Bár a"tartós" termékeiktől írtózom,a barackjuk érdekes...ezért is próbálkoztam vele,igaz 3 fámból csak egy érte meg,hogy termjen,de ez elég szép.Bár nem tudom,ha nagyobb lesz a fa akkor is ekkorák lesznek-e a termések.Szóval egy eredeti magyar Kínai lapos barack:
Még egy gondolat: nem lenne-e hasznos (az említett termesztési szinten) csak azokat a fajtákat alkalmazni, amelyekkel az ilyen bio-művelés legalább ilyen sikeresen folytatható?
Többször említettem, hogy a lemosó permetezés és szükség esetén esetleges Ziram-mal végzett tafrina elleni koratavaszi permetezés után nem használok semmilyen vegyszert, bármi történik is. (Rovarölő vegyszereket egyáltalán nem alkalmazok.) Tudom, hogy árutermelő termesztés esetén túl nagy a veszteség kockázata, ezért a következőket zárójelben mondom el, hátha mégis hasznosítható a tapasztalat, különösen saját fogyasztásra szánt házikerti viszonyok között. A képeken látható Maria Marta, Morsiani 51 és Venus fajtájú fák június 16-án jelentős jégverést kaptak. Amint mondtam, vegyszeres beavatkozáshoz nem folyamodtam. Az azt követő időben folyamatosan távolítottam el a fákról a begyógyulatlan sebű rothadó gyümölcsöket és csak az egészségesnek ítéltek maradtak a végén a fákon. A rothadás annak ellenére megállt, hogy egy rendkívül csapadékos, napi gyakorisággal felhőszakadásokat produkáló időszak következett. Az általam észre nem vett rothadt szemeken a gyümölcshús a magra száradt és nem fertőzött tovább még olyan esetekben, amikor a kiszáradt moníliás szem hozzáért egy másik, szomszédos gyümölcshöz. (Nem lehetséges vajon, hogy ha a minden évben immár rendszeresen jelentkező jégverés ellenére kicsiben még így is lehet barackot termeszteni, akkor jég nélkül ugyanezt vidáman meg lehet tenni, még jóval eredményesebben és kockázatok nélkül? Biztos, hogy elengedhetetlen a barackot agyonpermetezni?)
Íme, a jelenlegi helyzetet bemutató képek:
1.-2. Maria Marta fa
3. Morsiani 51 fa
4. Venus fa
5...... Sérületlen, alig sérült és sérült gyümölcsök
A Babygold sorozatnak több számozott fajtája van.Az enyém nem tudom melyik,de az tuti hogy gumi.Egyébként aug közepe felé szokott érni.Ez a fa pedig már több évet nem bír el,mert amikor a barackok nagyobbak mindig letörik1-1 ág,mert az ágak belseje halott,a súly,vagy egy vihar simán letöri a merev,száraz belsejű ágakat.Az összes hiányzó ág így ment le.Azért nincs értelme tartogatnom,hogy érés előtt töredezzenek le a gyümölcscsel teli ágak.Van belőle új fa több is,majd azok viszik tovább a fajtát.
Ez a gumi még simán elbír 10 évet, csak kicsit erősebben kell metszeni. Nekem a fáim jó része ilyen, és mégis a piac sztárja a Nektár H. Amire nekem azt mondta a régi tulaj, hogy az gumibarack, az szeptemberben érik, hatalmas szemű, valamilyen Babygold.
A haldokló gumibarackom.Nem bírja el a termést,mert az ágak elhalóban vannak,csak a héj alattikb 1 cm-es sáv/körben/ él a többi elhalt...és mégis iszonyatos mennyiséggel vágott neki a szezonnak,egy csomót le is szedtem,de hogy érésig mennyi marad ?...Mivel az egyik legfinomabb fajta,term. szemeztem is már róla ill. van egy több éves termő magoncom,azonos minőségű,kicsit kisebb méretű terméssel.Frissen is jó/annak ellenére,hogy rágni kell/, befőttnek meg messze a legjobb.Nagyon sajnálom,ez megszolgálta az árát...letermés után pedig fejsze/vérző szívvel/....a Harko kopasz is lassan érni kezd:...és a Cresthaven most:
Nem tudom,hogy sikerül-e,de szeretném,ha megpróbálnád az alábbi fajtámat beazonosítani.Ez az egy amit nem ismerek név szerint,még apám ültette kb 20-22 éve.Sárga húsú,de nem szálas-rostos inkább kicsit lisztes,ha kap elég esőt/na azt kapott.../akkor egész jó ízű és méretes is.Most érik,jellemzője még a kidudorodó csúcs:Bár mobilképek,de talán sikerül.Az biztos,hogy nem mostani sláger fajta,mert mint írtam is régi ültetésű.
