Én direkt olyan nevet kerestem a lányomnak, amit lehet becézni. Engem ugyanis Helgának hívnak, amit nem nagyon lehet normálisan becézni és én is rosszul voltam, ha valaki megpróbálkozott vele. Ezért választottuk a Johanna nevet. Mi itthon Hanninak becézzük, de az oviban Johannának hívják. Persze ennek a névnek is van furi becézése, de legalább lesz normális alternatíva is a becésésre.
Na engem meg az tud/tudott felbosszantani, mikor fiatalaszony koromban a nőgyógyásznál/nőgyógyászoknál jártam (sajna köllött), és többen "édeske", "drága", "kicsi szivem" stb-vel szólítgattak. MIkor a második lányomat szültem, esküszöm annak alapján választottam nőgyógyászt, hogy az illető "asszonyom"nak szólított. Nem is csalódtam benne.
Meg idegesít, ha "hölgyem"-nek szólítanak, nem tudom miért, tán azért, mert állandóan gúnyolódásnak veszem...
Na engem meg az tud felbosszantani, amikor a becsületes nevem 5 betűjéből csak az első 3-at használják, amikor meg kikérem magamnak akkor meg közlik, hogy "A 'ke' az úgyis csak a becézés". Brrr, ők tudják jobban, mi?!?
Ezért soha nem lett volna a lányom Emőke, Erika, vagy bármi ka/ke-ra végződő...
bobus: nem a becézés-nem becézés szerintem a fö szempont, hanem hogy becézve hogyan hangzik a név. Pl. a nagylánynál elmegy a Regi, bár szerencsére nekem is, és neki is jobban tetszik (eddig) a Regina. De egy Kamillát Milkának hívni..., szóval..., hát....
Persze mindkét gyereknek van - nem a nevéböl adódó - beceneve.
De tényleg igaz ezen kár vitatkozni, mert ahányan vagyunk...
en meg azt gyulolom, hogy az embert a csaladi-kozeli barati koren kivul is sokan becezve szolitjak meg, fuggetlenul a kapcsolat koratol/jellegetol, bar en mondjuk a nevemet teljes valojaban szeretem, ezert kapott nehezen becezheto nevet a gyerekem, hogy neki ezzel ne kelljen kuzdenie
Nekem nagy álmom volt, hogy a gyerekimnek hosszú és jól becézhető keresztnevük legyen, aztán hozzámentem egy hosszú és bonyolult vezetéknevű fickóhoz :)
Engem Kornéliának hívnak. A Nellizéssel ki lehet üldözni a világból, de van szám, és megmondom, hogy nem Nelli vagyok, hanem Kori. Eddig még mindenki megértette :)
bobus, érdekes, amit felvetsz és nem vagy egyedül: én a lányomnak (10 hónapos lesz) tudatosan olyan nevet akartam, amit _lehet_ becézni. Mert számomra a becézés közeliséget, kedvességet, barátságosságot jelent - általában. Mert persze lehet bárkit és bármit gügyén meg gonoszan, stb. is becézni, de a becézés alapvető célja szvsz nem ez... A becézés a szerettektől kell(ene), hogy jöjjön, nem idegenektől, tiszteletben tartva, ha a név viselője egyik vagy másik verziót nem állhatja... Amúgy a kettős keresztnév akár erre is megoldást kínálhat, ha mondjuk az egyik becézhető, a másik meg nem... De tudom, teljesen biztosra menni így se lehet:)
Hat, en meg mindig jonak tartom, ha egy nevet lehet becezni, mert a nem becezheto nevre is kitalalhatnak barmit...
Elhiszem, hogy rossz lehet, ha valakit Bozseznek, de engem is szolitottak mar ezerfelen, koztuk volt hulyeseg is (pl. engem a hideg raz a Boglar, es Bogla nevektol, amit egy amugy is utalt szomszednonk hasznalt eloszeretettel...). De ettol meg ugy gondolom, nem baj, ha egy nev becezheto...persze tudom, hogy vannak hulye becenevekkel megaldott nevek, de mit tudunk tenni? Mondjuk szerintem a neved szep, es ne torodj vele, hogy esetleg a rokonok hogy szolitanak..
Es tenyleg igaz, hogy az ember csak a baratait valaszthatja meg, a rokonait nem..
Olvasgatom a topikot, ugyis mint anno ritka nevu (Boglarka Sara) leanyzo, ugyis mint "fura" nevu gyerek anyja (Bendeguz)...
Szerintem a nevvalasztas erdekes dolog, es nem is nagyon lehet rajta vitatkozni, hiszen ez tenyleg nagyon izles/szokas/divat stb. kerdese. Van olyan nev, amitol valaki elolvad, a masiknak meg felall a szor a hatan...
