A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Már vártam, hogy ide is utánam gyere, te szánalmas kis f@szkalap. Látom, a kispöcsödet nem találod, így nem tudsz azzal játszani. Égesd csak magad nyugodtan.
Más: A kávé csak frissen jó. Melegen tartás sem frankó. Lebomlanak benne nemtudoménmicsodák, a pozitív élettani hatásait is csak frissen tudja kifejteni.
Uhumm, Vasedény a megfejtés.
Asszem, a Tied az ilyen hat- vag ynyolcszögletű, igaz? Letekered a tetejét és annak aljában benne van a felső szűrő. A kotyogónál ezt külön rá kell rakni a tölcsérre, miután megraktad kávéval.
A kotyogó a hangját a középen felfutó csőben lakozó súlyszelep által nyeri. Ha megtapogatod a főző lecsavart felső részét alulról, akkor érezheted a kis tüskét, ahogy az ott épp alsó végállásban van. A tetőt felnyitva, a cső tetjéről a sapkát lecsavarva, fejreállítva a főző tetejét, kipottyan a szelep. A működős elve a következő:
A víz forr, gőz képződik, mely átáramlik a kávén és ott vár, a nyomása nő. Kimenni felfelé még nem tud, mert ott a súlyszelep, ami zárja a nyílást. Amikor a nyomásból fakadó erő eléri a súlyszelep súlyát, akkor felnyomja azt, a jó kávés gőz felmegy a csövön és kiszortyog a cső tetjén lévő bevágásokon keresztül. Viszont a nyomás ezáltal csökken a "kávétérben", és a súlyszelep visszaesik. Majd kezdődik az egész előlről, amíg van gőz. A kotyogás akkor van, amikor a szelep visszaesik.
A nem kotyogós kávéfőzőhöz képest itt valamivel tovább tartózkodik a gőz a kávéval egy szobában, valamint nagyobb nyomáson.
Nekunk olyan hagyomanyos tuzhelyre rakos fozonk van, ami nem kotyog, de kulsore (asszem) ugyanugy nez ki, mint a kotyogo. A kotyogo hangot leszamitva van erdemi kulonbseg a ketto kozott? A kotyogoban mi van belul? :) Es meg egy kerdes: a szarvasit hol lehet megvasarolni, vasedeny?
Nekem van elektronyos szarvasim is, bár a habosítóját nem használtam soha. (Üresen iszom a kávét) Nagyon jó szolgálatot tett, most épp pihen egyébként. Az is jópofa, hogy majdhogynem ugyanazt a gépet legalább négy "pofával" gyártják.
A kotyogójuk zseniális, na :)
Hat nemtom.. ok gyartanak elektromos kvfozot is, nem? Azt hiszem szarvasi gyartmany volt az a masina is, amit egyszer megvett a kis csaladom. Nagyon hamar vissza is vittuk az uzletbe (persze alig voltak hajlandoak visszaadni a penzt), miutan megprobaltuk uzemeltetni a tejhabosito reszet, ami a tejet ugyan nem habositotta fel, de intenziv muanyag szaguva tette... Persze ettol meg a kotyogojuk lehet jo :)
Francia kávélikőr
40 dkg cukor
50 dkg víz
25 dkg kávé
40 dkg alkohol
A kávét 30 dkg forró vízben áztassuk 20 percig, a lecsurgó kávé kb. 20 dkg főtt kávét fog adni, ha nincs annyi, még kell rá vizet önteni. A 40 dkg cukrot 20 dkg vízzel fel kell olvasztani, hozzáadni a kávét és 40 dkg alkoholt, leszűrni és üvegekbe zárni.
