A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Mert KVoltárt lehetne elé szerkeszteni :))
Arany Mokkás. Ilyet még nem láttam. A ház egyébként amiben van a presszó, lakatlan, évek óta megy a herce-hurca, hogy bontják, vagy felújítják. A tulaj megígérte, hogy ha költöznie kell, viszi a csempét is és felrakatja az új helyre.
Bűbájos.... És _lehet_ dohányozni!
Intim találkára viszont nem való, főleg ha van esély, hogy a kedves házastársa esetleg az aluljáróban kóricálhat.
Ám nem messze tőle van egy szívemnek nagyon kedves hely, a Nana: V. Királyi Pál u. 18., olcsó, nem egy elit, de már a csempéért is megéri benézni (meg persze a KV mián)
:) Irigykedek...
A Morrik... hát nem is tudom. A választék jó, de valahol egy kicsit elvesztek a külsőségek közt. Viszont felmérhetetlen előnye, hogy ez az egyetlen nem dohányzó kávéház a városban.
Aranyos még a Café Zacc is, egy viszonylag kis hely, nem messze a Morriktól, nagyon korrekt, kedves kiszolgálással és finomságokkal.
Pestiek, mit tudtok a Kálvin téri aluljáróban létesített Csa-Csa-Csáról?
szerintem a legdurvább ez:
- először a zaccot lefőzni, (persze egyszerű kotyogóban) majd az így kapott "barna levet"
visszaönteni a főzőbe,majd ezzel lefőzni a friss kávét.
(egy öreg nyugdijas mesélte!)
egyébként a best a feketecimkés Lavazza! (cukor nélkül!!!!!)
gép: hát az a habos tej semmihez nem hasonlítható, az oldalt kivezetett gőzölőcsonkkal rendelkező gépek a nyomába sem érnek, ezt szó szerint vedd. amúgy olaszos kávéból avagy kapuccsínóból, amihez a sok habos tej dukál, csak két adagot (na jó, ha takarékos vagy, akkor hármat, esetleg négy kicsit :-))) lehet lefőzni vele. huszonkettő körül volt a metróban, máshol kicsivel drágább.
morrik: mindenki csak jót mond róla.
Van egy babkv-zó a Ráday utcában......
A pontos cimét nem tudom, de ahogy elindul az ember a Kálvin térrol a Ferenc körút irányába, hamarosan belebotlik..:)
Na, rövid hozzászólás. Megnéztem a régi topicot -- hát elég régi :). Köszi a linket, Opi, vannak benne jó tippek, reméljük az akkori kávészeretők csatlakoznak ide is.
nobodybuilder: szerinted érdemes csak a tejgőzölésért venni ilyen gépet? :) Kicsit féltem koffeinfüggő szüleimet, hogy ha veszek egy monstrumot, akkor simán megisszák azokat az adagokat, amiket a gép képes lefőzni. Amíg a kotyogóval kell vacakolni, addig kevesebbszer szánják rá magukat :).
bakibébi és más pestiek: mondjatok jó kávéházakat Pesten. Én sose ütközöm beléjük -- a Café Mozarttól kirázott a hideg, az nem igazán az én környezetem. A parlamenti viszont nem volt rossz, jó hangulatú, csak drága is.
Pécsett egy hely van tudtommal, ahol sokféle kávéból lehet választani, a Morrik kávézó a Jókai téren.
nemisbéka,
én kb. egy hónapja vettem egy DeLonghi gépelyt, olyan jó nagyot. Reggelente ezt használjuk, ennek az oldalába beleönthetsz vagy 1,5-2 deci tejet, azt egy külön gőztartályból kemény, gazdag habbá varázsolja, egy émény :-) Minden reggel ilyet iszunk, rendszerint Segafredo kávéból, mer' az jó! :-) A gép amúgy tud hosszú kávét és olaszosat, ami nem presszó, hanem úgy készül, hogy a kávén rajta áll egy darabiz a forróvíz, hagyni kell kiázni, majd leeresztheted a csészébe.
Én is viszonylag kevés cukrot használok, csak az erős presszókávéhoz vagy capuccinohoz, amúgy a tejben, tejszínben lévő cukor pont elég. Főleg a hosszú kávéhoz.
Igen, ez utóbbit is szeretem, nem mindegy, hogy hogy van az elkészítve. Lehet valóban papírízű és teljesen híg, de nem feltétlenül (őszintén szólva én azt is erősen szeretel :-).
Az eddigi max nekem reggel fél liter (két bögre) magamfajta, tehát elég erős hosszú kávé, napközben meg vagy 6-8 jófajta presszó ... és akkor a teákat még nem is melítettem :-) Este kilenckor is szoktam, vagy közvetlenül vasárnap délutáni szundi után, nálam ugyanis nemigen hat ébresztőleg, vagy vérnyomásilag. Utóbbival amúgy sincs semmi baj.
De jo! Egy KV-s topic!
Kostoljatok meg egyszer az ILLY nevezetu kavet! Fantasztikus! (Bar tudtommal csak Olaszorszagban kaphato.)
Egyebkent szia mindenkinek:)
Mármint melyik változata hangzik jól? :) A kávés kólahab nem valami frenetikus, ezt előre megmondom... :) Végülis ásványvízzel is működött, kipróbáltuk, ettől persze nem lett jobb, sőt :), de a szénsav a lényeg, végig lehet próbáni a Fantától a tonikig, és ha netán kikombinálsz valami iható verziót, feltétlenül szólj! :)
:) Szia November, örülök, hogy örülsz.
Bagojj, akkor lebeszéltél. De olyat meg nem lehet külön, hogy gőzölőgép, igaz? :( Nekem viszont kéne cappuccino a kávéból...
Lételem, életem. Bagojj mondja: életnedv. Szívemből szólt.
KVt reggel, délben, este, s ha szomjas vagyok akkor is, főleg Nescafét, mert lusta dög vagyok, vagy a munkahelyemen a KVautomatából a híg löttyöt, de a legjobb a presszóban csücsülni és kavarni, kavarni, kavarni.
Annyit nem érnek meg azok. Vannak, amiknél egy bajonettzáras fedéllel ellátott alul kifolyós valami műanyagba kell betenni a kávét, és háromállású kapcsoló van rajtuk (fentről lefelé: Forralás, 0, kieresztés), ezek a forralás után kicentrifugázzák a kávét. Ezekkel jó kávét lehet csinálni, de amúgy nem érdemes elektronyosokkal még csak szóba állni sem. A kotyogó utolérhetetlen.
Bagojj, igazából nem ismerem annyira őket, nekünk otthon kotyogós van, csak megfordult a fejemben, hogy kéne valami csaláldi ünnepre olyan gépet venni, amivel lehet tejet is gőzölni, csak nem tudom, jobb-e a kis hagyományosnál a kávéfőző része. "Profi" alatt az elektromosokat értettem.
Hú, azt a Nescafé+Cola dolgot kipróbáltuk eccer egy vizsgaidőszakban, mondták, hogy attól fennakad a pilla rendesen. Na, az biztos, hogy enm aladtunk két napig, de hogy ritka sz*r kotyvalék volt, az is tutti. Kőkemény, leírthatatlan hab keletkezett, az íze pedig förtelem volt. Soha többé. Főleg, hogy édes.
Édesítők rákkeltő hatásáról regéltek, de nem foglalkoztam velük, odáig nem vetemedek, hogy olyat használjak. Cukrot is alig valamihez. Kávéhoz soha, teához is mellőzöm inkább.