A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Na akkor én is. Használható, élveznivaló kávét csak főzve lehet készíteni. Én egy olyan készüléket használok, ami az őse a most kapható sokszögű, derékban szűkített masináknak. Ezt venezuelában készítették kb 40 éve és nagyimtól kaptam. Isteni kávét csinál!!! Persze meg kellett tanulni, hogy mennyire lehet tömöríteni a kávét, mennyi víz kell, hogy kell a gázra tenni... Ahol most lakunk, ott villanytűzhely van, aminek a platniját nem érdemes felizzítani egy kávéért, ezért a csodafőző a tesómnál van. Ha épp nem járunk külföldiában, akkor hazaiból Omnia megy, tényleg nem arabica, de zamatos, nem pancsolt rendes kávé, savankás mellékíz nélkül.
Reggelente nem csak a koffein, hanem a cukor is kell a szervezetnek, ezért kedvessel Nescafé-ból iszunk tejeskávét, én cukorral.
Kis instant kitérő: a nescafé igazi kávé, mindenféle eljáráson átesik, ha akarjátok, akkor leírom pontosan, hogy hogy készül. Még arra is figyelnek, hogy a készítés során kiváló aromás kávéillatot felfogják és utólag az üvegekbe tegyék. Szóval igazi kávé, csak más már megfőzte és kiszárította. Meg rendes kávéból is van, nem vacakból. A többi instantról nem tudok, anyám ilyet iszik, szerintem nem jók.
Legsúlyosabb kávéélmény: Izrael, a beduinoknál, egy vajköpülő szerű mozsárban púderfinomságúra vert kávé vízzel összeforralva, 40 fok melegben a sivatagban ücsörögve. Isteni íze volt, de utána két napig pörögtem, mint a kézimixer.
Legrosszabb kávéélmény: Kecskemét traumatológia, gépi kávé, 60 pénzért egy fél pohárnyi forró, fekete lötty, ízben valahol a cipőkrém és a gépzsír között.
Legbensőségesebb kávéélmény: egy kis katalán faluban, egy barátunknál ültünk a teraszon, valami helyi kotyogósból jött elő a fekete nektár, kis tej benne, és csak ültünk a hintaszékben, velünk egy argentin ismerősünk iszogatta a matéját, ahogy szállt fel a köd, odahallatszott a tenger...
Két pikáns kávés mondóka a hajdani Budapestről:
"könnyebb Önnek nyomnia, ha kávéja Omnia!"
"segge úgy jár, mint a rokka, ha kávéja Aranymokka" :))
A szarvasi felültöltős villanygépek nem rosszak, csak kb 1 év után meghalnak. (jártam szarvason a gyárban is, ahol készítik őket) Ha nem vízkövesednek szét, akkor sem csinálnak jó kávét egy idő után. A legprofibb kávék a kotyogósok, de mi magyarok sok ötletes kávékészítő gépet kitaláltunk, nekem van olyan amit közvetlenül kell a konnekorba vagy vasalózsinórba dugni, ilyenekkel volt tele a Dunai üdülők konyhafülkéje anno :)) Majd teszek fel képeket, jó?
Egy jótanács, az alulról felfelé működő főzők lelke a gumikarika. Mostanában divat ezt valami szilikonos izéből csinálni (áttetsző), de az igazi kávisták csak az igazi gumit szeretik, amit félévente ki kell dobni, különben égett gumi szaga lesz a kávénak.
Kávézóban nekem kedvenc pesti helyem a Tátra utcai Kávészünet, ott is a melange, nekem már nem is kell szólnom, hogy nem csíkosan kérem, hanem felkeverve. Lehet dohányozni is, vannak újságok, általában kellemes jazz, ami nem ordít. Lehet internetezni is, de azt nem próbáltam.
Germán vidéken tejeset iszom, katalán földön meg cortado-t (ez a dupla espresszó) amit ők nem nagyon, vagy cafe con ielo-t amely egy félhosszú kávé, jégkockákkal. Ez nagyon jól esik melegben egy bocadillo után.
Bent a gyárban sajnos ilyen fentről lefele főzős izé van, delongi, vagy mi a frász, de hát ilyen szocrál feketét csinál...
Otthon legjobb a segafredo, ha magam főzöm, de segafredos helyen még nem csalódtam kávéban.
tudod nem igazán szeretem a főzőtt kávét
nemcsak mert az az első hogy kávézom mikor kitámolygok a konyhába és a mpk is számítanak:)
hanem mert a főzőtt kávénak van valami olyan mellékize ami a nescafénak nincs
és én nem szeretem azt a mellékizt
Jaj, köszi,h felvilágosítottatok.:) Most legalább már biztos vagyok benne, és akkor nem is keresem. Azthiszem beruházok nemsokára egy főzősbe (vagy Lavazza vagy Segafredo), és élvezkedek.:)
Amúgy: szereztem nescafét: Café Pelé nevezetűt. Ma reggel megkóstoltam, el vagyok ájulva tőle.:) Isteni. Kóstolta már valamelyőtök?
