Keresés

Részletes keresés

Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.02 0 0 5205

Eddig megúsztuk, de még sokat alaszanak kint a fürtök.

Előzmény: Csíkos Tigris (5204)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.07.01 0 0 5204

Nagyon szépek! Ezek szerint Te ill,a Szőlők megúszták a viharokat és a jeget!

Előzmény: Pjotr77 (5202)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 5203
Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 5202

Egy kis csemegeszőlős barangolás június utolsó hetéből, több fajta már a fürtzáródás közelében van.

Előre elnézést kérek az amatőr (béna) felvételért, amikor visszanéztem pár felvételt, úgy szédültem, mintha űrhajóskiképzésen lettem volna, és nem a Bajkonur miatt :)

https://www.youtube.com/watch?v=Rcpn8D2mfH0

https://www.youtube.com/watch?v=h7eLvxrA9-0

https://www.youtube.com/watch?v=8PrkgXPkF_M

https://www.youtube.com/watch?v=DiUTJHdosJk

https://www.youtube.com/watch?v=Ari0gFDrhOY&t=3s

https://www.youtube.com/watch?v=nG02OdDAJkI

https://www.youtube.com/watch?v=qwL6eBw0eDk

https://www.youtube.com/watch?v=T3WKvfodK8M

Kulicz Creative Commons License 2017.07.01 0 0 5201

Melyik fajták fagytak el, ill. nem hoztak termést? Ezeket sorold fel légy szíves, hogy okuljunk! Továbbá hány fok volt nálad a leghidegebb, ami ezt okozta? Nálam pl. -19 és ez nem okozott különösebb gondot még a "hagyományos" fajtáknál sem.

Előzmény: woodruff (5200)
woodruff Creative Commons License 2017.06.30 0 0 5200

Én tavasszal egy szálvesszőt hagyok minden tőkén,ami kb 10 hajtást hoz.

Ha terem ,csak az a hajtás marad meg amelyik hozott termést.

Minden termést hozó vesszőn,csak egy fürtöt hagyok meg, a közelebbit a tőhöz a többit kicsípem.

Én a hónaajj hajtásokat nem töröm ki,de fokozatosan ritkítom ami a fürt alatt növő levél-hajtás.

Mikorra érik,a fürt alatt egy sem maradhat.

Sajnos a nagy hideg tél miatt,sok fajtám nem hozott fürtöt,vagy csak mutatóba.

Itt volt az ideje ezeket,újabb biztonságosabb fajtákkal átoltani.

woodruff

Előzmény: Ali-bá (5198)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.30 0 0 5199

A fürt cizellázása Dél-Afrikában is bevett gyakorlat a csemegeszőlőben. A melósnak van egy jel az ollóján, így tudja, hogy a fürt csúcsából mennyit kell levágnia ahhoz, hogy 40 dekás fürtök legyenek szüretkor. A cél, hogy egységes legyen a fürtméret, nagyok a bogyók.

Ez a fürtritkítás nem keverhető össze a borszőlő terméskorlátozásával, amit jóval később kell elvégezni, különben a szőlő kiegyenlíti a fellépő bogyóhiányt, ami üdvözlendő a csemegeszőlőnél, de kerülendő a borszőlőnél.

Előzmény: szölőszem (5196)
Ali-bá Creative Commons License 2017.06.29 0 0 5198

Türelmem is van, hegyes ollóm is, (kisszékem is), én is megpróbálom!

Jani71 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 5197

Épp ma végeztem a tetejezéssel, és próbából belenyúltam egy hegyes ollóval egy-két fürtbe is.

Az apró bogyókat is kiszedtem. Tervezem még folytatni, kíváncsi vagyok a végeredményre.

Van egy-két fajta, aminél ki akarom próbálni a dolgot, már tavaly ennek szellemében jegyzeteltem

a tőke mellett állva. Beírtam a metszési 'jellemzésbe', hogy idén szükség van-e fürtritkításra.

Hogy célszerű megpróbálni, mert magára hagyva túl zárt a fürt.

szölőszem Creative Commons License 2017.06.29 0 0 5196

Én a múlt héten végeztem a fürtritkítás utolsó fázisát a tetejezéssel, és honaljazással egy időben. Még most sem késő. Sőt ha van türelmed, az apró bogyókat is leszedheted kis ollóval. A japánoknál bevett gyakorlat a fürt csonkítás is. Náluk meg tudják fizetni még így is a szőlő árát.

