A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Van egy babkv-zó a Ráday utcában......
A pontos cimét nem tudom, de ahogy elindul az ember a Kálvin térrol a Ferenc körút irányába, hamarosan belebotlik..:)
Na, rövid hozzászólás. Megnéztem a régi topicot -- hát elég régi :). Köszi a linket, Opi, vannak benne jó tippek, reméljük az akkori kávészeretők csatlakoznak ide is.
nobodybuilder: szerinted érdemes csak a tejgőzölésért venni ilyen gépet? :) Kicsit féltem koffeinfüggő szüleimet, hogy ha veszek egy monstrumot, akkor simán megisszák azokat az adagokat, amiket a gép képes lefőzni. Amíg a kotyogóval kell vacakolni, addig kevesebbszer szánják rá magukat :).
bakibébi és más pestiek: mondjatok jó kávéházakat Pesten. Én sose ütközöm beléjük -- a Café Mozarttól kirázott a hideg, az nem igazán az én környezetem. A parlamenti viszont nem volt rossz, jó hangulatú, csak drága is.
Pécsett egy hely van tudtommal, ahol sokféle kávéból lehet választani, a Morrik kávézó a Jókai téren.
nemisbéka,
én kb. egy hónapja vettem egy DeLonghi gépelyt, olyan jó nagyot. Reggelente ezt használjuk, ennek az oldalába beleönthetsz vagy 1,5-2 deci tejet, azt egy külön gőztartályból kemény, gazdag habbá varázsolja, egy émény :-) Minden reggel ilyet iszunk, rendszerint Segafredo kávéból, mer' az jó! :-) A gép amúgy tud hosszú kávét és olaszosat, ami nem presszó, hanem úgy készül, hogy a kávén rajta áll egy darabiz a forróvíz, hagyni kell kiázni, majd leeresztheted a csészébe.
Én is viszonylag kevés cukrot használok, csak az erős presszókávéhoz vagy capuccinohoz, amúgy a tejben, tejszínben lévő cukor pont elég. Főleg a hosszú kávéhoz.
Igen, ez utóbbit is szeretem, nem mindegy, hogy hogy van az elkészítve. Lehet valóban papírízű és teljesen híg, de nem feltétlenül (őszintén szólva én azt is erősen szeretel :-).
Az eddigi max nekem reggel fél liter (két bögre) magamfajta, tehát elég erős hosszú kávé, napközben meg vagy 6-8 jófajta presszó ... és akkor a teákat még nem is melítettem :-) Este kilenckor is szoktam, vagy közvetlenül vasárnap délutáni szundi után, nálam ugyanis nemigen hat ébresztőleg, vagy vérnyomásilag. Utóbbival amúgy sincs semmi baj.
De jo! Egy KV-s topic!
Kostoljatok meg egyszer az ILLY nevezetu kavet! Fantasztikus! (Bar tudtommal csak Olaszorszagban kaphato.)
Egyebkent szia mindenkinek:)
Mármint melyik változata hangzik jól? :) A kávés kólahab nem valami frenetikus, ezt előre megmondom... :) Végülis ásványvízzel is működött, kipróbáltuk, ettől persze nem lett jobb, sőt :), de a szénsav a lényeg, végig lehet próbáni a Fantától a tonikig, és ha netán kikombinálsz valami iható verziót, feltétlenül szólj! :)
:) Szia November, örülök, hogy örülsz.
Bagojj, akkor lebeszéltél. De olyat meg nem lehet külön, hogy gőzölőgép, igaz? :( Nekem viszont kéne cappuccino a kávéból...
Lételem, életem. Bagojj mondja: életnedv. Szívemből szólt.
KVt reggel, délben, este, s ha szomjas vagyok akkor is, főleg Nescafét, mert lusta dög vagyok, vagy a munkahelyemen a KVautomatából a híg löttyöt, de a legjobb a presszóban csücsülni és kavarni, kavarni, kavarni.
Annyit nem érnek meg azok. Vannak, amiknél egy bajonettzáras fedéllel ellátott alul kifolyós valami műanyagba kell betenni a kávét, és háromállású kapcsoló van rajtuk (fentről lefelé: Forralás, 0, kieresztés), ezek a forralás után kicentrifugázzák a kávét. Ezekkel jó kávét lehet csinálni, de amúgy nem érdemes elektronyosokkal még csak szóba állni sem. A kotyogó utolérhetetlen.
