Keresés

Részletes keresés

olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3376

tudom, dunakeszi cég valami napkollektorosok.... egy ideje be akarok menni hozzájuk csak a légtekes sosincs bent, a többiek meg nem érteni hozzá, egyszer sikerült elkapnom telefonon akkor azt mondta hogy az nekem nem jó mert az valami falba építhető cumo.... ??? ha bejutottam midenképpen beírom majd annak a tapasztalatait is meg hozok képeket.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3375)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3375

"egyébként hol láttál 80ért hővisszanyerőt????"

Keresztáramú hőcserélő műanyag dobozban, négy csőkivezetésel 70valahány ezer forint volt.

Hogy hol, arra már nem emlékszem, a termék pontos megnevezésére sem, valamilyen "passzív" valami volt. Mintha egy magyar nyelvű szellőzéstechnikai webáruházban láttam volna.

Előzmény: olvas0 (3374)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3374

egyébként hol láttál 80ért hővisszanyerőt???? Tudomásom szerint a legolcsóbb a hungroklimás ami 200m3 tud-nekem ez kicsi- és 115000....

(Az én elgondolásomban van egy alap szellőzés 90/ó, egy normál 150/ó és egy főzős/bulizós 350/ó)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3371)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3373

oké hogy vacak a hatásfok de nem is egy nappalival kell megküzdeni hanem egy óránkénti max 150m3/órával.... ezért gondoltam hogy jó lehet... de mint irtam nem értek ezekhez nem véletlenül kérdezek és köszönöm ha helyreteszed rossz gondolatmenetem. PHra válaszolva: a barkács hőcserélő nem nekem való...... :)))) Ez a barkács szint már nem az én barkácsszintem.... :) nekem ez már magas, sok, nehéz... :) az hogy hogy néz ki annyira nem tud érdekelni, az hogy ne fogyasszon sokat, illetve ne legyen hangos az annál inkább.... most XID 160asaim vannak, ez kicsit hangos, még 2x5méter zajszűrőssel is, nem elviselhetetlen de éjjel mikor néma csönd van akkor picit zavaró-gyerek is én is tudok aludni tőle, csak valahogy a lelkiegyensúlyom zavarja..... :) meg hogy 220v 100W és nem 12V 50W.... :( Csak mint írtam betörtek hozzánk és elég kapkodosra sikerült a befejezés.... :(

80-100körül pedig én még nem láttam ellenáramú hőcserélőt, keresztet pedig már nm nagyon akaródzik venni ha már amúgy is ilyen "sokat" fogyasztanak a mocik... jobban örülnék ha keveset fogyasztanának és mehetnének nonstop nem csak ilyen 6-7-10órát... ez ugye kb havi 1500 a 24óra ezzel a rendszerrel már havi 3600körül lenne..... ugyan ez 50wattos 12Voltossal ugye fele. Igaz, most szakaszos 250/óra van akkor meg mehetne a 90-100/óra is, az meg még ennyit se eszik.... 150-en ezek a motorok is 0,6ot esznek-kettő összesen DE ZÚÚÚÚÚG... :(

akkor a 12V 50W mennyit eszik 100on... 15öt???? az meg röhej... lenne vagy 500forint az üzemeltetése, és akkor arról még nem is beszéltem hogy rá lehetne kötni később napellemre ha esetleg....

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3370)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3372

értettem mindent csak rossz példát hoztam fel ezáltal rosszul fejeztem ki magam de értem!!!

Előzmény: peterch (3369)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3371

"a bejovo agon mitol hulne harmatpont ala? a belso levegotol?"

Röviden a lényeg:

- külső levegő hőcserélő egyik ágán be (miközben a hőcsrélő hőátadó falának túloldalán szemben áramló kimenő hideg levegő lehűti),

- hőcserélő után levegő még tovább van hűtve,

- hideg levegő levegő ugyanazon hőcserélő másik ágán ki (miközben a hőcsrélő hőátadó falának túloldalán szemben áramló bejövő levegő visszamelegíti).

Amikor a rendszer elindul, akor a hőcserélőben az első pillanatokban még nincs semmi hűtés, de mihelyt az első pár liter levegő lért az aljába, átment a hűtőfelületek között és hidegen elindul visszafelé a hőcserélő másik ágában, attól a pillanattól kezve hőt vesz át a bejövőtől (=hűti azt). Ez a hűtési folyamat néhány másodperc alatt felerősödik (persze csak az egyensúlyi pontig), ettől kezve a "kimenő" levegő folyamatosan hűti a "bejövőt".

