Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4029

Az igen !!!!!    A gyönyörű Big red 550 -ért nem ment el a piacon kilózva .    Nem jó helyen árulom az árumat , ha beindul az ültetvény viszem el innen jó messzire ...botrányosak az árak mifelénk .

Előzmény: Ggeri89 (4024)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4028

10kg

Előzmény: Pro.polisz (4027)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4027

Bocs, az hány kiló? 12-14? 

Előzmény: Ggeri89 (4024)
bezzeg Jani Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4026

Na, jó nagy ökörség. A sav / cukor,  lényeges szerintem. 

Előzmény: Figyelget (3957)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4025

Manapság a szelekciónál a látvány valószínűleg az íz előtt áll, a jelenlegi fogyasztói preferenciáknak megfelelően. Mindenesetre a választék mára irigylésre méltó. Régen volt egy 70-es években ültetett korai kajszifánk, kis apró leveses termése volt, abból volt mindig az első lekvár, de örültünk annak is.

Más: sajnos az ősszel ültetett tsunami fám (ötezerért) kimúlt a tavaszi hernyótámadás után, nem is értem... Érésben hol lenne? Pótoljam vagy inkább sweet red vagy auróra? A bergarouge is izgat...

Előzmény: Törölt nick (4022)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4024

6000ft/láda nem sok kajszi volt a piacon.

Előzmény: Pro.polisz (4021)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4023

igen, ilyenkor már szemzünk.

Előzmény: TINTUS (4019)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4022

Más az ízvilág ,de egyéb tulajdonságaikban is mások sok esetben.....viszont sztem / a tudósokkal ellentétben /

nagyon jól adaptálódnak Magyarföldön

Előzmény: Pro.polisz (4020)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4021

Mennyi a nagybani ár (ha nem titok)?

Hazai/regionális termés kontra spanyol/olasz stb. kajszi aránya kb. milyen lehet?

Előzmény: Ggeri89 (4018)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4020

Kicsi "big red" fácskám alatt találtam két szem hullott(!) gyümölcsöt. Teszteltem:

Színre a napos oldalon szép piros, tehát a "red" megvan, a "big" még hiányzik, inkább kisebb gönci méretű. Ha a fáról is szedek majd pár nap múlva, lemérem. Finom, de azért szerintem nem annyira, mint pl. egy ceglédi óriás. Mondom ezt emlékezetből. Talán tényleg más ízvilágúak ezek a fajták...? Ami figyelmet érdemel, hogy enyhén rostosnak éreztem. Nálatok nem? Az érési idő miatt vélhetően nem egy pályán játszik az óriásokkal. Ami érdekes, hogy a ceglédi óriás fámon szinte egy szem se maradt a rosszidő/fagy után, miközben pár méterre a big red fácska roskadásig kötött (persze ritkítottam). Ki érti ezt?....

TINTUS Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4019

Kajszit oltani csak tavasszal lehet?

Ggeri89 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 4018

Pinkcot

 

Még mindig nagyon jó ára van a nagybanin. Jövőhétre biztos leesik ha elkezdenek érni a magyar fajták.

Mozo66 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4017

Ma szedtem Big redet mondhatni ....  éretten .  Nagyon ízlett a Sweet red is de ez ha lehet még finomabb .

 

 Jó a méret is a színeződés meg ...perfekt .  Szóval jók ezek az új fajták akárki akármit is mond . Messze felülmúlják a régieket minden tekintetben .

 

  Kostoltam Orange redet is azokon van vagy 2 mázsa darabonként lassan fognak  beérni ... még kicsit karcos az íze .

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4016

Mondjuk a vele érő Sweet Red sztem finomabb,de ebben az időben jók ,ehetőek...ill. eladhatóak.

Előzmény: Jani71 (4015)
Jani71 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4015

Nem lesz átoltva... :-)

Ma teljes érésben lepottyant az egyetlen termés (szétnyitva így néz ki).

Másfél éve írtam (1523), hogy gondok vannak vele, de az idei évben bebizonyította, hogy igenis helye van a kertben! Mindenképpen marad!

Ahogy Mozo66-tal a 3963-ban megegyeztünk, most ez a fa egyértelműen megmutatta, hogy valóban így van. Ki kell nevelődni annak a fának! Csak akkor lehet megítélni!

A tavalyelőtti méretet durván felülmúlta (118 g).

A savak szerethetőre finomodtak, kifejezetten jóféle portéka!

Olyan savak vannak benne (ha jól érzem, jellemzően a héjnál), amelyek kellenek, jó ízűek.

A cukor épp annyi, ami kell a sav ellensúlyozására. Kellemesen egyensúlyban van az egész.

Az illat teljesen OK, a klasszikus, szuper kajsziíz jó közepes mértékben megvan.

