A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A Shape magazin netes lapján találtam, nem teljes, a többit a papírformátumban lehet olvasni.
5 érv a kávé mellett
1. Kedvet teremt a szexhez
Vége a nagy ásítások korának! Fáradt lelkek újraegyesítésének hatásos módja, ha szex előtt iszunk egy csészével. Egy Amerikában végzett kutatás azt a meglepő eredményt mutatta ki, hogy a kávé fokozza a szexuális vágyat. A kutatócsoport véleménye szerint a koffein hatással van a központi idegrendszerre, amely felgyorsítja a szív teljesítményét, ezáltal javul a szervek vérellátása. Ez az afrodiziákum növeli a szexuális érzékenységet, kitartásról és intenzív kéjérzetről gondoskodik.
2. Óvja a szívet
Egyesek a kávéra, mások a teára esküsznek. Hatásuk valóban hasonló: mindkettő élénkít, befolyásolja ideg- és érrendszerünket, javítja az agy vérellátását. A kávérajongóknak jó hírrel szolgálhatunk: egy Angliában végzett hétéves kutatás eredménye szerint a kávézó nénikék egészségesebbek, mint teázó partnereik. Megdöbbentő eredmény, hisz ennek mindenki az ellentétét várná. A kutatók a "miért?"-re még keresik a választ. Hangsúlyoznánk, hogy a kutatást Angliában végezték, és mint tudjuk, a tea az angolok nemzeti itala. Azon angolok közül azonban, akik inkább kávét fogyasztanak, kevesebben dohányoznak és kevesebben fogyasztanak alkoholt. A tanulmány tehát nem ad zöld utat a kávé + cigi párosításnak.
3. Növeli kitartásunkat a sportban
A koffein szerepel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppinglistáján, hétköznapi sportolók számára viszont tökéletes energiaitalként szolgál. Igyunk egy csésze jó erős kávét, és érezni fogjuk, hogy most többre vagyunk képesek. Mi lehet az oka? A koffein óriási mértékben növeli a teljesítőképességet, meggátolja a testazonos adenozin szóródását, melynek az energiatermelés meggátolása a feladata. Ha ezt az anyagot a koffein kontrollálja, izmaink nem fáradnak el olyan gyorsan. Egy másik kutatás pedig azt igazolja, hogy a kávé feloldja a zsírsejteket. Minden egyes csésze kávé elfogyasztása segíti a zsírsejtek elégetését és aktiválja anyagcsere-folyamatainkat.
5 érv a kávé ellen
1. A koleszterinszint megemelkedik
Filterrel vagy anélkül? Ízlés dolga, mindenesetre egészségesebb, ha átfolyatjuk kávénkat ezen a kis zacskón. Ha nem használunk filtert, és a kávét csak leforrázzuk, olyan összetevők maradnak vissza, melyek a rosszindulatú" LDL-koleszterin-érték növekedéséért felelősek - függetlenül a kávé koffeintartalmától. Azért a kapucsínóról és az eszpresszóról még nem kell lemondanunk, mert a fent említett összetevők a rövid főzési idő alatt nem képesek kioldódni. A filter nélkül elkészített török kávé fogyasztását azonban kerüljük!
2. A rákos megbetegedés rizikója növekszik
A kávé egészségkárosító hatását épp oly sokan vitatják, ahányan fogyasztják. Az azonban bizonyított tény, hogy a koffein bizonyos génekben elváltozásokat idéz elő. A rákkutatók abból indultak ki, hogy a hasnyálmirigyrák éppúgy előfordul normális, illetve módosult génekkel is. A barcelonai egyetem kutatói 121 hasnyálmirigyrákban szenvedő beteget vizsgáltak, ezek közül három-négy betegnél fedeztek fel génmutációkat. A spanyol kutatók egyéb forrásokra is hivatkozva kijelentették: a kávé nem okoz rákot, azonban indirekt módon segítheti a mutációk kialakulását, mivel egyes sejtazonos építőfolyamatokra gyengítő hatással van.