Előzmény: olvas0 (3365)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3370

"Én arra gondoltam hogy veszek egy ILYET"

73 watt teljesítmény még akkor is egy vicc lenne a feladathoz képest, ha nem "Termo-elektromos működésű" lenne, de mivel ez valószínűleg egy vacak hatásfokú Hall modult jelent, így a 73 watt még viccebb.

Előzmény: olvas0 (3364)
peterch Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3369

Szia !

Latod, mar megint atestel a lo tulso oldalara.:(

Amit irtam az elobb, az a Te hozzaszolasodra volt a valasz, amikor kint melegebb van es magas a kinti relativ paratartalom es igy a hazba is bearamlik mint a meleg ugy a para is. A mostani kerdesedet viszont az en valaszomra irtad, csak meroben mas a szitu, mert most meg kint van huvosebb es igy amit felvazoltam lehetosegnek, az valoban most hideglevegot juttatna a hazba. Ilyenkor viszont lehetne ugyszinten a rekuperator elott a friss levego agban egy paratlanito, de a levegot utanna a rekuperatoron kellene atfujni, hogy visszamelegedjen es ne fazzatok.

Udv , Peter.

Előzmény: olvas0 (3363)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3368

a picit tuti be tudom építeni a nagyot nem sőt, nagy mobilklimám is van akkor azt is betudom állítani a sarokba, de ennél nekem komfortosabb kellene és láthatatlanabb.... belső kringetést viszont tuti nem csinálnék ebben a házban ahhoz túl zacsi... kell ide a 120/ó minimum... igy is évszaknak megfelelően programozom a légcserét.... télen napközbe ment 3x2,5órát most inkább hajnalban, éjjel sokat és egy kényszer délutáni rövid... de le kell cserélnem mert ezek a motorok igen igen hangosak meg ezt a 80-100Wattot is sokallom... csak félmillák ezek a keveset fogyasztó dobozok... picit húzos még most idén, talán jövőre.... petercht már kérdeztem tavaly hogy nem e lenne jó egy hőcserélős csőklimát vennem egyből amivel tudok fűteni hűteni is de azok ha jól emlékszem nem tudnak ekkora nyomást... :( Nálunk azért egy egy gyerekzsúron pörög az 450m3/óra is.... :) és milyen jó hogy tudja. Volt már nálunk gyerekdisco füstgéppel leeresztett redőnyök mert ugye nappali világosság, stb.... birta a cuccos nem volt se büdös se izzatságszag a fütöt is kiszivta percek alatt.... voltunk 20an egyszerre télen gyerek szülinapja akkor is birta, feltekertem 5ösre, senkinek nem jutott eszébe hogy szellőztetni kéne, pedig volt akkor ugrabugri tüzijátékgyertya amit akarsz... Nagyon örülök neki hogy becsöveztem a házat.

Előzmény: halaloszto (3366)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3367

kopipaszte, költözünk :)

ezkkel nincs gond, ilyet nem tapasztalok- azért a 92 nem általános hanem előfordul!most "csak" 79%

A konyhabútorokat mondjuk multhéten szedtem le és cseréltem le a hátulját.... :( De ennek inkább az lehet az oka hogy augusztus 18.-án vakoltak, szeptember6.-án betörtek ezért 10.-én beköltöztünk..... konyhaszekrényt is betettük, stb.... nem volt ideje szellőzni a falnak, télen ugye hagyán, most viszont.... a fal úgy nézet ki hogy jaj te jó ég.... minden szép sárga spóra.... lefujtuk penészölővel-valami sado sido hasonló... lecseréltem a hátát a szekrénynek és 3 napra rá visszatettem, remélem ennyi volt... Mondjuk 92nél valóban töröltem a konyhapultról a vizet, meg a szekrényből is.... :( de öröm a ürömben hogy egy deka por nincs a házban.... Igaz ehhez valszeg a 3szűrőnek is lehet köze ami a befújón van.... :)

Előzmény: olvas0 (3365)
halaloszto Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3366

ilyet semmikepp ne vegyel. 73W, es 4deci/nap a kapacitasa.

