A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
(A legelterjedtebb fajta az arabica, prökölésben sok különbséget lehet okozni, ez látszik a gyártók között:) talán az olasz a legerősebb? hm,biztosan.)
Asteriksz,
a kerületi újságban olvastam, hogy a Lehel csarnok galériáján is fog nyílni mostanában egy kávébolt, ahol arabica kávékat fognak árulni bécsi, francia és olasz pörköléssel.
csak azért kérdem ezeket, mert nemrég voltam Londonban egy ilyen kávéboltban és megfogott a hangulata. Azóta nézem, hogy mit is lehetne itthon csinálni, milyen a kínálat...stb.
Beleszerettem a kávéba.( eddig is ittam valamennyit, de nem figyeltem rá)
A Coquan merre van?
( Segafredo-lavazzza olasz, ugye?)
Ezek már a drágább kategóriát képviselik.
A Segafredo közepesen erős koffi.
A kávé őrléséről csak annyit, hogy a durva őrléstől egészen a török kávé finomságig(egészen liszt-szerű por) mindenféle előfordulhat, attól függően mit használunk a kévá előállítására.
Itthon a csavarós megoldás a legelterjedtebb.(amikor az eszközt szét kell csavarni, alul víz van fölötte a káva darálva, legfölül lesz a kész lé)
Persze. Állítólag ez is drága volt, nem tudom ragozni, hogy mibe kerül, merthogy ajándékba kaptam. Pesten tudtommal a Coquanban lehet pörkölt kávét kapni, ott is mindenfélét, más hely most nem jut az eszembe. Szerintem érdemes kipróbálni, főleg, ha az erősebb kávét szereted. Magyar kereskedelmi forgalomban elsősorban osztrák és német kávék kaphatók (kivétel a Lavazza, ami eszembe jut), ezek viszont nem túl erősek. És _annyira_ nem lehetnek drágák.
Nem hinném, hogy zsákban lehetne kapni, szerintem fémdobozkában, én így kaptam, és még zárjegyet is tettek rá. Napokig kávéillatban úszott a lakás, isteni volt. Ami kicsit problémásabbnak bizonyult: annyira finomra őrölt kávé volt, hogy nagyon nehezen akart rajta átfolyni a víz, igen megküzdöttünk azért, hogy megihassuk :).
Itt Budapesten két helyről tudok. Az egyik a Rákóczi úton, a Blaha és az Astoria között van, a Kazinczy utca nevű buszmegállónál. A másik pedig egy kávézó a MOM Parkban, a placc közepén, az épületben.
Az jó. Drága unokatestvéremtől kaptam francia pörkölésű brazil kávét, valami isteni erős, Egerből hozta, van ott egy kávézó, ahol árulják is az ilyesmiket, német, oalsz és francia pörköléssel.
November, meg mindenki más, nem tudom, aktuális-e még a reggel korán nyitó kávéház, de van egy, amelyik nonstop, tehát ez a probléma nem áll fenn: Hattyú Café, I. ker, Hattyú u. 14. Lehet reggelizni is, fagyizni is :).
És van még egy a Falk Miksa utcában, amiről a Witmann fiúk írtak, az reggel 7-kor nyit.
Kaposváron van olyan hely, ahol bejelentik... mármint megkérdezik, hogy Illyből vagy Segafredoból kéred-e?
Meg általában ki van rakva, hogy milyen kávéból készítik.
Az Illy, az Illy. Nem tudom milyen "nemzetiségű", csak azt, hogy iszonyúan finom!!!!!
Próbáljátok ki! Ha tudok helyet, majd megírom, de sajna itt Bp-en nem találtam még! Valaki tudja?
A legjobb kávé mindig az, ami Neked a legjobban ízlik :). Szerintem ritkán jelentik be bárhol is, hgy milyen kávéból csinálják, de nézd meg a Morrikot, ott van vagy húszféle, lehet, hogy ilyen is.
Végre egy érdekes, "ízletes" topic!
Kávéimádó vagyok szintén, itt a helyem.
Nem csak azért iszom, hogy ne aludjak ( egyébként azt hiszem nem befolyásol komolyan ), hanem azért a kellemes ízért...