Egy valami viszont erdekes, es nem tudom, miert van igy mostansag. Egyre tobb embertol olvasom/hallom, hogy azt mondjak, az egyik elsodleges szempontjuk a nevvalasztasban, hogy ne lehessen az adott nevet becezni. Miert baj, ha egy nevet lehet becezni??? Szerintem a legtobb embernek van beceneve, vagy a sajat nevebol, vagy mashonnan, ebben en nem latok semmi rosszat...sot, el sem tudom kepzelni, hogy a kisfiamat ne becezzem (ezerfele neve van, vagy a Bendeguzbol, vagy egyeb "tulajdonsag" eredetuek), szamomra ez is a szeretetnyilvanitas egy fajtaja (nem idetlen gugyoreszesre es ajnarozasra gondolok...).
Érdekes ez a becézés... engem otthon (ill. munkahelyen) sosem becéztek, viszont a baráti környezetben mindig. Ezt annyira megszoktam, hogy bármilyen cserét roppant furcsának éreznék. De nem bánom sem egyiket, sem másikat. :)
No ha már a becézéseknél tartunk... elmesélem a saját nevem történetét.
Anyám speciel ugyanúgy utálta a becézett neveket mint te (meg én is). Az én eredeti nevem Melinda lett volna. Anyám - elbeszélése szerint - mikor végre megszült engem, annak rendje és módja szerint be is mondta a nevemet, hogy Melinda. Aztán másnap meglátogatta a keresztanyám, - apám huga, egy iszonyatosan erőszakos nőszemély - és mikor meghallotta, mi a nevem, fellelkesült: Jaj de jó, majd Málikának fogjuk nevezni!
No anyám erre elgondolkodott, majd átneveztetett engem Alice-ra (hogy miért, azt én sem értem egészen, mert apám nagy - anyám előtti szerelmét nevezték Alice-nak, aki nem is magyar volt, hagyjuk... - mindenesetre anyám azt hitte ezt aztán nem lehet becézni.)
Szegény anyám nem számolt az emberek kreativitásával. Azt hadd ne említsem, hogy pl. első általánosban a nevemmel senki enm tudott mit kezdeni, ugyanis mindenki szószerint mondta Alicénak, sőt Alicekának, de később voltam én Liszka, Lici stb..)
A legelső alkalommal, mikor lehetett - ez volt a személyi kiváltása - rögtön leredukáltam a nevemet Alizra.
(Mondjuk mindig utáltam a saját nevemet. Bár mára megszoktam, sőt szinte büszke is vagyok rá. A saját korosztályomban mindenképpen ritka a nevem.)
És hogy miért, miért nem... de az első lányomnak Melinda az első neve (a második Eszter). :-)
Tán mert nagyon szerettem anyámat, és igyekeztem az ő álmait is valóra váltani? :-)
Hasonló öntudatos lánykával vagyok megáldva, mint Te Timi, bár ? most múlt 4.
Amikor nevet kerestünk a neki, mindkettönknek nagyon tetszett többek között a Regina. Mind a négy nagyszülönek és az egész rokonságnak szólva lett: hogy nem Regi. Persze sok ismerös gyerek így szólította az én hátamon állt a ször. Az oviba kerülés után pár hónappal egy kisfiú azt mondta neki: Regus, Reguska. Kislányom kiakadt és közölte, hogy Ö Regina, max. az óvónénik hívhatják Reginek. :-)))
Második babánk Kamilla. Tetszik, hogy nem nagyon lehet becézni. De öszintén szólva volt már aki Millának, Milkának(?) Kamillkának szólította. Nekem nagyon nem tetszik, de remélem Ö is közölni fogja pár hónap múlva az illetékesekkel, hogy mi a becsületes neve:-)
Szerintem lánynévként a Krisztina nagyjából minden nyelvben ugyanolyan. Nekem spec. teccik, olyan, mintha egy kismacska tüsszentene, és becézni is max. Kriszti formában lehet... (Nálunk azért nem jöhetett szóba, mert raccsolok:-) )
Sziasztok!
Nalam több kitetel adodott a nevvalasztashoz
-Engem Timeanak hivnak,es mindig is utaltam ha beceztek,a Timcsi szamomra borzongato volt.Elterveztem hogy en sose torzitom el a nevet.
keresek egyet amit nem is nagyon lehet.
-A ferjem osztrak,ezert a nevnek magyarul es nemetül egyforma irasmodunak kell lenni,es kiejtesben csak minimalis különbseg lehet.
A fiunev mar adva volt,a ferjem alma,vagyis Dominik,"a lanynevet te valaszthatod" mondta,es kislany lett,en pedig az Angelat valasztottam.Ö se engedi hogy becezzek,ha a nagyszülök probaljak is Anginek hivni,ö felemelt fejjel mondja: En Angela vagyok!/2 eves/