amit en linkeltem, az 3.5szor tobbet fogyaszt, es 25szor tobb vizet vesz ki! persze dragabb, de hidd el, az a pici termoelektromos ize nem tud erezheto kulonbseget okozni.

amit linkeltem, az tulkepp egy icipici klima, csak a kulteri meg a belteri egybe van epitve. bemegy a levego, a belteri resz lehuti (viz kiesik), aztan egybol megy a kulteri reszbe, ami meg visszamelegiti. ha szetszeded, es sikerul kettevalasztani (szerintem nem), akkor megcsinalhatnad, hogy a kintrol beszivottat hutse es az ugy menjen a hazba, a bentrol kifujtat meg melegitse, es az menjen kifele. de en ezzel nem tokolnek, egyszeruen leraknam a kutyut a nappali sarkaba, van benne beepitett paraerzekelo, beallitanam 65%-ra, es szepen levinne 65%-ra a paratartalmat. a szellozogepre meg csinalnek olyan bypass allast, ahol az elszivast visszafujja a befuvasba (kulso levegovel valo szelloztetes nelkul), es igy a lakasban egyenletesre keverne a levegot hamar.

vajk

Előzmény: olvas0 (3364)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3365

halaloszto válasz | megnéz | könyvjelző 2011.06.09 15:30:10 (26224)

ezzel az elso sornal baj van.

a bejovo agon mitol hulne harmatpont ala? a belso levegotol? attol ugyan nem, mert kint 30 fok 75% van, ebbol ha siman az ablakon beeresztem is csak 90% lesz bent. ez tortenik most. ha a belso homerseklet a harmatpontja alatti lenne, akkor olvas0nak folyna a viz a konyvespolcon.

tenyleg, olvas0, a 90%-t hogy birjak a butorok, konyvek, netan fapadlo, hasonlok? ilyen paraban egy asztalra tett napilap meghullamosodik, fenymasolo nem tudja szetvalasztani a lapokat, meg hasonlo.

vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3360)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3364

Én arra gondoltam hogy veszek egy ILYET szétszedem és megpróbálom beépíteni a beszívóágba kötök rá egy páraérzékelős kapcsolót és ha x>65 akkor on else OFF alapon természetesen a páraérzékelő nem a beáramló levegő páráját hanem a helyíségét/nappali/ mérné...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3360)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3363

fizika sose nem volt erősségem sikerült olyan szakmát választanom ahol nem is tanították..... :)

Télen most még meg volt a 45-55% kiváncsi leszek a következő télre, bár elvileg sok vizet nem vittünk a házba, de majd kiderül.

harmatpontot tudok nézni most pl azt irja az állomás,hogy

Hőmérséklet:19.9 °C
Harmatpont: 15.3 °C
Páratartalom: 75%
Légnyomás:   1009 hPa

ez azt jelenti hogy ha levinném 15fokra akkor kicsapódna belőle a pára...??? DE mennyi is??? mondjuk 15nél alacsonyabb hőmérsékletet nem is szeretnék befújni a picikre(3gyerek)

Előzmény: peterch (3361)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3362

"Jobbról balról azt hallottam évekig hogy jáj száraz lsz a levegő és sok növény kell, meg celulózos páraáteresztős hőcserélő"

Várd meg az első hideg telet, miután már teljesen kiszáradt a falszerkezet ;)

Nekem volt olyan telem, hogy csak pislogtam a páramérők láttán: előfordultak még 22-25 százalékok is egyes helyiségekben (növénymentes hálószoba).

De azután rájöttem, hogy a kevesebb (köbméter per óra) néha több....

Előzmény: olvas0 (3355)
peterch Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3361

Szia !

""" tudod mi a vicc ebben???? Jobbról balról azt hallottam évekig hogy jáj száraz lsz a levegő és sok növény kell, meg celulózos páraáteresztős hőcserélő, """

Azert gondolkodjal, mielott igy fogalmazol!  Annak idejen es most is igaz ez az allitas, csak nem nyarra, hanem a teli szelloztetesre !!!

Nyaron amikor ennyi csapadek van mint most es kozben viszont meg forrosag is van, akkor a fizikat nem lehet atverni.:) Sima szelloztetessel sem lehet megoldani, hogy a benti 65% relativ paratartalom megmaradjon 22C°-al , amikor kint 28C°van es 80% relativ paratartalom. Igy termeszetes, hogy a melegebb oldalrol igyekszik a para a tuloldalra meg a falon is keresztul, nem meg ugy, ha a szellozteto is hozzasegiti.