Budapesten nem régóta lakom, úgyhogy igazán ínyenc helyeket nem ismerek, de ha tudtok olyan helyet, ahol ILLY kávéból főznek, akkor lécci lécci lécci szóljatok!!!
Szerintem ( és szerintük is ) a világ legjobb kávéja! Bár nem tudom, ezt mi alapján nézik...?
Húha, az utcát nem tudom, szállítottak. A Szlovák étterem és a Crazy Cafe közt valahol, de majd megkérdezem Kedvesemet, nála maradt a cím. Úgy tudom Pesten is nyílt már Morrik Kávézó, talán az Erzsébet tér környékén? Volt már valaki?
Nekem az tetszik, amikor kis csokoládé-darabkát adnak a kávé mellé. Szigorúan feketecsokit, mert ugye ne édesítsük feleslegesen (brrrr, édes kávé, brrrr). Ilyen hely pl. a Café Miró a Várban, egy saroknyira nyugati irányban a Szentháromság tértől. De döbbenet, hogy pl. a Blahán a Menny Gyulában is adnak ilyet a bolt bejáratánál bent lévő saját kis presszóban. És finomak a kávék! Mindkét helyet tudom ajánlani. A Mirót hangulatosnak szánt nyári estékre, időnként kellemes zene is szokott lenni, a belső berendezés alapján a hatvanas évekbe lehet képzelni magunkat egy Alain Delon-filmbe, a felszolgáló lányoknak pedig kb. hónaljig fel van sliccelve a ruhájuk (némelyik díjnyertes futóművekkel rendelkezik). A Blahán a JM presszója pedig gyors, ingerszegény, ám a kávé jó és van mellé étcsoki.
Namármost hol van az a Telihód?
:) Tenyleg. :)
Pesten van egy aranyos kis hely, tulképp étterem, Telihold, de itt láttam először azt, hogy a cappuccino mellé édesítőszert is raktak, kis zacsiban. Tetszett.
Nem, nem, az Irish-ban whiskey van, mégpedig rendesen :) Ír whiskey, ezért az e betű. Különbség a skót whiskyhez képest, hogy ezt nem füsttel, hanem meleg levegővel szárítják (a gabonát), valamint háromszor párolják le. Az eredmény egy nem füstös ízű (bár jó az is), nagyon finom "anyag". A legnagyobb ír whiskey-márkák: Jameson, Paddy's, Bushmills, meg még van kettő, de így reggel nem jut eszembe. Lényeg az, hogy az ír kávéban van kávé, whiskey és talán hab.
Lám, lám, nemisbéka még elírásban is okosat ír :).
November, írd majd meg, hogy mit találtál reggel nyitvatartót. Ja, eszembe jutott egy, ami már kilenckor nyitva volt és már többen is voltak benne, tehát esélyes, hogy korán nyit. A Moszkvától a hattyús ház felé menet jobboldalt van egy kis kricsmi, ódivatú, dohányozni lehet, olcsó és aranyos. Nem tudom, hogy kerületileg jó-e, de szerintem az korán nyit. Ja és a felszolgálónő egy tündér.
MELANGE -- kávé és habosított tej fele-fele arányban
KAFFEE BIEDERMEIER -- kávé narancslikőrrel és tejszínhabbal
FIAKER -- feketekávé rummal és tejszínhabbal pohárban
JEGES KÁVÉ -- hideg ávé vaníliafagylalttal és tejszínhabbal
MAZAGRAN -- hideg kvé jéggel és Maraschinoval
KAFFEE ROYAL -- erős feketekávé és konyak egyenlő arányban cukorral felforralva, tejszínhabbal
KAFFEE MOCCA -- csokoládéval ízesített eszpresszó kávé, gőzölt tejjel felöntve
RÓMAI ESZPRESSZÓ -- erős eszpresszó kávé egy gerezd citrommal
FRAPPE -- hideg eszpresszó kávé, összerázva cukorral és jégkockákkal, ítlés szerint tejjel felöntve, hosszú pohárban, szívószállal szervírozva
November, kedves, azért érdemes megnézni, mert fogalmam nincs, mikor nyit. Egyébként reggel nyolcra kicsi az esély, hogy McDo-n kívül bármi más szóba jöhetne :(.