3. A kávé terméketlenné tesz
Már mindent megpróbált: tanulmányozta az étrendjét, 148 pozíciót kipróbált, rendszeresen hőmérőzött, mégsem esett teherbe? A legfrissebb kutatások eredményei alapján érdemes lesz megvizsgálnia kávézási szokásait is. Táplálkozási szokásokkal foglalkozó tanulmányok vizsgálata közben német tudósok arra lettek figyelmesek, hogy azok a nők, akik különösen sok kávét fogyasztanak, gyakrabban panaszkodnak gyermektelenségre, vetélésre. Ezt támasztja alá az az adat is, mely szerint a kávéfogyasztásukról híres dán hölgyeknek 11%-kal hosszabb ideig kell várniuk a teherbeesésig, mint például a spanyol asszonyoknak.
És mi a helyzet a másik nemmel? A koffein csökkenti a spermák mobilitását. Egy Kaliforniában végzett kutatás szerint a napi több mint négy csésze kávét fogyasztó férfiak veszítenek nemzőképességükből.
Ha nem vagy Béla, akkor teljesen jogos a "nemisbéla" elnevezés. Nem is értem, miért nem ez a nick-ed, ha egyszer nem Béla vagy :)
De ki tudja, lehet, hogy tudatalatt Béla vagy, azért tiltakozol ez ellen ;)
Szegény Csengey Dénes esete jut eszembe. Tudjátok, ő volt az a képviselő, aki még 91-ben meghalt, 39 évesen. Ő egyik cigiről a másikra gyújtott és ha nem ivott meg egy nap 10-15 kávét, akkor egyet sem. Mondták, hogy szinte nem is volt meglepő, hogy így járt. Vigyázni kell azért ezzel. Vannak alkalmak, amikor egy nap megiszik az ember 5-6 kávét, de ezt huzamosabb ideig nem lehet csinálni.
Nameg azt is meg lehet csinálni, hogy egyszer tényleg olyat ka, amiben kvázi megáll a kanál. Mondjuk egy kétszer lefőzöttet. Asszem, nem mondana többet hülyeségeket.
Majd ha tizenkilenc évesen kap egy frankó gyomorfekélyt, akkor majd leszokik róla. Meg még sokminden másról is örökre. Szóljatok neki, hogy nem vezet semmi jóra, ha arcoskodik.
Ez nagyon hangulatos, hol találtad és ki készítette? Anyáméknak kétszemélyesnél több nem kell.
Ami viszont idegesít: a 17 éves öcsém egy éve már kávézik és csak ebből áll a reggelije. Kicsit fiatalka hozzá, de nem lehet leszoktatni. Meg szerintem túl sok Garfieldot olvasott, mert úgy szokta kérni, hogy "megálljon benne a kanál" :).
Van 2, 4 és 6 személyes kotyogó. ugyanúgy néznek ki, főleg, ha a kétszemélyest nézed a legközelebbről :)
A rajz szép. Főleg a néni :) Ellenben a rajta (nem a nénin, hanem a rajzon) látható kávéfőző NEM KOTYOGÓ, csak felső kifolyású, de nem súlyszelepes! A kotyogó úgy néz ki, mint egy kecses amfora patacipőben. Egyébként nekem tetszik úgy is :)
Bezony, a mamám is nemrég kapott újat. Nagy kávéfőzőt nem akarunk neki venni, mert akkor nem két adagot főz le, hanem hatot és meg is issza, tehát marad a jó öreg kis kotyogó. Teljesen korrektül bevált, nem hinném, hogy a gyártóknak oka lett volna megválni tőle.
Mai napig is lehet kapni a megfelelő üzletekben. Még a Media Markt-ban is van kotyogó. Szarvasi anyámtyúkja, fémizébizé gyár, nem tudom a pontos nevét. Gyártanak ők mindenféle kávéfőzőt.
:))
Kotyogó?!
Legalább tizenötéve nem láttam olyat.
Mostanában kaptam egy kis szemes kávét (igaz, Ast?), és elő kellett keríteni a lengyel elektromos kávédarálónkat.
A vendégek a csodájára járnak.
Tényleg ennyire kiment a divatból?
:) Minden jó, ami ízlik. Én szemlesütve bevallom, hogy reggel csak neszit szoktam, délben jön a jól lefőzött Omnia, miután a munkahelyi kávégép bebukta a brazilt. A Tschibo után nekem savanykás mellékíz marad a számban, azért nem szeretem. De hát ízlések és pofonok, mint tudjuk... :)
Pörkölésekről: ha jól emlékszem, az olasz a legerősebb, a francia a közepes és a német/osztrák a leggyengébb pörkölés.