Nalad valoban csak ugy erheto el a kisebb paratartalom, ahogyan itt mar leirtatok, tehat zart ablakoknal es ajtonal menetni a szelloztetot de ugy, hogy egy klima, vagy kutas kalorifer segitsegevel harmatpontala hutott feluleten fujod at a friss levegot es direktbe fujod be a hazba, mig az elszivoag is direktbe fujja ki a benti paras levegot.

Szerintem.

Udv , Peter.

Előzmény: olvas0 (3355)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3360

Én hülye meg a passzívház fórumban válaszoltam neked, pedig ide valóman jobban illik.

Ide is bemásolom, itt több hozzáértő véleményzheti, tehát:

Mai találmányom:

- kell a szellőzőrendszer bemenő ágába egy minél jobb hatásfokú (mondjuk 90 % felett) levegő-levegő hőcserélő (amilyen a rekuperátorokban szokik lenni)

- a hőcserélő bejövő ágán a levegő lehűl a harmatpont alá, ekkor a benne lévő víz nagy része kicsapódik (és kifolyik alul egy csövön)

- majd a "szárított" levegő ugyanazon hőcserélő másik ágán visszamelegszik az eredeti hőmérsékletére (miközben hűti lefelé a bejövő levegőt)

A rendszer hatásfok-veszteségeinek és a párakicsapódás hőjének kompenzálására a rendszer alsó szakaszán hűtésre van szükség, ezt

- vagy Hall-elemekkel (olcsó, de marharossz hatásfokú)

- vagy valamilyen hőszivattyúval/hűtőgéppel (drága, de jó hatásfokú)

lehet megoldani.

Totálbarkács házilagos mekkelek megoldás nagy teljesítményű párátlanításra: egy jó hatásfokú (akár passzív) rekuperátor + egy kis fagyasztóláda/hűtőszekrény nulla fokra beállítva, alján kivezető vízcsővel :)

Maga a rendszer remélem érthető: a rekuperátorban lehűl a levegő kb 5-7 fokra, a hűtő tovább hűti 1-2 fokra (miközben összegyűjti+elvezeti a vizet), majd a hideg levegő a rekuperátor másik ágán visszamelegszik az eredeti hőfokra.

Előzmény: olvas0 (3352)
halaloszto Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3359

a gipsz is tutijo, csakhat kellene belole a mennyiseg...

a valyoghaz hangulatanak/klimajanak ez az egyik osszetevoje. a valyog meg irgalmatlanabb mennyisegu vizet kepes felvenni/leadni.

paratlanito: http://www.olcsobbat.hu/haztartasi_gepek/paratlanitok/fagor_dh_10/

volt regebben aldiban hasonlo akciosan hasonlo arert, de nem ez. sogornak olyan lett, amikor februarban gletteltek meg festettek nala, es patakban folyt a falrol a lecsapodott para. napon belul megtelt a 16literes vodor...

vajk

Előzmény: olvas0 (3358)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3358

ahaaa... viszont igy már étem miért van a nappaliban meg a konyhában 80%os páratartalom mig a szobákban a tetőtérben "csak" 60... a fsz kvázi egy légtér ~50nm... körbe gipszvakolat van-gipszkarton helyett és van vagy 8méter 10es fal az egyik oldalon összesen amiben benne van a wc leválsztás is, fent meg ugye a szobákon körben válaszfal méter magasan parapeten van csak gipsz többi tetőtér rétegrend...

Előzmény: halaloszto (3356)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3357

igen az.

hohohohoooo van ilyen hogy 250wos párátlanító??? Hát ezt tuti be tudnám építeni a légcserélőbe-mert hogy igen be van csövezve és van rejta 1-1 venti légcserélőnek!!! Ráguglizok, nagyon köszi!!!!