Nem vízízű, nem savas, nem szimplán édes. Szerintem ebből már jó lekvárt lehet főzni, de majd a gyakorlat megmutatja, ha egyszer lesz rajta értékelhető mennyiségű termés.

Friss fogyasztásra is tökéletesen megfelel.

 

Az Orangerednek se sok van már vissza, szépen puhul, de még nem jó.

A tavalyi évvel ellentétben idén talán meg is kóstolhatjuk. 3 szemet termett...

 

Előzmény: Jani71 (3589)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4014

É-Ny Somogy.

Előzmény: Camrom (4009)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4013

Hát..némelyiknél túl lazára is sikerült a korona,szinte szétestek a fák...talán még nem lenne késő visszametszeni /azokra gondolok amelyek már leértek ill. 1-2 héten belül lemennek /

Előzmény: Mozo66 (4006)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4012

Azért a többi sem rossz ,pl a felvidéki Zoli barátunk Radkája is finom ,közelebb áll a magyar kajszik ízvilágához ,mint a nyugatiakhoz.

Előzmény: Ali-bá (4005)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4011

Persze, amikor szalonnázok :)...a kép csalóka,azt az ágat fényképeztem,amelyik naposabb,az kapott már piros beütést,egyébként tök zöld...szóval még messze az érés.

Előzmény: délkelet (4004)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4010

Hát még nálam is kemény...csak hamar kialakul a fedőszín.

Előzmény: hevezoli64 (4003)
Camrom Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4009

Igazán szépek!

Hol is vagy elég a megye. :-)

Előzmény: Törölt nick (4001)
Camrom Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4008

Helló,

Valamiért én is hiszek a Lady Cotban, nálam életerős és arányos szép hajtásokkal s levelekkel januári ültetés. :-)

Előzmény: Mozo66 (4006)
Totya0024 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4007

sziasztok!

Bergeval így nézett ki szombaton :)
É dunántúl.

Mozo66 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4006

Jó a szineződés !!!!   Meg van a laza korona előnye is .

 

  Nálam a Bergevál még haragos zöld .... természetesen az erős növekedés lassítja az érést .

 

Határozottan  tetszik a Lady Cot még  ebben a formájában is . Majd érésben is megmutathatnád  .

Előzmény: Törölt nick (4001)
Ali-bá Creative Commons License 2015.06.21 0 0 4005

Big Red, Orangered, Sweet Red ! Ezek a 'red-ek nagyon Redek!! :-) Remekek. Na majd jövőre én is megkóstolom őket.

Előzmény: Törölt nick (4001)
délkelet Creative Commons License 2015.06.21 0 0 4004

Attila!

Van vagy lesz olyan nap mostanában, hogy nem eszel barackot? :)

Tényleg szemet gyönyörködtetőek! Nekem csak két fajtám van ezek közül: Orangered és Lady cot. Az előző kb. úgy néz ki, mint Nálad, és már meg is kóstoltam, de szó szerint holnap-holnapután lesz igazán érett. Viszont a Lady cot nálam még majdnem zöld, alig-alig kapott egy kis pírt, de még azon is csodálkoztam, mert valamiért úgy gondoltam, hogy az majd aug. elején fog érni.

Előzmény: Törölt nick (4001)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 4003

Jaj, de gyönyörűek!

Az orangeredem nekem is szép, fogalmam sincs mennyi lehet rajta. Már sárga, szép piros fedőszínnel, de még lőni lehet vele. Elvileg hó végén érik. A bergeronok és a magyar kajszi sehol nem tart. A harcoton asszem egy szem lesz.

Előzmény: Törölt nick (4001)
krisa02 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 4002

Sziasztok tavasszal oltottam pár kajszibarackot kell e permetezni és mivel milyen előjelei vannak?köszönettel:Gábor

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 4001

BergevalBig RedPinkcot

KuresiaLady C.Média B.RadkaRobadaOrangeredSweet Red

 

Ezek közül esszük a Sweet Redet /javában/,a Pinkcotot/ pár napja/ és a Radkát /idén termett először/...a többi színes még kemény...

Pro.polisz Creative Commons License 2015.06.21 0 0 4000

A fajta/felhasználás témához még:

Szerintem a savasabb gyümölcsökből lesz jó lekvár. Kell hogy legyen aromája, cukor és savtartalma is. Friss fogyasztásnál is ezeket érzékeljük, a harmóniát, egyszerre. Lekvárnál persze pótszerekkel (több cukor, citromsav) korrigálható. A lédúsabb kajszikat pl. a "házikerti" felhasználású c. óriást tovább kellene főzni... ha még divatban lenne a pektin nélküli sokáig főzött lekvár. Aszalni valszeg alkalmatlan lenne, de arra állítólag külön fajták vannak. Ami viszont kifejezetten nem szerencsés lekvárnak, az a rózsakajszi a rostok miatt! 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!