Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Valóban a leveleket nem fotóztad külön ami segített volna, de idehaza még nem igen van elterjedve, pld a goldfinger, a viking, stb ha esetleg külföldi beszerzés, lehet más is , ezek alapján írtam véleményt.
Pjotr77, két dolog jutott eszembe a videóval kapcsolatban , az egyik az hogy nagyon nem helyes ,hogy az Ukránok mennek az Amerikaiak után már mint ami a hormon kezelést illeti, a másik pedig, hogy ezen fürtök végei nem érnek be, ill gyenge minőségűek / több szőlész ismerős véleménye is ez/,mindezzel együtt tetszik a dolog, .Német országban ettem Török nem hormon kezel kétféle szőlőt ,és össze sem lehet hasonlítani az ízét a nálunk nagyárúházakban kapható ugyan azon fajtájú "kezel" szőlővel. az öreg szőlész barátom erre azt mondta ,hogy amikor eszed a tescos szőlőt, neked kell adni ízt a szőlőnek ,ill, mellékelhetnének egy kis glutamánt is hozzá. Kérdés miért nem produkálják az ukránfajták idehaza a videókon látott rekordokat?
Kulicz fórumtársunk a mesterem Májusban volt is nálam,ennek köszönhetően már nekem is vannak sikeres oltásaim.Kíváló oktató szeretnék egyszer én is ilyen ügyes lenni.A jó tanácsokat pedig bárkitől szívesen fogadom mert kezdő vagyok a témában!
Pjotr77, nem hinném ,hogy a visszahajtás és a 3szemes hónajhajtás /nincs funkciója?/nem segít be az alap rügyek és a jövő évi termő veszők erősítésébe, erről van tanulmány az Ukrán szőlő fórum oldalain, videókkal együtt, ami a generatív és a vegetatív jellemzőket illeti egyetértünk. köszönöm a kiegészítést.
Sanci07, Ahogyan praktikusabb és amilyen vesződ van azon a területen ahová akarsz oltani. ha van feltörő erős lágy vesző megy az ékoltás, ha nincs akkor a keményebbe a héjalá oltás , Kulicz-nak nagyon szép héjalá oltásai vannak ő segít neked. jó nyaralást.
Ezt a szép utcát lehet meglesem egyszer....szombaton félegyházán leszek. Ha lesz időm lehet kérek egy kis "útbaigazítást" ezen utcák között! Szép időt addig is!
A legfrissebb bejárás Ruszlan-tól, felhívnám a figyelmet a videó végén látható magvatlan fajta fürtjére, lehet, hogy nagyobb lesz, mint az eddigi rekordjuk (Velesz: 4,8 kg-os fürttömeg).
Nem Kárpáti Péter vagyok, illetve tudomásom szerint ő nem a PTE-n dolgozik.
A számomra fontos szőlészeti témában van néhány kisebb kiegészítésem a hozzászóláshoz:
- a generatív szőlőfajták nem tartoznak az erős növekedésű fajták közé, épp ellenkezőleg, a generatív "túlsúlyos" fajták esetében a tőkekondícióra kisebb vegetatív növekedési erély jellemző, ami mellé aránytalanul sok virág- és fürtképződés párosul (pl. Szuvenir, Lora, Szicília). Az Éva fajtát nem ismerem, nem tudom, hogy generatív vagy inkább vegetatív típus...
- a 2 m magasságban visszahajtott (lugas) vesszők esetében a visszahajtás nem befolyásolja az alacsonyabban elhelyezkedő rügyek auxin hormon-háztartását (mint pl. az ernyő művelésű tőkék esetében).
Kedves orosz kollégák azért hajtják vissza, mert nem tudják az égig vezetni a hajtásokat, és a támrendszernek/lombfalnak is kell stabilitás :)
- a hosszú vesszővezetés kritikusan fontos a nagy fürtök, nagy bogyóméret kineveléséhez, és itt vissza is kanyarodtunk a vegetatív-generatív egyensúlyi állapot optimalizálásához, amit igazából minden fórumtársunk csinál a szőlőjében évközben, a zöldmunkák alkalmával.
Kápé, és az 5db 3szemre visszavágott hónalj hajtásokat nem vetted észre ? véleményem szerint a generatív /erős növekedés/ fajtáknál /mint az Éva is/ biztonságosabb a termés hozam szabályozás a második hullámban jövő rügyekkel, vissza hajtásnak is az a szerepe ,hogy az alul lévő rügyek megfelelően rakódjanak be eoxinnal, a Pécsi egyetemen dolgozó /Szilágyi Péter? talán a mi /Pjotr/- unk ? nak vannak tanulmányai a neten ezzel kapcsolatban,
Pedig, hidd el, lehetséges. Jó kis memória gyakorlat, de 525 tőkét azért még fejben tudok tartani (persze pontos térkép van tőkénként mind a 9 sor szőlőmről). Ez még kontrollálható 100 fajta alatt.
Bár nem értem, hogy pontosan mire gondoltál a fajták kontrollálása alatt (miért kell őket kontrollálni)?