Előzmény: halaloszto (3356)
halaloszto Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3356

az a bauland az az, ahol belul is eps, csak van rajta egy gipszkarton?

egy hagyomanyos falazat 90% paratartalomnal inna a vizet a levegobol. m3-enkent 10-20gramm vizekrol beszelunk, tehat egy 30m2 nappaiban is osszesen 1-2 liter vizet kellene eltuntetni, persze legcsere utan ujra. ennek a nappalinak van vagy 80m2 fala plafonnal egyutt, ha csak 10cm vastagsagot szamolok es lukacsos teglat, annak is van vagy 5 tonna tomege. ha csak 2-3% vizet vesz fel (sokkal tobbet, 10% viztartalomnal meg porszaraznak hivnad), az is 100-150 liter viz. van eselye egesz evszakon at inni a vizet. telen meg visszaadni, amikor a kintrol behuzott es felmelegitett levego rel paratartalma allati alacsony.

azert a csoklima, mert szellozteto rendszered mar van? 

mezei pici 40-50ezer forintert megveheto paratlanitot en kiprobalnam a helyedben. 250W-ot fogyaszt ha allandoan megy, de szedi a vizet rendesen. nyilvan nem annyira mint egy klima, de nem is fogyaszt annyit. lehet hogy pont eleg lenne a kritikus hetekre, nem draga, es az aramfogyasztasa is kijon egy tizesbol arra a par hetre.

vajk

Előzmény: olvas0 (3354)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3355

tudod mi a vicc ebben???? Jobbról balról azt hallottam évekig hogy jáj száraz lsz a levegő és sok növény kell, meg celulózos páraáteresztős hőcserélő, ezért is lett betervezve egy télikert is... nos ehhez képest a tapasztalat homlokegyenest fonákja.... és ezzel viszont nem tudok olyan olcsó módszerekkel segíteni hogy tegyek be pár virágot, szép is jó is hasznos is.......

Előzmény: halaloszto (3353)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3354

40es bauland.

akkor ezek szerint valami csőklima kellen igazából??? na az meg többe van mint egy hőcserélő.... :(

esetleg egy használt klímát meg lehetne valahogy buherálni?????

Előzmény: halaloszto (3353)
halaloszto Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3353

nem irigyellek!

mibol van a fal?

paratartalmat csokkenteni nincs mas modszer, mint a vegso homerseklet ala huteni a levegot. tehat most neked a kinti 30fok60% ha lehul bent 24fokra akkor 80% lesz. azt tudod csinalni, hogy lehutod 16 fok 110%-ra, a 10% kiesik, aztan visszamelegszik 24 fok 60%-ra, es minden ok. a klima is ezt csinalja.

mostanaban meg hasznalhat az ejszakai szelloztetes, ejjel kint van 16 fok es akar 100% (ugye a hajnali harmat az a 100% feletti resz lecsapodasa), de ezt beengedve megint 24 fok 60% lesz belole.

a fenti szamoknak csak a hangulata igaz, egyebkent a kepzelet termekei. akit erdekel, keressen egy tablazatot, es irja ujra igazi szamokkal.

vajk

Előzmény: olvas0 (3352)
olvas0 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3352

sziasztok, újfent tanácsra lenne szükségem. Szóval a légcserélőmön ugye még nincs hőcserélő, de szerintem ha lenne is meglenne az a problémám ami most van, hogy iszonnyú nagy páratartalmak vannak nálunk a szabadban is és azt szívom be.... valamit ki kellene találnom amivel ki tudnám csapni a vizet a levegőből hogy szárazabb legyen a levegő.... már a 90-92%sem ritka kint is bent is.... :( Tegtnap beinditottam a mobilklimát 30perc 3liter víz a napaliból és 92ről 75%ra esett a páratartalom.... szal indokolt lenne valami megoldás. van ötlettek???

Köszi

otapi Creative Commons License 2011.06.08 0 0 3351

Jó sok kérdés :) Csak szemezgetek:

- a szagelszívó fém hálója után is lerakodik némi a zsíros szmöty, tapasztalat, habár nem takarítottuk túl sűrűn. Ha belső keringtetéssel megy, akkor szénszűrő kell, mert a szagokat csak az veszi el (már amennyire), viszont napi főzés mellett 2-3 hetente cserélni kell hogy érjen is valamit. Nálam egyelőre a szagelszívó megy továbbra is ki a szabad levegőre, mert a kéményesek/gázosok csak így engedélyezik a gáztűzhelyet (a gépi szellőztetés őket hidegen hagyja).