Erről többet olvashatsz itt:

http://csemegeszőlők.hu/index.php/2016/06/24/furtritkitas-2/

Előzmény: Jani71 (5195)
Jani71 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 5195

Érdemes még fürtritkítást végezni (pl. a Favoritnál)?

Sanci07 Creative Commons License 2017.06.27 0 0 5194

Ha félreértettem bocs,kissé szomorkás vagyok.Nálunk azért a levélzet megmaradt még ha vannak szakadások is,ami nálatok lehetett 93-ban valószínűleg ettől is durvább volt.Én azért még fogok csemegézni,de a látvány elkeserítő volt.Nem tudom hogy száradnak-e le még újabb bogyók vagy sem majd még meglátjuk! Bogyó és fürtritkítás mindenesetre megvolt!

Előzmény: van_Persil (5193)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.27 0 0 5193

Én nem ezt mondtam. Az egész hsz-od a szavaim kiforgatása. Én azt próbáltam érzékeltetni, hogy jégverésnek is vannak fokozatai, próbáld azt a részét megragadni, hogy talán tudsz valamit, ha nem is sokat, szüretelni, ha hinni lehet a borvidéki/hegyközségi elöljárótoknak.

A kirepedt szemekkel kapcsolatban: én tudom, melyik melyik, de hallottam/láttam már olyat, hogy valaki nem tudta. Mi jártunk úgy, hogy nem vettük észre, hogy egy zivatarból jött jég is, csak napokkal késöbb, mert olyan minimális volt a kár, láttuk meg a felrepedt és beszáradt bogyókat.

Amúgy, ha figyelmesen olvastad a hsz-omat, akkor érzékelhetted, hogy nálunk akkor (´93-ban) nem volt olyan gond, hogy mitöl repedtek ki a bogyók, tekintve, hogy se abban az évben, se a következöben nem tudtunk szüretelni. A méteres hajtásokból csak levél nélküli 30 cm-es csonkok maradtak. De akkor még nem volt se digitális fényképezögép, se you tube, így nincs megörökítve az utókornak.

Előzmény: Sanci07 (5192)
Sanci07 Creative Commons License 2017.06.27 0 0 5192

Kicsit tovább bontogatjátok ezt a jégverést,ki fog derülni hogy nem is volt jég csak egy nagy lisztharmat fertőzés ami egy-két óra alatt végigsöpört nálunk és tönkretette az ültetvények egy részét.A lisztharmattól kirepedt bogyó nem úgy néz ki mint a jég által megütött,de ezt neked tudnod kell mivel nálatok anó volt már ekkora jég és tett tönkre mindent! Sajnos az oltásaim egy része is eltört a kötözés ellenére is de remélem nem lesz velük gond és megmaradnak.Elkezdtem kicsipkedni az elszáradóban lévő bogyókat némelyik fürt így elégé idétlenül néz ki.

Előzmény: van_Persil (5191)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.27 -1 0 5191

Úgy írod, mintha sosem hallottál volna róla. A fürtöt ért lisztharmatfertőzést (amikor kireped a szem: a fertőzött és parásodott héj nem tud növekedni, viszont a bogyó nem fertőzött oldala növekszik, aminek a következtében kireped) van, aki összekeveri a beszáradt jégveréssel.

Előzmény: woodruff (5186)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.27 -2 0 5190

Jégverés után kimondottan a jégverés miatt 24 órán belül kell (rézzel) permetezni. A 24 óra leteltével már csak a normál permetezési menetrend marad, tekintve, hogy a sérülések akkorra már beszáradnak.

Nem kisebbíteni akarom a kárt, de ahol egy jégverés után még lehet szüretelni, ott örüljenek, hogy ennyivel megúszták. Anno a mi szőlőnket annyira elverte a jég, hogy még a következő évben se tudtunk szüretelni, nemhogy abban az évben, sőt, a szőlőnk felét ki kellett vágni.

Előzmény: Csíkos Tigris (5188)
Jani71 Creative Commons License 2017.06.27 0 0 5189

:-((

Előzmény: Sanci07 (5187)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.06.26 0 0 5188

Kegyetlem volt! Barátok(házaspár) laknak Szekszárdon,beszámoltak róla! Sanci,akkor ha még valami menthető egy permetezés (komplex) jót tehet! Halkan jegyzem meg,nálam a vasárnapi esőből 4mm jött össze!

