A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az jó. Drága unokatestvéremtől kaptam francia pörkölésű brazil kávét, valami isteni erős, Egerből hozta, van ott egy kávézó, ahol árulják is az ilyesmiket, német, oalsz és francia pörköléssel.
November, meg mindenki más, nem tudom, aktuális-e még a reggel korán nyitó kávéház, de van egy, amelyik nonstop, tehát ez a probléma nem áll fenn: Hattyú Café, I. ker, Hattyú u. 14. Lehet reggelizni is, fagyizni is :).
És van még egy a Falk Miksa utcában, amiről a Witmann fiúk írtak, az reggel 7-kor nyit.
Kaposváron van olyan hely, ahol bejelentik... mármint megkérdezik, hogy Illyből vagy Segafredoból kéred-e?
Meg általában ki van rakva, hogy milyen kávéból készítik.
Az Illy, az Illy. Nem tudom milyen "nemzetiségű", csak azt, hogy iszonyúan finom!!!!!
Próbáljátok ki! Ha tudok helyet, majd megírom, de sajna itt Bp-en nem találtam még! Valaki tudja?
A legjobb kávé mindig az, ami Neked a legjobban ízlik :). Szerintem ritkán jelentik be bárhol is, hgy milyen kávéból csinálják, de nézd meg a Morrikot, ott van vagy húszféle, lehet, hogy ilyen is.
Végre egy érdekes, "ízletes" topic!
Kávéimádó vagyok szintén, itt a helyem.
Nem csak azért iszom, hogy ne aludjak ( egyébként azt hiszem nem befolyásol komolyan ), hanem azért a kellemes ízért...
Budapesten nem régóta lakom, úgyhogy igazán ínyenc helyeket nem ismerek, de ha tudtok olyan helyet, ahol ILLY kávéból főznek, akkor lécci lécci lécci szóljatok!!!
Szerintem ( és szerintük is ) a világ legjobb kávéja! Bár nem tudom, ezt mi alapján nézik...?
Húha, az utcát nem tudom, szállítottak. A Szlovák étterem és a Crazy Cafe közt valahol, de majd megkérdezem Kedvesemet, nála maradt a cím. Úgy tudom Pesten is nyílt már Morrik Kávézó, talán az Erzsébet tér környékén? Volt már valaki?
Nekem az tetszik, amikor kis csokoládé-darabkát adnak a kávé mellé. Szigorúan feketecsokit, mert ugye ne édesítsük feleslegesen (brrrr, édes kávé, brrrr). Ilyen hely pl. a Café Miró a Várban, egy saroknyira nyugati irányban a Szentháromság tértől. De döbbenet, hogy pl. a Blahán a Menny Gyulában is adnak ilyet a bolt bejáratánál bent lévő saját kis presszóban. És finomak a kávék! Mindkét helyet tudom ajánlani. A Mirót hangulatosnak szánt nyári estékre, időnként kellemes zene is szokott lenni, a belső berendezés alapján a hatvanas évekbe lehet képzelni magunkat egy Alain Delon-filmbe, a felszolgáló lányoknak pedig kb. hónaljig fel van sliccelve a ruhájuk (némelyik díjnyertes futóművekkel rendelkezik). A Blahán a JM presszója pedig gyors, ingerszegény, ám a kávé jó és van mellé étcsoki.
Namármost hol van az a Telihód?
:) Tenyleg. :)
Pesten van egy aranyos kis hely, tulképp étterem, Telihold, de itt láttam először azt, hogy a cappuccino mellé édesítőszert is raktak, kis zacsiban. Tetszett.
Nem, nem, az Irish-ban whiskey van, mégpedig rendesen :) Ír whiskey, ezért az e betű. Különbség a skót whiskyhez képest, hogy ezt nem füsttel, hanem meleg levegővel szárítják (a gabonát), valamint háromszor párolják le. Az eredmény egy nem füstös ízű (bár jó az is), nagyon finom "anyag". A legnagyobb ír whiskey-márkák: Jameson, Paddy's, Bushmills, meg még van kettő, de így reggel nem jut eszembe. Lényeg az, hogy az ír kávéban van kávé, whiskey és talán hab.
Lám, lám, nemisbéka még elírásban is okosat ír :).
November, írd majd meg, hogy mit találtál reggel nyitvatartót. Ja, eszembe jutott egy, ami már kilenckor nyitva volt és már többen is voltak benne, tehát esélyes, hogy korán nyit. A Moszkvától a hattyús ház felé menet jobboldalt van egy kis kricsmi, ódivatú, dohányozni lehet, olcsó és aranyos. Nem tudom, hogy kerületileg jó-e, de szerintem az korán nyit. Ja és a felszolgálónő egy tündér.