Nem rossz-nem rossz,akkor ezt is hozzátehetjük/?/ a többi szemzőágatkunyerálok fajtához.Én még várnék a szemzéssel,kicsit később szoktam,másrészt meg az alanynak valóim még nem mind éri el a kívánt vastagságot.
Két évvel ezelőtt augusztusban csippentettem erről a fajtáról egy szemzőágat egy olasz ültetvényben az érő gyümölcsök mellől, mert nagyon megtetszett. Most itt állok vele és nem tudom a nevét. De mintha nemsokára érni akarna.
Nem, Clapp kedveltje biztosan nem, az nekem van, azt jól ismerem. Ez az új felfedezés egy "vérkörte" fajta, azt sejtem, hogy enyhén, vagy erősen belül is liláspiros.
Jótét lelkek úgy gondolták, leveszik a vállunkról a szedés és értékesítés gondját. Az tűnt fel, hogy olyan sok zöld van a földön. Igaz, szeles idő volt tegnap óta, de hát még a vihar sem vert le sokat, és inkább az érettebbek szoktak leesni. Mivel még sok van a fákon, nem tudom igazán megtippelni a kárt, de talán 30 kg körül. Tegnap a szeles idő miatt mindent leszedtem, ami már kicsit is kezdett puhulni, a tolvaj már csak a színes kőkeményeket szedte, persze csak a nagyobbakat, félhomályban nem jól látta, a nagyon zöldeket elhajigálta.
Na, eddig tartott a piaci jó ár. Beállított egy illető egy kocsi barackkal, a közepeseket 100-ért adta, a nagyokat - amik eddig nálunk 250-ért mentek - 150-ért.
A körtének nem tudom a fajtáját, ma leltem rá fügefelderítő körúton. Szemezni már mostantól lehet, a sok csapadéknak köszönhetően a barack jól adja a héját, a vesszők és rügyek pedig már jó fejlettek.
Ez is régi fajta? Most/anában/ érik ?Mondjuk ránézésre akár piros Vilmos is lehetne ,v esetleg piros Clapp/de ugye nem az ?/ .Természetesen minden érdemleges körtefajta érdekel .Még néhány hét és jön a szemzési szezon,lassan össze kell írni milyen fajtákat is lehetne összeszedni.Nem tudom ,esetleg Olaszhonból is lehetne-e szerezni jóféle szemzőágat ? Elsősorban körtére és őszibarackra gondolok.Ill. természetesen a már említett Maria Marta,Natalina,vérbarack,Morsiani négyesből is.
Többször írtam már róla, hogy a zalai szőlőhegyeket járva az ember a vegyszermentes "nomád" magonc-őszibaracktermesztés számtalan példájával találkozik. Itt megrekedt az itteni "művelés". Szakmai szemmel nézve azonban rendkívül tanulságos. Arról tanúskodik, hogy adottságok tekintetében a térség sokkal többre lenne hivatott és nagy valószínűséggel a legkiemelkedőbb termőhelyek sorába léphetne egy szakszerű és igényes termesztéssel. Az utolsó két képen az általam sokat emlegetett késői érésű magonc vérbarack fája és termése.
Voltam kint, jól gondoltam, itt is dél felől jött a szélvihar, nem nyugatról, a szomszéd szőlőkordona elég jól megvédte a fáimat, ezért alig volt barack a földön. A kár most úgy jelentkezett, hogy az egyik lexebb fámról letört a legnagyobb ág. Nem egészen értem, mert bár öreg fa, de ez az ág nem volt a többi fánál rosszabb állapotban, és nem is volt különösebben túlterhelve.
MOZO azt szeretném megkérdezni, hogy amit írtál az igen tisztelt roma származású magyar állampolgárokról van-e nekik őstermelői igazolvány , adószám, számlatömb,növényvédelmi kezelésekröl szóló napló , felsőfokú végzetségű növényvédős szaktanács adó, akinek irányításával végezhető a permetezés 1 ill 2-es kategóriájú növényvédőszer használata esetén, hiába van meg a zöld könyv ha van ilyen nekik.A piacon ezeket fel tudják mutatni a hatóság ellenőrzésekor vagy rájuk ez sem vonatkozik? Óriási vihar közeledett tegnap Miskolc felöl este ,de ahogy jött úgy el is ment felettünk ,minimális csapadék esett.Kérdezném tőled az őszin olyan horpadás szerű mélyedések vannak, mintha a maghoz való kötődöttség miatt nem tudott volna tovább terjeszkedni a húsa, javíts ki vagy az aszály v bór hiányra gondolok én amúgy nem sok ilyen van 1-1 fán.
