A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nameg azt is meg lehet csinálni, hogy egyszer tényleg olyat ka, amiben kvázi megáll a kanál. Mondjuk egy kétszer lefőzöttet. Asszem, nem mondana többet hülyeségeket.
Majd ha tizenkilenc évesen kap egy frankó gyomorfekélyt, akkor majd leszokik róla. Meg még sokminden másról is örökre. Szóljatok neki, hogy nem vezet semmi jóra, ha arcoskodik.
Ez nagyon hangulatos, hol találtad és ki készítette? Anyáméknak kétszemélyesnél több nem kell.
Ami viszont idegesít: a 17 éves öcsém egy éve már kávézik és csak ebből áll a reggelije. Kicsit fiatalka hozzá, de nem lehet leszoktatni. Meg szerintem túl sok Garfieldot olvasott, mert úgy szokta kérni, hogy "megálljon benne a kanál" :).
Van 2, 4 és 6 személyes kotyogó. ugyanúgy néznek ki, főleg, ha a kétszemélyest nézed a legközelebbről :)
A rajz szép. Főleg a néni :) Ellenben a rajta (nem a nénin, hanem a rajzon) látható kávéfőző NEM KOTYOGÓ, csak felső kifolyású, de nem súlyszelepes! A kotyogó úgy néz ki, mint egy kecses amfora patacipőben. Egyébként nekem tetszik úgy is :)
Bezony, a mamám is nemrég kapott újat. Nagy kávéfőzőt nem akarunk neki venni, mert akkor nem két adagot főz le, hanem hatot és meg is issza, tehát marad a jó öreg kis kotyogó. Teljesen korrektül bevált, nem hinném, hogy a gyártóknak oka lett volna megválni tőle.
Mai napig is lehet kapni a megfelelő üzletekben. Még a Media Markt-ban is van kotyogó. Szarvasi anyámtyúkja, fémizébizé gyár, nem tudom a pontos nevét. Gyártanak ők mindenféle kávéfőzőt.
:))
Kotyogó?!
Legalább tizenötéve nem láttam olyat.
Mostanában kaptam egy kis szemes kávét (igaz, Ast?), és elő kellett keríteni a lengyel elektromos kávédarálónkat.
A vendégek a csodájára járnak.
Tényleg ennyire kiment a divatból?
:) Minden jó, ami ízlik. Én szemlesütve bevallom, hogy reggel csak neszit szoktam, délben jön a jól lefőzött Omnia, miután a munkahelyi kávégép bebukta a brazilt. A Tschibo után nekem savanykás mellékíz marad a számban, azért nem szeretem. De hát ízlések és pofonok, mint tudjuk... :)
Pörkölésekről: ha jól emlékszem, az olasz a legerősebb, a francia a közepes és a német/osztrák a leggyengébb pörkölés.
(A legelterjedtebb fajta az arabica, prökölésben sok különbséget lehet okozni, ez látszik a gyártók között:) talán az olasz a legerősebb? hm,biztosan.)
Asteriksz,
a kerületi újságban olvastam, hogy a Lehel csarnok galériáján is fog nyílni mostanában egy kávébolt, ahol arabica kávékat fognak árulni bécsi, francia és olasz pörköléssel.
csak azért kérdem ezeket, mert nemrég voltam Londonban egy ilyen kávéboltban és megfogott a hangulata. Azóta nézem, hogy mit is lehetne itthon csinálni, milyen a kínálat...stb.
Beleszerettem a kávéba.( eddig is ittam valamennyit, de nem figyeltem rá)
A Coquan merre van?
( Segafredo-lavazzza olasz, ugye?)
Ezek már a drágább kategóriát képviselik.
A Segafredo közepesen erős koffi.
A kávé őrléséről csak annyit, hogy a durva őrléstől egészen a török kávé finomságig(egészen liszt-szerű por) mindenféle előfordulhat, attól függően mit használunk a kévá előállítására.
Itthon a csavarós megoldás a legelterjedtebb.(amikor az eszközt szét kell csavarni, alul víz van fölötte a káva darálva, legfölül lesz a kész lé)
Persze. Állítólag ez is drága volt, nem tudom ragozni, hogy mibe kerül, merthogy ajándékba kaptam. Pesten tudtommal a Coquanban lehet pörkölt kávét kapni, ott is mindenfélét, más hely most nem jut az eszembe. Szerintem érdemes kipróbálni, főleg, ha az erősebb kávét szereted. Magyar kereskedelmi forgalomban elsősorban osztrák és német kávék kaphatók (kivétel a Lavazza, ami eszembe jut), ezek viszont nem túl erősek. És _annyira_ nem lehetnek drágák.
Nem hinném, hogy zsákban lehetne kapni, szerintem fémdobozkában, én így kaptam, és még zárjegyet is tettek rá. Napokig kávéillatban úszott a lakás, isteni volt. Ami kicsit problémásabbnak bizonyult: annyira finomra őrölt kávé volt, hogy nagyon nehezen akart rajta átfolyni a víz, igen megküzdöttünk azért, hogy megihassuk :).
Itt Budapesten két helyről tudok. Az egyik a Rákóczi úton, a Blaha és az Astoria között van, a Kazinczy utca nevű buszmegállónál. A másik pedig egy kávézó a MOM Parkban, a placc közepén, az épületben.
Az jó. Drága unokatestvéremtől kaptam francia pörkölésű brazil kávét, valami isteni erős, Egerből hozta, van ott egy kávézó, ahol árulják is az ilyesmiket, német, oalsz és francia pörköléssel.
November, meg mindenki más, nem tudom, aktuális-e még a reggel korán nyitó kávéház, de van egy, amelyik nonstop, tehát ez a probléma nem áll fenn: Hattyú Café, I. ker, Hattyú u. 14. Lehet reggelizni is, fagyizni is :).
És van még egy a Falk Miksa utcában, amiről a Witmann fiúk írtak, az reggel 7-kor nyit.
Kaposváron van olyan hely, ahol bejelentik... mármint megkérdezik, hogy Illyből vagy Segafredoból kéred-e?
Meg általában ki van rakva, hogy milyen kávéból készítik.
Az Illy, az Illy. Nem tudom milyen "nemzetiségű", csak azt, hogy iszonyúan finom!!!!!
Próbáljátok ki! Ha tudok helyet, majd megírom, de sajna itt Bp-en nem találtam még! Valaki tudja?