Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A big red nálam még nem annyira big. Kis fáról szüret megvolt, egy része:
A neonfény miatt kicsit sárgás a kép....
Egy korai (ismeretlen fajtájú) óriás:
Érdekes fajta, egyik fele érett, de közben van egy kis zöld rész benne. Az érett rész nagyon lédús, a magtól teljesen elválik. Talán ez a fajta porozta a big redemet? Akkor még marad....
Melléjük kóstoltam a c. óriás fámon fagyok után megmaradt 2 szem nem teljesen érett kajszit, hát ez utóbbi ízbomba volt mindkettőhöz képest, édesebb és savasabb is egyszerre. Szóval házikertben még lehet helye szerintem :)
Ma a fiatal Pinkcotok szedése közben érdekes dologra figyeltem fel . Egyik fa a sorban még nem akar érni .... mondhatnám ...nagyon nem . Kinézetre mint ha Pinkcot lenne , de ez nem az .
Ugye most ez így néz ki :
Ez meg másként :
A fa habitusa hasonló de kicsit más a vessző is és a levélzet állása az ágon :
Most a nagy kérdés akkor az , hogy ez mi ??? Ha általam ismert fajtához kellene kötnöm akkor azt mondanám , hogy Hargrand .... de szerintem nem az , más a gyümölcs alakja és úgy néz ki ennek lesz fedőszine a Hargrandra nem jellemző . Tehát ha nem egy elkeveredett szem a szemzéskor akkor mutáció lehet ...majd meglátjuk érésben .
Nekem 2001-től van BERGERON fám . Még zöldek a termések, több éve írom mikor kezd érni . Ez nálam legkorábban julius 6-án kezdődött de volt, hogy julius 20-án.
Az idén elég tisztességes termést hozott a harcot .... igaz nem sokat , de legalább nem reped meg egyelőre a hangyák sem eszik . Meg lett neki igérve , hogy ki lesznek vágva ...megemberelte magát .
Harcot , Orangered , és a Bigred vége ... balra mellette a Korai piros .... az idén még ez is piacos termést ad .
Köztünk legyen szólva az egyetlen kajszim volt,amit egészséges faként vágtam ki.Számomra macerás -rengeteg vékony vesszőt hozó- koronája volt,a gyümölcs meg...éretten is kemény,nem igazán lédús...és tényleg a hangyák nagyon szerették....soha többet nem ültetnék,de ez csak az én negatív élményem...lebeszélni nem akarok senkit róla.Most is van ilyen típusum, Flavorcotként vettem /magyar faiskolából származik/ ,éretten is beton,nem leveses,savanyú...na ezt már nem vágom ki,hanem folyamatosan szemzem át.
Tsunamim /még/ nincs , Auróra abban a Ceglédi aranyban volt -egy ág- amit ki kellett vágnom,sokat nem ettem belőle ,emlékeim szerint finom ugyan,de hidegérzékeny,hamar puhul.
A Sweet Red nekem viszont teljesen bejön ,még ha ez is a " más ízvilgú" kategóriába tartozik .
A Bergarouge-n én is gondolkodom ,bár ízben nem tudom mennyiben más ,mint a Bergeron /én azt is szerettem,csak sajnos mind kiment.../
Harcot . Nem kell megvárni míg a fán megpuhul .... mert ott nem fog csak megeszik a hangyák . Mikor már színes le kell szedni és pihentetni ... egyébbként finom !!!
Bocsánat én nem szemezni akarok hanem ahogy szerző lacinál láttam levágni csukló vastagságú nektarin vezérágakat és beletenni őszibarack vagy kajszi oltóvesszőket. ezt kellene körüljárni kérem.