kondi cseréje, pontosan kell hangolni a kis rezgő köröket, hogy maximális kimenete legyen a generátorak....

Aki tudja, hol tudnék ilyet beszerezni, vagy akár építeni tud egyet anyagi javakért, pls. szóljon.

Mat
tehtube Creative Commons License 2008.06.22 0 0 7766

Tegnap a hajóprogram után merő véletlenségből belefutottunk a PASO koncertjébe. Klónorgona volt, jól is szólt (vagyis Dávid igen rendesen megdöngette), és le volt takarva az illetősége. Ahogy kell :-) Egy laci viszont biztos harapósabbá teszi a hangját, ebben mostmár biztos vagyok.

Edig még senki nem tippelte meg, melyik viláxtár játszott klónon B3-at idéző minőségben. Nem JOS a The Cat Strike Again-ben, mert ott lesír a másság.

tehtube Creative Commons License 2008.06.21 0 0 7765

Debrecenbe... helyett most Budaörsre kéne menni :-) Kissé nekem közelebb is van. Az imrovizációk hallatán nekem az ABC-k helyett inkább L-M-T jutott az eszembe, de el tudok képzelni akár elektronikusat is.

Ma van a Múzeumok Éjszakája. Pesten OFF műsorokat találtam és a hajózást választom, de Keszthelyen fellép a Keszthelyi Jazz Műhely. (mi  más? :-)

Nem tudok a mostaniról semmi részletet, de vezetője Posaune mester, topiktárs, aki fantasztikus zenész. Még azt is el tudom képzelni hogy erre az alkalomra ismét beveti Hammond M3-asát lezlivel. Látható-hallható: Youtube-Tehtube-Small Jam

Előzmény: LittleBig (7764)
LittleBig Creative Commons License 2008.06.21 0 0 7764
Ezek az igazán nagy dolgok, megint kincsre akadtál. Jó érzés, amikor a múlt mégis itt él valahol körülöttünk...no mindegy, nem filózok.

M
Előzmény: tehtube (7763)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!