A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Persze, amúgy is jobban csípem az írt. (személy szerint a Jameson a favorit) de nem volt otthon, elfogyott! ez meg (jd) volt. jobb mint a tisztaszesz :)
Na tegnap meg is csináltuk első ír-kávénkat, magyarosan.
(Sok lett a viszki benne, de nem panaszkodom. :)
Finom volt.
Asszongya: fagyi, jackdaniels, kofé, tejszín(csak kellett volna, de nem volt otthon, brühühühü)
és így össze-visza. (a tüzesvízzel vigyázni kell, mert nem mindegy mennyit tesz beléje az ember. Épp csak egy csipetnyit kell. Csak az íze végett. Picit. így.
Tényleg nagyon-nagyon finom volt.
Van otthon egy doboz Segafredo. és mondjuk glennfiddich-vel biztosan...nyammm....
És éldegélünk csendesen, a fák és madarak között...
Akkor - tudom off nagyon -, de udv-udv. Anno en is sokat arenaztam, ugy egy evig. (Egy Gandalf nevu emberre is emlekszel tan? A ferjem.) Aztan ugy elzullott az arena, tele lett kiskoru orultekkel :-( Na, mindegy, remelem, jol vagy, elsz-virulsz, stb. Mas kozhelyet nem akarok elsutni itt, elvegre ez egy kaves topic!
Annyi minden jot osszeirtatok itt, majd meghalok egy jo eros feketeert. Foleg az afgan herceg receptje tetszett, ki fogom probalni. Az ir kaverol pedig annyit, hogy szuletesi helyen, az ir Foynes nevu varoskaban minden evben rendeznek ir kave fozo versenyt. Tavaly a nyertes holgy allitolag ir asvanyvizet hasznalt a fozeshez, ezert lett a kaveja olyan mesteri.
Egerben voltam párszor a múlt héten, és jártam a Café Arabica kávéházban, ahol mindenféle finomabbnál finomabb és drágánál drágább kávékat lehet iszogatni és venni, háromféle pörköléssel.
Fejfajasra csak nagyon ritkan veszek be gyogyszert. Jo par evvel ezelott egy ismerosom a citromos kavet javasolta. Azota ha tehetem igy mulasztom el a fajdalmat.
Egy csesze kaveba ugy natur cukor es tej nelkul, belecsavarok cca. egy negyed citrom levet. Az ize borzalmas, rovid ideig se kopni, se nyelni, de elmulik tole a fajdalom. Utana par korty viz es minden rendben van.
Andorrában ittunk 1 KVt, dobozán egy ember volt kalapban... valami admirális, vagy micsoda. Nem jut észembe az ő neve. De finomat csináltak belőle. Ez az egy újdonság van, otthon találtam egy doboz Segafredot is. Legalább most nyugtunk lesz egy darabig.
Régen nem jelentkezett senki, én most talaltam egy honlapot, ahol kávét lehet vásárolni.
Cime www.frissizek.hu
Valoszinüleg kibróbálom és a tapasztalataimat majd leírom
Szerintem nem zárja ki. Úgy felpörögsz, hogy megizéled még a repülő legyet is, ellenben a kis ostorosok mind lekókadnak, aztána petesejt sem lesz csúcsformában, szóval inkább be sem ágyazódik szegénykém :)
Gyógyszert én is kerülöm, ha csak lehet, de ha már muszáj, akkor Quarelin. Az az istencsászárhipergigakirályság. Ha anno a Payer Öcsi bácsit is ilyen színvonalra csinálta volna meg a kedves papája, mint ezt a gyógyszert, akkor most nem kellene szenvednünk a Fásy mulatóra tévedvén (najó, van két hibátlan jó dala a manusnak) :)
a gyógyszereknek pedig egyáltalán nem vagyok híve - magam részéről maradok a természetes gyógymódoknál, ha lehet - quarelint még nem is próbáltam. A Panadol pedig tényleg nem ért semmit.
Csak sajnos nem volt más.:)
Hát ez jó. Máshol meg azt hallom, hogy a kávéban levő antioxidánsok épp a rákos daganatok kialakulását gátolják. Egyébként ha a sejtazonos építőfolyamatokat gyengíti, akkor épp a rák ellen dolgozik, nem?
A másik: Hatalmas orgiák kockázat nélkül. Mindenki megiszik egy liter kávét, akkora lepedőakrobata lesz, mint a szélvész, ellenben gyerek nem jön össze az aktusból. Királyság, olcsóbb és élvezetesebb a fogamzásgátlóknál, a gumiról nem is beszélve ;)
A Panadol egy nagy rakás sz@r. Jó vicc, hogy az Extrában van 65mg koffein. A Quarelinben van 60mg. És az a király. Magyar találmány, magyar termék. A Panadoltól nem ment le a fejfájásom, Quarelintől mindig. Vittünk ki egyszer Németországba, nyilván nem is hallottak még róla. Nagyon istenítették. Egyébként a koffein szerepe ezekben a gyógyszerekben, hogy tágítják az agyi ereket, ezért ott fokozottabban kifejti a hatását. Egyébként hőcsökkentő fájdalomcsillapítók, tehát szimplán láz- és fájdalomcsillapítók lennének. A Quarelin "párja" (azonos hatóanyag) az Algopirin.
A fejfájások egyik gyakori oka az agyi erek szűkülése, ezt "oldják" a koffeintartalmú gyógyszerek, pl. a Quarelin is (a Panadolról nem tudtam, hogy szintén koffeinnel gyógyít, de ezek szerint..)
Akire hat a Quarelin, az ihat kávét is :)
Aki pedig aludni szeretne az próbáljon Algopyrint.