A szomszéd nem tud érdekelni e kérdésben. Köll az. A nagy rohanást kicsit megfogni, egy picit húzni a kantáron, hogy azért mégse már. Adjuk meg a királynak, ami a királyé :)
Minden reggel elszöszölsz vele? Irigyellek. Nálunk elég vékonyak a falak, szerintem a szomszéd felkötné magát, ha hn. 6-fél 7 között nekiállnék kotyogtatni.
Lényeg a kávé. Mint említettem, újabban szemeskávét veszek és darálom azzal az öreg masinával. Nagy élmény. Ki nem hagynám, még ha így tovább is tart reggel a procedúra. Kell az, na. Közben hallgatom a Krónikát, jó kis átlagpolgári megfejtés így a dolgok menete :)
Köszike :), még a végén elpirulok :). Reggelente én is neszkávézok, mert az a leggyorsabb, aztán nálam szokott lenni kapkodi :). Mikróban két perc alatt megmelegszik a víz, a végén csönget egy kicsit :))), arra fel is ébredek :). Meg az a baj, hogy nekünk villanytűzhelyünk van, mire azon kikotyogná a kávét, az alacsony vérnyomásommal már ájulnék is elfele. Dél magasságában itt bent viszont rendeset iszunk. Koytogtatni Pécsett szoktam, anyáméknál.
Igazából nem tudom miért ragaszkodom a Nescaféhoz- talán mert az pikk-pakk megvan. Persze tudom,h ez hülyeség, hiszen azt a pár percet akkor már érdemesebb megvárni, de ennek ellenére mindig Nescafét iszom.
Itthon valami Alvorada nevű nescafé van, anyám mindig ilyet vesz- szerintem nincs valami jó íze. Most gondoltam beruházok egy igazán finom kávéba, de elgondolkodtatott,h nincs belőlük nescafé. Na most lehet,h kipróbálom belőlük a főzőset, egy életem, egy halálom!:))
Az igazán jó kávé nem neszkafé. Szerintem ezért nincs is Segafredo és Lavazza ebben a formában. Ez olyan, mint a dugás, azt sem lehet úgy, hogy nem teszed be :)
Amúgy meg érhetik meglepetések az embert, azaz olyan helyen talál finom kávét, ahol nem várja. Kedvenc példám a budaörsi Tuscó, ahol a kávés soron van egy automata. Na, abban príma Omnia és Karaván található 60Ft-ért (a cappuccino is), és nem instant, mert "elgondolkodik" egy darabig, mire kiadja.
Sziasztok kávé-imádók!:) Én nemrég kaptam rá a kávéra- nem iszom mindennap, de azért mostanában elég sűrűn. Én is a hatása miatt iszom csak, ez azért is van, mert még szinte nem is ittam igazán finom kávét! Esküszöm amit a Mekiben lehet kapni eszpresszót, az ízlett a legjobban az összes általam megkóstolt közül. (ebből is látszik,h nem kóstoltam még sok félét.:) ). Ha beülök valahova, általában cappuccinot kérek, na abból is elég széles a paletta minőség terén.
Én mindig teszek bele itthon őrölt fahéjat, vaníliát és kardamont. Mostanában rákaptam a kávétejszínre- rájöttem,h így sokkal finomabb, mint tejjel. Ja, és persze cukor nélkül meg nem bírnám inni.
Keresek mostanság Segafredo vagy Lavazza nescafét, de csak főzősben láttam idáig.
Ezt még nem kóstoltam, de lehet megpróbálom. Viszont ez a kávé olyan, mint a Whikas, mindig ezt inná az ember. Komolyan, én naponta csak egy kávét iszom, a reggeli indítót, de szombaton a Lehel piacon jól végzett vásárlás eredményeként iszom egyet és aztán otthon is "kell" innom még egyet, persze csak, ha ilyan van otthon.
és ott lehet kapni csokiba mártott kávészemeket is. hm. két baj van vele, hogy fulladok tőle és a szívem kiugrik a helyéből, ettől eltekintve kiváló darab :)
Semiramis kávézóknak hívják azojat a helyeket, ahol a legjobb kávékat lehet inni. Kis zsákokban vannak kirakva a szemes kávék, már az illat is káprázatos, ahogy belépsz. Frissen darálják le azt a kávét, amit kérsz, lehet elvinni is, kicsit húzós az ára 12,5 dkg 900 ft körül van, de isteni.