3 nappal ezelőtt, 16-án beindult a Nektár H, máskor 25-e körül szokott. Tegnap nem tudtam szedni, mivel 24 órás készenlétben voltam, az esti vihar biztos sokat levert, és sok ágat letört. Ahol dolgozom, ott dél felől jött a szél, a barackos pedig nyugati domboldalon fexik (az uralkodó széljárással szemben), remélem, ez most mérsékelte a kárt. Dél felé talán már felszárad annyira, hogy ki tudok menni kocsival, és délután a hullottakból befőttet csinálunk, el szokott fogyni olyan 100 üveggel évente. Itt a nagyja egyelőre simán elmegy 250-ért, a legnagyobbakból valamennyi még 300-ért is kelt el. Arra gondolok, hogy itt most egy lyuk van az ellátásban, a korábbiak jórészt lementek, a későbbiek meg még nem indultak be. Más években nehezebb eladni 200-ért is. Jövő hétre már biztos romlani fog a helyzet.
Nyomott áron megy a kajszi meg az őszi is pl : kajszi most 120-150, őszi 150-200 főleg ha sok van, nem tud vele mit kezdeni a termelő most azokról beszélek akiknél hegyekben áll az áru és próbálják elsűtni a másik dolog ,hogy legalább a nepperek is csúnyán szólva rá b...k ,rájuk rothad az egész ,mert az embereknek nincs pénzük vásárolni.A piacnak le kellene tisztulnia,mert ennyi neppert ,ügyeskedőt nem tud eltartani ,ja és kimaradt a termelő az meg csak dolgozzon a bolondja .... szóval azt akarom magyarázni ,hogy fordítva működik a világ nem a termelés a lényeg a fenét az, hogy vagy 25 kézen menjen keresztűl. Az tragédia pl: 40 ft-ért vették át a meggyet és kérdem én, hogy nem a mol a vegyszer kerekesdők stb.. járnak jól hisz a hasznott nekik termeljük. Na elég a sírásból, mert a végén még képviselő leszek ,mozo arra felé ma ígértek valami ítélet időt jégesőt meg mindent, remélem kimarad ebből minden fórumozó.Kívánok mindenkinek jégmentes ,viharmentes napokat és gazdag értékesítést a piacokon hátha meg fogan a jó kívánság.
Ja ... általában 9 felé érek ( érünk ) haza , rengeteg a barack , kajszi . Nem tudom , hogy máshol is ilyen dömping van , de itt a Pécsi Vásárcsarnokban barackot árulnak barackkal . Az ár a béka feneke alatt , kérdezgetik is a vevők , hogy miért ilyen olcsó ??? Most kezdem a Redhavent ... úgy negyed kilósak , és nem biztos , hogy 180-ért menni fog . A kajszi eladhatatlan , mert a cigányok elárasztják a parkolót vele és az asztalokról nem hajlandó a vásárló kajszit venni , az jó ha 160-ért megy . Tehát ha pénzemnél akarok lenni akkor szinte dupla mennyiséget kell eladnom mint tavaly ...hál istennek van is dupla mennyiség , mert csak szedem a fákról és nem ürülnek le . Ma néztem az örliredhavent amit majd 2 hete szedek , és azt gondoltam , hogy ma lefogy , de még mázsák vannak a fákon abból is .... tehát nyomom nagyban az ipart .
A rothadásra : nem tudom elégé hangsúlyozni , hogy felejtsétek el már azt a Teldort , semmi értelme , rovarkártétel a rothadás , semmi más , azt meg gombaölővel hiába permetezitek . Nem lehet lacafacázni , rengeteg a bogár , meg mindenféle állat méh , darázs stb , csak valami keményebb szer lehet a megoldás .... vagy a rothadtak közül kiszedegetni a pár ép szemet .
A rövid évi miatt ajánlottam,mert ha érésben van a termés akkor 10-21 napos szerek szóba se jöhetnek a teldor kontakt szer ezért inkább a megelőzésben játszik inkább szerepet nem pedig akkor mikor tömegesen jelentkezik a rothadás akkor az már nem nyújt védelmet.Érdekes dolog, hogy mit lehet tenni mivel az időjárást nem tudjuk kiszámolni és a kajszi rövid idő alatt leérik arra gondolok ,hogy úgy gondolja az ember elég a permetezésböl jöhet az érés és ilyenkor szokott jönni a folyamatos csapadék.
Fajtákat szaporítanak többféle alanyon is /főleg a kutatóintézetek/,de hogy a környékeden lévő faiskolák szereznek-e be egy fajtát többféle alanyon,hát az kétséges.Ha esetleg ősszel Érden jársz érdemes felkeresni a gyümölcskutatót,mert náluk őszibarackból is szokott többféle alanyon lenni 1-1 fajta ill. érdeklődni kell a faiskolásoknál.
A rothadó félben lévő barackot mindenképpen le kell szedni, mivel ezeken idővel kialakulnak a gombaspóra telepek és ezek a szélrózsa minden irányában repűlnek ha fúj a szél és a további fertőzés adott.Szerintem teldorral érdemes próbálkoznod /moníliás termésrothadás,glöospóriumos termésrothadás/ évi 3 nap .