MELANGE -- kávé és habosított tej fele-fele arányban
KAFFEE BIEDERMEIER -- kávé narancslikőrrel és tejszínhabbal
FIAKER -- feketekávé rummal és tejszínhabbal pohárban
JEGES KÁVÉ -- hideg ávé vaníliafagylalttal és tejszínhabbal
MAZAGRAN -- hideg kvé jéggel és Maraschinoval
KAFFEE ROYAL -- erős feketekávé és konyak egyenlő arányban cukorral felforralva, tejszínhabbal
KAFFEE MOCCA -- csokoládéval ízesített eszpresszó kávé, gőzölt tejjel felöntve
RÓMAI ESZPRESSZÓ -- erős eszpresszó kávé egy gerezd citrommal
FRAPPE -- hideg eszpresszó kávé, összerázva cukorral és jégkockákkal, ítlés szerint tejjel felöntve, hosszú pohárban, szívószállal szervírozva
November, kedves, azért érdemes megnézni, mert fogalmam nincs, mikor nyit. Egyébként reggel nyolcra kicsi az esély, hogy McDo-n kívül bármi más szóba jöhetne :(.
Köszi, de sajnos csak munka előtt tudunk találkozgatni reggel 8 és 1/2 10 között. Ezért fontos, hogy már korán nyitva legyen.
Egyébként ki fogom próbálni a Lánchidat, de más apropóból, már írtál róla korábban, kedvet kaptam hozzá.
Lánchíd söröző. Nem tudom, hányadik kerület, a 16-os Vár előtti megállójától egy kicsit kell visszafelé jönni. Fél tízkor már biztosan nyitva volt, nyugis, kirakata van ugyan, de nemigen lehet belátni és vannak belső boxok is, aranyos a tulaj, dohányozni lehet, van melegszendvics meg koffeinfélék a szokásos sörözős cuccok mellett, de nem kocsmaféle. Árfekvés teljesen korrekt. Ha nem is reggel, de érdemes kipróbálni, nagyon hangulatos. Sajnos a reggel nyolcas nyitásra nem esküszöm meg.
a török kávét próbálta már valaki? először anyósoméknál ittam (vajdaságban* az megy napi nyolcszor) nem valami bivaly de legalább gép se kell hozzá. amióta kidobtam az átfolyósunkat azóta azt szoktuk főzni. és tulajdonképpen nem rossz csak egy kicsit trükkös* az alja...
a legrosszabb presszókávét is meg lehet bolondítani 2-3 cent konyakkal. csak vigyázni kell vele mert 3 kávé + 3 kori sör után ritka gyalázatosan néz ki az ember...
erről van egy sztori is: elmentünk egy lagziba (vajdaság) ahol volt még rajtunk kívül egy pár anyaországi srác. dumáltunk, kajáltunk, piáltunk stb éjfél körül meg hozták a kávét. persze kért mindenki, és én éltem a gyanúperrel hogy valszeg lefőztek egy üsttel és ha nem az elejéből kapunk akkor egy kicsit nagy lehet a szárazanyagtartalma, úgyhogy inkább óvatosan nyalogattam. na a srácok igazi magyar virtussal megmarkolták a csészét és bedobták a magukét aztán le is fagytak hirtelen :) vicces volt mert annyira egyszerre csinálták... aztán tök ugyanabban a pózban meredtek le kb fél percre (fej hátrahajt, szem kimereszt, csésze alja az ég felé stb)
ha valaki nem tudná a török kávé úgy készül hogy személyenként egy csésze vizet ~2 kanál cukorral felforralsz, leveszed a tűzről, beledobsz másfél kanál kávét (minél finomabbra van darálva annál trükkösebb), elkevered, visszarakod a tűzre és ha felhabzott (vigyázat hirtelen felhabzik és könnyen kifut utána meg lehet takarítani) kitöltöd. a kitöltésnél megint csak trükközni kell mert ha sorba öntöd tele a csészéket akkor az elsőben nem lesz zacc, az utolsóban meg nem lesz kávé. szóval az első csészébe pici kávé, utána mindig több, az utolsót lehet egyszerre teleönteni majd visszafelé a többit fordított sorrendben.
Figyu!
Kihez fordulhatnék, ha nem hozzátok?
Tudtok olyan helyet ami hétköznap nyitva van már 8 órától (de tutira ám!), lehet dohányozni, árfekvése közepes, vagy annál alacsonyabb, de nem kocsma, + extra, hogy nem látni be a kirakaton?
Földrajzilag: XIV. VI. VII. V. XI. kerületek + a belső József- és Ferencváros? Útvonal kb. az M3-as autópálya és a Bartók Bála út között.