Bagojj, igazából nem ismerem annyira őket, nekünk otthon kotyogós van, csak megfordult a fejemben, hogy kéne valami csaláldi ünnepre olyan gépet venni, amivel lehet tejet is gőzölni, csak nem tudom, jobb-e a kis hagyományosnál a kávéfőző része. "Profi" alatt az elektromosokat értettem.
Hú, azt a Nescafé+Cola dolgot kipróbáltuk eccer egy vizsgaidőszakban, mondták, hogy attól fennakad a pilla rendesen. Na, az biztos, hogy enm aladtunk két napig, de hogy ritka sz*r kotyvalék volt, az is tutti. Kőkemény, leírthatatlan hab keletkezett, az íze pedig förtelem volt. Soha többé. Főleg, hogy édes.
Édesítők rákkeltő hatásáról regéltek, de nem foglalkoztam velük, odáig nem vetemedek, hogy olyat használjak. Cukrot is alig valamihez. Kávéhoz soha, teához is mellőzöm inkább.
Attól függ, mit értesz profi gép alatt. Egész pontosan az elv a lényeges. Amelyik jól átnyomja a darált kávén a gőzt, az frankó, és az olyat főz, mint a kotyogó. Itt persze függ attól is, hogy hogyan tömöd meg a kávétartó tégelyt (nem szabad nagyon megnyomni, mert akkor a gőz fúr egy utat rajta, és azon átfut, és nem járja át rendesen az egész mennyiséget), stb.
Az átcsorgatós gépek csak híg vizeket tudnak készíteni, legyenek Bosch, vagy akármilyen masinák.
Nekem is alacsony a vérnyomásom, napi kettő adag koffein kell. Orvost kérdeztem, hogy a gyógyszer (koffeintabletta) jobb-e, de azt mondta, tök mindegy. Akkor meg inkább a cappuccino :), az finom.
Valahol hallottam, ez is talán hülyeség, hogy az édesítő tablettáknak hosszútávon rákkeltő hatása is lehet. Igaz ez, tud valaki erről?
Hm. Hát az attól függ, hol iszod :). Bolgároknál van egy spéci verziója: neszkávé porra kólát (!) öntenek. Komolyan! Akár vissza is térhetnél kedvenc italodhoz :), de nem ajánlanám, mert borzalmas. Látványnak mondjuk érdekes, a szénsavtól azonnal felhabzik egy magas pohár szájáig is a lé. A görögöknél lényegében kevés kávé sok tejjel, cukorral, jó két-három deci az egész és jégkockával lehűtik, ez így finom!
Kávé, az alapvető életnedv - mint minden alacsony vérnyomásúnak, így nekem is.
Reggel, ha van időm reggelizni, akkor a kétszemélyes kotyogómon lefőzök egyet, és azt megiszom jól. Completával, vagy ha van, akkor tejjel teszem ezt. Omnia kávém van, persze darált, mert lusta lennék még darálni is a kávét (pedig úgy lenne az igazi).
Bent cégnél valami pörgettyűs főző van, és szintén Omnia, így itt is nagyon finom kávét tudok inni.
Ha rákényszerülök, akkor vendéglátóipari objektumokban is iszom néha, de azért meg kell nézni, hogy milyen gépből. Ahol a termoszhoz nyúlnak, ott rögtön kajabálok, hogy nem kell. Az nem az iható kategória, egy kávé legyen frissen főzve. Vannak ezek a Saeco márkajelű masinák, na azokból jó kávé tud kijönni (relatíve, persze), ha tisztességgel csinálják. És vannak a marhadrága, ám tényleg nagyon jó kávék, mint pl. a Segafredo, aminek a minőségét -állítólag- rendszeresen ellenőrzik.
Amitől ki tudok borulni, az a tőlünk nyugatabbra szokásos híg, papírízű löttyedék, na attól csak vizelni lehet, de nagyon. Direkt valami hihetetlenül brutális presszókávét kell kieszközölni valahogy, ha jót akarsz inni (akkor sem biztos).
És még valami: Kávét kizárólag édesítés nélkül iszom. Még az édesített tejszínhabot sem viselem el benne. Úgy semmi értelme nincs, az édesítő elcseszi a kávé zamatát.
:) Szia bakibébi, köszi! Őszintén szólva én inkább a cappuccinokban vagyok otthon, de reméljük majd betévednek a kávésok és megmondják az okosakat. Egy kérdés, lehet, hogy hülyeség, csak kíváncsi vagyok: van bármi különbség a kis kotyogók és a profi gépek által lefőzött kávék közt?