,,...MA hány hektár kell, pl. egy 4 tagú család fenntartásához 1 évíg? ebben benne van hogy néha esznek húst is, tehát minimális jószágtartás és ezen utóbbiak ellátása."
10 hektárból kijön. 3 millióért talán meg is lehet venni ekkora területet egyben. Aztán csak művelni kell.
,,... viszont teljesen kikerültek az értékesítési láncból a használt lakások.
Ezek a régebbi építésű lakások meg leromlanak, ritka kivétel, ahol a társ.ház közösség a ház teljes felújítását véghez tudja vinni. Nem is csoda, az elöregedő lakók nem képesek horribilis költségeket vállalni."
És melyik fiatal pár akar egy lepusztult lakást vásárolni ilyen társasházban,aminek a felújítása pont azért marad el,mert a nyugdíjas lakóknak már jó úgy is arra a rövid időre ?
A lakáshelyzet és gazdálkodás szintúgy el van lökve, mint egy csomó minden kishazánkban.
Épitünk és építettünk, persze túltermelésbe ment át az egész az utóbbi 10-15 évben, amikor divatba jott, hogy befektetési céllal építünk " korszerű, modern " lakásokat. Amiket csak nagy adósságok árán lehet megvenni, viszont teljesen kikerültek az értékesítési láncból a használt lakások.
Ezek a régebbi építésű lakások meg leromlanak, ritka kivétel, ahol a társ.ház közösség a ház teljes felújítását véghez tudja vinni. Nem is csoda, az elöregedő lakók nem képesek horribilis költségeket vállalni.
természetesen önfenntartásukra gondoltam. : ) de fingom sincs, hogy saját búzájuk van, az aratják, leörlik, vagy másut veszik a lisztet és abból maguk csinálják a kenyeret. vagy csak kenyeret vesznek.
biztos van olyan fórum, ahol lehetne ilyen topikot nyitni.
Mondjuk bevitt a teeszbe 15 holdat abbol megmaradt neki haztajiban masfel hold ,persze nem ugyanott, hanem a nagy egybefuggo tablak miatt mashol jeloltek ki,mert furcsan nezett volna ki egy 15 hektaros kukoricatabla kozepen egy fel hektarnyi fuszerpaprika vagy kaposztafold
A haztaji az nem a paraszt hazanak a telke volt,hanem nem tudom mennyi plusz fold amit akar maga muvelhetett vagy muvelte a teesz de ennek a jovedelme akkor az ove volt. nem tudom mekkora volt ez hivatalosan talan 1 vagy masfel hold.
Pedig nem volna haszontalan, hisz az emberek jórészt egészségesen táplálkoznának. Nem hinném, hogy olyan nagyon nagy terület kéne egy család évi zöldségfogyasztásának biztosításához.
Én szószerinti háztájit láttam csak, az udvar mögött valahány négszögöl, azon termesztették a család zöldség-gyümölcs szükségletét, meg a nevezetes málnát.
A lakások többsége nem áll üresen. De az tény, hogy a hagyományos négytagú családok helyett több lakásban él ma egy vagy két ember, mint 1945. előtt. Biztos, hogy ez az egyik magyarázata a drasztikus lakosságszámcsökkenésnek, a másik pedig az, hogy sok ténylegesen ott lakó nincs bejelentkezve állandó lakosként (ez egyébként szívás az önkormányzatoknak normatív alapú finanszírozásokban - falvakban meg az terjed, hogy városiak vesznek házat hétvégi háznak, de nem jelentkeznek be).
Az előző társasházamban (józsefvárosi Bauhaus, tudtommal kifejezetten kezdő fiataloknak építve) 59 nm volt a legnagyobb lakás, de az is egy másfélszobás és egy minigarzon összenyitása volt, a többi másfeles és egyszobás. Ott tényleg az volt a jellemző, hogy 35-65 év közötti lakos nem volt a házban, csak fiatalabbak és idősebbek. A fiatalabbak közül csak az egyik párnak volt egy gyereke, a többinek nem volt gyereke, de volt, akinek párja sem. Az idősek pedig mind egyedülálló özvegyasszonyok voltak. A mostani házban már vannak középméretű lakások, ott van néhány középkorú is, de itt is felülreprezentált az idős és a fiatal korosztály, kislétszámú háztartásokkal. Egyetlen hagyományos négytagú család van a házban, ott a szülők viszont nálam pár évvel fiatalabbak, ami nem éppen általános manapság.
Egyébként annyira nem kevés a ténylegesen (tehát nemcsak statisztikailag, mint pl. az enyém :-)) üres lakás sem a belső kerületekben. Van egy csomó megörökölt lakás, amit régóta árulnak, és a hitelstop, illetve a középméretű és nagyobb lakások iránti alacsony kerelset miatt nem is tudnak eladni, pedig egyik-másiknak brutálisan lent van az irányára. Évek óta! Tudnék linkelni hirdetéseket belső kerületekből, amikben évek óta hirtetett lakás szerepel. Látványos, hogy egyik-másik házban van egy csomó lakás, ahol nincs lámpafény estefelé, mert üresen állnak.
A szegénység viszont vitathatatlan most, az tény. Kevés a jó állapotú ház a belső kerületekben, de döbbenetes, hogy gazdagnak számító II. és XII. kerületben is vannak nagyon rossz állapotú házak. Ezeket valaha tisztes körülmények között élő polgároknak építették. A mostani pusztuló helyzet egyenes következménye a lakosság szegénységének.
??? Én mindössze egy száraz adatsort közöltem. Teljesen egyetértek azzal, hogy ez a fejlődés szükségszerű volt. Mondjuk ettől még lehetett volna benne egy 20 éves csúszás, bár az, hogy nem volt, inkább az erőltetett iparosításnak köszönhető, nem a lakosság igényeinek, attól tartok. Igazából azért tettem be az adatokat, mert olybá tűnt, hogy itt páran mindjárt villanyvilágításos falvakat kezdenek vizionálni a 30as évekbe.
azert falvakban nem 100 negyzetmeteres telkekre epitkeztek,mert kellett a hely az istalloknak, a baromfiudvarnak,,disznoolnak, a termenytarolonak, meg a konyhakertnek is. Azok olyan jo ki 800- 1200 negyszogoles telkek voltak tobbnyire,vagy meg nagyobb ,foleg a tanyavilagban.