Kávélikőr
1 literhez
120 g jó minőségű darált kávé
3,5 dl alkohol
1 vaníliarúd
350 g cukor
3,5 dl víz
Jól záródó edénybe öntjük a frissen őrölt kávét és hozzáadjuk az alkoholt, a megmosott és megszárított citromhéjat és a darabokra vágott vaníliarudat. Lezárjuk az edényt, kicsit összerázzuk, és 1 hétig hagyjuk állni. Minden nap összerázogatjuk az edény tartalmát. 1 hét elteltével elkészítjük a szirupot: egy fazékban vízben feloldjuk a cukrot és lassú tűzön felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd abba az edénybe öntjük, amelyben a kávé van, lezárjuk és kicsit megrázogatjuk. 1 hétig hagyjuk pihenni, és ezalatt is minden nap megrázogatjuk az edényt. Az újabb hét elteltével átszűrjük a likőrt egy kis lyukú szűrőbe helyezett lenvászon darabon (én gézen szűrtem át). Tölcsér segítségével üvegbe töltjük, lezárjuk, és két hónapig hagyjuk pihenni.
Omnia is kapható szemes verzióban. Épp azt várom, hogy elfogyjon az őrölt, hogy elővehessem az otthonról einstandolt öreg kávédarálót és azzal állíthassam elő a reggeli kávé alapanyagát (ezzel is kiegészítve a szertartást).
De ott van a Kazinczy utca nevű buszmegállónál (7, 7A, 78, a Blaha és az Astoria között) az a kávébolt, ott is lehet kapni mindenfélét, háromféle pörköléssel (olasz, francia, bécsi).
lehet, méghozzá finomakat
bécsi olasz és még valamilyen pörkölésűek és rengetegféle, persze jó drágák
cocquans coffee (ha jól irtam de nem biztos)
Ráday utca
lehet, méghozzá finomakat
bécsi olasz és még valamilyen pörkölésűek és rengetegféle, persze jó drágák
cocquans coffee (ha jól irtam de nem biztos)
Ráday utca
Az olyannyira "gombaszerű", hogy asszem az is a neve: GOMBA. Van egy ilyenem otthon (4 személyes, azért használom nagyon ritkán), előkaparom és megnézem, de eléggé erősen az a gyanúm, hogy ez a neve.
Nagyanyám meg olyan gombaszerűt. Aluminiumból volt, és felül kijött rajta egy kis cső, ami alá egy másik edényt kellett tenni (szintén aluminiumból, bakelit nyéllel, ami a gázon néha megolvadt, és oltári büdös volt), és abba folyt a KÁVÉ.:)
Viszont fa kávédarálójuk volt, alul kis fiókkal.
És az elkészítésének is hangulata van :). Szeretem a kotyogókat, anyámék is mindig ilyet használtak. Lehet mindig belekukkolni, hogy mikor kezd folyni a kávé és szerintem az szép látvány, ahogy fokozatosan telik fel.
Vegyél inkább a Szarvasi Vas- és Fémmű által gyártott kotyogót. Abból kávé jön. Az összes szűrt megfejtés csak a gyenge illúzióját kelti. Elizélsz rá egy csomó kávét, aztán híg löttyöt iszol.
A kotyogó (szép, íves alakzat, több méretben is kapható) és az amúgy átgőzölős, de súlyszelep nélküli kávéfőző közti különbség az előbbinél fellépő nagyobb gőznyomásban keresendő, amit a súlyszelep tesz lehetővé.
Ezt a módszert nem is olyan régen 1946 ban az olasz Achille Gaggia találta fel. Az alapelv a nyomás alkalmazása, tekintettel arra, hogy a gép belső nyomása miatt a víz magasabb hőmérsékleten forr és az így keletkezett gőz több kávét és aromaanyagot von ki, mint a közönséges forró víz.
A készülékekre egyébként rá van írva, hogy mennyi bar nyomással müködik
Koszi a tippet. Ezt a viznyomas dolgot elmagyaraznad reszletesebben? Hogyan befolyasolja a kesz kave minoseget es hol lehet utananezni, hogy egy kavefozonel mekkora ez a nyomas? Ezt rairjak a csomagolasra?