Előzmény: Sanci07 (5187)
Sanci07 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 5187

Gondold el mikor a kis szőlőszemeket cseresznye és dió nagyságú jegek bombázzák hosszú-hosszú perceken keresztül.Makulátlan volt a szőlőm most borzalmasan néz ki minden fürt amit a levelek nem takartak.Egy nap elég volt hogy így nézzen ki.Borzalmas vihar volt úszott az egész város,és még egy bácsika is elhunyt.

Előzmény: woodruff (5186)
woodruff Creative Commons License 2017.06.26 0 0 5186

A jégtől kinyíltak a szemek? Érdekes!

woodruff

Előzmény: Sanci07 (5185)
Sanci07 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 5185

Hát nem volt szerencsém,sajnos!

Idén aligha lesz mivel dicsekedni.

http://kadarka.net/cikkek-kat/alaposan-elverte-a-jeg-a-szekszardi-szoloultetvenyeket

Előzmény: Csíkos Tigris (5182)
Jani71 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 5184

Üdv! Elsőre Mg-hiánynak gondolom.

Előzmény: lada83 (5183)
lada83 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 5183

3. 2.

Üdv mindenkinek! Nemrég találtam rá erre a fórumra, nagyon jónak találom.

Szeretnék kérni egy kis segítséget, van egy négyéves Néró tőkém a képeken látható pirosodás látható a leveleken. Nem tudom, hogy a kevés eső  ill. a nagy hőség miatt vmi. tápanyag hiány, vagy vmi. betegség akar ez lenni? Mit lehetne ezzel kezdeni?

A válaszokat előre is köszönöm.!

Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.06.25 0 0 5182

Nem irigyellek! Nagyon szomorú dolgok ezek! Én itt meg(Gerecse-Pilis között)aszállyal küszködök! Bár jég az nem hiányzik! Ha sok esővel jött akkor lehet némi szerencséd!

Előzmény: Sanci07 (5179)
gyurka kertész Creative Commons License 2017.06.25 0 0 5181

Vera 2017.    

timur 2017.               a szép oltások ! 

gyurka kertész Creative Commons License 2017.06.25 0 0 5180

Szép hétvégét mindenkinek! az oltások szépen fejlődnek az egyik tőkét kisérleteztem ki hogy oltás után mikor már 8-10 leveles volt a z oltás akkot a nem beoltott vesszőket mindet eltávolitottam ! hála isten szinte észre sem vette nem sinylete meg ! a timur és a vera nagyon szépen nőnek ! 

Sanci07 Creative Commons License 2017.06.25 0 0 5179

Ma reggel 6.30-kor és nyolckor akkora jégesőt kaptunk Szekszárdon hogy ki sem merek menni a szőlőbe! Kétszer 5-5 perc cseresznye és dió nagyságú jeget kaptunk!

Kicsit el vagyok keseredve olyan szép volt a szőlő és az új oltások is.

van_Persil Creative Commons License 2017.06.25 0 0 5178

Ne engem kérdezz, én csak bemásoltam, ami az adatlapon volt.

Előzmény: per onoszpora (5175)
kopasz majom Creative Commons License 2017.06.24 0 1 5177

Azért nyugodt lehetsz én minden permetezésem után,másnap remegve vizslatom,az előző napi permetezésem,milyen károkat okozott az előző napi permetezésem.

Nekem is van rézgálicom,meg oltott mészporom,de nagy bátorság evvel nekiugorni egy értékes fajtagyűjteménynek.

Ha Kövidinkám lenne több száz hektáron,az megint más,legfeljebb nem innék annyi bort.

Előzmény: arvaiz69 (5174)
Kapa bácsi Creative Commons License 2017.06.24 0 0 5176

Jól tudod!Régen mikor szinte csak a rézgálicot ismerték a peronoszpóra ellen,akkor úgy mondták"rezes banda a meszes gödörbe!"ezzel is utalva a helyes keverésre:állandó kevergetés mellett a mésztejhez adjuk a rézszulfát /rézgálic/oldatot!

Előzmény: per onoszpora (5175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!