A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszi, de sajnos csak munka előtt tudunk találkozgatni reggel 8 és 1/2 10 között. Ezért fontos, hogy már korán nyitva legyen.
Egyébként ki fogom próbálni a Lánchidat, de más apropóból, már írtál róla korábban, kedvet kaptam hozzá.
Lánchíd söröző. Nem tudom, hányadik kerület, a 16-os Vár előtti megállójától egy kicsit kell visszafelé jönni. Fél tízkor már biztosan nyitva volt, nyugis, kirakata van ugyan, de nemigen lehet belátni és vannak belső boxok is, aranyos a tulaj, dohányozni lehet, van melegszendvics meg koffeinfélék a szokásos sörözős cuccok mellett, de nem kocsmaféle. Árfekvés teljesen korrekt. Ha nem is reggel, de érdemes kipróbálni, nagyon hangulatos. Sajnos a reggel nyolcas nyitásra nem esküszöm meg.
a török kávét próbálta már valaki? először anyósoméknál ittam (vajdaságban* az megy napi nyolcszor) nem valami bivaly de legalább gép se kell hozzá. amióta kidobtam az átfolyósunkat azóta azt szoktuk főzni. és tulajdonképpen nem rossz csak egy kicsit trükkös* az alja...
a legrosszabb presszókávét is meg lehet bolondítani 2-3 cent konyakkal. csak vigyázni kell vele mert 3 kávé + 3 kori sör után ritka gyalázatosan néz ki az ember...
erről van egy sztori is: elmentünk egy lagziba (vajdaság) ahol volt még rajtunk kívül egy pár anyaországi srác. dumáltunk, kajáltunk, piáltunk stb éjfél körül meg hozták a kávét. persze kért mindenki, és én éltem a gyanúperrel hogy valszeg lefőztek egy üsttel és ha nem az elejéből kapunk akkor egy kicsit nagy lehet a szárazanyagtartalma, úgyhogy inkább óvatosan nyalogattam. na a srácok igazi magyar virtussal megmarkolták a csészét és bedobták a magukét aztán le is fagytak hirtelen :) vicces volt mert annyira egyszerre csinálták... aztán tök ugyanabban a pózban meredtek le kb fél percre (fej hátrahajt, szem kimereszt, csésze alja az ég felé stb)
ha valaki nem tudná a török kávé úgy készül hogy személyenként egy csésze vizet ~2 kanál cukorral felforralsz, leveszed a tűzről, beledobsz másfél kanál kávét (minél finomabbra van darálva annál trükkösebb), elkevered, visszarakod a tűzre és ha felhabzott (vigyázat hirtelen felhabzik és könnyen kifut utána meg lehet takarítani) kitöltöd. a kitöltésnél megint csak trükközni kell mert ha sorba öntöd tele a csészéket akkor az elsőben nem lesz zacc, az utolsóban meg nem lesz kávé. szóval az első csészébe pici kávé, utána mindig több, az utolsót lehet egyszerre teleönteni majd visszafelé a többit fordított sorrendben.
Figyu!
Kihez fordulhatnék, ha nem hozzátok?
Tudtok olyan helyet ami hétköznap nyitva van már 8 órától (de tutira ám!), lehet dohányozni, árfekvése közepes, vagy annál alacsonyabb, de nem kocsma, + extra, hogy nem látni be a kirakaton?
Földrajzilag: XIV. VI. VII. V. XI. kerületek + a belső József- és Ferencváros? Útvonal kb. az M3-as autópálya és a Bartók Bála út között.
Na, a hetvegen csekkoltam a Cha-Cha-Chat, de csak a helyet, nem a kavekat, jo volt, hangulatos. A Coquan mellett elsetaltam, de zarva volt, mert vasarnap. :( Meg egy hangulatos helyet ajanlanek: Lanchid sorozo. A cappuccino ugyan kozepes ala, de a hely nagyon franko.
Próbáltátok már a Philips Duo-t? Kétszemélyes sima átfolyós főző, nem túlnyomásos hanem filteres rendszerű, mint a teafőzők. Isteni kávét tud csinálni és szép formatervezett bögréket adnak hozzá.
A hugomnak már nincs, mert ma összetörte. Orvul ráesett egy bögre a mosogatóban. Tanulság: üveget ne vegyetek, inkább porcelánt. Vagy nem kell mosogatni. Vagy a vad bögréket el kell különíteni.
BigA!
Én ezt most nem értettem, hogy kinek milyen van, s melyik mennyibe került. Az sem egész világos, hogy hány emberről is volt szó.
Lehet, hogy régen kávéztam?
En ha epitem a szocializmust-bocs-kapitalizmust (dolgozom) akkor reggel iszom a munkahelyemen egy kavet, nem tudom mibol es milyen gepbol, vekker helyett hasznalom. Delben ugyanez.