Az alu flexi csövet ami egy kanyarral kivezeti a levegőre, 2 év alatt kilyuggatta, úgyhogy már csak ezért sem hagyom hogy a sonoflex-en keresztűl szívja ki a cuccot. Ráadásul szagok ellen az átöblítés a legjobb: ha megy a szagelszívó, akkor csak a befújás megy a ház túlsó oldalán, a szagelszívó pedig jóval nagyobb teljesítménnyel szívja ki közvetlen a tűzhely fölül, mint azt a szellőztetés tudná.

- a lexanos hőcserélő már összeszerelés során gyűjtötte a port, ezért volt az aggodalmam. Működés során ezt már nem lehet ellenőrizni, mert belül van, de a bemeneteire szűrőket tettem, bár a földelésen még gondolkozom hogy kell-e. A hőcserélőm szabadon áll, az illesztéseket pedig szilikonnal tömítettem és aluszallaggal borítottam, így a hőtágulás miatt mocoroghat egy kicsit, ezek rugalmasak.

- a fürdő ágára tegyél egy légmennyiség szabályzót, minél messzebb a beszívástól a zaj miatt, azzal könnyen be lehet állítani a nyomást. Szűrőt közvetlen a venti elé érdemes tenni, hogy az összes beszívott ág szmötyijét szűrje a venti és a hőcserélő előtt (a friss levegős ágra is érdemes ugyanez miatt).

Előzmény: tibierdrol (3348)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.06.08 0 0 3350

Először is: túl sokat kérdeztél egyszerre és mivel senkinek sincs ideje regényt írni, ezért valószínűleg némely kérdésed el fog felejtődni.

Én a ventilátort választottam:

Ez a venti valószínűleg helyiségen belüli levegő keringetésre készült, mivel óriási légmennyiséget tud szállítani, de csak nagyon alacsony fojtás leküzdésére képes (viszonylag kevés pascal-tud). Nézd meg az egyes fokozatok görbéin, hogy 100 m3/h szellőztetéshez hányas fokozatba kellene kapcsolni: legalsó (legcsendesebb) fordulatszámon mindössze 20 pascal fojtást tud leküzdeni. Márpedig a levegő egy hőcserélőn való átpumpálására + egy lakás átszellőztetésére 20 pascal biztosan kevés, ennél egész biztosan jóval többre lesz szükséged, tehát a legalsó, legcsendesebb sebességfokozatot már el is felejtheted.  A második sebességfokozat 40 pascal fojtásnál tud 100 m3/h tolni, ezt a 40-et szerintem el lehet érni, de csak nagy csőátmérőkkel, sima csövekel, jól megválasztott hőcserélővel, örvény/fékezés szegény légirányokkal, stb. stb. úgyhogy szerintem ezt a fokozatot sem tudod majd használni. A harmadik sebeségfokozat már 65 pascal mellett is képes 100 m3/h áttolására, speciális anyagok nagy tudású alkalmazása nélkül, de azért igen nagy odafigyelés mellett szerintem ez lesz a legalsó használható sebeségfokozatod (ami már meglehetősen zajos). Tehát ha nagyon odafigyelsz a rendszered öszeállításakor, akkor lesz egy háromsebességes rendszered: közepes, hangos és méghangosabb fokozattal.

De ha csak úgy összedobod a rendszered (pl jó fojtós hőcserélő + cikkcakkban vezetett vékony és bordás belsejű csövezés + fojtós anemosztátok), akor talán még a ventilátor legmagasabb (= legzajosabb) fokozata által tudott 110 pascal is kevés lesz a 100 m3/h levegő szállításához.

Raáadásul:

Egy motor hajt két ventilátort:

- nálad az egyik ventilátorra ráterhelődne a befúvó ág minden nyomásesése (pascal), a másik lapátra a kimenő levegőágé, miközben egyetlen motor van, tehát az általában szokásos saccolt pascal értékeknek kb a kétszeresével lehet számolni

- az egyes levegőágak eltérő fojtása miatt valószínűleg különböző fordulatszám kellene ahhoz, hogy azonos legyen a kimenő és a bejövő levegőmennyiség

- magán a motoron biztosan átjár a (hűtő)levegő, tehát a bejövő friss levegőbe bármikor belekeveredhet egy kis sülthús vagy wc-szag.

Szóval szerintem

- két külön ventilátor kéne

- max nyomásuk 100 m3/h mellett legyen legalább kb 150 pascal (hogy a végén a mondjuk 60 pascal-osra sikerült rendszeredhez lelassítva jó csendesek lehessenek ;)

...mondjuk én nem vagyok szakember...

