Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Az igen !!!!! A gyönyörű Big red 550 -ért nem ment el a piacon kilózva . Nem jó helyen árulom az árumat , ha beindul az ültetvény viszem el innen jó messzire ...botrányosak az árak mifelénk .
Manapság a szelekciónál a látvány valószínűleg az íz előtt áll, a jelenlegi fogyasztói preferenciáknak megfelelően. Mindenesetre a választék mára irigylésre méltó. Régen volt egy 70-es években ültetett korai kajszifánk, kis apró leveses termése volt, abból volt mindig az első lekvár, de örültünk annak is.
Más: sajnos az ősszel ültetett tsunami fám (ötezerért) kimúlt a tavaszi hernyótámadás után, nem is értem... Érésben hol lenne? Pótoljam vagy inkább sweet red vagy auróra? A bergarouge is izgat...
Kicsi "big red" fácskám alatt találtam két szem hullott(!) gyümölcsöt. Teszteltem:
Színre a napos oldalon szép piros, tehát a "red" megvan, a "big" még hiányzik, inkább kisebb gönci méretű. Ha a fáról is szedek majd pár nap múlva, lemérem. Finom, de azért szerintem nem annyira, mint pl. egy ceglédi óriás. Mondom ezt emlékezetből. Talán tényleg más ízvilágúak ezek a fajták...? Ami figyelmet érdemel, hogy enyhén rostosnak éreztem. Nálatok nem? Az érési idő miatt vélhetően nem egy pályán játszik az óriásokkal. Ami érdekes, hogy a ceglédi óriás fámon szinte egy szem se maradt a rosszidő/fagy után, miközben pár méterre a big red fácska roskadásig kötött (persze ritkítottam). Ki érti ezt?....
Másfél éve írtam (1523), hogy gondok vannak vele, de az idei évben bebizonyította, hogy igenis helye van a kertben! Mindenképpen marad!
Ahogy Mozo66-tal a 3963-ban megegyeztünk, most ez a fa egyértelműen megmutatta, hogy valóban így van. Ki kell nevelődni annak a fának! Csak akkor lehet megítélni!
A savak szerethetőre finomodtak, kifejezetten jóféle portéka!
Olyan savak vannak benne (ha jól érzem, jellemzően a héjnál), amelyek kellenek, jó ízűek.
A cukor épp annyi, ami kell a sav ellensúlyozására. Kellemesen egyensúlyban van az egész.
Az illat teljesen OK, a klasszikus, szuper kajsziíz jó közepes mértékben megvan.
Nem vízízű, nem savas, nem szimplán édes. Szerintem ebből már jó lekvárt lehet főzni, de majd a gyakorlat megmutatja, ha egyszer lesz rajta értékelhető mennyiségű termés.
Friss fogyasztásra is tökéletesen megfelel.
Az Orangerednek se sok van már vissza, szépen puhul, de még nem jó.
A tavalyi évvel ellentétben idén talán meg is kóstolhatjuk. 3 szemet termett...
Hát..némelyiknél túl lazára is sikerült a korona,szinte szétestek a fák...talán még nem lenne késő visszametszeni /azokra gondolok amelyek már leértek ill. 1-2 héten belül lemennek /
Persze, amikor szalonnázok :)...a kép csalóka,azt az ágat fényképeztem,amelyik naposabb,az kapott már piros beütést,egyébként tök zöld...szóval még messze az érés.
Van vagy lesz olyan nap mostanában, hogy nem eszel barackot? :)
Tényleg szemet gyönyörködtetőek! Nekem csak két fajtám van ezek közül: Orangered és Lady cot. Az előző kb. úgy néz ki, mint Nálad, és már meg is kóstoltam, de szó szerint holnap-holnapután lesz igazán érett. Viszont a Lady cot nálam még majdnem zöld, alig-alig kapott egy kis pírt, de még azon is csodálkoztam, mert valamiért úgy gondoltam, hogy az majd aug. elején fog érni.
Az orangeredem nekem is szép, fogalmam sincs mennyi lehet rajta. Már sárga, szép piros fedőszínnel, de még lőni lehet vele. Elvileg hó végén érik. A bergeronok és a magyar kajszi sehol nem tart. A harcoton asszem egy szem lesz.
Szerintem a savasabb gyümölcsökből lesz jó lekvár. Kell hogy legyen aromája, cukor és savtartalma is. Friss fogyasztásnál is ezeket érzékeljük, a harmóniát, egyszerre. Lekvárnál persze pótszerekkel (több cukor, citromsav) korrigálható. A lédúsabb kajszikat pl. a "házikerti" felhasználású c. óriást tovább kellene főzni... ha még divatban lenne a pektin nélküli sokáig főzött lekvár. Aszalni valszeg alkalmatlan lenne, de arra állítólag külön fajták vannak. Ami viszont kifejezetten nem szerencsés lekvárnak, az a rózsakajszi a rostok miatt!