Ha szabadsagon vagyok, nincs kulonosebb koffeinehsegem, de ha megis KVra vagyom, Segafredo-t iszom. Ez nem csersavas. Az otthoni fozom elektromos, de nem valami hi-tec darab. A legfontosabb, tapasztalatom szerint, hogy mennyire van megtomve a gep. Ha keves kv-t teszel bele, vizet fogsz inni. Ha normalisan, egyenletesen megpakolod, akkor jo lesz az eredmeny. Ha kicsit tultomod, attori a goz, ez utana zaccos vizet iszol. Ha meg jobban megtomod, tulmelexik a ketyere, es egett zaccos vizet iszol (koffein azert lesz benne rendesen, de ihatatlanul keseru lesz). Ha tovabb fokozod a dolgot, akkor az mar a raketatechnika targykorebe tartozik
Ezt az elmés habosítószerkezetet a Vasedényben lehetett beszerezni decemberben, most nem tudom. Az enyém is ereszt. Van a hugomnak is, azt a BNV-n vettük valami alkalmi árustól, akit később az Europarkban láttam felbukkanni, ez üvegből van, fémcsíkkal, ami miatt nem lehet a mikroba tenni melegedni. Viszont az is ereszt. Ezek viszont nem mennek tönkre, mint a barátnőm *drága gépe.
Kerül kb 3000-be.
Az olaszok szerint attól jó a kávé, ha legalább naponta 3x főznek benne, és nem kell nagyon mosogatni.
Én persze az igazi krémes olasz kv-t és capuccinot szeretem. Ezek hiányában a Nádor uccai kokiban verem el fizetésem nagy részét, latte v. melange formájában.
Lehet, innen van. (Nem tudok pontosabbat, Vasedény meg edényboltok táján lehet kísérletet tenni. Ha érdekes, megkérdezhetem.)
Két verziója létezik, a tökéletes, orvosi acélból készült, annak az ára vetekszik a jobb kávéfőzőkével, meg van ez, ami olcsóbb.
A drágának biztos zár a teteje, de nem tudom, hogy az jó-e vagy rossz.
El kell, hogy meséljem, mit kaptam karácsony tájékán:
Autentikus capuccino készítő kézi készüléket.
Működési elve a következő:
Porcelán bögrébe forró tejet kell önteni, erre rátenni a közepesen rápasszoló tetőt. (Így kissé hasonlít a 30 évvel ezelőtti hagymaaprító kézi készülékre.) A tetőből kiáll egy pöcök, amit hevesen rángatni kell, ez a tejbe belógó nagyon finom szűrőt fel-le mozgatja, amitő a tej kb 1 perc rángatás után felhabosodik. Ezt kell a kávéba önteni vagy kiskanállal belemeregetni, és nagggggyon finom. Állítólag több olasz kávézóban is így csinálják, nem gőzölik.
Mivel a tető természetesen nem passzol teljesen (olasz), a rángatás következtében az asztalt vagy a készítés helyét viszonylag egyenletesen belepi a tej, így ezt a mennyiséget a kezdés előtt érdemes hozzáadni az elfogyasztani kívánthoz.
Mert KVoltárt lehetne elé szerkeszteni :))
Arany Mokkás. Ilyet még nem láttam. A ház egyébként amiben van a presszó, lakatlan, évek óta megy a herce-hurca, hogy bontják, vagy felújítják. A tulaj megígérte, hogy ha költöznie kell, viszi a csempét is és felrakatja az új helyre.
Bűbájos.... És _lehet_ dohányozni!
Intim találkára viszont nem való, főleg ha van esély, hogy a kedves házastársa esetleg az aluljáróban kóricálhat.
Ám nem messze tőle van egy szívemnek nagyon kedves hely, a Nana: V. Királyi Pál u. 18., olcsó, nem egy elit, de már a csempéért is megéri benézni (meg persze a KV mián)
:) Irigykedek...
A Morrik... hát nem is tudom. A választék jó, de valahol egy kicsit elvesztek a külsőségek közt. Viszont felmérhetetlen előnye, hogy ez az egyetlen nem dohányzó kávéház a városban.
Aranyos még a Café Zacc is, egy viszonylag kis hely, nem messze a Morriktól, nagyon korrekt, kedves kiszolgálással és finomságokkal.
Pestiek, mit tudtok a Kálvin téri aluljáróban létesített Csa-Csa-Csáról?
szerintem a legdurvább ez:
- először a zaccot lefőzni, (persze egyszerű kotyogóban) majd az így kapott "barna levet"
visszaönteni a főzőbe,majd ezzel lefőzni a friss kávét.
(egy öreg nyugdijas mesélte!)
egyébként a best a feketecimkés Lavazza! (cukor nélkül!!!!!)
gép: hát az a habos tej semmihez nem hasonlítható, az oldalt kivezetett gőzölőcsonkkal rendelkező gépek a nyomába sem érnek, ezt szó szerint vedd. amúgy olaszos kávéból avagy kapuccsínóból, amihez a sok habos tej dukál, csak két adagot (na jó, ha takarékos vagy, akkor hármat, esetleg négy kicsit :-))) lehet lefőzni vele. huszonkettő körül volt a metróban, máshol kicsivel drágább.
morrik: mindenki csak jót mond róla.