Takyka! Creative Commons License 2011.06.08 0 0 3349

"A sonodec és a sonoflex között mi a különbség?"

A gyártója. Ugyanarra a célra szánják őket.

T.

tibierdrol Creative Commons License 2011.06.08 0 0 3348

Sziasztok!

Végigolvastam az elejétől a topikot, jegyzeteltem is szorgalmasan, de még mindig vannak kérdéseim.

Egy 60 négyzetméteres tetőtérben lakunk, fölöttünk van még padlás, itt szeretném a szellőztetést megoldani. A ház egyik oldalán van két egyforma szoba, itt lesz egy-egy befújási pont, az elszívás pedig a konyhában és a fürdőszoba/wc-ben lesz szintén fele-fele arányban.

Kis légellenállású rendszert szeretnék építeni, hogy például ez a ventilátor is elég legyen akár egyes fokozaton is:
http://www.lapanthera.hu/webshop/item/1303/EBMPAPST_K4E146_AB73_21

A két ventilátor ugyanannyit nyom, de a befújó ágaknál kisebb lesz a légellenállás mint a szívóknál, így enyhe túlnyomás lenne a házban. A rajz szerint mindkét mókuskerék mindkét oldalán szív, úgyhogy valahogy középen a motornál kéne elválasztani a szívó és a fújó oldalt. Szerintetek megoldható, vagy inkább felejtsem el?

A hőcserélő a szobák fölött lenne, a befújási pontokig csak hangcsillapító csövezés kellene.
A sonodec és a sonoflex között mi a különbség?

A tűzhely fölé már vettem egy szagelszívót, de még nincs fölszerelve. Ebből ki akarom venni az egész belsejét, és egy mosható fémhálós zsírszűrőt belerakni a gyári papírszűrő helyett. Szerintetek kell szénszűrő is, vagy fölösleges? Digium 458-as hozzászólásából az derül ki, hogy a fémhálós szűrőn nem megy át a zsír, de ezen kívül van-e még valami, ami lerakódást vagy gondot okozhat?

Gáztűzhelyünk van, olvastam, hogy az égéstermék nem tesz jót az alumíniumnak. A horganyzott spiro cső jobban bírja a savas levet, vagy mindegy? Mert eredetileg az alu csövezéssel szimpatizáltam pont a tartóssága miatt. Villany tűzhelyet nem szeretnék.

A fürdőben a zuhanyzó fölött lenne az elszívás. Ez kb. 3 méterrel közelebb van a tervezett hőcserélő tervezett helyéhez, mégis kb. ugyanakkora légellenállása kéne legyen. Ide érdemes valamilyen szűrőt rakni, vagy inkább egy szűkítést tegyek a cső rekuperátor felöli végére? Most a fürdőből egy kis ventilátor nyomja ki a párát és egy-két év alatt meglepő mennyiségű por tud ráragadni a lapátokra, gondolom a gőz miatt. Ez a viz lecsapódik a csőben mire eléri a hőcserélőt, vagy annak a ventilátora is ilyen hamar el fog koszolódni?

Peterch, Otapi, kipróbáltátok már a lexános hőcserélőt? Nem töltődött fel, nem vonzza a port?
Lexánnál a hőtágulással nincs gond? Úgy tudom méterenként 3mm-t is tágulhat a hőingás miatt, ez nekem elég soknak tűnik ahhoz, hogy problémát okozzon a dobozolásnál és a csövek illesztésénél.

Peterch, a  cső a csőben hőcserélőd előtt van szűrőd? Ha van akkor milyen?

Hirtelen ennyi :o) Előre is köszönöm a segítséget!

Tibi

barkácsszakkör Creative Commons License 2011.06.04 0 0 3347

Valaki kérdezte emailben, hogy mit használtam távtartónak a műanyag lapok között.

Ez Illbruck gyártmányú zárt cellás fehér polietilén habszalag. Beszerzési forrást nem szabad írnom, de nem lehet túl nehéz az interneten találni ilyesmit. Egyébként nemsokára elkészül a hőcserélőm doboza is, 5 centi vastag xps ből, csak mostanában nincs időm kísérletezni a különböző ragasztókkal. Tudja-e valaki, hogy az izocianát alapú ragasztók a megkötés után is egészségtelenek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!